Постанова
від 16.07.2015 по справі 824/1305/15-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 липня 2015 р. м. Чернівці справа № 824/1305/15-а

Чернівецький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Спіжавки Г.Г.,

за участю:

секретаря судового засідання Григоряк У.С.,

представника позивача ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Сторожинецькому районі до відкритого акціонерного товариства "Агроремтранссервіс" про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В:

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Чернівці (далі - позивач) звернулося до суду із вказаним адміністративним позовом, в якому просить стягнути з відкритого акціонерного товариства "Агроремтранссервіс" (далі - відповідач) заборгованість зі сплати страхових внесків на соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання в сумі 115382,78 грн.

В обґрунтування позову позивач вказав, що за відповідачем обліковується заборгованість зі сплати страхових внесків на соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання в сумі 115382,78 грн. Оскільки, заборгованість в добровільному порядку відповідачем не сплачена, позивач звернувся до суду з вимогою про стягнення вказаної заборгованості.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала та просила задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час і місце судового розгляду. Заяви про визнання позову чи заперечень до нього до суду від відповідача не надходило.

У відповідності до частини 4 ст. 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Розглянувши матеріали справи, встановивши фактичні обставини в справі, дослідивши та оцінивши надані докази в сукупності, проаналізувавши законодавство, яке регулює спірні правовідносини, суд дійшов висновку, що адміністративний позов підлягає задоволенню повністю з наступних підстав.

Відкрите акціонерне товариство "Агроремтранссервіс" (ЄДРПОУ 03767469) зареєстроване як юридична особа та є платником внесків на соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

Судом встановлено, що згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців - до нього внесено відомості про перебування юридичної особи відповідача в стані припинення за рішенням засновників.

Оскільки на дату розгляду вказаної справи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відсутні відомості щодо внесення до реєстру запису про припинення діяльності відповідача, на думку суду, немає перешкод для розгляду даної справи.

Оскільки, відповідач перебуває в стані припинення позивач звернувся до нього з заявою з грошовими вимогами в розмірі 89078,52 грн. від 11.05.2011 року. У відповідь на заяву боржником було направлено лист №30 від 26.05.2011 року про визнання грошових вимог повністю та зобов'язання сплатити сказану у вимозі суму до кінця 2011 року.

Однак, дане зобов'язання відповідачем не було виконано.

Разом з тим, Відділенням здійснюються страхові виплати двом потерпілим на виробництві, втрата працездатності яких пов'язана з ВАТ "Агроремтранссервіс", а саме: ОСОБА_2, ОСОБА_3, які відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" продовжують отримувати страхові виплати.

Так, статтею 46 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23.09.1999 № 1105-XIV, в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин, визначено, що фінансування Фонду здійснюється за рахунок капіталізованих платежів, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Згідно з Порядком капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства-банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю, затвердженим постановою КМ України N 765 від 06.05.2000 року в редакції Постанови КМ України від 26.12.2012р. №1195 передбачено, що капіталізація платежів здійснюється для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства-банкрута відшкодувати шкоду, заподіяну життю і здоров'ю громадян, у тому числі застрахованих у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Капіталізація платежів здійснюється щодо кожної особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та необхідності виплати майбутніх платежів. Під час розрахунку сум цих платежів повинні враховуватися заробітна плата потерпілого, відсоток втрати професійної працездатності, витрати по догляду за потерпілим, на реабілітацію, протезування, придбання транспортних засобів та види соціальної допомоги відповідно до медичного висновку, необхідність сплати одноразової допомоги у зв'язку з травмою або професійним захворюванням, які можуть призвести до смерті потерпілого, а також інших виплат, передбачених законодавством.

У відповідності до Порядку капіталізація платежів розраховується на термін, що визначається як різниця між середньою тривалістю життя для чоловіків і жінок у країні та їх віком на момент здійснення капіталізації.

Відділення для визначення періоду, на який розраховувалася капіталізація платежів, використовувало таблицю смертності та середньої очікуваної тривалості життя чоловіків і жінок в Україні Державної служби статистики України за 2013 рік.

В зв'язку з цим, відділення звернулося до боржника із заявою від 28.04.2015 р. №01-145 про визнання грошових вимог до на суму 115382,78 грн. для проведення капіталізації платежів та з метою продовження страхових виплат особам, потерпілим на підприємстві, протягом їх життя.

Боржник на заяву відділення відповідь не надав, що обумовило звернення позивача до суду з відповідним позовом.

В процесі судового розгляду справи, позивачем в судовому засіданні надано до матеріалів справи лист від 18.06.2015 року ВАМ "Агроремтранссервіс" про визнання грошових вимог позивача № 01-145 від 28.04.2015р. та зобов'язання сплатити при ліквідації товариства та продажі майна.

Однак, судовим розглядом встановлено, що на день розгляду справи відповідачем заборгованість перед Відділенням в сумі 115382,78 грн. не погашена.

Суд погоджується з доводами позивача стосовно того, що несвоєчасна виплата капіталізації платежів до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Сторожинецькому районі призводить до порушення конституційних прав громадян, до несвоєчасної виплати страхових виплат та завдає шкоду інтересам держави.

Згідно п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України та ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Вимоги позивача стосовно стягнення заборгованості обґрунтовані, підтверджуються матеріалами справи, а відповідачем в свою чергу не надано доказів про погашення ним в добровільному порядку заборгованості в сумі 115 382,78 грн.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного та керуючись статтями 11, 70, 71, 86, 94, 158-163, 167 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

1. Адміністративний позов задоволено повністю.

2. Стягнути з відкритого акціонерного товариства "Агроремтранссервіс" на користь відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Сторожинецькому районі заборгованість зі сплати страхових внесків на соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання в сумі 115 382,78 грн.

У відповідності до ст.ст. 185-186 КАС України апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення до Вінницького апеляційного адміністративного суду через Чернівецький окружний адміністративний суд. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, проголошення вступної та резолютивної частини рішення, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дні отримання копії постанови.

Згідно статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України постанова, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмовити у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова в повному обсязі складена 22 липня 2015 р.

Суддя Г.Г. Спіжавка

СудЧернівецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.07.2015
Оприлюднено28.07.2015
Номер документу47170109
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —824/1305/15-а

Ухвала від 20.03.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Маренич Ігор Володимирович

Ухвала від 10.03.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Маренич Ігор Володимирович

Ухвала від 10.01.2023

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 05.12.2022

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 23.11.2022

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Маренич Ігор Володимирович

Ухвала від 18.11.2022

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Маренич Ігор Володимирович

Постанова від 16.07.2015

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Спіжавка Георгій Георгійович

Ухвала від 17.06.2015

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Спіжавка Георгій Георгійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні