Ухвала
від 13.08.2015 по справі 805/1630/14
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"13" серпня 2015 р. м. Київ К/800/27196/14

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:

Калашнікової О. В.,

Васильченко Н.В.,

Леонтович К.Г.

розглянувши в порядку письмового провадження в приміщенні суду справу за касаційною скаргою управління Пенсійного фонду України в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області на постанову Донецького окружного адміністративного суду від 27 лютого 2014 року та ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 25 квітня 2014 року у справі № 805/1630/14 за позовом управління Пенсійного фонду України в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області до виробничого об'єднання шахтної геології та технічного буріння "Укрвуглегеологія" про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків -

в с т а н о в и л а :

У лютому 2014 року управління Пенсійного фонду України в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області звернулось в суд з позовом до виробничого об'єднання шахтної геології та технічного буріння "Укрвуглегеологія", в якому просило стягнути з відповідача заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за період з 01.01.2008 року по 31.12.2010 року у сумі 792915,69 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що станом на 01.01.2014 року сума заборгованості відповідача зі сплати страхових внесків за період з 01.01.2008 року по 31.12.2010 року складає 792915,69 грн., що підтверджується карткою особового рахунку. Відповідач знаходиться у стадії ліквідації. Позивач звернувся до ліквідаційної комісії із вимогою щодо визнання кредиторських вимог, які були прийняті відповдачем, але на теперішній час не сплачені.

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 27 лютого 2014 року, залишеною без змін ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 25 квітня 2014 року, відмовлено в задоволенні позовних вимог.

Не погоджуючись з ухваленими по справі рішеннями управління Пенсійного фонду України в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області звернулос до Вищого адміністративного суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати рішення судів першої та апеляційної інстанцій та прийняти нове рішення про задоволення позовних вимог, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права.

Відмовляючи в задоволенні позовних вимог суди першої та апеляційної інстанцій виходили з того, що законодавство України, не передбачає право суб'єкта владних повноважень звертатися до суду щодо стягнення із юридичної особи, яка ліквідується, заборгованості, яка вже визнана юридичною особою та включена до ліквідаційного балансу.

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України вважає, що рішення судів першої та апеляційної інстанцій підлягають скасуванню з направленням справи на новий розгляд до суду першої інстанції виходячи з наступного.

Згідно обставин справи між сторонами виник спір щодо стягнення з відповідача заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Згідно п. 7 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" у разі ліквідації страхувальника або втрати ним з інших причин юридичного статусу платника страхових внесків недоїмка сплачується за рахунок коштів та іншого майна страхувальника. У цьому разі особами, відповідальними за погашення недоїмки, є: ліквідаційна комісія - стосовно підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій - платників страхових внесків, що ліквідуються; підприємства, установи, організації, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії - стосовно утворених ними філій, представництв, осередків та інших відокремлених підрозділів - платників страхових внесків, що ліквідуються; солідарно члени колективних та орендних підприємств, сільськогосподарських кооперативів - платників страхових внесків, що ліквідуються.

У разі недостатності коштів та іншого майна у страхувальника для сплати недоїмки особами, які несуть зобов'язання та відповідальність за сплату недоїмки, є: засновники або учасники підприємства, установи та організації - платника страхових внесків, що ліквідується, якщо згідно із законом вони несуть повну чи додаткову відповідальність за їхніми зобов'язаннями; підприємства, установи, організації, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії - стосовно утворених ними філій, представництв, осередків, інших відокремлених підрозділів - платників страхових внесків, що ліквідуються; правонаступники страхувальника, що ліквідується.

У разі реорганізації страхувальника зобов'язання із сплати недоїмки покладаються на осіб, до яких відповідно до закону перейшли його права та обов'язки. Передача платниками страхових внесків своїх обов'язків із сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування третім особам, крім випадків, передбачених законодавством, забороняється.

Судами встановлено, що відповідач знаходиться в стадії ліквідації (припинення юридичної особи), що зумовлює відсутність його правонаступників. Тому, відповідно до вимог п. 7 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" відповідальною особою за погашення недоїмки є ліквідаційна комісія.

Враховуючи наведене колегія зазначає, що висновок судів попередніх інстанцій про те, що у відповідача відсутній обов'язок зі сплати заборгованості по страхових внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування не відповідає чинному законодавству.

Разом із тим, судами не була перевірена заявлена позивачем сума заборгованості відповідача по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

З урахуванням вищенаведеного судами першої та апеляційної інстанції не з'ясовані обставини справи, що мають значення для правильного її вирішення та не дають можливості суду касаційної інстанції визначитися в правильності правової оцінки обставин у справі як судом першої інстанції та і судом апеляційної інстанції, що являється порушенням ст.ст.159,195 КАС України.

Відповідно до ст.227 КАС України підставами для скасування судових рішень судів першої та апеляційної інстанцій з направленням справи на новий судовий розгляд є порушення норм матеріального чи процесуального права, які призвели до неправильного вирішення справи і не можуть бути усунені судом касаційної інстанції.

За таких обставин доводи касаційної скарги спростовують висновки судів першої і апеляційної інстанцій, тому касаційна скарга підлягає частковому задоволенню із скасуванням рішень судів першої та апеляційної інстанцій з направленням справи на новий розгляд до суду першої інстанції.

Під час нового розгляду справи суду необхідно повно та всебічно з'ясувати всі обставини справи, вірно застосувати норми матеріального та процесуального права, що регулюють спірні правовідносини та ухвалити законне і обґрунтоване рішення.

Керуючись ст.ст. 220, 222, 223, 227, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України колегія суддів Вищого адміністративного суду України, -

У Х В А Л И Л А :

Касаційну скаргу управління Пенсійного фонду України в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області задовольнити частково.

Постанову Донецького окружного адміністративного суду від 27 лютого 2014 року та ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 25 квітня 2014 року скасувати, справу направити на новий розгляд до суду першої інстанції.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і оскарженню не підлягає.

Судді:

СудВищий адміністративний суд України
Дата ухвалення рішення13.08.2015
Оприлюднено19.08.2015
Номер документу48698607
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/1630/14

Ухвала від 16.12.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Тарасенко І.М.

Ухвала від 15.08.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Мозговая Н.А.

Ухвала від 28.03.2014

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Компанієць І.Д.

Постанова від 29.09.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Тарасенко І.М.

Ухвала від 14.09.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Тарасенко І.М.

Ухвала від 13.08.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Калашнікова О.В.

Ухвала від 07.08.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Калашнікова О.В.

Ухвала від 25.04.2014

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Компанієць І.Д.

Ухвала від 28.03.2014

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Компанієць І.Д.

Ухвала від 19.02.2014

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Маслоід О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні