Постанова
від 17.12.2009 по справі 2а-6467/09/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

м. Запоріжжя, вул. Кремлівсь ка, 65-в

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 грудня 2009 року о 12 год. 13 хв. Справа № 2а-6467/09/0870

Запорізький окружний адм іністративний суд у складі:

головуючого - судді Стрельнікової Н.В.

при секретарі Горб овій І.С.

розглянув у відкритому су довому засіданні адміністра тивну справу

за позовом : Запорі зький міський центр зайнятос ті, м. Запоріжжя

до : Закритого акціоне рного товариства «Запоріжте плокомуненерго»,

м. Запоріжжя

про : стягнення кошті в,

за участю представників:

від позивача : Коло кол О.О. довіреність № 538/09 від 25.12.2008;

від відповідача : не з' явився;

ВСТАНОВИВ:

25 листопада 2009 року до Запо різького окружного адмініст ративного суду надійшов адмі ністративний позов Запорізь кого центру зайнятості до За критого акціонерного товари ства «Запоріжтеплокомунене рго», в якому позивач просить суд стягнути з відповідача 94 грн. 11 коп. зайво перераховано го матеріального забезпечен ня. В обґрунтування позову по силається на те, що за відпові дачем були надані недостовір ні дані про розмір середньої заробітної плати ОСОБА_2, якій призначено допомогу по безробіттю, в наслідок чого Заводським районним центр ом зайнятості м. Запоріжжя за йво нараховано, а Запорізьки м міським центром зайнятості зайво сплачено ОСОБА_2 94 гр н. 11 коп. Вказує, що в разі встан овлення недостовірних даних , на підставі яких призначено матеріальне забезпечення, р оботодавець повинен відшкод увати добровільно чи на підс таві рішення суду страховику заподіяну шкоду.

Представник позивача у суд овому засіданні надав поясне ння аналогічні викладеним у позовній заяві, вимоги підтр имав та просив задовольнити їх у повному обсязі.

Представник відповідач а в судове засідання не з' яв ився, про місце, дату та час су дового розгляду справи повід омлявся належним чином. Пись мові заперечення на позов та документи на їх обґрунтуван ня до суду не надходили.

Дослідивши матеріали спр ави, суд вважає, що позовні ви моги слід задовольнити повн істю виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 8 Закону Ук раїни «Про загальнообов'язко ве державне соціальне страху вання на випадок безробіття» фонд загальнообов' язковог о державного соціального стр ахування України на випадок безробіття створюється для у правління страхуванням на ви падок безробіття, провадженн я збору та акумуляції страхо вих внесків, контролю за вико ристанням коштів, виплати за безпечення та надання соціал ьних послуг, здійснення інши х функцій згідно із Законом.

Частиною 2 ст. 12 Закону Україн и «Про загальнообов'язкове д ержавне соціальне страхуван ня на випадок безробіття» ви значено, що функції робочих о рганів Виконавчої дирекції Фонду покладаються на центр зайнятості Автономної Респу бліки Крим, обласні, Київськи й і Севастопольський міські, районні, міськрайонні, міськ і та районні у містах центри з айнятості. Виконавча дирекці я Фонду та її робочі органи ко нтролюють правильність нара хування, своєчасність сплати страхових внесків, а також в итрат за страхуванням на вип адок безробіття, що передбач ено п. 5 частини 2 ст. 12 Закону.

Відповідно до п. 1.2 Порядку на дання допомоги по безробіттю у тому числі одноразової її в иплати для організації безро бітними підприємницької дія льності, затвердженого Н ака зом Міністерства праці та со ціальної політики України № 307 від 20.11.2000 (далі - Порядок ), допо мога по безробіттю, у тому чис лі одноразова її виплата для організації безробітними пі дприємницької діяльності на дається застрахованим та нез астрахованим особам, визнани м у встановленому порядку бе зробітними

Згідно п. 1.3. Порядку, допомог а по безробіттю призначаєтьс я центрами зайнятості, на які покладено функції робочих о рганів виконавчої дирекції Ф онду загальнообов'язкового д ержавного соціального страх ування України на випадок бе зробіття, за місцем перебува ння безробітного на обліку і виплачується в установленом у порядку через банківські у станови.

21 серпня 2006 року у Заводськ ому районному центрі зайня тості м. Запоріжжя було зареє стровано ОСОБА_2 як таку, щ о шукає роботу. 28.08.2006 їй надано с татус безробітної та признач ено допомогу по безробіттю з алежно від страхового стажу з 28.08.2006 по 22.08.2007. Допомогу по безроб іттю призначено на підставі даних довідки про середню за робітну плату ОСОБА_2 № 1/31 в ід 31.08.2006, яку надано їй на останн ьому місті роботи ЗАТ «Запор іжтеплокомуненерго».

Відповідно до п.1 п.п 1.1. Положе ння про Запорізький міський центр зайнятості населення ( далі - Положення), він є робоч им органом виконавчої дирекц ії Фонду загальнообов' язко вого державного соціального страхування на випадок безр обіття в м. Запоріжжя, місцеви м органом державної служби з айнятості, що підпорядковуєт ься Запорізькому обласному ц ентру зайнятості та співпрац ює із місцевими органами вик онавчої влади.

Згідно п.п 1.2. Положення, Запо різький міський центр зайнят ості населення забезпечує ко мплексне вирішення питань, п ов' язаних із реалізацією де ржавної політики зайнятості населення в місті, організац ією діяльності районних цент рів зайнятості, соціальною п ідтримкою тимчасового непра цюючого населення, організац ійною роботою та взаємодією з соціальними партнерами, за собами масової інформації.

Відповідно до ч. 2 ст. 34 Закону України «Про загальнообов'я зкове державне соціальне стр ахування на випадок безробіт тя» фонд загальнообов' язко вого державного соціального страхування України на випа док безробіття має право кон тролювати правильність нара хування, своєчасність сплати страхових внесків, а також ви трат за страхуванням на випа док безробіття, передбачених цим Законом та іншими нормат ивно-правовими актами з пита нь страхування на випадок бе зробіття, правильність призн ачення роботодавцем та випла ти застрахованим особам допо моги по частковому безробітт ю.

14 травня 2008 року Орджонікідз евським районним центром зай нятості було проведено перев ірку достовірності даних про середню заробітну плату ОС ОБА_2 № 1/31 від 31.08.2006. Відповідно д о акту № 338 від 14.05.2008 встановлено, що ОСОБА_2 була оформлена на 0,5 ставки, а довідка ЗАТ «Зап оріжтеплокомуненерго» про с ередню заробітну плату ОСО БА_2 видана з урахуванням по вної ставки.

14 травня 2008 року ЗАТ «Запоріж теплокомуненерго» надана до відка № 1 про середню заробітн у плату ОСОБА_2 з урахуван ням 0,5 ставки.

На підставі довідки № 1 від 14. 05.2008 Заводським районним ц ентром зайнятості було розра ховано суму допомоги по безр обіттю ОСОБА_2, в результа ті чого виявлено, що під час пе ребування на обліку у Завод ському центрі зайнятості ОСОБА_2 їй було зайво нарахо вано та сплачено суму допомо ги по безробіттю у розмірі 94 г рн. 11 коп.

Листом Заводського район ного центу зайнятості № 651 від 19.05.2008 ЗАТ «Запоріжтеплокомуне нерго» направлено копію нака зу № 26 від 17.05.2008 щодо відшкодуван ня коштів, виплачених безроб ітній ОСОБА_2, як допомога по безробіттю у сумі 94 грн. 11 ко п.

Відповідно до ч. 3 ст. 35 Закону України «Про загальнообов'я зкове державне соціальне стр ахування на випадок безробіт тя» достовірність зазначени х у документах даних перевір яється виконавчою дирекцією Фонду. У разі їх недостовірно сті роботодавець добровільн о чи на підставі рішення суду повинен відшкодувати страхо вику заподіяну шкоду.

Відповідно до ст. 12 Закону Ук раїни «Про загальнообов'язк ове державне соціальне страх ування на випадок безробіття » робочими органами виконавч ої дирекції Фонду визначено центр зайнятості Автономної Республіки Крим, обласні, Киї вський і Севастопольський мі ські, районні, міськрайонні, м іські та районні у містах цен три зайнятості, на які поклад ено функції розслідування ст рахових випадків обґрунтова ності виплат матеріального з абезпечення.

При цьому слід зазначити, що нарахування допомоги по без робіттю було здійснено Зав одським районним центром з айнятості, де безробітна пер ебувала на обліку, але перера хування допомоги по безробіт тю на рахунки безробітних зд ійснює Запорізький міський ц ентр зайнятості, який згідно п. 1.4 Положення позивач є юриди чною особою та згідно п. 2.39 цьог о Положення організує та зді йснює фінансово-бухгалтерсь ку діяльність центрів зайнят ості.

У матеріалах справи відсут ні докази перерахування з б оку відповідача коштів, дока зів на спростування позовних вимог відповідачем суду не н адано.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Кодек су.

Враховуючи вищевикладене, вимоги позивача у справі є з аконними і обґрунтованими т а підлягають задоволенню в п овному обсязі.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 71, 94, 159-163 КАС Україн и, суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Запорізького міського центр у зайнятості до Закритого ак ціонерного товариства «Запо ріжтеплокомуненерго» про ст ягнення коштів - задовольни ти повністю.

Стягнути з Закритого ак ціонерного товариства «Запо ріжтеплокомуненерго» (69091, м. За поріжжя, бул. Гвардійський, 137, Є ДРПОУ 03345351) на користь Запорізь кого міського центру зайнято сті (отримувач Запорізький м іський центр зайнятості, р/р 37 179300901007, ЄДРПОУ 20482573 в ГУДКУ України в Запорізькій області, МФО 813015 , призначення платежу: відшко дування допомоги по безробіт тю за ОСОБА_2, Заводський РЦЗ) 94 (дев' яносто чотири) г рн. 11 коп. зайво нарахованого м атеріального забезпечення.

Постанова набирає законн ої сили після закінчення стр оку подання заяви про апеляц ійне оскарження, якщо таку за яву не було подано. Якщо було п одано заяву про апеляційне о скарження, але апеляційна ск арга не була подана у строк, по станова набирає законної сил и після закінчення цього стр оку. У разі подання апеляційн ої скарги постанова, якщо її н е скасовано, набирає законно ї сили після закінчення апел яційного розгляду справи.

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеля ційного адміністративного с уду шляхом подачі в 10-ти денни й строк, з дня її складення, за яви про апеляційне оскарженн я і поданням після цього прот ягом 20 днів апеляційної скарг и, з подачею її копії до апеляц ійної інстанції або в порядк у ч. 5 ст. 186 КАС України.

Суддя (підпис) Н.В. Стрельнікова

Постанова не набрала зак онної сили.

Постанова складена у повно му обсязі 22 грудня 2009 року.

Суддя Н.В . Стрельнікова

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.12.2009
Оприлюднено16.12.2010
Номер документу8415144
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6467/09/0870

Постанова від 17.12.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Постанова від 17.12.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталія Вікторівна

Ухвала від 27.11.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталія Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні