Рішення
від 01.10.2009 по справі 3/133-пн-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/133-ПН-09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

01.10.2009                                                                Справа №  3/133-ПН-09

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Людоговської В.В. при секретарі Горголь О. М., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу              

за позовом Приватної  аграрно-промислової  фірми "ВЕРА", м. Херсон

до Голопристанської  районної  державної  адміністрації, м. Гола Пристань Херсонської області  

третя особа на боці відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Чулаківська сільська рада, с.Чулаківка Голопристанського  району

про визнання права власності на земельну ділянку

за участю:

представників сторін:

від  позивача - Меркулова О. В., дов. № б/н, від 11.08.2009р. юрист; (на засідання суду 01.10.2009р. не прибув)

від  відповідача - Блонський  Д. М. - начальник юр. відділу апарату Голопристанської РДА;

від третьої особи - Корольова С.В.- дов. б/н від 23.09.09., секретар. (на засідання суду 01.10.2009р. не прибула).

Позивач у позовній заяві просить визнати за ним право власності на земельну ділянку загальною площею 12,97 га для обслуговування існуючого виробничого комплексу за межами с. Чулаківка по вул. Ім..Леніна, буд.1-ц, розташовану на території Чулаківської сільської ради Голопристанського району Херсонської області. В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на положення ст. ст. 16, 377, 392 ЦК України, ч. 7 ст.13, ч. 3 ст. 16, ч. 5 ст. 21 Закону України “Про місцеві державні адміністрації”, п. “в”ч. 1 ст. 17, ч. 1 ст. 120, ст. ст. 152, 153, 154, 155, ч. 1 ст. 186, п. 12 Розділу X “Перехідні положення” Земельного кодексу України від 25.10.2005 p., ст. ст. 14, 41 Конституції України.

Представник позивача в ході судового засідання підтримав вимоги, викладені у позовній заяві.

Представник відповідача у відзиві на позовну заяву проти позову заперечує, посилаючись на наступні обставини.

Зі змісту позову вбачається, що позивач просить визнати право власності на земельні ділянки для обслуговування об»єктів нерухомості, право власності на які раніше належали КСП ім. Леніна. У відповідності до ст. 30 ЗК України (2002 р.) при ліквідації сільськогосподарських підприємств несільськогосподарські угіддя, що перебували у їх власності, розподіляються відповідно до установчих документів цих підприємств або за згодою власників земельних часток (паїв). У разі недосягнення згоди це питання вирішується в судовому порядку.Таким чином, належними відповідачами у справі є власники земельних часток (паїв). Спір має вирішуватись у місцевому загальному суді.

Виходячи зі змісту ст. 22 ЗК України спірні земельні ділянки є землями сільськогосподарського призначення несільськогосподарськими угіддями. Передача права власності на зазначені земельні ділянки за цивільно-правовою угодою суперечитиме положенням п. 15 Перехідних положень Земельного кодексу України та п. 12 Прикінцевих положень Закону України “Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України”від 31 жовтня 2008 року N 639-VI (b редакції згідно із Законом N 922-VI від 04.02.2009), якими встановлено мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення (виключення для несільськогосподарських угід не зроблено, тому і ці земельні ділянки підпадають під дію мораторію).

Представник третьої особи надав відзив, в якому не заперечує щодо оформлення за позивачем права власності на земельну ділянку загальною площею 12,7 га для обслуговування існуючого виробничого комплексу за межами с. Чулаківка по вул. Ім..Леніна, буд.1-ц, розташовану на території Чулаківської сільської ради Голопристанського району Херсонської області.

В ході судового розгляду та з'ясування обставин справи представник відповідача, з урахуванням позиції третьої особи,  визнав позовні вимоги.

Згідно з положеннями ст. 77 ГПК України у судовому засіданні оголошувалась перерва з 24.09.09 р. до 01.10.09 р. до 10-00 для виготовлення повного тексту рішення.

Заслухавши пояснення представників учасників судового процесу, що прибули в судове засідання, дослідивши матеріали справи, господарський суд

в с т а н о в и в :

В зв'язку з переходом до приватної аграрно-промислвої фірми «ВЕРА»(далі –ПАПФ «Вера») права власності на об'єкт нерухомого майна (господарський двір колишнього КСП ім. Леніна Чулаківської сільської ради), керуючись ч. 1 ст. 120, ст. 184, п. “г”ч. 1 ст. 186 Земельного кодексу України, ст. 19, п. “і”ст. 25, ст. 35 Закону України “Про землеустрій”, ст. 377 Цивільного кодексу України,  15 червня 2009 року ПАПФ «Вера»(надалі - Позивач), звернулось до Голопристанської районної державної адміністрації Херсонської області (Відповідача по справі) із клопотанням (вих. № 73) надати погодження на розробку проекту відведення земельної ділянки у власність із земель колективної власності КСП ім..Леніна Чулаківської сільської ради Голопристанського району Херсонської області загальною площею 12,7 га для обслуговування існуючого виробничого комплексу за межами с.Чулаківска по вул..Ім.Леніна, буд.1-ц, розташовану на території Чулаківської сільської ради Голопристанського району Херсонської області. Цільове призначення земельної ділянки –землі сільськогосподарського призначення «для іншого сільськогосподарського призначення»(код 2.7 Українського класифікатору цільового використання землі).

7 липня 2009 року (за № 01-23/1611) Позивач отримав лист Голопристанської районної державної адміністрації з відмовою у наданні дозволу на передачу земельних ділянок у власність, який мотивований тим, що земельні ділянки відносяться до земель сільськогосподарського призначення, а чинним законодавством України на відчуження земель сільськогосподарського призначення накладено мораторій. Відповідач, фактично, не визнає право власності Позивача на спірні земельні ділянки та перешкоджає Позивачу отримати документи, що посвідчують право власності Позивача на земельні ділянки (а саме: Державні акти на право власності на земельні ділянки). Відповідно до статті 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до свідоцтва про право власності на нерухоме майно, Позивачу належить на праві власності наступний об'єкт нерухомого майна: виробничий комплекс (Свідоцтво серія САВ №695011,  видане Чулаківської сільською радою від 19 грудня 2007 року), розташований за межами с. Чулаківка по вул.ім.Леніна, буд.1-ц на земельній ділянці загальною площею 12,7 га на території Чулаківської сільської ради Голопристанського району Херсонської області.

Зазначене свідоцтво було видане Позивачу в порядку, встановленому абз. 5 підпункту “а” пункту 6.1. Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 7 лютого 2002 року N 7/5 ( в редакції від 19.05.2005р., що була чинною на дату видачі свідоцтв), відповідно до якого оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна провадиться з видачею свідоцтва про право власності місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування фізичним особам та юридичним особам, які в разі ліквідації (реорганізації) підприємства, об'єднання, організації отримали у власність у встановленому законодавством порядку нерухоме майно підприємства, об'єднання, організації, що ліквідовується. Даний об'єкт нерухомості був придбаний ПАПФ «Вера»в якості майнових паїв у колишніх членів КСП ім. Леніна в процесі його реформування і за актами приймання-передачі переданий у власність від КСП ім. Леніна до ПАПФ «Вера».

Відповідно до статті 120 Земельного кодексу України “до особи, яка придбала ... будівлю або споруду, переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення, у розмірах, встановлених договором. Якщо договором про відчуження ... будівлі або споруди розмір земельної ділянки не визначено, до набувача переходить право власності на ту частину земельної ділянки, яка зайнята ... будівлею або спорудою, та на частину земельної ділянки, яка необхідна для їх обслуговування”.

Попередньому власнику будівель виробничого комплексу (КСП ім. Леніна) земельна ділянка під зазначеним об'єктом нерухомості належала на праві власності, відповідно до Державного акту на право колективної власності на землю від 26 червня 1997 року, серія ХС- VIII, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право колективної власності на землю за № 4.

Згідно даних Експлікації земель КСП ім. Леніна, які містяться у технічній документації до Державного акту на право колективної власності на землю: Матеріалах роздержавлення (приватизації) земель КСП ім. Леніна, виконаних Херсонською філією Інституту землеустрою академії аграрних наук України, загальна площа земель, які були передані у власність КСП ім. Леніна складала 6069,6 га, із них 111,0 га - несільськогосподарських угідь (землі загального несільськогосподарського використання, на яких саме розташовані об'єкти виробничого призначення - господарські двори), із них на території с. Чулаківка - 15,9 га, за межами населеного пункту - 95,1 га. Зокрема, земельна ділянка, на якій розташований виробничий комплекс, знаходиться за межами с. Чулаківка та входить у склад земель колективної власності і не відноситься до земель державної або комунальної власності.

Відповідно до положень ст. 377 Цивільного кодексу України: “До особи, яка придбала будівлю або споруду, переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення, у розмірах, встановлених договором. Якщо договором про відчуження будівлі або споруди розмір земельної ділянки не визначений, до набувача переходить право власності на ту частину земельної ділянки, яка зайнята житловим будинком, будівлею або спорудою, та на частину земельної ділянки, яка є необхідною для їх обслуговування”.

Таким чином, відповідно до ст. 120 ЗК України та ст. 377 ЦК України до Позивача перейшло право власності на земельну ділянку, зайняту господарськими будівлями (будівлями виробничого комплексу) із земель колективної власності КСП ім. Леніна. Позивач має право в установленому законодавством порядку замовити виготовлення проекту відведення земельної ділянки, зайнятої господарськими будівлями, які належать йому на праві власності та отримати державний акт на право власності на землю.

Конституція України гарантує право власності на землю, яке набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону (частина друга статті 14).

Згідно положень Конституції України кожен має право, зокрема, володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю; право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом; ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності, право приватної власності є непорушним (частини перша, друга, четверта статті 41).

Таким чином, ПАПФ «Вера», новий власник нерухомого майна реформованого КСП ім. Леніна, керуючись ч. 7 ст. 13, ч. 3 ст. 16, ч. 5 ст. 21 Закону України “Про місцеві державні адміністрації”, п. “в”ч. 1 ст. 17, ст. 22, ч. 1 ст. 120, п. “г”ч. 1 ст. 186, п. 12 Розділу X Перехідні положення Земельного кодексу України від 25.10.2005 p., вправі був звернутися до відповідних органів виконавчої влади із клопотанням та отримати погодження на складання проекту впорядкування існуючих землеволодінь та виготовлення проекту відведення земельної ділянки (несільськогосподарських угідь), зайнятої будівлями виробничого комплексу для переоформлення державного акту на право власності на землю. Позивач звернувся з відповідним клопотанням та отримав відмову,  із якої вбачається, що Відповідач не визнає за Позивачем права власності на спірну земельну ділянку та вважає її землями державної власності (землями запасу) і тому пропонує укласти договір оренди.

В пункті 3 Роз'яснення ВАСУ від 27.06.2001 p. N 02-5/743 “Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних із захистом права власності на землю і землекористування” зазначено, що “обов'язок рад (органів виконавчої влади) відвести земельну ділянку у власність або у користування необхідно відрізняти від їх обов'язку оформити право на земельну ділянку, якщо воно виникло у зв'язку з переходом права на будівлю і споруду, приватизацією об'єктів незавершеного будівництва або внаслідок укладення передбачених законом цивільно-правових угод (міна, дарування, купівля і под.) .У разі ухилення ради (райдержадміністрації) від оформлення права на земельну ділянку заінтересована особа відповідно до статей 74 і 77 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (ст. ст. 38, 43, 50 Закону України “Про місцеві державні адміністрації”) вправі звернутись до господарського суду з заявою про спонукання ради (райдержадміністрації) видати державний акт чи укласти відповідну угоду”.

Ознаками спору, підвідомчого господарському суду є, зокрема, участь у спорі суб'єкта господарювання, наявність між сторонами господарських відносин та спору про право, що виникає з відповідних відносин, а також відсутність у законі норми, що прямо передбачала б вирішення такого спору судом іншої юрисдикції. Відтак, господарські суди вправі розглядати справи у спорах, пов'язаних із захистом цивільних прав і обов'язків на земельну ділянку, в яких беруть участь суб'єкти господарської діяльності.

В ході судового розгляду до справи були залучені  письмові докази, а саме:

Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців від 02 липня 2009р. (серія АА № 667838);

Довідку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 02 липня 2009р. (серія АА № 667858);

Копію статуту ПСП “Довіра”у новій редакції;

Копію заяв засновника ПСП “Довіра” Сапрона Семена Степановича від 08 травня 2002р., та від 14 травня 2002 р.

Копію заяв учасника ПСП “Довіра” Кравченка Леоніда Олександровича від 08 травня 2002р., та від 14 травня 2002 р.

Лист Голопристанської райдержадміністрації від 07.07.2009 р. № 01-23/1611.

Лист Голопристанської райдержадміністрації від 20.08.2008 р. № 01-23/2182.

Лист Чулаківської сільської ради Голопристанського району Херсонської області від 12.08.2009 р. № 8/217.

Лист відділу земельних ресурсів у Голопристанському районі Херсонської області від 19.08.2008 р. № 01-10/620.

В ході вирішення спору також встановлено.

Юридична особа - попередній власник земельних ділянок - КСП ім. Леніна (код ЄДРПОУ 08784410) було ліквідоване від 28.08.2002 року в ході реформування за рішенням загальних зборів від 18.09.2001 р. в зв'язку із створенням його правонаступника - приватного сільськогосподарського підприємства “Довіра”(код ЄДРПОУ 31657393), зареєстрованого 03.10.2001р.

ПСП “Довіра”було засноване на основі приватної власності громадянина України Сапрона Семена Степановича. Статутний фонд ПСП “Довіра”складав 100 (сто) гривень (пункти 3.1, 3.5 Статуту).

Будь-які земельні ділянки, або інші об»єкти нерухомості до складу статутного фонду ПСП “Довіра” не входили і іншим чином у власність не передавались.

20.05.2002 р.  внесено зміни до статуту ПСП “Довіра”у зв'язку із зміною засновника.

28 травня 2009 року здійснена державна реєстрація припинення юридичної особи (ПСП “Довіра”) на підставі судового рішення, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи (Запис 7 Довідки з ЄДР).

Державний акт на право колективної власності на землю від 26 червня 1997 року, серія ХС - VIII, зареєстрований в Книзі записів державних актів на право колективної власності на землю за № 4 чинність не втрачав, будь-яким органом не скасовувався.

А ні КСП ім. Леніна, а ні ПСП “Довіра”, а ні будь-яке інше підприємство у добровільному порядку від права власності на земельні ділянки під господарськими дворами, зазначеними у позові, не відмовлялися.

Земельні ділянки під господарськими дворами КСП ім. Леніна загальною площею 111,0 га до земель запасу не поверталися.

Межі земельної ділянки під об'єктом нерухомості ПАПФ «Вера»визначені в текстових та графічних Матеріалах приватизації земель КСП ім. Леніна, що є невід'ємною частиною до Державного акту на право колективної власності на землю, погоджені з іншими суміжними землевласниками і будь-яких спорів або претензій зі сторони третіх осіб на дані земельні ділянки немає.

Таким чином, всі вищенаведені докази дають підстави стверджувати, що відповідно до ст. 120 ЗК України та ст. 377 ЦК України до Позивача дійсно перейшло право власності на земельну ділянку, зайняту виробничим комплексом із земель колективної власності КСП ім. Леніна.

За вказаних обставин, позовні вимоги підлягають задоволенню, а письмові заперечення відповідача на позов не приймаються судом до уваги.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача.

На підставі зазначених вище норм матеріального права, керуючись  ст. ст.  82-85 Господарського процесуального кодексу України,

в и р і ш и в :

1.           Позов задовольнити в повному обсязі.

2.           Визнати за приватною аграрно-промисловою фірмою «ВЕРА»(ідентифікаційний код –30528270, юридична адреса –73000, м.Херсон, вул.23 Східна, будинок, 15) право власності на земельну ділянку загальною площею 12,97 га для обслуговування існуючого виробничого комплексу за межами с. Чулаківка по вул. Ім..Леніна, буд.1-ц, розташовану на території Чулаківської сільської ради Голопристанського району Херсонської області.

3.          Стягнути з Голопристанської районної державної адміністрації Херсонської області (ідентифікаційний код - 04060051, адреса - 75600, Херсонська область, м. Гола Пристань, вул. І Травня, 41) на користь приватної аграрно-промислової фірми «ВЕРА»(ідентифікаційний код –30528270, юридична адреса –73000, м.Херсон, вул.23 Східна, будинок, 15) 102грн.00коп. витрат по сплаті державного мита, 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

          Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, а у разі, якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну і резолютивну частини рішення, воно набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до вимог статті 84 Господарського процесуального кодексу України (вступна, описова, мотивувальна і резолютивна частини).  

         Суддя                                                                                      В.В.Людоговська

                    

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення01.10.2009
Оприлюднено05.10.2009
Номер документу4801365
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/133-пн-09

Постанова від 18.08.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 04.08.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 11.05.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Ухвала від 13.04.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Ухвала від 15.03.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Рішення від 01.10.2009

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Людоговська В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні