Постанова
від 21.06.2011 по справі 4-503/11
КОМСОМОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХЕРСОНА

Справа № 4-503/11

В.о. прокурора Комсомольського району м. Херсона ОСОБА_1

Старшому слідчому Комсомольського РВ ХМУ УМВС України в Херсонській області

ОСОБА_2

21 червня 2011 року

Старший слідчий Комсомольського РВ ХМУ УМВС України в Херсонській області Ілянда 0.1. направив до суду подання, погоджене з в.о. прокурора Комсомольського району м. Херсона ОСОБА_1, про примусове направлення обвинуваченого ОСОБА_3 у спеціалізовану медичну установу для проведення стаціонарної комплексної судової психолого-психіатричної експертизи.

За вказаним поданням канцелярією суду суду заведено справу №4-503/2011, яка автоматизованою системою документообігу розподілена для розгляду судді Черниш О.Л.

За вказаним подання рішення(постанова, ухвала) не може бути прийнята судом(суддею) з наступних підстав.

У поданні слідчий постановив клопотати перед судом Комсомольського району м. Херсона про примусове направлення обвинувачуваного ОСОБА_3 у спеціалізовану медичну установу для проведення стаціонарної комплексної судової психолого-психіатричної експертизи, проведення якої доручити ХОПБ.

Як на правове обґрунтування вказаного подання слідчий послався на статті 21,22,75,77.196-200,204 КПК України.

Відповідно до ст.21 КПК України підозрюваному, обвинуваченому і підсудному забезпечується право на захист. Особа, яка проводить дізнання, слідчий, прокурор, суддя і суд зобов’язані до першого допиту підозрюваного, обвинуваченого і підсудного роз’яснити їм право мати захисника в скласти про це протокол, а також надати підозрюваному, обвинуваченому і підсудному можливість захищатися встановленими законом засобами від пред’явленого обвинувачення та забезпечити охорону їх особистих і майнових прав.

Стаття 22 КПК України визначає, що прокурор, слідчий і особа, яка проводить дізнання, зобов'язані вжити всіх передбачених законом заходів для всебічного, повного і об'єктивного дослідження обставин справи, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують його відповідальність. Суд прокурор, слідчий і особа, яка проводить дізнання, не вправі перекладати обов 'язок доказування на обвинуваченого. Забороняється домагатися показань обвинуваченого та інших осіб, які беруть участь у справі, шляхом насильства, погроз та інших незаконних заходів.

Стаття 75 КПК України має назву "висновок експерта". Зазначеною статтею визначено випадки, коли призначається експертиза, хто може бути експертом, хто не може бути експертом тощо.

Статтею 77 КПК України визначені права та обов'язки експерта.

Статтею 196 КПК України визначено порядок призначення експертизи. У статті визначено випадки, коли призначається експертиза, визначено як повинен діяти слідчий при призначенні експертизи, як повинен вручати копію постанови про призначення експертизи експерту та ін.

Статтею 197 КПК України визначені права обвинуваченого при призначенні і проведенні експертизи.

Стаття 198 КПК України визначає проведення експертизи в експертній установі.

Стаття 199 КПК України передбачає одержання зразків для експертного дослідження.

Статтею 200 КПК України визначені вимоги, яким повинен відповідати висновок

експерта.

Згідно ст.204 КПК України коли у справі є дані, які дають підстави вважати, що обвинувачений під час вчинення суспільно небезпечного діяння був у неосудному або обмежено осудному стані, а також, коли він вчинив злочин в осудному стані, але після вчинення злочину захворів психічною хворобою, яка позбавляє його можливості усвідомлювати свої дії або керувати ними, слідчий для визначення психічного стану обвинуваченого призначає судово-психіатричну експертизу.

Таким чином, статті кримінально-процесуального Кодексу, на які послався слідчий та прокурор, направляючи подання до суду, не передбачають розгляду судом подання слідчого про призначення обвинуваченому психолого-психіатричної експертизи.

Суддя зазначає, що повноваження слідчого визначені ст.114 КПК України. Вказаною статтею визначено, що при провадженні досудового слідства всі рішення про спрямування слідства і про провадження слідчих дій слідчий приймає самостійно, за винятком випадків, коли законом передбачене одержання згоди від суду(судді) або прокурора, і несе повну відповідальність за їх законне і своєчасне проведення.

У поданні слідчий не послався на закон, який передбачає примусове направлення судом обвинуваченого у спеціалізовану медичну установу для проведення експертизи, проведення якої доручити якомусь "ХОПБ"

Суддя звертає увагу слідчого, прокурора на неправильність у зазначенні найменування суду, до якого направлено подання - суд Комсомольського району м. Херсона. Правильна назва суду - Комсомольський районний суд м. Херсона.

Суд (суддя) розглядає справи у порядку та на підставах, встановлених законом.

Рішення судом (суддею) приймаються у порядку та випадках, визначених законом.

Оскільки чинним законодавством не передбачено розгляду подання слідчого про примусове направлення обвинуваченого у спеціалізовану медичну установу для проведення стаціонарної комплексної судової психолого-психіатричної експертизи, то суддею не може ухвалюватися процесуальний документ про розгляд такого подання, а тому суддя направляє лист слідчому і прокурору.

Суддя:ОСОБА_4

СудКомсомольський районний суд м.Херсона
Дата ухвалення рішення21.06.2011
Оприлюднено30.07.2015
Номер документу47096666
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-503/11

Постанова від 11.03.2011

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Ванівський О. М.

Постанова від 16.09.2011

Кримінальне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Хомик А. П.

Постанова від 19.09.2011

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Турбіна Т. Ф.

Постанова від 12.07.2011

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Домарацька А. В.

Постанова від 21.06.2011

Кримінальне

Комсомольський районний суд м.Херсона

Черниш О. Л.

Постанова від 22.12.2011

Кримінальне

Московський районний суд м.Харкова

Оксененко В. А.

Постанова від 22.12.2011

Кримінальне

Московський районний суд м.Харкова

Оксененко В. А.

Постанова від 13.12.2011

Кримінальне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Драч І. В.

Ухвала від 22.03.2012

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Кісельов Г. С.

Постанова від 09.12.2011

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Бойко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні