Постанова
від 08.11.2010 по справі 2-а-277/10
ГОРОДИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОРОДИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 2-а-277/10

провадження № -

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 листопада 2010 рокум. Городище

Городищенський районний суд Черкаської області у складі : судді Синиці Л. П., при секретарях судових засідань ОСОБА_1, ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Городище цивільну справу за адміністративним позовом Прокурора Городищенського району Черкаської області в інтересах держави в особі Городищенського центру зайнятості до ОСОБА_3 про стягнення незаконно отриманої допомоги по безробіттю, -

в с т а н о в и в :

Прокурор Городищенського району Черкаської області звернувся в інтересах Городищенського районного центру зайнятості з позовом до ОСОБА_3 про стягнення незаконно отриманої допомоги по безробіттю за період часу з січня місяця 2007 року по вересень місяць 2008 року в розмірі 3879,55грн. .

Обґрунтовуючи свою позовну заяву позивач посилається на те, що відповідно до проведеної перевірки, прокуратурою Городищенського району Черкаської області, встановлено, що ОСОБА_3 23.01.2007 року звернулася до Городищенського районного центру зайнятості із заявою про надання їй статусу безробітної з виплатою допомоги по безробіттю, відповідно до Законів України «Про зайнятість населення» та «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», в якій відповідачем було зазначено, що на час звернення до центру зайнятості вона не зареєстрована, як cуб'єкт підприємницької діяльності, трудовою діяльністю не займається, пенсію та інших доходів, які підлягають оподаткуванню не отримує. На підставі вказаної заяви, ОСОБА_3 наказом від 23.01.2007 року було надано статус безробітної та призначено допомогу по безробіттю, яку вона отримувала з січня 2007 року по вересень 2008 року. В ході перевірки було виявлено, що ОСОБА_3, згідно довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Городищенської районної державної адміністрації Черкаської області №6671087 була зареєстрована, в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, як фізична особа-підприємець з 27.09.2004 року, про що нею не було повідомлено інспектору Городищенського РЦЗ при постановленні на облік в РЦЗ. 05.06.2008 року підприємницька діяльність ОСОБА_3 була припинена за її рішенням. Згідно довідки Городищенського РЦЗ з січня 2007 року по вересень 2008 року, включно, загальний розмір виплати державою коштів ОСОБА_3 склав 21 місяць - 3879,55грн.. Як наслідок, відповідач отримала грошову допомогу по безробіттю від Городищенського РЦЗ за період часу з січня 2007 року по вересень 2008 року в розмірі 3879,55грн. - безпідставно та незаконно, яка підлягає примусовому стягнення на користь держави, так як, станом на 13.10.2010року, час звернення до суду, ОСОБА_3 в добровільному порядку не сплатила на державний рахунок кошти, що були нею незаконно отримані в якості допомоги по безробіттю. У зв'язку з цим, позивач звернувся до суду з позовом, де просить стягнути з ОСОБА_3 на користь Городищенського районного центру зайнятості кошти в розмірі 3879,55грн., що були нею отримані в якості допомоги по безробіттю за період часу з січня місяця 2007 року по вересень місяць 2008 року.

У судовому засіданні прокурор Милаш Г.А., представник позивача ОСОБА_4 позовні вимоги підтримали у повному обсязі, і просять стягнути з відповідача незаконно отриману допомогу по безробіттю у розмірі, що заявлений при зверненні до суду, так як відповідач не бажає в добровільному порядку повернути кошти, вказавши, що відповідно до запланованої перевірки Городищенського районного центру зайнятості, в частині законності нарахування та отримання державної допомоги від Городищенського РЦЗ, встановлено отримання відповідачем допомоги по безробіттю, яка з огляду на те, що ОСОБА_3 отримуючи її, була зареєстрована як фізична особа-підприємець, є незаконною. Відповідач по справі ОСОБА_3 до суду не з'явилася, надійшла заява про слухання справи без її присутності, визнанні позовних вимог.

Суд, вислухавши думку прокурора, пояснення представника позивача, за наявності заяви відповідача, дослідивши матеріали справи, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, вважає, що позов є обґрунтований та підлягає до задоволення в силу слідуючого.

Відповідно до статті 46 Конституції України, громадяни мають право на соціальний захист, одним з аспектів якого є право на забезпечення їх у разі безробіття з незалежних від них обставин.

Стаття 1, 2 Закону України «Зайнятість населення» від 01.03.1991р. за № 03-ХІІ, до зайнятого населення належать громадяни, які самостійно забезпечують себе роботою, включаючи підприємців, осіб, зайнятих індивідуальною трудовою діяльністю, творчою діяльністю, члени кооперативів, фермери та члени їх сімей, що беруть участь у виробництві. Безробітними визнаються працездатні громадяни працездатного віку, які через відсутність роботи не мають заробітку або інших передбачених законодавством доходів і зареєстровані у державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, готові та здатні приступити до підходящої роботи.

Приписи ч.3 ст. 46, абзацу 2 ч.15 ст. 47, ч.9 ст. 47 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» від 15.05.2003р. №755-ІУ (в редакції, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин), фізична особа позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємця; дата внесення до Єдиного державного реєстру запису про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем є датою державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем; для проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем за її рішенням фізична особа - підприємець або уповноважена нею особа не раніше двох місяців з дати публікації повідомлення у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації подає державному реєстратору особисто (надсилає рекомендованим листом з описом вкладення) документи: заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем за її рішенням, свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця, довідку відповідного органу державної податкової служби про зайнятість фізичної особи - підприємця і обліку як платника податків, довідку відповідного органу Пенсійного фонду України про зняття з обліку, довідку відповідних органів фондів соціального страхування про зняття з обліку.

Згідно ст. 36 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг застрахованій особі внаслідок умисного невиконання нею своїх обов'язків та зловживання ними стягується з цієї особи відповідно до законодавства України, з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг.

Ст. 39 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», вказує, що спори, які виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються в судовому порядку.

Як встановлено судом та підтверджено матеріали справи ОСОБА_3, відповідач по справі, ІНФОРМАЦІЯ_1, проживаюча в ІНФОРМАЦІЯ_2, 23.01.2007р. звернулася до Городищенського районного центру зайнятості із заявою про надання їй статусу безробітної з виплатою допомоги по безробіттю, відповідно до Законів України «Про зайнятість населення» та «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», вказавши у ній, що вона в даний час не зареєстрована як суб'єкт підприємницької діяльності, трудовою діяльністю не займається, пенсію не отримує (а. с. 3). Відповідно до персональної картки особи, яка звернулась до центру зайнятості №23510020701160000 (а. с. 4) та наказу від 23.01.2007р. №НТ070123, відповідачу по справі, надано статус безробітної, визначені умови і тривалість виплати допомоги по безробіттю та розмір цієї допомоги згідно до статей 22, 23 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000р. №1533-ІІІ. Цього ж місяця, січень 2007 року, відповідачу розпочато виплату допомоги по безробіттю. Порушень порядку відвідування районного центру зайнятості у відповідача не було, згідно до картки відвідування особою ЦЗ, надані послуги та прийняті рішення (а. с. 5 - 9). Відповідно до наказу №НТ080929 від 29.09.2008 року відповідачу припинено виплату по безробіттю та знято з обліку, згідно до п.2 «Порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних» (а. с. 11). Перебуваючи на обліку в Городищенському районному центрі зайнятості як безробітна, відповідач, в період часу з січня місяця 2007р. по вересень місяць 2008р., включно, отримувала нарахування в сумі 3879,55грн. (а. с. 10), що не заперечується і самою відповідачем, тобто факт отримання ОСОБА_3 цих коштів є достовірним, і в суду не викликає сумніву. Згідно довідки є Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, що видана державним реєстратором, 27.09.2004 року ОСОБА_3, пройшла державну реєстрацію фізичної особи-підприємця, і припинила підприємницьку діяльність за своїм рішенням 05.06.2008 року, тобто відповідач в той час коли ставала на облік як безробітна, отримала даний статус, та отримувала допомогу по безробіттю, була зареєстрованою фізичною особою-підприємцем.

З огляду на викладене вище та керуючись Законом України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», ст. ст. 7, 13, 17, 71, 128, 159, 161, 163, 185 КАС України, суд, -

п о с т а н о в и в :

адміністративний позов Прокурора Городищенського району Черкаської області ОСОБА_5 в інтересах держави в особі Городищенського районного центру зайнятості до ОСОБА_3 про стягнення незаконно отриманої допомоги по безробіттю за період часу з січня місяця 2007 року по вересень місяць 2008 року в розмірі 3879,55грн. - задовольнити повністю.

Стягнути із ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, жителька вул. Смілянська, 33 б, Городищенського району Черкаської області, ідентифікаційний номер1965611766 на користь Городищенського районного центру зайнятості, адреса: площа Миру, 8, м. Городище, Черкаської області, код ЄДРПОУ 2136359, р/р 37173001001056 в УДК в Черкаській області, одержувач держбюджет, МФО 854018, код 21368359 Городищенський РЦЗ, кошти в розмірі 3879 (три тисячі вісімсот сімдесят дев'ять) грн. 55 коп..

Постанова суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Київського апеляційного адміністративного суду через Городищенський районний суд Черкаської області шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення апеляційної скарги.

Суддя ОСОБА_6

Дата ухвалення рішення08.11.2010
Оприлюднено06.08.2015
Номер документу47818453
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-277/10

Постанова від 24.06.2010

Адміністративне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Ухвала від 17.09.2010

Адміністративне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Овчаренко Н. Г.

Ухвала від 22.02.2010

Адміністративне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Савицька Л. Й.

Ухвала від 01.03.2010

Адміністративне

Балаклійський районний суд Харківської області

Гуцал Л. В.

Постанова від 17.01.2010

Адміністративне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Чебанов О. О.

Постанова від 25.11.2010

Адміністративне

Красилівський районний суд Хмельницької області

ЧОРНА Л. М.

Ухвала від 04.03.2010

Адміністративне

Чутівський районний суд Полтавської області

Антонов А. А.

Ухвала від 11.02.2010

Адміністративне

Чутівський районний суд Полтавської області

Антонов А. А.

Ухвала від 01.10.2010

Адміністративне

Славутицький міський суд Київської області

Орел А. С.

Постанова від 24.03.2010

Адміністративне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Андрощук Є. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні