Постанова
від 16.11.2011 по справі 2а-4205/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 листопада 2011 року Справа № 2а-4205/10/2370

16.11.11

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого-судді Трофімової Л.В.,

при секретарі - Солосі О.В.,

за участю представників: позивача -ОСОБА_1 за довіреністю; відповідача -не з'явився, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області до державного підприємства "Черкаський державний науково-дослідний інститут техніко-економічної інформації в хімічній промисловості" про стягнення заборгованості з відшкодування різниці пенсії призначеної науковим працівникам,

ВСТАНОВИВ:

УПФУ в м. Черкасах Черкаської області, звернувшись до суду з адміністративним позовом, просить стягнути з ДП "Черкаський державний науково-дослідний інститут техніко-економічної інформації в хімічній промисловості" заборгованість відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій науковим працівникам.

Позивач стверджує, що відповідач має заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період 01.01.2009р. по 01.08.2010р. у сумі 12 765 грн. 83 коп.

В обґрунтування позову представник позивача зазначив, що підприємство зобов'язане здійснювати виплати колишнім науковим працівникам різниці між сумою пенсії призначеної відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність»та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів. ДП "Черкаський державний науково-дослідний інститут техніко-економічної інформації в хімічній промисловості" у порушення статті 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», не здійснювало виплату вказаної різниці колишнім науковим працівникам.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримала у повному обсязі.

Відповідач письмових заперечень проти адміністративного позову не подав, у судове засідання свого представника не направив.

Заслухавши пояснення представника позивача, розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд дійшов до наступного.

Відповідач зареєстрований як суб'єкт підприємницької діяльності виконавчим комітетом Черкаської міської ради 17.04.1996р. (ідентифікаційний код 00209160).

ДП "Черкаський державний науково-дослідний інститут техніко-економічної інформації в хімічній промисловості" має заборгованість із виплати різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" колишнім науковим працівникам установи, та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів. Загальна сума заборгованості становить 12 765 грн. 83 коп.

Відповідно до статті 24 Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність" від 13 грудня 1991 року №1977-XII (надалі за текстом -Закон №1977-XII) держава встановлює для наукових працівників пенсії на рівні, що забезпечує престижність наукової праці та стимулює систематичне оновлення наукових кадрів. Різниця між сумою призначеної пенсії за цим законом та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується для наукових працівників державних підприємств за рахунок коштів цих підприємств, а також коштів Державного бюджету, у порядку визначеному Кабінетом Міністрів України. При цьому за рахунок коштів Державного бюджету науковим працівникам оплачується з розрахунку на одну особу 50 відсотків від різниці пенсії, призначеної за вище вказаним Законом.

Відповідно до статті 24 Закону №1977-XII різниця між сумою пенсії, призначеної за цим Законом, та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується: для наукових (науково-педагогічних) працівників державних бюджетних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації - за рахунок коштів державного бюджету; для наукових (науково-педагогічних) працівників інших державних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації - за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів, а також коштів державного бюджету в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. При цьому за рахунок коштів державного бюджету науковим (науково-педагогічним) працівникам оплачується з розрахунку на одну особу 50 відсотків різниці пенсії, призначеної за цим Законом; для наукових (науково-педагогічних) працівників недержавних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації - за рахунок коштів цих установ, організацій та закладів.

Таким чином, позивачем було розраховано різницю між сумою пенсії, призначеної науковим працівникам державних бюджетних і небюджетних установ, підприємств і організацій та сумою пенсій, обчислених відповідно до інших законодавчих актів.

Згідно з пунктом 5 Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи, затвердженого

постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2004 р. №372 розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення. Зазначені підприємства, установи, організації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному роках.

У зв'язку з чим до ДП "Черкаський державний науково-дослідний інститут техніко-економічної інформації в хімічній промисловості" згідно з інформацією, наданою УПФУ в м. Черкасах Черкаської області було направлено повідомлення про суму витрат та наявність заборгованості на виплату пенсій, що становлять різницю між сумою пенсій, призначених відповідно до Закону №1977-XII і сумою пенсій, обчислених відповідно до інших законодавчих актів.

Наявність заборгованості у відповідача із відшкодування різниці між сумою пенсій, призначених відповідно до Закону №1977-XII і сумою пенсій, обчислених відповідно до інших законодавчих актів також підтверджується наданою позивачем копіями повідомлень, розрахунком суми позову.

Суд також враховує, що постановою Черкаського окружного адміністративного суду від 16.03.2011р. у справі №2а/2370/743/2011 за позовом ДП "Черкаський державний науково-дослідний інститут техніко-економічної інформації в хімічній промисловості" до УПФУ в Соснівському районі м. Черкаси, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача - ОСОБА_2 про визнання незаконними дій та скасування рішення суб'єкта владних повноважень у задоволенні адміністративного позову відмовлено повністю. Ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 11.10.2011р. зазначену постанову Черкаського окружного адміністративного суду залишено без змін.

Виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку, що викладені в позовній заяві вимоги позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до частини четвертої статті 94 КАС України судові витрати, здійснені позивачем -суб'єктом владних повноважень з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 159, 160, 162 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з державного підприємства "Черкаський державний науково-дослідний інститут техніко-економічної інформації в хімічній промисловості" (18000, м. Черкаси, бул. Шевченка, 205, ідентифікаційний код 00209160) на користь управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області (18002, м. Черкаси, вул. Хрещатик, 195, ідентифікаційний код 37930126) заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій науковим працівникам за період з 01.01.2009р. по 01.08.2010р. у сумі 12 765 (дванадцять тисяч сімсот шістдесят п'ять) грн. 83 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, що може бути подана до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня складання постанови у повному обсязі. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, а також прийняття у письмовому провадженні, то строк подання апеляційної скарги обчислюється з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови виготовлено 21 листопада 2011р.

Суддя Л.В.Трофімова

Дата ухвалення рішення16.11.2011
Оприлюднено22.06.2015
Номер документу45031521
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4205/10/2370

Постанова від 16.11.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Л.В.Трофімова

Ухвала від 16.11.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Л.В.Трофімова

Ухвала від 09.08.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Ганечко О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні