Ухвала
від 26.06.2015 по справі 814/1105/13-а
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

----------------------

У Х В А Л А

26 червня 2015 р.м.ОдесаСправа № 814/1105/13-а

Категорія: 8.1.5 Головуючий в 1 інстанції: Малих О.В.

Одеський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

доповідача, судді - Димерлія О.О.

суддів - Романішина В.Л., Єщенка О.В.

розглянув в порядку письмового провадження в місті ОСОБА_1 адміністративну справу за апеляційною скаргою Жовтневої об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Миколаївській області на ухвалу Миколаївського окружного адміністративного суду від 12 серпня 2013 року за адміністративним позовом Жовтневої міжрайонної державної податкової інспекції Миколаївської області Державної податкової служби до товариства з обмеженою відповідальністю ім. Ольшанського про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна, яке перебуває у податковій заставі,

ВСТАНОВИВ:

В березні 2013 року Жовтнева міжрайонна державна податкова інспекція Миколаївської області Державної податкової служби звернулася до Миколаївського окружного адміністративного суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю ім. Ольшанського в якому, з урахуванням уточнення в липні 2013 року позовних вимог, просила надати дозвіл на погашення податкового боргу за рахунок майна, що належить відповідачу та яке перебуває у податковій заставі, в загальному розмірі 96 571,44 грн.

Ухвалою Миколаївського окружного адміністративного суду від 12.08.2013р. закрито провадження у справі в частині вимог щодо надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна, що належить товариству та яке перебуває у податковій заставі на суму 96090,15 грн.

Приймаючи вказану ухвалу, Миколаївський окружний адміністративний суд виходив з того, що є така, що набрала законної сили постанова суду з того самого спору та між тими самими сторонами, що відповідно до п.4 ч.1 ст.157 КАС України є підставою для закриття провадження у справі. При цьому, суд послався на постанову Господарського суду Миколаївської області від 04.12.2008р. у справі №7/693/06.

В апеляційній скарзі Жовтнева ОДПІ Головного управління Міндоходів у Миколаївській області, посилаючись на порушення судом норм процесуального права, просить скасувати оскаржувану ухвалу та задовольнити позов у повному обсязі. В своїй скарзі апелянт зазначає, що предметом спору у справі №7/693/06 було стягнення податкового боргу з товариства з обмеженою відповідальністю ім. Ольшанського в сумі 96090,15 грн., а не надання дозволу на його погашення за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі.

Належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду сторони в судове засідання не прибули, а тому, на підставі п.2 ч.1 ст.197 КАС України, суд вважає за можливе розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у ній матеріалами.

Суд апеляційної інстанції заслухав суддю-доповідача, розглянув та обговорив доводи апеляційної скарги, перевірив матеріали справи та вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню частково, ухвалу суду від 12 серпня 2013 року слід скасувати, а позов в частині, в якій закрито провадження у справі, - направити до Миколаївського окружного адміністративного суду для продовження розгляду. При цьому, апеляційний суд виходить з наступного.

Відповідно до п.4 ч.1 ст.157 КАС України суд закриває провадження у справі, якщо є такі, що набрали законної сили постанова чи ухвала суду з того самого спору і між тими самими сторонами.

Умовами застосування цієї підстави для закриття провадження є: тотожність спору (підстави, предмет позову та сторони співпадають); остаточне вирішення тотожного спору постановою чи ухвалою, яка перешкоджає повторному зверненню до суду (про відмову у відкритті провадження чи закриття провадження); набрання судовим рішенням в іншій справи законної сили. Закриття провадження у справі у цьому разі можливе лише за умови, що постанова чи ухвала, яка набрала законної сили, постановлена за позовом, який є тотожним до позову, який розглядається, тобто збігаються сторони, предмет і підстави позовів. Нетотожність хоча б одного елемента не перешкоджає заінтересованим особам звернутися до суду з позовом і не дає суду підстав закривати провадження у справі.

Як зазначалось вище, підставою для закриття провадження у справі за позовом Жовтневої МДПІ Миколаївської області Державної податкової служби в частині вимог щодо надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна, що належить товариству та яке перебуває у податковій заставі на суму 96090,15 грн., суд першої інстанції зазначив наявність постанови Господарського суду Миколаївської області від 04.12.2008р. у справі №7/693/06, прийнятої за результатами розгляду того самого спору і між тими самими сторонами.

Колегія суддів не погоджується з таким висновком Миколаївського окружного адміністративного суду, оскільки предметом розгляду спору в справі №7/693/06 була вимога податкового органу про стягнення з ТОВ ім. Ольшанського на користь Державного бюджету України штрафних санкцій в сумі 96090,15 грн., тоді як предметом розгляду даної справи є вимога ДПІ про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна, що належить відповідачу та яке перебуває у податковій заставі.

А відтак, висновок суду про наявність такого, що набрало законної сили, судового рішення з того самого спору є помилковим. При прийнятті оскаржуваної ухвали суд першої інстанції допустив порушення норм процесуального права, у зв'язку з чим, відповідно до п.4 ч.1 ст.204 КАС України , це є підставою для скасування оскаржуваної ухвали з постановленням нової - про направлення позову до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Колегія суддів не вбачає підстав для задоволення вимог апеляційної скарги щодо задоволення про суті її позову в частині вимог щодо надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна, що належить товариству та яке перебуває у податковій заставі на суму 96090,15 грн., оскільки статтею 199 КАС України передбачено повноваження суду апеляційної інстанції за наслідками розгляду апеляційної скарги на ухвалу суду, яка перешкоджає подальшому провадженню у справі, лише щодо направлення справи для продовження розгляду.

А відтак, вимоги апеляційної скарги Жовтневої ОДПІ Головного управління Міндоходів у Миколаївській області підлягають частковому задоволенню.

Керуючись ст. ст. 185 , 195 , 197 , 199 , 204 , 205 , 206, 211 КАС України , апеляційний суд

УХВАЛИВ :

Апеляційну скаргу Жовтневої об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Миколаївській області задовольнити частково.

Ухвалу Миколаївського окружного адміністративного суду від 12 серпня 2013 року скасувати.

Адміністративний позов Жовтневої міжрайонної державної податкової інспекції Миколаївської області Державної податкової служби до товариства з обмеженою відповідальністю ім. Ольшанського про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна, яке перебуває у податковій заставі, в сумі 96090,15 грн. направити до Миколаївського окружного адміністративного суду для продовження розгляду.

Ухвала апеляційного суду є остаточною та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач: ОСОБА_1

Судді: Романішин В.Л.

ОСОБА_2

СудОдеський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.06.2015
Оприлюднено06.07.2015
Номер документу45907285
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —814/1105/13-а

Ухвала від 06.11.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Димерлій О.О.

Ухвала від 06.11.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Димерлій О.О.

Ухвала від 18.03.2013

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Малих О.В.

Ухвала від 21.07.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Острович С.Е.

Постанова від 26.06.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Димерлій О.О.

Ухвала від 06.11.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Димерлій О.О.

Ухвала від 26.06.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Димерлій О.О.

Ухвала від 06.11.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Димерлій О.О.

Ухвала від 12.08.2013

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Малих О.В.

Постанова від 12.08.2013

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Малих О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні