Рішення
від 22.09.2009 по справі 8/130-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/130-09

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД         КИЇВСЬКОЇ  ОБЛАСТІ

01033 м. Київ, вул. Комінтерну,16                                                     т. 230-31-77

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"22" вересня 2009 р.                                                                    Справа №8/130-09

за позовом Дочірньої компанії „Укртрансгаз” Національної акціонерної компанії „Нафтогаз України”, м. Київ

в особі філії „Управління магістральних газопроводів „Київтрансгаз”, м. Київ   

Боярське ЛВ УМГ „УМГ „Київтрансгаз”, м. Боярка

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю „Мегафорс”, с. Гнідин, Бориспільський район          

про зобов‘язання вчинити дії,   

Суддя                    Чорна Л.В.

Представники:

від позивача: Матросова О.В. –довір. б/н від 26.12.2008р. –представник;

від відповідача: не з‘явився.    

         

        суть спору:

Заявлено позов про припинення експлуатації споруд (будівель, огорожі), які знаходяться в охоронній зоні магістральних газопроводів „Єфремівна-Диканька-Київ” та „Південний Промінь”, на земельній ділянці (згідно схеми), що перебуває у користуванні відповідача і знаходиться в с. Гнідин Бориспільського району Київської області, до повного приведення їх у відповідність до вимог чинного законодавства України та стягнення господарських витрат.  

Відповідач двічі в судове засідання не з‘явився, позов не оспорив, відзив до суду не надійшов, про час та місце розгляду справи повідомлений у встановленому законодавством порядку.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України по Київській області адреса товариства з обмеженою відповідальністю „Мегафорс”: 08340, Київська область, Бориспільський район, с. Гнідин, вул. Польова, 3.

Справа розглядається за наявними в ній матеріалами в порядку ст. 75 Господарського процесуального кодексу України.      

Позов підлягає задоволенню.

судом встановлено:

По угоді №19/2/75 від 17.06.1999р. національна акціонерна компанія „Нафтогаз України” передала дочірній компанії „Укртрансгаз” в оперативне управління трубопровідний транспорт та покладено обов‘язок щодо виконання функцій управління та користування державним майном, яке не підлягає приватизації, знаходиться на балансі і не увійшло до статутних фондів підприємства, що входить до складу національної акціонерної компанії „Нафтогаз Україна” та дочірньої компанії „Укртрансгаз”.

Магістральні газопроводи „Єфремівна-Диканька-Київ” (ЄДК) та „Південний Промінь” знаходяться на балансі Боярського ЛВ УМГ „УМГ „Київтрансгаз” ДК „Укртрансгаз”, що підтверджується відповідними довідками №1477/8 від 20.07.2009р., №1478/8 від 20.08.2009р.

Відповідно до абз. 8 ст. 1 Закону України „Про трубопровідний транспорт” охоронна зона - землі вздовж магістральних та промислових трубопроводів, навколо промислових об'єктів для забезпечення нормальних умов їх експлуатації, запобігання ушкодженню, а також для зменшення їх негативного впливу на людей, суміжні землі, природні об'єкти та довкілля в цілому.

Відповідно до ч. 2 ст. 11 Закону України „Про трубопровідний транспорт” уздовж трубопроводів встановлюються охоронні зони. Земля в межах охоронних зон не вилучається, а використовується з обмеженнями (обтяженнями) відповідно до закону або договору. Порядок встановлення, розмір та режим використання охоронної зони об'єкта трубопровідного транспорту визначаються законодавством України.

Постановою Кабінету Міністрів України №1747 від 16.11.2002р. затверджено Правила охорони магістральних трубопроводів /надалі - Правила/, які встановлюють умови забезпечення охорони об‘єктів магістральних трубопроводів від пошкоджень і руйнувань внаслідок несанкціонованого доступу, охорони довкілля, а також безпечної життєдіяльності населення на прилеглих до магістральних трубопроводів територіях.

Згідно п. 2 Правил охоронна зона об‘єктів магістрального трубопровідного транспорту –земельна ділянка, прилегла до об‘єктів магістрального трубопровідного транспорту, обмежена умовними лініями з обох боків трубопроводу паралельно його осі (об‘єкту), на якій обмежуються провадження господарської діяльності.

Згідно п. 8 Правил земельні ділянки, розташовані у межах охоронних зон, не вилучаються у їх власників і користувачів, а використовуються з обмеженнями, передбаченими цими Правилами та в порядку, встановленому Земельним кодексом України.

Відповідно до п. 11 Правил на земельних ділянках, розташованих у межах охоронних зон, будівництво споруд,  а також огорож для відокремлення земельних ділянок забороняється.

По території Бориспільського району, по адміністративній території Гнідинської сільської ради проходять магістральні газопроводи „ЄДК” Ду-1000мм Ру 5,5 МПа та „Південний Промінь” Ду-530 мм Ру 5,5 МПа, охоронна зона яких становить 250м та 150м від осі газопроводів з обох боків.

В охоронній зоні вказаних магістральних газопроводів товариство з обмеженою відповідальністю „Мегафорс”, яке являється правонаступником товариства з обмеженою відповідальністю „Міура”, здійснило будівництво дерев‘яних цегляних будівель на відстані 26-40 метрів від магістрального газопроводу „Південний Промінь” та огорожі починаючи з 2 метрів від магістрального газопроводу „Південний Промінь” (згідно схеми), що являється порушенням „Правил охорони магістральних трубопроводів”.            

Відповідно до ст. 16 Закону України „Про трубопровідний транспорт” та п. 8 „Правил охорони магістральних трубопроводів” позивач передає матеріали виконавчої зйомки об‘єктів магістрального трубопровідного транспорту місцевим органам державної виконавчої влади та органам місцевого самоврядування для нанесення їх на районні карти землекористування, які у встановленому порядку надають відомості про місцезнаходження трубопроводів заінтересованим підприємствам, установам та організаціям.

Правильність нанесення магістральних газопроводів „ЄДК” та „Південний Промінь” на картах землекористування Бориспільського району підтверджувалась з 2001р. в управлінні земельних ресурсів Бориспільського району та у Гнідинській сільській раді, в адмінмежах якої відповідач побудував споруди (будівлі, огорожу), про що свідчать акти звірки та акти передачі картографічних матеріалів.

Позивачем неодноразово вручались відповідачу попередження та акти-заборони про неприпустимість будівництва в охоронній зоні магістральних газопроводів.

У зв‘язку із невиконання попереджень та актів-заборони директора товариства з обмеженою відповідальністю „Мегафорс” - відповідача  притягнуто до адміністративної відповідальності в порядку ст.ст. 138, 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

16.02.2009р. позивач звернувся до прокуратури з питань нагляду за додержанням і застосуванням законів на транспорті Київської області із листом №294/8 про несанкціоновану забудову.

Окрім цього, позивач неодноразово звертався до відповідача з листами про порушення охоронної зони МГ з вимогою ліквідувати порушення.

Доказів припинення порушень щодо охоронної зони МГ, як і реагування на листи до суду не подано.          

Згідно п. 20 Правил підприємства магістрального трубопровідного транспорту і відповідні органи державного нагляду і контролю відповідно до їх компетенції мають право зупиняти роботи, які виконуються на території охоронних зон з порушенням цих Правил.

Згідно п. 23 Правил юридичні та фізичні особи за порушення цих Правил несуть відповідальність згідно із законодавством.                 

Відповідно до ст. 20 Закону України „Про трубопровідний транспорт” порушення законодавства України про трубопровідний транспорт тягне за собою встановлену законодавством України дисциплінарну, адміністративну, цивільну і кримінальну відповідальність.

Відповідальність за порушення законодавства про трубопровідний транспорт несуть особи, винні у недотриманні вимог Правил охорони магістральних трубопроводів.

Станом на липень 2009р. порушення з боку відповідача не ліквідоване, що підтверджується актом від 22 липня 2009р.                

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.  

За таких обставин вимоги обґрунтовані, матеріалами справи доведені, підлягають задоволенню.     

          Зважаючи на викладене, керуючись ст.ст. 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

вирішив:

Припинити експлуатацію споруд (будівель, огорожі), які знаходяться в охоронній зоні магістральних газопроводів „Єфремівна-Диканька-Київ” (км-152,2) та „Південний Промінь” (км-15,1), на земельній ділянці (згідно схеми), що перебуває у користуванні товариства з обмеженою відповідальністю „Мегафорс” (код ЄДРПОУ 34755233, 08430, Київська область, вул. Польова, 3, с. Гнідин, Бориспільський район) і знаходиться за адресою: вул. Польова, 3, с. Гнідин Бориспільського району Київської області, до повного приведення їх у відповідність до вимог чинного законодавства України.

Рішення вступає в законну силу після закінчення десятиденного строку з дня його належного оформлення і підписання, і може бути оскаржено в апеляційному або касаційному порядку.

Суддя                                                                                Чорна Л.В.

Дата ухвалення рішення22.09.2009
Оприлюднено08.10.2009

Судовий реєстр по справі —8/130-09

Ухвала від 26.08.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 10.07.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 17.12.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Чорна Л. В.

Постанова від 15.09.2009

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Дмитренко Г.К.

Рішення від 22.09.2009

Господарське

Господарський суд Київської області

Чорна Л.В.

Ухвала від 10.08.2009

Господарське

Господарський суд Київської області

Чорна Л.В.

Рішення від 06.08.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник І.Ю.

Ухвала від 10.07.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник І.Ю.

Рішення від 24.06.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Ухвала від 21.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні