Постанова
від 22.12.2011 по справі 3-3369/11
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

cpg1251 Дата документу: 22.12.2011

Справа № 3-3369/11

Номер провадження

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 грудня 2011 року м. Запоріжжя

Суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя Геєць Ю.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду м. Запоріжжя справу про адміністративне правопорушення за протоколом АС № 506907, що надійшли з Спеціалізованої Державної податкової інспекції по роботі з ВПП м. Запоріжжя, про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, працюючого директором ПАТ „Запорізький виробничий алюмінієвий комбінатВ» , що мешкає за адресою: АДРЕСА_1, за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 163-1 КпАП України,-

ВСТАНОВИВ

Згідно з протоколом про адміністративне правопорушення, при проведенні перевірки ПАТ „Запорізький виробничий алюмінієвий комбінатВ» , директором якого є ОСОБА_1, було встановлено: порушення встановленого законом порядку ведення податкового обліку, що призвело до завищення від'ємного значення об»акта оподаткування податком на прибуток за 2 квартал 2011 року у сумі 716399213 грн.

В судовому засіданні представник ОСОБА_1 з адміністративним протоколом про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 163-1 КУпАП не згодний, пояснивши, що відповідно до ч. 4 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»№ 996-ХІУ від 16.07.19994. встановлено, що для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно обирає форми його організації, в тому числі, допускається самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства. Однак, як зазначено в абзаці 5 цієї частини, ця форма організації бухгалтерського обліку не може застосовуватися на підприємствах, звітність яких повинна оприлюднюватися. Згідно ч. 4 ст. 14 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»визначено, що відкриті акціонерні товариства, зобов'язані не пізніше 1 червня наступного за звітним року оприлюднювати річну фінансову звітність та консолідовану звітність шляхом публікації у періодичних виданнях або розповсюдження її у вигляді окремих друкованих видань. ОСОБА_1, як генеральний директор відкритого акціонерного товариства, яке згідно законодавства зобов'язане оприлюднювати свою звітність, у відповідності до покладених на нього згідно статуту та законодавства обов'язків здійснює лише загальні керівничі функції підприємством, та в його обов'язки не входить ведення податкового та бухгалтерського обліку, а також складання та подання фінансової звітності, крім того, я він має відповідної спеціальної освіти з цього напрямку діяльності, та просить суд провадження по справі закрити у зв'язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає що в діях ОСОБА_1 відсутній склад адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 163-1 КпАП України, на підставі наступного.

Кодексом України про адміністративні правопорушення визначено форму і основні елементи змісту рішення (постанови), що приймається в конкретній справі. В ній, зокрема, повинні бути викладені всі обставини вчинення правопорушення, отримані на підставі сукупності досліджених доказів на обґрунтування наявності складу правопорушення та правильності його юридичної кваліфікації.

Відповідно до ст. 9 КпАП України адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

В матеріалах справи відсутні підстави для висновку про наявність події і складу адміністративного правопорушення і зміст протоколу про адміністративне правопорушення /а.с. 1/, який з не чітким текстом, не відповідає вимогам ст. 256 КУпАП: не містить відомостей про місце, час /або дату/ вчинення і суть правопорушення, передбаченого у переліку ч. 1 ст. 163-1 КУпАП, про посилання на закон. Не містять цих відомостей і докази, додані до протоколу, таким чином, особою, яка складала протокол, не встановлено дату вчинення правопорушення.

В чому саме полягає порушення порядку ведення податкового обліку, за що передбачена відповідальність за ст. 163-1 КУпАП, в протоколі не вказано.

Крім того, відповідно до ч. 4 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»№ 996-ХІУ від 16.07.19994. встановлено, що для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно обирає форми його організації, в тому числі, допускається самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства. Однак, як зазначено в абзаці 5 цієї частини, ця форма організації бухгалтерського обліку не може застосовуватися на підприємствах, звітність яких повинна оприлюднюватися. Згідно ч. 4 ст. 14 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»визначено, що відкриті акціонерні товариства, зобов'язані не пізніше 1 червня наступного за звітним року оприлюднювати річну фінансову звітність та консолідовану звітність шляхом публікації у періодичних виданнях або розповсюдження її у вигляді окремих друкованих видань. ОСОБА_1, як генеральний директор відкритого акціонерного товариства, яке згідно законодавства зобов'язане оприлюднювати свою звітність, у відповідності до покладених на нього згідно статуту та законодавства обов'язків здійснює лише загальні керівничі функції підприємством, та в його обов'язки не входить ведення податкового та бухгалтерського обліку, а також складання та подання фінансової звітності

Згідно п.1 ч.1 ст. 247 КУпАП, за наявності таких обставин, як відсутність події та складу адміністративного правопорушення, провадження у справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочате, а розпочате підлягає закриттю.

Керуючись ст.ст. 247, 163-1, 283, 284 КпАП України ,-

ПОСТАНОВИВ:

Провадження по адміністративній справі про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, за вчинення правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 163-1 КпАП України, закрити у зв'язку з відсутністю в його діях адміністративного правопорушення.

Постанова може бути оскаржена до апеляційного суду Запорізької області через Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Суддя Геєць Ю.В.

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення22.12.2011
Оприлюднено26.06.2015
Номер документу45305284
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —3-3369/11

Постанова від 19.07.2011

Адмінправопорушення

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Лила В. М.

Постанова від 12.08.2011

Адмінправопорушення

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Дяченко І. В.

Постанова від 29.06.2011

Адмінправопорушення

Дзержинський районний суд м.Харкова

Задорожний М. І.

Постанова від 03.10.2011

Адмінправопорушення

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Якубіна В. Б.

Постанова від 22.12.2011

Адмінправопорушення

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Постанова від 02.08.2011

Адмінправопорушення

Центральний районний суд м. Миколаєва

Голубкін О. І.

Постанова від 05.03.2012

Адмінправопорушення

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

КучеренкоВ В. В.

Постанова від 31.10.2011

Адмінправопорушення

Сихівський районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Постанова від 19.09.2011

Адмінправопорушення

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сорока О. П.

Постанова від 23.11.2011

Адмінправопорушення

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Галічий В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні