Постанова
від 17.12.2009 по справі 2а-6467/09/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 грудня 2009 року о 12 год. 13 хв. Справа № 2а-6467/09/0870

Запорізький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Стрельнікової Н.В.

при секретарі Горбовій І.С.

розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом: Запорізький міський центр зайнятості, м. Запоріжжя

до: Закритого акціонерного товариства «Запоріжтеплокомуненерго»,

м. Запоріжжя

про: стягнення коштів,

за участю представників:

від позивача: ОСОБА_1 довіреність № 538/09 від 25.12.2008;

від відповідача: не з'явився;

ВСТАНОВИВ:

25 листопада 2009 року до Запорізького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Запорізького центру зайнятості до Закритого акціонерного товариства «Запоріжтеплокомуненерго», в якому позивач просить суд стягнути з відповідача 94 грн. 11 коп. зайво перерахованого матеріального забезпечення. В обґрунтування позову посилається на те, що за відповідачем були надані недостовірні дані про розмір середньої заробітної плати ОСОБА_2, якій призначено допомогу по безробіттю, в наслідок чого ОСОБА_3 районним центром зайнятості м. Запоріжжя зайво нараховано, а Запорізьким міським центром зайнятості зайво сплачено ОСОБА_2 94 грн. 11 коп. Вказує, що в разі встановлення недостовірних даних, на підставі яких призначено матеріальне забезпечення, роботодавець повинен відшкодувати добровільно чи на підставі рішення суду страховику заподіяну шкоду.

Представник позивача у судовому засіданні надав пояснення аналогічні викладеним у позовній заяві, вимоги підтримав та просив задовольнити їх у повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про місце, дату та час судового розгляду справи повідомлявся належним чином. Письмові заперечення на позов та документи на їх обґрунтування до суду не надходили.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги слід задовольнити повністю виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття створюється для управління страхуванням на випадок безробіття, провадження збору та акумуляції страхових внесків, контролю за використанням коштів, виплати забезпечення та надання соціальних послуг, здійснення інших функцій згідно із Законом.

Частиною 2 ст. 12 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» визначено, що функції робочих органів Виконавчої дирекції Фонду покладаються на центр зайнятості Автономної Республіки Крим, обласні, Київський і Севастопольський міські, районні, міськрайонні, міські та районні у містах центри зайнятості. Виконавча дирекція Фонду та її робочі органи контролюють правильність нарахування, своєчасність сплати страхових внесків, а також витрат за страхуванням на випадок безробіття, що передбачено п. 5 частини 2 ст. 12 Закону.

Відповідно до п. 1.2 Порядку надання допомоги по безробіттю у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності, затвердженого Наказом Міністерства праці та соціальної політики України № 307 від 20.11.2000 (далі - Порядок ), допомога по безробіттю, у тому числі одноразова її виплата для організації безробітними підприємницької діяльності надається застрахованим та незастрахованим особам, визнаним у встановленому порядку безробітними

Згідно п. 1.3. Порядку, допомога по безробіттю призначається центрами зайнятості, на які покладено функції робочих органів виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, за місцем перебування безробітного на обліку і виплачується в установленому порядку через банківські установи.

21 серпня 2006 року у ОСОБА_3 районному центрі зайнятості м. Запоріжжя було зареєстровано ОСОБА_2 як таку, що шукає роботу. 28.08.2006 їй надано статус безробітної та призначено допомогу по безробіттю залежно від страхового стажу з 28.08.2006 по 22.08.2007. Допомогу по безробіттю призначено на підставі даних довідки про середню заробітну плату ОСОБА_2 № 1/31 від 31.08.2006, яку надано їй на останньому місті роботи ЗАТ «Запоріжтеплокомуненерго».

Відповідно до п.1 п.п 1.1. Положення про Запорізький міський центр зайнятості населення (далі - Положення), він є робочим органом виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття в м. Запоріжжя, місцевим органом державної служби зайнятості, що підпорядковується Запорізькому обласному центру зайнятості та співпрацює із місцевими органами виконавчої влади.

Згідно п.п 1.2. Положення, Запорізький міський центр зайнятості населення забезпечує комплексне вирішення питань, пов'язаних із реалізацією державної політики зайнятості населення в місті, організацією діяльності районних центрів зайнятості, соціальною підтримкою тимчасового непрацюючого населення, організаційною роботою та взаємодією з соціальними партнерами, засобами масової інформації.

Відповідно до ч. 2 ст. 34 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття має право контролювати правильність нарахування, своєчасність сплати страхових внесків, а також витрат за страхуванням на випадок безробіття, передбачених цим Законом та іншими нормативно-правовими актами з питань страхування на випадок безробіття, правильність призначення роботодавцем та виплати застрахованим особам допомоги по частковому безробіттю.

14 травня 2008 року Орджонікідзевським районним центром зайнятості було проведено перевірку достовірності даних про середню заробітну плату ОСОБА_2 № 1/31 від 31.08.2006. Відповідно до акту № 338 від 14.05.2008 встановлено, що ОСОБА_2 була оформлена на 0,5 ставки, а довідка ЗАТ «Запоріжтеплокомуненерго» про середню заробітну плату ОСОБА_2 видана з урахуванням повної ставки.

14 травня 2008 року ЗАТ «Запоріжтеплокомуненерго» надана довідка № 1 про середню заробітну плату ОСОБА_2 з урахуванням 0,5 ставки.

На підставі довідки № 1 від 14.05.2008 ОСОБА_3 районним центром зайнятості було розраховано суму допомоги по безробіттю ОСОБА_2, в результаті чого виявлено, що під час перебування на обліку у ОСОБА_3 центрі зайнятості ОСОБА_2 їй було зайво нараховано та сплачено суму допомоги по безробіттю у розмірі 94 грн. 11 коп.

ОСОБА_3 районного центу зайнятості № 651 від 19.05.2008 ЗАТ «Запоріжтеплокомуненерго» направлено копію наказу № 26 від 17.05.2008 щодо відшкодування коштів, виплачених безробітній ОСОБА_2, як допомога по безробіттю у сумі 94 грн. 11 коп.

Відповідно до ч. 3 ст. 35 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» достовірність зазначених у документах даних перевіряється виконавчою дирекцією Фонду. У разі їх недостовірності роботодавець добровільно чи на підставі рішення суду повинен відшкодувати страховику заподіяну шкоду.

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» робочими органами виконавчої дирекції Фонду визначено центр зайнятості Автономної Республіки Крим, обласні, Київський і Севастопольський міські, районні, міськрайонні, міські та районні у містах центри зайнятості, на які покладено функції розслідування страхових випадків обґрунтованості виплат матеріального забезпечення.

При цьому слід зазначити, що нарахування допомоги по безробіттю було здійснено ОСОБА_3 районним центром зайнятості, де безробітна перебувала на обліку, але перерахування допомоги по безробіттю на рахунки безробітних здійснює Запорізький міський центр зайнятості, який згідно п. 1.4 Положення позивач є юридичною особою та згідно п. 2.39 цього Положення організує та здійснює фінансово-бухгалтерську діяльність центрів зайнятості.

У матеріалах справи відсутні докази перерахування з боку відповідача коштів, доказів на спростування позовних вимог відповідачем суду не надано.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Враховуючи вищевикладене, вимоги позивача у справі є законними і обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 71, 94, 159-163 КАС України, суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Запорізького міського центру зайнятості до Закритого акціонерного товариства «Запоріжтеплокомуненерго» про стягнення коштів - задовольнити повністю.

Стягнути з Закритого акціонерного товариства «Запоріжтеплокомуненерго» (69091, м. Запоріжжя, бул. Гвардійський, 137, ЄДРПОУ 03345351) на користь Запорізького міського центру зайнятості (отримувач Запорізький міський центр зайнятості, р/р 37179300901007, ЄДРПОУ 20482573 в ГУДКУ України в Запорізькій області, МФО 813015, призначення платежу: відшкодування допомоги по безробіттю за ОСОБА_2, ОСОБА_3 РЦЗ) 94 (дев'яносто чотири) грн. 11 коп. зайво нарахованого матеріального забезпечення.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі в 10-ти денний строк, з дня її складення, заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, з подачею її копії до апеляційної інстанції або в порядку ч. 5 ст. 186 КАС України.

Суддя (підпис) Н.В. Стрельнікова

Постанова не набрала законної сили.

Постанова складена у повному обсязі 22 грудня 2009 року.

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.12.2009
Оприлюднено17.07.2015
Номер документу46632884
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6467/09/0870

Постанова від 17.12.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Постанова від 17.12.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталія Вікторівна

Ухвала від 27.11.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталія Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні