Рішення
від 19.06.2015 по справі 921/363/15-г/5
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"19" червня 2015 р.Справа № 921/363/15-г/5

Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Андрушків Г.З.

Розглянув справу

за позовом Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "ПриватБанк", вул. Набережна Перемоги, 50, м. Дніпропетровськ, адреса для листування: а/с 1800, м. Дніпропетровськ, 49027

до відповідача: Приватного підприємства "Ритуальна служба "Реквієм", вул.. Польова, буд 2, с. Острів, Тернопільського району, Тернопільської області, 47728

про стягнення 41 433,96 грн.

За участю представників від:

Позивача: не з'явився;

Відповідача : не з'явився.

Суть справи :

Публічне акціонерне товариство комерційний банк "ПриватБанк" звернулося в господарський суд Тернопільської області із позовом до приватного підприємства "Ритуальної служби "Реквієм" про стягнення 41433грн.96коп., з яких: 28000грн.00коп.- заборгованість за кредитом, 11622грн.53коп. - заборгованість по процентам за користування кредитом, 1811рн.43коп.- пеня за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання ПП "Ритуальна служба "Реквієм" умов Договору банківського обслуговування №б/н від 26.09.2013р. (який складається із Заяви приватного підприємства "Ритуальна служба "Реквієм"(далі - відповідач), зареєстрованої через систему інтернет-клієнт-банкінг, Умов та правил надання банківських послуг та Тарифів банку, які розміщені в мережі Інтернет на сайті ( http://privatbank.ua ), внаслідок чого виникла заборгованість за кредитом, по процентах за користування кредитом, в зв'язку з чим відповідачу за несвоєчасне виконання зобов'язань за договором нарахована пеня, яку позивач просить стягнути з відповідача в судовому порядку.

Позивач, участі уповноваженого представника в судовому засіданні не забезпечив, хоча про час та місце розгляду спору був повідомлений належним чином, однак надав додаткові пояснення (№б/н від 18.06.2015р.) відповідно до яких просить задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Відповідач відзиву на позов не надав, участі уповноваженого представника в судові засідання не забезпечив, хоча про час та місце розгляду спору був повідомлений належним чином (повідомлення про вручення поштового відправлення - ухвали суду про порушення провадження від 08.04.2015р. знаходиться в матеріалах справи). Надіслані відповідачу ухвали про відкладення розгляду справи від 29.04.2015р. та 10.06.2015р. - станом на 19.06.2015р. до суду не повернулись.

За таких обставин, враховуючи приписи ч. 1 ст. 64 ГПК України, п. 3.9.1 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" від 26 грудня 2011 року N 18, п. 2 Інформаційного листа Вищого господарського суду України №01-08/140 від 15.03.2010р. "Про деякі питання запобігання зловживанню процесуальними правами в господарському судочинстві" господарський суд вважає, що процесуальні документи вручені відповідачу належним чином і відповідно про час та місце розгляду спору він повідомлений у встановленому чинним законодавством порядку.

Відповідно до вимог ст. 75 ГПК України, справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, господарським судом встановлено наступне:

26.09.2013р. приватне підприємство "Ритуальна служба "Реквієм" (далі-відповідач) шляхом реєстрації заяви через систему інтернет - клієнт-банкінг, приєдналося до "Умов та правил надання банківських послуг" (надалі - Умови/Правила), - розділ 3.1.1.3.2.2., який регулює надання послуги "Гарантований платіж", що розміщені на сайті http://privatbank.ua. і відповідно до якої Банк (позивач) відкрив відповідачу поточний рахунок № 26001060754789.

Відповідно до даної заяви у випадку коли виконання даної заяви виконується з використанням наданих банком кредитних ресурсів, дана заява разом з Умовами та правилами надання банківських послуг та Тарифами ПриватБанку складають кредитно-заставний договір №б/н від 26.09.2013р. (надалі - договір)

У вищезазначеній заяві б/н від 26.09.2013 р. зазначено, що підписавши цю заяву, Приватне підприємство "Ритуальна служба "Реквієм"" приєднується і погоджується з умовами, викладеними в Умовах і Правилах надання банківських послуг, Тарифах ПриватБанка, які розміщені на офіційному сайті http://privatbank.ua .

Розділом 1 Правил, розміщених на web-сайті банку www.privatbank.ua, передбачено, що ці правила є публічною офертою, що містять умови та правила надання послуг банком його клієнтам. Таким чином, клієнт отримує доступ до всіх без виключення послуг Приватбанку.

Відповідно до ст. 6 Цивільного кодексу України, сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з врахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (ч. 1 ст 627 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 181 ГК України господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів.

У відповідності зі ст. 207 ЦК України , правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах, у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо воля сторін виражена за допомогою телетайпного, електронного або іншого технічного засобу зв'язку. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами). Правочин, який вчиняє юридична особа, підписується особами, уповноваженими на це її установчими документами, довіреністю, законом або іншими актами цивільного законодавства, та скріплюється печаткою. Використання при вчиненні правочинів факсимільного відтворення підпису за допомогою засобів механічного або іншого копіювання, електронного підпису або іншого аналога власноручного підпису допускається у випадках, встановлених законом, іншими актами цивільного законодавства, або за письмовою згодою сторін, у якій мають міститися зразки відповідного аналога їхніх власноручних підписів.

Статтею 3 Закону України "Про електронний цифровий підпис" встановлено, що електронний цифровий підпис за правовим статусом прирівнюється до власноручного підпису (печатки). Електронний підпис не може бути визнаний недійсним лише через те, що він має електронну форму.

Відповідно до ст. 638 ЦК України договір вважається укладеним, коли між сторонами в потрібній у належних випадках формі досягнуто згоди за всіма істотними умовами. Істотними є умови про предмет договору, а також ті, які визнані такими за законом або необхідні для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою однієї зі сторін має бути досягнуто згоди.

Згідно з ч. 2 ст. 639 ЦК України, якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася.

Статтею 628 ЦК України передбачено, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства. Сторони мають право укласти договір, в якому містяться елементи різних договорів (змішаний договір). До відносин сторін у змішаному договорі застосовуються у відповідних частинах положення актів цивільного законодавства про договори, елементи яких містяться у змішаному договорі, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті змішаного договору.

Ч. 1 ст. 1067 ЦК України передбачено, що договір банківського рахунка укладається для відкриття клієнтові або визначеній ним особі рахунка у банку на умовах, погоджених сторонами.

Відповідно до ч. 1 ст. 1054 ЦК України, за кредитним договором банк або фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

Таким чином, за своєю правовою природою укладений між ПАТ КБ "Приватбанк" та ПП "Ритуальна служба "Реквієм" кредитно - заставний договір є змішаним договором банківського рахунку та кредитного договору .

Правовідносини, що виникають під час відкриття банками, їх відокремленими підрозділами, які здійснюють банківську діяльність від імені банку, та філіями іноземних банків в Україні поточних і вкладних (депозитних) рахунків у національній та іноземних валютах, регулюються Інструкцією про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженою Постановою Правління Національного Банку України № 492 від 12.11.2003р., зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 17.12.2003р. за № 1172/8493 (далі - Інструкція).

Згідно з п. 1.5 Інструкції, умови відкриття рахунку та особливості його функціонування передбачаються в договорі, що укладається між банком і його клієнтом, і не повинні суперечити вимогам цієї Інструкції.

Пунктом 1.6 Інструкції визначено, що порядок проведення операцій за рахунками клієнтів, відкритих у національній та іноземних валютах, регулюється законодавством України, у тому числі нормативно-правовими актами Національного банку. Операції за рахунками здійснюються за допомогою платіжних інструментів за формами, установленими банківськими правилами (нормативно-правовими актами Національного банку, внутрішніми положеннями банку тощо).

Так, порядок надання кредиту за послугою "Гарантований платіж" визначено пунктами 3.1.1.73-31.1.1.86 та розділом 3.2.2. Умов та Правил надання банківських послуг (далі - Умови і Правила).

Послугу "Гарантований платіж" банк надає, для виконання грошових зобов'язань за господарськими договорами, що укладаються між Клієнтом та його контрагентами, а також між Клієнтом і Банком (далі - Послуга). Послуга надається у вигляді виконання Банком заявок на договірне списання коштів ( далі - "гарантований платіж" або "заявка"), згідно якої клієнт - платник доручає Банку зарахувати кошти на рахунок отримувача, в сумі і в дату, зазначені при створенні заявки. Послуга надається Банком як за рахунок власних коштів платника, так і за рахунок кредитних коштів. Споживачами цієї Послуги є платник і одержувач платежів за господарськими договорами.

Дата виконання гарантованого платежу може бути змінена відправником при отриманні згоди на її зміну від одержувача (шляхом підтвердження через дистанційний канал банківського обслуговування інтернет- клієнт- банк "Приват24"). Гарантований платіж може бути відкликаний (відмінений) платником виключно при отриманні згоди на її відгук (скасування) від одержувача (шляхом підтвердження через дистанційний канал банківського обслуговування інтернет- клієнт- банк "Приват24") ( п. 3.1.1.73 Умов).

Відповідно до п. 3.2.2.1. Умов - кредит надається в обмін на зобов'язання клієнта щодо його повернення, сплати процентів та винагороди.

У випадку необхідності одержання послуги, платник за допомогою системи дистанційного обслуговування інтернет-клієнт-банк "Приват24" ( далі Приват24) подає банку заявку на договірне списання коштів в установленій формі, обов'язковими реквізитами заявки на договірне списання коштів є: номер і дата заявки (присвоюється автоматично), рахунок платника, рахунок одержувача, сума платежу, призначення платежу (із зазначенням відомостей про господарський договір, на виконання оплати по якому подається заявка), дата зарахування коштів одержувачу ( дата виконання заявки), вказівки за рахунок яких коштів (власних коштів клієнта/ кредитних/змішано) необхідно зарезервувати гроші для виконання гарантованого платежу ( п. 3.1.1.74 Умов).

Згідно п. 3.1.175. Умов, після отримання банком через систему дистанційного обслуговування заявки, банк розглядає її на предмет надання або відмови у наданні послуги, у разі відсутності у платника власних коштів та/або некредитоспроможності платника.

П. 3.2.2.1 Умов і Правил передбачено, що Банк за наявності вільних грошових коштів зобов'язується надати Клієнту кредит у вигляді відновлювальної кредитної лінії, з лімітом та на цілі, зазначені в заявці на договірне списання коштів (надалі - гарантованій платіж або заявка), в обмін на зобов'язання Клієнта по поверненню кредиту, сплаті відсотків, винагороди в обумовлені цим Договором строки. Відновлювана кредитна лінія (далі - "кредит") надається Банком для виконання Клієнтом платежів за заявками на договірне списання коштів з датою виконання в майбутньому за господарськими договорами, шляхом перерахування Банком кредитних коштів на рахунок, з подальшим перерахуванням в дату виконання на поточний рахунок одержувачів, що вказана в заявці.

Відповідно до п. 3.2.2.2 Умов і Правил, термін повернення кредиту зазначений в заявці. Згідно зі ст. 212, 651 Цивільного кодексу України (далі- "ЦКУ") у разі порушення Клієнтом будь-якого із зобов'язань, передбачених цим Договором, Банк на свій розсуд, починаючи з 91-го дня порушення будь-якого із зобов'язань, має право змінити умови цих Умов, встановивши інший термін повернення кредиту. При цьому Банк направляє Клієнту письмове повідомлення із зазначенням дати терміну повернення кредиту. У разі не погашення Клієнтом заборгованості за цими Умовами у строк, зазначений у повідомленні, вся заборгованість, починаючи з наступного дня дати, зазначеної у повідомленні, вважається простроченою. У разі погашення заборгованості в період до закінчення 30 днів (включно) з моменту порушення будь-якого із зобов'язань, кінцевим терміном повернення кредиту є дата, зазначена в заявці.

Клієнт погашає заборгованість по кредиту в розмірі зазначеному в заявці клієнта, в строк 30 днів з дати виконання заявки. За користування кредитом у період з дати ініціювання клієнтом заявки до дати виконання заявки клієнт сплачує винагороду за надання фінансового інструменту в розмірі 4% річних ( але не менше ніж 5 гривень) від розміру кредиту, зазначеного у черговій заявці клієнта. Винагорода за надання фінансового інструменту сплачується клієнтом в дату надання в банк чергової заявки. У період з дати виконання заявки за рахунок кредитних коштів до 30.06.2014р. клієнт за користування кредитом сплачує банку відсотки в розмірі 28% річних, а починаючи з 01.07.2014р. ( набрали чинності нові Умови та правила надання банківських послуг) клієнт за користування кредитом сплачує банку відсотки в розмірі 36% річних від суми заборгованості. У разі непогашення заборгованості клієнтом за кредитом у строк до 30 днів, включно, на 31-й день,- заборгованість по кредиту стає простроченою. При цьому за користування кредитом клієнт платить відсотки в розмірі 56% річних від суми заборгованості.

Відповідно до п. 3.2.2.7.1 Умов і Правил, у випадку зміни вартості кредитних ресурсів на ринку грошових ресурсів, зміни облікової ставки НБУ, зміни курсу гривні до іноземної валюти 1 групи класифікатору іноземних валют збільшиться на 5 та більше процентів, Банк має право змінити періодичність порядку сплати платежів по кредиту, про що Банк повідомляє Клієнта одним з таких способів: в письмовій формі, через встановлені засоби електронного зв'язку Банку та Позичальника- системи клієнт-банк, інтернет клієнт-банк, "Приват 24", sms-повідомлення на останні відомі Банку номери телефонів, наданих Банку при ідентифікації та актуалізації відомостей про Позичальника, або іншими засобами.

Розрахунок відсотків за користування кредитом здійснюється щодня з дати списання коштів з позичкового рахунку до майбутньої дати сплати відсотків та / або за період, який починається з попередньої дати сплати відсотків до поточної дати сплати відсотків. Розрахунок відсотків здійснюється до повного погашення заборгованості за кредитом на суму залишку заборгованості за кредитом. Нарахування відсотків і комісій здійснюється на дату сплати відсотків, при цьому відсотки розраховуються на непогашену частину кредиту за фактичну кількість днів користування кредитними ресурсами, виходячи з 360 днів у році. День повернення кредиту в часовий інтервал нарахування відсотків, не враховується. (п. п. 3.2.2.9.10-3.2.2.9.11 Умов і Правил).

Відповідно до п. 3.2.2.11 Умов і Правил, Цей Договір вважається укладеним з моменту його підписання шляхом накладання електронного-цифрового підпису всіма його сторонами. Цей Договір в частині п. 3.2.2.9.4 цього Договору (сплата Клієнтом винагороди за відкриття позичкового рахунку відповідно до заявки) вступає в силу з моменту підписання цього Договору, в інших частинах - з моменту надання Клієнтом розрахункових документів на використання кредиту в рамках зазначених у них сум, і діє в обсязі перерахованих коштів до повного виконання зобов'язань сторонами за цим Договором.

Як слідує із матеріалів справи, відповідно до умов договору №б/н від 26.09.2013р. та Умов та правил надання банківських послуг, ПАТ КБ "Приватбанк" в системі інтернет-клієнт-банк Приват 24 отримало від ПП "Ритуальна служба "Реквієм" заявки на гарантований платіж (доручення на договірне списання):

- № 22 від 26.09.2013р. на суму 1 620,00 грн - за клей полівінілацетатний марки 51 П згідно рахунку №1372 від 25.09.2013р., за рахунок кредитних коштів, строк зарахування коштів одержувачу (ПП "ПОЛЯРА-ХІМ") - 01.10.2013 р.;

- №39 від 29.10.2013 р. на суму 20 000,00 грн - за товар, за рахунок кредитних коштів, строк зарахування коштів одержувачу (ПП "ІНТЕРСВІТ") - 05.11.2013 р.;

- №12 від 27.02.2014 р. на суму 28 000,00 грн - за товар, за рахунок кредитних коштів, строк зарахування коштів одержувачу (ПП "ІНТЕРСВІТ") - 11.03.2014 р. .

На підставі р. 3.1.1 та р. 3.2 Умов і Правил, якими врегульовано питання надання послуги "Гарантований платіж", ПАТ КБ "Приватбанк" виконав відповідні операції та перерахував кредитні кошти, відповідно по кожній заявці, що підтверджується наявними в матеріалах справи заявками відповідача та банківськими виписками.

Як стверджує позивач, відповідач (позичальник) свої зобов'язання згідно договору №б/н від 26.09.2013р. щодо погашення кредиту, сплати процентів за користування кредитом, обумовлених у Договорі №б/н від 26.09.2013р., належним чином не виконав, в наслідок чого в нього виникла заборгованість перед позивачем. Направлена позивачем на адресу відповідача претензія №30926TEDRS099 від 14.01.2015р. з вимогою погасити прострочену заборгованість, залишена без відповіді і станом на день звернення з даним позовом до суду за відповідачем рахується заборгованість в сумі 28000грн.00коп. по кредиту, 11622грн.53коп. - по сплаті процентів за користування кредитом.

Відповідач (позичальник) на день розгляду справи будь-яких доказів, які б свідчили про погашення та повернення кредиту, сплату процентів за користування кредитом та комісії за користування кредитом суду не надав, а тому згідно вимог ст.ст.33,34 ГПК України слід вважати, що за ним рахується заборгованість в сумі 28000грн.00коп. по кредиту, 11 622грн.53коп. - по сплаті процентів за користування кредитом .

Згідно п. 3.2.2.10.1 Умов і Правил, у разі порушення Клієнтом будь-якого із зобов'язань по сплаті відсотків за користування кредитом, передбачених п. п. 3.2.2.6.2, 3.2.2.9.1 -3.2.2.9.3 цього Договору, термінів повернення кредиту, передбачених п. п. 3.2.2.2, 3.2.2.6.3, 3.2.2.6.16, 3.2.2.7.2 цього Договору, винагороди, передбаченого п. п. 3.2.2.6.5, 3.2.2.9.4-3.2.2.9.6 цього Договору, Клієнт сплачує Банку за кожний випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла у період, за який сплачується пеня, (у % річних) від суми простроченого платежу за кожний день прострочення платежу . А у випадку реалізації Банком права, передбаченого п. 3.2.2.2 цього Договору, Клієнт сплачує Банку пеню в розмірі, зазначеному в Заявці, від суми заборгованості за кожен день прострочення. Сплата пені здійснюється у гривні. Сторони погодили, що розмір пені, зазначений у цьому пункті, може бути на розсуд Банку зменшений. У разі зменшення Банком розміру пені, зазначеної в цьому пункті Договору, Банк за своїм вибором телекомунікаційного способу доставки інформації, повідомляє Позичальника узгодженими Сторонами способами телекомунікацій протягом 5 днів з дати прийняття рішення про зменшення розміру пені. Узгодженими Сторонами способами телекомунікацій є: система дистанційного обслуговування "Приват24", СМС - повідомлення, термінали самообслуговування та ін. При цьому, додаткові узгодження Сторін не потрібні.

Строки позовної давності за вимогами про стягнення кредиту, відсотків за користування кредитом, винагороди, неустойки - пені, штрафів за цим договором встановлюються сторонами тривалістю 15 років ( п. 3.2.2.10. 7 Умов) .

Враховуючи, що згідно ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватися належним чином і у встановлений строк, відповідачем даний строк порушений, в зв'язку з чим він повинен нести відповідальність, передбачену умовами договору у вигляді сплати пені, що становить 1811грн.43 коп.

При таких обставинах та відповідно до вимог ст.ст.509, 525, 526, 530, 612, 1054 Цивільного кодексу України, ст.ст.173,193 ГК України та ст.ст.33,34 ГПК України позов підлягає задоволенню як обґрунтовано заявлений, підтверджений матеріалами справи та неоспорений відповідачем.

Судовий збір, згідно ст. 49 ГПК України, покладається на відповідача.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 33, 34, 42, 43, 49, 82, 84, 85 ГПК України, господарський суд

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути Приватного підприємства "Ритуальна служба "Реквієм", вул.. Польова, буд. 2, с. Острів, Тернопільського району, Тернопільської області, 47728 (код ЄДРПОУ 34905359) на користь Публічного акціонерного товариства комерційний банк "ПриватБанк", вул. Набережна Перемоги, 50, м. Дніпропетровськ, 49094 (код ЄДРПОУ 14360570) - 28 000 (двадцять вісім тисяч) грн.00коп. - заборгованість за кредитом, 11 622 (одинадцять тисяч шістсот двадцять дві) грн.53коп. заборгованість по процентах за користування кредитом, 1 811 (одна тисяча вісімсот одинадцять) грн.43 коп. - пеня за несвоєчасне виконання зобов'язань за договором, а також 1 827 (одна тисяча вісімсот двадцять сім) грн.00коп.в повернення витрат по сплаті судового збору.

3. Наказ видати після набрання рішенням суду законної сили.

На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторони, прокурор, треті особи та особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки мають право подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня підписання повного тексту рішення, через місцевий господарський суд.

Повний текст рішення підписано "02 " липня 2015 року.

Суддя Г.З. Андрушків

Дата ухвалення рішення19.06.2015
Оприлюднено14.07.2015
Номер документу46566687
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 41 433,96 грн

Судовий реєстр по справі —921/363/15-г/5

Судовий наказ від 23.07.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрушків Г.З.

Рішення від 19.06.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрушків Г.З.

Ухвала від 29.04.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрушків Г.З.

Ухвала від 10.06.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрушків Г.З.

Ухвала від 29.04.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрушків Г.З.

Ухвала від 08.04.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрушків Г.З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні