Постанова
від 08.09.2011 по справі 3/315-06
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.09.2011 року Справа № 3/315-06

Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів: головуючого судді : Орєшкіної Е.В. (доповідач)

суддів: Пруднікова В.В., Науменка І.М.,

секретар судового засідання: Манчік О.О.,

представники сторін:

від позивача: ОСОБА_1, довіреність №159 від 12.04.2011 року,

від відповідача: не з’явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу публічного акціонерного товариства «Енергопостачальна компанія «Дніпрообленерго»в особі Криворізьких міських електричних мереж на ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 04.08.2011 року у справі №3/315-06

за позовом відкритого акціонерного товариства «Енергопостачальна компанія «Дніпрообленерго»в особі Криворізьких міських електричних мереж, м.Кривий Ріг, Дніпропетровська область

до житлового будівельного кооперативу «Машинобудівельник», м.Кривий Ріг, Дніпропетровська область

про стягнення 13 611 грн.

В С Т А Н О В И В:

В серпні 2006 року відкрите акціонерне товариство «Енергопостачальна компанія «Дніпрообленерго»в особі Криворізьких міських електричних мереж звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою про стягнення з житлового будівельного кооперативу «Машинобудівельник»на свою користь 13 611 грн. збитків та понесених судових витрат по справі.

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 26.09.2006 року у справі №3/315-06 позов задоволений: стягнуто з житлового будівельного кооперативу "Машинобудівельник" на користь відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" в особі Криворізьких міських електричних мереж 13 611 грн. збитків, 136 грн. 11 коп. витрат по сплаті державного мита, 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, на примусове виконання якого 12.12.2006 року зазначеним судом виданий наказ.

В травні 2011 року позивач звернувся до господарського суду Дніпропетровської області із заявою в якій просив суд:

- відновити пропущений строк для пред’явлення до виконання наказу господарського суду Дніпропетровської області від 12.12.2006 року у справі №3/315-06;

- видати дублікат вищезазначеного наказу;

- замінити стягувача відкрите акціонерне товариство «Енергопостачальна компанія «Дніпрообленерго»в особі Криворізьких міських електричних мереж на його правонаступника публічне акціонерне товариство «Енергопостачальна компанія «Дніпрообленерго»в особі Криворізьких міських електричних мереж.

В обґрунтування поданої скарги позивач послався на ті обставини, що зазначений вище наказ 31.01.2007 року було пред’явлено ним до виконання, 05.02.2007 року Центрально-Міським відділом державної виконавчої служби Криворізького міського управління юстиції Дніпропетровської області (далі по тексту ВДВС) відкрито виконавче провадження з примусового виконання рішення суду. В травні 2011 року позивачу стало відомо з відповіді ВДВС на його повторний запит, що вищезазначений наказ господарського суду був повернутий стягувачеві 27.12.2007 року на підставі ст.40 Закону України «Про виконавче провадження», та що більш детальна інформація у ВДВС відсутня у зв’язку зі знищенням виконавчого провадження відповідно до Інструкції з діловодства в органах державної виконавчої служби.

Заявник зазначає, що наказ господарського суду втрачений працівниками відкритого акціонерного товариства «Енергопостачальна компанія «Дніпрообленерго»у 2008 році, на момент звернення його до суду заборгованість відповідачем не погашена, повторно наказ господарського суду до виконання не пред’являвся, строк на звернення до господарського суду з заявою про видачу дублікату наказу ним пропущений в зв’язку з отриманням від ВДВС вищезазначених відомостей на повторний запит, у випадку вчасного надіслання ВДВС листа-відповіді на первісний запит позивача, такий строк ним би пропущений не був.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 04.08.2011 року у справі №3/315-06 здійснено заміну відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" в особі Криворізьких міських електричних мереж на його правонаступника публічне акціонерне товариство "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" в особі Криворізьких міських електричних мереж; в задоволенні решти вимог заяви позивачу відмовлено з посиланням на тривалу відсутність зацікавленості стягувача виконанням наказу господарського суду та недоведеністю ним оскарження дій чи бездіяльності ВДВС з його примусового виконання.

Не погодившись із зазначеною ухвалою, позивач подав апеляційну скаргу, якою, посилаючись на порушення місцевим господарським судом норм матеріального та процесуального права при її винесенні, просить Дніпропетровський апеляційний господарський суд ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 04.08.2011року у справі №3/315-06 частково скасувати; відновити пропущений строк для пред’явлення до виконання наказу господарського суду Дніпропетровської області від 12.12.2006 року в справі №3/315-06; видати дублікат наказу господарського суду Дніпропетровської області від 12.12.2006 року в справі №3/315-06.

Дослідивши матеріали справи, перевіривши доводи апеляційної скарги, заслухавши пояснення присутнього в судовому засіданні представника позивача, Дніпропетровський апеляційний господарський суд вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ст.115 Господарського процесуального кодексу України рішення, ухвали, постанови господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України і виконуються у порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження".

Виконання рішення господарського суду провадиться на підставі виданого ним наказу, який є виконавчим документом. Наказ видається стягувачеві або надсилається йому після набрання судовим рішенням законної сили (ч.1 ст.116 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно ст.21 Закону України «Про виконавче провадження»(в редакції, що діяла на момент пред’явлення наказу господарського суду до виконання) виконавчі листи та інші судові документи можуть бути пред'явлені до виконання протягом трьох років з моменту набрання рішенням законної сили.

В матеріалах справи відсутні відомості (процесуальні документи ВДВС) щодо примусового виконання наказу господарського суду Дніпропетровської області від 12.12.2006 року в справі №3/315-06.

З листа Центрально-Міського відділу державної виконавчої служби Криворізького міського управління юстиції Дніпропетровської області № 6617 від 29.04.2011 року вбачається, що на виконанні у зазначеного ВДВС перебувало виконавче провадження з примусового виконання наказу №3-315, виданого 12.12.2006року господарським судом Дніпропетровської області, 27.12.2007 року відповідно до вимог ст.40 Закону України «Про виконавче провадження», державним виконавцем була винесена постанова про повернення виконавчого документа без виконання та виконавчий документ разом із зазначеною постановою було направлено стягувачу, більш детальну інформацію по виконавчому провадженні надати ВДВС не можливо з причини його знищення через закінчення терміну зберігання завершених виконавчих проваджень згідно з вимогами п.п.9.8, 9.9, 9.10 Порядку роботи з документами в органах державної виконавчої служби.

Заявник зазначає, що наказ господарського суду втрачений його працівником, що в подальшому був звільнений, та яким прихований факт повернення наказу від ВДВС.

Відповідно ст.120 Господарського процесуального кодексу України у разі втрати наказу господарський суд може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред'явлення наказу до виконання.

До заяви про видачу дубліката наказу мають бути додані: довідка установи банку, державного виконавця чи органу зв'язку про втрату наказу; при втраті наказу стягувачем - довідка стягувача, підписана керівником чи заступником керівника та головним (старшим) бухгалтером підприємства, організації, що наказ втрачено і до виконання не пред'явлено.

Довідкою публічного акціонерного товариства «Енергопостачальна компанія «Дніпрообленерго»в особі Криворізьких міських електричних мереж за №1035 від 20.05.2011 року, оформленої з дотриманням вимог ст.120 Господарського процесуального кодексу України, підтверджується втрата наказу господарського суду Дніпропетровської області від 12.12.2006 року у справі №3/315-06 та в ній зазначено, що наказ до виконання не пред’являвся.

У разі пропуску строку для пред'явлення наказу до виконання з причин, визнаних господарським судом поважними, пропущений строк може бути відновлено (ч.1 ст.119 Господарського процесуального кодексу України).

Пропущення строку для пред’явлення наказу до виконання позивачем обґрунтовано несвоєчасним отриманням від ВДВС листа-відповіді на його повторний запит щодо ходу виконавчого провадження, з якого він дізнався про повернення наказу господарського суду разом з відповідною постановою ВДВС.

Згідно п.9 ч.3 ст.129 Конституції України однією з основних засад судочинства є обов’язковість рішень суду.

Виконання рішення господарського суду є невід’ємною частиною судового процесу.

Втрата оригіналу наказу призводить до неможливості здійснення виконавчих дій з примусового виконання судового рішення в порядку, встановленому чинним законодавством.

Враховуючи доводи позивача, викладені в заяві, наявне в матеріалах справи листування з органами державної виконавчої служби, яким підтверджуються ті обставини, що позивач своєчасно звернувся до ВДВС із заявою про відкриття виконавчого провадження за наказом, виконавче провадження було відкрито, мало місце його повернення стягувачу, а також доводи заявника з приводу несвоєчасного отримання ним інформації про хід виконавчого провадження від органу державної виконавчої служби, колегія суддів вбачає підстави для відновлення строку пред’явлення наказу господарського суду Дніпропетровської області від 12.12.2006 року у справі №3/315-06 до виконання та видачі дублікату зазначеного наказу.

З огляду на викладені обставини, Дніпропетровський апеляційний господарський суд вважає, що господарський суд Дніпропетровської області дійшов помилкового висновку щодо відсутності підстав для задоволення заяви в цій частині.

Крім того, судом першої інстанції помилково здійснено заміну стягувача відкритого акціонерного товариства «Енергопостачальна компанія «Дніпрообленерго»в особі Криворізьких міських електричних мереж на його правонаступника публічне акціонерне товариство «Енергопостачальна компанія «Дніпрообленерго»в особі Криворізьких міських електричних мереж.

Як вбачається з статуту публічного акціонерного товариства «Енергопостачальна компанія «Дніпрообленерго», затвердженої загальними зборами акціонерів відкритого акціонерного товариства «Енергопостачальна компанія «Дніпрообленерго»31.03.2011року (протокол №1/2011) та 11.04.2011 року зареєстрованої виконавчим комітетом Дніпропетровської міської ради Дніпропетровської області (номер запису 12241050094000296), відкрите акціонерне товариство «Енергопостачальна компанія «Дніпрообленерго»перейменовано у публічне акціонерне товариство «Енергопостачальна компанія «Дніпрообленерго»відповідно до вимог та положень Закону України «Про акціонерні товариства»№514-VІ від 17.09.2008 року, тобто в даному випадку правонаступництва не відбулось, а здійснено заміну найменування позивача.

Керуючись ст.ст.99, 101, 103, 104, 105, 106 Господарського процесуального кодексу України, Дніпропетровський апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу публічного акціонерного товариства «Енергопостачальна компанія «Дніпрообленерго»в особі Криворізьких міських електричних мереж задовольнити частково.

Ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 04.08.2011 року у справі №3/315-06 скасувати.

Здійснити заміну найменування позивача (стягувача у виконавчому провадженні) відкрите акціонерне товариство «Енергопостачальна компанія «Дніпрообленерго»в особі Криворізьких міських електричних мереж на публічне акціонерне товариство «Енергопостачальна компанія «Дніпрообленерго»в особі Криворізьких міських електричних мереж.

Відновити пропущений строк для пред’явлення до виконання наказу господарського суду Дніпропетровської області від 12.12.2006 року в справі №3/315-06 про стягнення з житлового будівельного кооперативу "Машинобудівельник" на користь відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" в особі Криворізьких міських електричних мереж 13 611 грн. збитків, 136 грн. 11 коп. витрат по сплаті державного мита, 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Доручити господарському суду Дніпропетровської області видати дублікат наказу господарського суду Дніпропетровської області від 12.12.2006 року в справі №3/315-06.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку протягом двадцяти днів до Вищого господарського суду України через Дніпропетровський апеляційний господарський суд.

Головуючий суддя Е.В. Орєшкіна

Суддя В.В. Прудніков

Суддя І.М. Науменко

(Повний текст постанови складено 09.09.2011р.)

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення08.09.2011
Оприлюднено08.07.2015
Номер документу46063517
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/315-06

Постанова від 08.09.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Орєшкіна Еліна Валеріївна

Ухвала від 04.08.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 14.06.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 30.05.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Рішення від 29.01.2007

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

Судовий наказ від 12.12.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков С.Г.

Ухвала від 23.08.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков С.Г.

Рішення від 05.06.2006

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко П.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні