Ухвала
від 09.07.2015 по справі 2а-705/11/0970
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 липня 2015 року м. Київ К/800/53980/13

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:

Головуючого, суддіГорбатюка С.А. (доповідач) СуддівМороз Л.Л. Шведа Е.Ю. провівши у касаційному порядку попередній розгляд адміністративної справи за позовом Приватного підприємства (далі - ПП) "Боден" до Управління Пенсійного фонду України в Долинському районі Івано-Франківської області про стягнення заборгованості за касаційною скаргою Управління Пенсійного фонду (далі - УПФ) України в Долинському районі Івано-Франківської області на постанову Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 16 березня 2011 року та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 10 жовтня 2013 року

в с т а н о в и л а :

У лютому 2011 року ПП "Боден" в Івано-Франківському окружному адміністративному суді пред'явило позов до УПФ України в Долинському районі Івано-Франківської області про стягнення заборгованості.

В обґрунтування позовних вимог зазначило, що позивач є страхувальником та сплачує страхові внески до Пенсійного фонду України, що вираховуються з єдиного податку юридичних осіб-суб'єктів підприємницької діяльності у розмірі 42 відсотків від єдиного податку.

Станом на 01 січня 2011 року підприємство має переплату зі страхових внесків у розмірі 12490,80 грн. у зв'язку з тим, що протягом 2010 року праця найманих працівників не використовувалася.

ПП "Боден" зверталося до відповідача, але у поверненні коштів йому було відмовлено.

Просило визнати дії УПФ України в Долинському районі Івано-Франківської області щодо неповернення ПП "Боден" суми переплати в розмірі 12490, 80 грн. протиправними; зобов'язати УПФ України в Долинському районі Івано-Франківської області повернути на розрахунковий рахунок суму переплати станом на 01 січня 2011 року.

Постановою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 16 березня 2011 року, залишеною без зміни ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 10 жовтня 2013 року, позов задоволено.

Визнано дії УПФ України в Долинському районі Івано-Франківської області щодо неповернення ПП "Боден" суми переплати в розмірі 12490, 80 грн. протиправними.

Зобов'язано УПФ України в Долинському районі Івано-Франківської області повернути суму переплати страхових внесків в сумі 12490,80 грн.

Не погоджуючись з судовими рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій УПФ України в Долинському районі Івано-Франківської області подало касаційну скаргу. Посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права, просить їх скасувати та постановити нове рішення про відмову у задоволенні позовних вимог.

Колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судами встановлено, що ПП "Боден" зареєстроване як юридична особа Долинською районною державною адміністрацією Івано-Франківської області 06 липня 2010 року та є платником єдиного податку.

Станом на 01 січня 2011 року переплата страхових внесків склала 12490,80 грн.

Позивач звертався до відповідача з заявою про повернення заборгованості в сумі 12490,80 грн., але УПФ України в Долинському районі Івано-Франківської області листом від 20 грудня 2010 року № 10930/04 повідомило позивача, що суми надміру сплачених страхових внесків повертаються платнику на рахунок, якщо частина єдиного податку сплачена за найманих працівників.

Пунктом 3 Указу Президента України від 03 липня 1998 року № 727/28 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" (який був чинним на момент виникнення спірних правовідносин) встановлено, що суб'єкти підприємницької діяльності - юридичні особи сплачують єдиний податок щомісяця не пізніше 20 числа наступного місяця на окремий рахунок відділень Державного казначейства України. Останні наступного дня після надходження коштів перераховують суми єдиного податку у таких розмірах: до Державного бюджету України - 20 відсотків; до місцевого бюджету - 23 відсотки; до Пенсійного фонду України - 42 відсотки; на обов'язкове соціальне страхування - 15 відсотків.

Згідно із частиною тринадцятою статті 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", суми надміру сплачених чи помилково сплачених страхових внесків до солідарної системи повертаються страхувальникам або за їх згодою зараховуються в рахунок майбутніх платежів страхових внесків у порядку і в строки, визначені правлінням Пенсійного фонду.

З 01 січня 2011 року набрав чинності Закон України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", який визначає правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку.

Частина тринадцята статті 9 цього Закону передбачає, що суми помилково сплаченого єдиного внеску зараховуються в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску або повертаються платникам у порядку і строки, визначені Пенсійним фондом.

Згідно з пунктами 7 та 8 постанови правління Пенсійного фонду України від 27 вересня 2010 року № 21-1 "Про затвердження Порядку зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення помилково сплачених коштів", орган Пенсійного фонду у термін не більше ніж три робочих дні з дня отримання заяви на підставі даних карток особових рахунків платників готує висновок за формою, наведеною у додатку 1, про повернення помилково сплачених коштів або про відмову в задоволенні заяви, про що платник повідомляється письмово за підписом посадової особи органу Пенсійного фонду. У разі відмови в поверненні коштів у повідомленні, що надається (надсилається) платнику, зазначаються її причини.

На підставі висновку, зазначеного у пункті 7 цього Порядку, у термін не пізніше ніж два робочих дні після його підписання, орган Пенсійного фонду здійснює повернення помилково сплачених коштів з рахунку, на який їх було сплачено, шляхом оформлення розрахункових документів та направлення їх відповідним органам Державного казначейства України.

Колегія суддів погоджується з висновками судів першої та апеляційної інстанцій, що посилання відповідача щодо відсутності підстав для повернення коштів, які виникли в результаті відщеплення від єдиного податку не відповідає чинному законодавству.

Так, розподіл суми єдиного податку суб'єктів малого підприємництва між державним бюджетом, місцевими бюджетами, Пенсійним фондом, Фондом соціального страхування у співвідношенні, встановленому Указом Президента України від 03 липня 1998 року № 727/28 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва", здійснюють відділи розмежування та оперативно-аналітичного обліку державних доходів територіальних відділень Державного казначейства України.

Таким чином, сплачені суб'єктами підприємницької діяльності кошти у вигляді єдиного податку розмежовані та перераховані органами державного казначейства України у визначеному законом розмірі відповідним бюджетним та позабюджетним фондам, в тому числі на рахунок Пенсійного фонду України, з моменту надходження на рахунок набувають статусу страхових внесків.

Отже, суд першої інстанції правильно задовольнив позов, а суд апеляційної інстанції обґрунтовано залишив його без зміни.

Судові рішення є законними і обґрунтованими.

Доводи касаційної скарги не спростовують правильність висновків судів та встановлених обставин у справі.

За правилами частини першої статті 224 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо суди не допустили порушень норм матеріального і процесуального права при ухваленні оскаржуваних судових рішень, то суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення без зміни.

На підставі викладеного, керуючись статтями 210, 220, 220-1, 230 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів

у х в а л и л а :

Касаційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Долинському районі Івано-Франківської області залишити без задоволення, а оскаржувані постанову Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 16 березня 2011 року та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 10 жовтня 2013 року в адміністративній справі за позовом Приватного підприємства "Боден" до Управління Пенсійного фонду України в Долинському районі Івано-Франківської області про стягнення заборгованості - без зміни .

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі.

Судді Горбатюк С.А.

Мороз Л.Л.

Швед Е.Ю.

СудВищий адміністративний суд України
Дата ухвалення рішення09.07.2015
Оприлюднено16.07.2015
Номер документу46803385
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-705/11/0970

Постанова від 16.03.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Ухвала від 09.07.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Горбатюк С.А.

Ухвала від 03.07.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Горбатюк С.А.

Постанова від 16.03.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Ухвала від 28.02.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Ухвала від 07.11.2013

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Ухвала від 01.11.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Горбатюк С.А.

Ухвала від 10.10.2013

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Яворський І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні