Рішення
від 21.08.2009 по справі 41/413
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

41/413

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  41/413

21.08.09

За позовомТовариства з обмеженою відповідальністю «С.О.Т.Бі»

доТовариства з обмеженою відповідальністю «О'Кей Україна»

простягнення 124 227, 38 грн.

Суддя Спичак О.М.

Представники сторін:

від позивача:    Стеблянко І.К. –дов. №б/н від 01.07.2009 року;

від відповідача : не з'явився;

Обставини справи:

Товариство з обмеженою відповідальністю «С.О.Т.Бі»звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «О'Кей Україна»про стягнення  124 227, 38  грн.

Крім того, позивач просить стягнути з відповідача сплачене державне мито та витрати за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідачем не виконані в повному обсязі зобов'язання щодо оплати товару поставленого згідно видаткових накладних, внаслідок чого у відповідача виникла заборгованість на  суму 111 923,22  грн.

Ухвалою від 30.06.2009 року було порушено провадження по справі та призначено її розгляд на 27.07.2009 року.

В судовому засіданні 27.07.2009 року, представник позивача надав документи на вимогу ухвали суду та усні пояснення по суті спору, відповідно до яких, просив суд задовольнити позов.

Представник відповідача в судове засідання 27.07.2009 року не з'явився, вимоги ухвали про порушення провадження у справі не виконав, про причину неявки суд не повідомив, про день та час проведення судового засідання був повідомлений належним чином.

У зв'язку з неявкою представника відповідача розгляд справи відкладено на 21.08.2009 року.

В судовому засіданні, яке відбулося 21.08.2009 року представник позивача підтримав позовні вимоги в повному обсязі.

Відповідач в судове засідання 21.08.2009 року вдруге не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, про час та дату проведення судового засідання був повідомлений належним чином.

Відповідно до положень статті 75 ГПК України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

В судовому засіданні 21.08.2009 року на підставі ст. 85 ГПК України за згодою представника позивача оголошено вступну та резолютивну частини рішення суду.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача,  Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

5 листопада 2007 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «С.О.Т.Бі»(постачальник, позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю «О'Кей Україна»(покупець, відповідач) був укладений договір поставки № 605/11/07 (далі - Договір), відповідно до умов якого (п. 1.1) сторони погодили, що постачальник зобов'язується в порядку та на умовах, визначених цим Договором, та відповідно до замовлень покупця поставляти товар, а покупець зобов'язується в порядку та на умовах, визначених цим Договором, приймати товар і оплатити його вартість, за цінами вказаними у відповідній специфікації. Сторони погоджують асортимент та термін поставки товару в замовленнях покупця.

Відповідно до пункту 2.1 Договору замовлення покупця на поставку товару обов'язкове для постачальника. Замовлення можуть надаватись постачальникові письмово, по факсу, електронній пошті або в іншій попередньо погодженій сторонами формі.

Пунктами 3.1 та 3.2 договору передбачено, що постачальник зобов'язаний поставити товар на умовах DDP рампа «О'Кей Україна», згідно Інкотермс-2000 «Офіційні правила тлумачення торговельних термінів Міжнародної торгової палати»за адресами вказаними в замовленні. Поставка товару до місця поставки здійснюється транспортом постачальника.

Відповідно до пунктів 3.3 та 3.4 витрати з транспортування товару до місця поставки несе постачальник. Постачальник зобов'язаний поставити товар в строк вказаний покупцем. Якщо час доставки товарів зазначено в графіку з точністю до дня, постачальник повинен доставити товари до 17 годин дня, зазначеного в графіку. Якщо в графіку зазначений час доставки, постачальник повинен доставити товари до тієї години дня, що вказана в графіку. Графік доставки надається постачальнику не менше ніж за 7 днів до моменту початку поставки відповідного товару відповідним магазином «О'КЕЙ».

Згідно з пунктами 4.1 та 4.2 Договору постачальник зобов'язаний  поставити товар, за цінами погодженими сторонами в Специфікації з врахуванням  знижок, відповідно до умов даного Договору. Ціни на товар в специфікації повинні бути погодженими сторонами не менше ніж за 14 днів до дати початку поставки відповідного товару.

Пунктами 4.3 та 4.4 Договору передбачено, що ціна товару з округленням до цілих копійок зазначається при кожній поставці у видаткових накладних та не повинна відрізнятися від цін, узгоджених в Специфікації з врахуванням знижок, відповідно до умов даного Договору. Ціни на товар, можуть бути змінені тільки за погодженням сторін.

Як зазначено в пунктах 6.1 та 6.2 Договору постачальник сам вивантажує товар на рампу у приймальний зал і передає його працівникам покупця. Після того як постачальник вивантажить товари, він повинен вийняти з упаковки по одній одиниці товару кожного виду для зчитування штрих-коду. Товари приймаються за кількістю та якістю у місці, куди товари поставляються, на підставі ТТН/ТН та інших супровідних документів, які підтверджують якість та повноту товарів. Приймання товарів фіксується підписом уповноваженої особи покупця в ТТН/ТН. Покупець вправі прийняти товар без проведення перевірки його кількості і якості, за умови, що товар упакований належним чином і не має видимих дефектів. При цьому на ТТН/ТН працівник покупця, що здійснює приймання товару,  здійснює напис - "прийнято без проведення перевірки кількості і якості".

Відповідно до пунктів 8.1 та 8.2 Договору оплата за товар здійснюється шляхом переказу грошових коштів на банківський рахунок Постачальника. Сторони погодили, що покупець здійснює оплату товару:  - протягом  49 днів з моменту поставки Товару; - тільки у випадку, якщо сума за розрахунковий період буде складати не менше, ніж 500,00 (п'ятсот) грн.

Пунктами 8.4 та 8.6 Договору передбачено, що сторони погодили, що оплата товару який постачається на тестовий термін продажу товару, буде здійснюватися на умовах передбачених в додатку до даного Договору. Сторони, щомісячно, протягом 5 днів з моменту закінчення звітного місяця, проводять звірку розрахунків між сторонами, про що підписують відповідний акт звірки

На виконання умов Договору, він поставив відповідачу у власність товар на загальну суму 593 777,60 грн., проте за поставлений товар останній розрахувався частково в результаті чого у відповідача виникла заборгованість у сумі 111 923,22 грн., що підтверджується видатковими накладними копії яких додані до позовної заяви.

Таким чином, станом на день розгляду справи в суді суму боргу відповідач не сплатив, жодних заперечень та доказів на спростування обставин, викладених позивачем відповідач не надав.

Умови договору свідчать про те, що за своєю правовою природою вищевказаний договір є договором поставки.

Згідно статті 712 Цивільного кодексу України, за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця (замовника) для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистими, сімейними, домашніми або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про  купівлю-продаж.

У відповідності до статті 265 Господарського кодексу України, за договором поставки одна сторона - постачальник зобов'язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні –покупцеві (замовникові)  товар (товари), а покупець (замовник) зобов'язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконану роботу, надати послуги, сплатити гроші тощо) або утриматись від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання обов'язку.

Статтею 527 Цивільного кодексу України визначено, що боржник зобов'язаний виконати свій обов'язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту.

Відповідно до 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

За умовами ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Стаття 525 Цивільного кодексу України встановлює, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Таким чином, зважаючи на встановлені факти та вимоги вищезазначених правових норм,  господарський суд приходить до висновку, що позовні вимоги в частині стягнення основного боргу нормативно та документально доведені, а тому підлягають задоволенню повністю в сумі 111 923,22 грн.

Згідно з ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно зі ст.ст. 610, 611 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання), а у разі порушення зобов'язання, настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Статтею 546 Цивільного кодексу України передбачено, що виконання зобов'язань може забезпечуватись згідно з договором неустойкою, яку боржник повинен сплатити в разі неналежного виконання зобов'язань.

Відповідно до частин 1, 3 статті 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно частини 2 статті 551 Цивільного кодексу України, якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

Пунктом 8.2 Договору в редакції протоколу розбіжностей встановлено, що за порушення строків оплати товару, покупець сплачує постачальнику пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від несвоєчасно сплаченої суми.

Позивач за прострочення строків сплати коштів за поставлений товар, керуючись п. 8.2. Договору нарахував та просить стягнути з відповідача пеню в сумі 10 937,03 грн. за весь період прострочення.

Здійснивши перерахунок пені в межах розрахунку позивача та з урахуванням обмеження розміру пені подвійною обліковою ставкою НБУ, господарський суд приходить до висновку, що позовні вимоги в цій частині підлягають частковому задоволенню в сумі 10 933, 50 грн.

Позивач на підставі статті 625 Цивільного кодексу України нарахував та просить стягнути з відповідача 3% річних в сумі  1 367,13 грн.

Здійснивши перерахунок 3% річних господарський суд приходить до висновку, що позовні вимоги в частині стягнення 3 % річних розраховані позивачем вірно, у повній відповідності до норм чинного законодавства, а тому підлягають задоволенню повністю, відповідно до обґрунтованого розрахунку позивача.

Відповідно до ст. 49 ГПК України судові витрати покладаються на сторони пропорційно розміру задоволених вимог.

Керуючись  ст.ст. 32, 33, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд, –

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «О'Кей Україна» (місцезнаходження: 01032, м. Київ, Шевченківський р-н, бул. Т. Шевченка, 33, поверх 13; фактична адреса: 04050, м. Київ, вул. Довнар-Запольського, 9/10,  код ЄДРПОУ 34356884) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «С.О.Т.Бі» (03115, м. Київ, вул. Краснова, 27, код ЄДРПОУ 31403831) 111 923 ( сто одинадцять тисяч дев'ятсот двадцять три) грн. 22 коп. –основного боргу, 10 933 (десять тисяч дев'ятсот тридцять три) грн. 50 коп. –пені , 1 367 (одну тисячу триста шістдесят сім) грн. 13 коп. –3 % річних, 1 242 (одну тисячу двісті сорок дві) грн. 24 коп. державного мита та 312 (триста дванадцять) грн. 49 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

3. В іншій частині позовних вимог відмовити.

Рішення набирає законної сили після  закінчення  десятиденного  строку з дня  його  підписання, оформленого відповідно до ст. 84 ГПК України.

Суддя                                                                                           О.М. Спичак

Дата підписання рішення  

    31.08. 2009 року                                                          

Дата ухвалення рішення21.08.2009
Оприлюднено08.10.2009
Номер документу4852075
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —41/413

Рішення від 01.04.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Рішення від 22.06.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 19.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 21.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 26.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Рішення від 21.08.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Постанова від 16.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Могил C.К.

Ухвала від 26.06.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Могил C.К.

Постанова від 19.05.2009

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Кондес Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні