Постанова
від 17.02.2010 по справі 2а-75/10/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 лютого 2010 року об 11 год. 49 хв. Справа № 2а-75/10/0870

Запорізький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Стрельнікової Н.В.

при секретарі Горбовій І.С.

розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом: Управління Пенсійного фонду України в Заводському районі м. Запоріжжя, м. Запоріжжя

до: Корпорації «Технобудінжиніринг», м. Запоріжжя

про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, -

за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1, довіреність № 34/08 від 05.01.2010 р.

від відповідача: не з'явився

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Заводському районі м. Запоріжжя звернулося із адміністративним позовом до Корпорації «Технобудінжиніринг», в якому позивач просить суд стягнути з відповідача 14551,64 грн. заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що в порушення вимог Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо своєчасної та повної сплати страхових внесків, відповідач заборгував Управлінню 14551,64 грн. Вказує, що заборгованість виникла у зв'язку із самостійно визначеними відповідачем сумами страхових внесків за період з лютого 2008 р. по листопад 2009 р., які не сплачені у встановлений законом термін.

У судовому засіданні представник позивача підтримав вимоги, з підстав викладених у позові, просить стягнути суму заборгованості.

Відповідач в судове засідання не з'явився, проти позову не заперечив, причини неявки суду не відомі. Про час та дату судового розгляду справи повідомлявся належним чином.

Вислухавши пояснення представника позивача, проаналізувавши матеріали та фактичні обставини справи, оцінивши надані докази, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Статтями 14 та 15 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-ІV (далі - за текстом Закон № 1058) встановлено, що платниками страхових внесків до Пенсійного фонду є роботодавці, підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру.

Корпорація «Технобужінжиніринг» зареєстровано в Управлінні Пенсійного фонду України в Заводському районі м. Запоріжжя як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та є страхувальником.

Відповідно до пункту 2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками і застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в Пенсійний Фонд України, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за № 64/8663 (надалі за текстом - Інструкція), страхувальники є платниками страхових внесків.

Згідно зі ст. 17 Закону № 1058, страхувальник зобов'язаний сплачувати в установлені строки страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до п. 6 ст. 19 Закону № 1058 страхові внески нараховуються на суми фактичних витрат на оплату праці працівників що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці», виплату винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також на суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій працездатності. Страхові внески нараховуються на суми, зазначені в частинах першій та другій цієї статті, незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також незалежно від того, чи були зазначені суми фактично виплачені після їх нарахування до сплати.

Частиною 2 ст. 20 Закону № 1058 встановлено, що обчислення страхових внесків застрахованих осіб здійснюється страхувальником на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування заробітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески.

Відповідно до пункту 6 ст. 20 Закону № 1058 страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду незалежно від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких нараховуються страхові внески.

Відповідачем до Управління Пенсійного фонду України в Заводському районі м. Запоріжжя подано розрахунки суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за період лютий 2008 р. по листопад 2009 р. включно, в яких Корпорацією «Технобужінжиніринг» самостійно визначено суму нарахованих внесків в розмірі 14551,64 грн.

Таким чином, відповідач мав сплати на користь УПФУ в Заводському районі м. Запоріжжя 14551,64 грн. внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Проте, у строки встановлені чинним законодавством, Корпорація «Технобужінжиніринг» внески не сплатило.

За таких обставин, вимоги позивача про стягнення з Корпорації «Технобужінжиніринг» на користь Управління Пенсійного фонду України в Заводському районі м. Запоріжжя 14551,64 грн. заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування є обґрунтованими, заснованими на законі і такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 71, 159-163 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Управління пенсійного фонду України в Заводському районі м. Запоріжжя до Корпорації «Технобужінжиніринг» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, - задовольнити повністю.

Стягнути з Корпорації «Технобужінжиніринг» (69008, м. Запоріжжя, вул. Південне шосе, 77 а, код ЄДРПОУ 34595157, п/р 26005101311525, МФО 313872 в філії ЗАТ ОТП банк в м. Запоріжжя) на користь Управління Пенсійного фонду України в Заводському районі м. Запоріжжя (69067, м. Запоріжжя, вул. Союзна, 32, код ЄДРПОУ 20508427, п/р 25603301001077, МФО 313957 в ЗОУ ВАТ «Державний ощадний банк України») 14 551 (чотирнадцять тисяч п'ятсот п'ятдесят одна) грн. 64 коп. заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі в 10-ти денний строк з дня отримання її копії заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, з подачею її копії до апеляційної інстанції або в порядку ч. 5 ст. 186 КАС України.

Суддя Н.В. Стрельнікова

Постанова складена у повному обсязі 22 лютого 2010 року

Дата ухвалення рішення17.02.2010
Оприлюднено17.07.2015

Судовий реєстр по справі —2а-75/10/0870

Постанова від 17.02.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Постанова від 17.02.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Ухвала від 12.01.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталія Вікторівна

Постанова від 17.02.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталія Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні