Постанова
від 29.09.2015 по справі 805/1630/14
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 вересня 2015 р.                                                   Справа № 805/1630/14

приміщення суду за адресою: 84112, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Тарасенка І.М., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за адміністративним позовом управління Пенсійного фонду України в м. Красноармійську та Красноармійському районі Донецької області до виробничого об'єднання шахтної геології та технічного буріння «Укрвуглегеологія» про стягнення заборгованості з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі 792915, 69 грн., -

                                                  В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України в м. Красноармійську та Красноармійському районі Донецької області звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до виробничого об'єднання шахтної геології та технічного буріння «Укрвуглегеологія» про стягнення заборгованості з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі 792915, 69 грн.

В обґрунтування позову зазначили, щовиробниче об'єднання шахтної геології та технічного буріння «Укрвуглегеологія» є платником єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, відповідно достатті 4 Закону України «Про збірта облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

виробниче об'єднання шахтної геології та технічного буріння «Укрвуглегеологія» має заборгованість перед управлінням Пенсійного фонду України в м. Красноармійську та Красноармійському районі Донецької області щодо несплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у сумі 792915, 69 грн.

Оскільки відповідач суму єдиного внеску не сплачує, просили у відповідності доЗакону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування»стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість зі сплати єдиного внеску у зазначеному вище розмірі.

Представник позивача через канцелярію суду надав клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Відповідач у судове засідання не з'явився про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причин неявки суду не повідомив.

Відповідно до ч. 4 ст. 122 КАС України справа розглянута в порядку письмового провадження.

Розглянувши матеріали справи та дослідивши наявні в ній докази, судом встановлені наступні обставини.

Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку визначаютьсяЗаконом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»(надалі Закон).

Згідно п. 2 ч. 1ст. 1 Закону, єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) – консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Недоїмкою відповідно до даногоЗаконувважається сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені цимЗаконом, обчислена територіальними органами Пенсійного фонду України у випадках, передбачених цим Законом.

У відповідності до п. 4. ч. 1.ст. 4 Закону, платниками єдиного внеску є: фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та члени сімей цих осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності.

Обов'язком платника єдиного внеску, згідноЗакону, являється своєчасність, повність нараховування, обчислення та сплата єдиного внеску. Єдиний внесок нараховується для платників, зазначених у пунктах 1 (крім абзацу сьомого), 2, 3, 6, 7 і 8 частини першоїстатті 4 цього Закону, - на суму нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно доЗакону України «Про оплату праці», та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Виробниче об'єднання шахтної геології та технічного буріння «Укрвуглегеологія» зареєстроване в управлінні ПФУ в м. Красноармійську та Красноармійську та Красноармійському районі.

Згідно ч. 8ст. 9 Закону, платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.

У відповідності до ч. 12 ст. 9 даногоЗаконуєдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Згідно доданих до справи документів, станом на момент подання адміністративного позову у виробничого об'єднання шахтної геології та технічного буріння «Укрвуглегеологія» наявна заборгованість зі сплати єдиного внеску за період з 01.01.2008 року по 31.12.2010 року складає 792915, 69 грн.

Згідно до ч. 1ст. 8 Закону, розмір єдиного внеску для кожної категорії платників, визначених цимЗаконом, та пропорції його розподілу за видами загальнообов'язкового державного соціального страхування встановлюються з урахуванням того, що вони повинні забезпечувати застрахованим особам страхові виплати і соціальні послуги, передбачені законодавством про загальнообов'язкове державне соціальне страхування; фінансування заходів, спрямованих на профілактику страхових випадків; створення резерву коштів для забезпечення страхових виплат та надання соціальних послуг застрахованим особам; покриття адміністративних витрат із забезпечення функціонування системи загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Відповідно до вимогст. 25 Закону, у разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків платники єдиного внеску зобов'язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цією статтею.

Суми недоїмки стягуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафів.

Територіальний орган Пенсійного фонду у порядку, за формою і в строки, встановлені Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, надсилає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.

Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом.

Платник єдиного внеску зобов'язаний протягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги про сплату недоїмки сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею.

У разі незгоди з розрахунком суми недоїмки платник єдиного внеску узгоджує її з органом Пенсійного фонду в порядку, встановленому Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики.

У разі якщо згоди з органом Пенсійного фонду не досягнуто, платник єдиного внеску зобов'язаний сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею протягом десяти робочих днів з дня надходження рішення відповідного органу Пенсійного фонду або оскаржити вимогу до органу Пенсійного фонду вищого рівня чи в судовому порядку.

У разі якщо платник єдиного внеску протягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з органом Пенсійного фонду, не оскаржив вимогу в судовому порядку або не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів з дня надходження узгодженої вимоги, територіальний орган Пенсійного фонду надсилає в порядку, встановленомузаконом, до підрозділу державної виконавчої служби вимогу про сплату недоїмки.

З матеріалів справи вбачається, що у відповідності до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців відповідач знаходиться в стані припинення за рішенням засновників.

30.07.2013 року позивач звернувся до ліквідаційної комісії відповідача із заявою про визнання кредиторських вимог за № 16274/02/23.

Листом від 01.08.2013 року за № 31 відповідач прийняв кредиторську заборгованість позивача на загальну суму 3162560,62 грн., у тому числі і спірну заборгованість, та включив її до ліквідаційного балансу.

Згідно п. 7 ст. 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» у разі ліквідації страхувальника або втрати ним з інших причин юридичного статусу платника страхових внесків недоїмка сплачується за рахунок коштів та іншого майна страхувальника. У цьому разу особами, відповідальними за погашення недоїмки, є: ліквідаційна комісія – стосовно підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій – платників страхових внесків, що ліквідуються; підприємства, установи, організації, об'єднання громадян, профспілки, політичної партії – стосовно утворених ними філії, представництв, осередків та інших відокремлених підрозділів – платників страхових внесків, що ліквідуються; солідарно члени колективних та орендних підприємств, сільськогосподарських кооперативів – платників страхових внесків, що ліквідуються.

У разі недостатності коштів та іншого майна у страхувальника для сплати недоїмки особами, які несуть зобов'язання та відповідальність за сплату недоїмки, є: засновники або учасники підприємства, установи та організації – платника страхових внесків, що ліквідується, якщо згідно із законом вони несуть повну чи додаткову відповідальність за їхніми зобов'язаннями; підприємства, установи, організації, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії – стосовно утворених ними філій, представництв, осередків, інших відокремлених підрозділів – платників страхових внесків, що ліквідуються: правонаступники страхувальника, що ліквідується.

У разі реорганізації страхувальника зобов'язання із сплати недоїмки покладаються на осіб, до яких відповідно до закону перейшли його права та обов'язки. Передача платниками страхових внесків своїх обов'язків із сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування третім особам, крім випадків, передбачених законодавством, забороняється.

Судом встановлено, що Відповідач знаходиться в стадії ліквідації, що зумовлює відсутність його правонаступників. Тому, відповідно до вимог п. 7 ст. 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» відповідальною особою за погашення недоїмки є ліквідаційна комісія.

Згідно з пп. б п. 6.3. розділу IV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженоюПостановою правління Пенсійного фонду України 27.09.2010 N 21-5, органи Пенсійного фонду надсилають платникам вимогу про сплату недоїмки, зокрема, якщо платник має на кінець звітного базового періоду недоїмку зі сплати єдиного внеску.

Станом на час розгляду справи сума заборгованості відповідачем у добровільному порядку сплачена не була.

За загальновизнаним принципом права закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Цей принцип закріплений у ч.1ст.58 Конституції України, за якою дію нормативно-правового акта в часі треба розуміти так, що вона починається з моменту набрання цим актом чинності і припиняється з втратою ним чинності, тобто до події, факту застосовується тойзаконабо інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи» від 04 липня 2013 року № 406-VII, який набрав чинності з 11 серпня 2013 року, повноваження щодо адміністрування єдиного внеску передані органам доходів і зборів.

Зокрема, згідно з положеннями ч.ч.1-2ст.12 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»завданнями центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, є забезпечення адміністрування єдиного внеску шляхом його збору, ведення обліку надходжень від його сплати та здійснення контролю за сплатою єдиного внеску.

Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, відповідно до покладених на нього завдань: забезпечує збір та ведення обліку надходжень від сплати єдиного внеску; здійснює контроль за додержанням законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, правильністю нарахування, обчислення, повнотою і своєчасністю сплати єдиного внеску.

Право стягувати з платників несплачені суми єдиного внеску від органів Пенсійного фонду України передано органам доходів і зборів, що передбачено п.7 ч.1ст.13 Закону № 2464.

Водночас відповідно до п. 3 Прикінцевих положень ЗаконуУкраїни «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи» від 04 липня 2013 року № 406-VII, органи Пенсійного фонду України продовжують адмініструвати єдиний внесок у частині завершення процедур такого адміністрування.

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи встановлені судом обставини, що свідчать про наявність у виробничого об'єднання шахтної геології та технічного буріння «Укрвуглегеологія» заборгованості зі сплати єдиного внеску у сумі 792915,69 грн., суд вважає необхідним стягнути її з відповідача на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Красноармійську та Красноармійському районі Донецькоїобласті.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст.17,18,19,20,51,69,70,71,72,86,94,121,158,159,160,161,162,163,164,167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в м. Красноармійську та Красноармійському районі Донецької області до виробничого об'єднання шахтної геології та технічного буріння «Укрвуглегеологія» про стягнення заборгованості з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі 792915, 69 грн. – задовольнити.

Стягнути з виробничого об'єднання шахтної геології та технічного буріння «Укрвуглегеологія» (83003, м. Донецьк, вул. Ілліча, 91, код ЄДРПОУ 00186080) на користь управління Пенсійного фонду України в Красноармійську та Красноармійському району Донецької області (85300, м. Красноармійськ, вул. Свердлова, 154, код ЄДРПОУ 37869345) заборгованість з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі 792915 (сімсот дев'яносто дві тисячі дев'ятсот п'ятнадцять) гривень 69 коп.

Постанова набирає законної сили у строк та у порядку, що визначені статтею 254 КАС України, і може бути оскаржена до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецькій окружний адміністративний суд у порядку, визначеному статтею 186 КАС України, шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

          

Суддя                                                             Тарасенко І.М.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.09.2015
Оприлюднено19.10.2015
Номер документу52195379
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/1630/14

Ухвала від 16.12.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Тарасенко І.М.

Ухвала від 15.08.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Мозговая Н.А.

Ухвала від 28.03.2014

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Компанієць І.Д.

Постанова від 29.09.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Тарасенко І.М.

Ухвала від 14.09.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Тарасенко І.М.

Ухвала від 13.08.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Калашнікова О.В.

Ухвала від 07.08.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Калашнікова О.В.

Ухвала від 25.04.2014

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Компанієць І.Д.

Ухвала від 28.03.2014

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Компанієць І.Д.

Ухвала від 19.02.2014

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Маслоід О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні