Ухвала
від 29.11.2010 по справі 3/166
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33023 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"29" листопада 2010 р. Справа № 3/166

За позовом Заступника прокурора Рівненської області в інтересах держави в особі Головного управління статистики у Рівненській області

до відповідача ОСОБА_1 міської ради

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Комунальне підприємство "ОСОБА_1 міське бюро технічної інвентаризації"

про визнання права власності за державою на нерухоме майно

Суддя Мамченко Ю.А.

Представники:

від позивача: представник ОСОБА_2 (довіреність №16-32/244 від 05.07.2010 року);

від відповідача: ОСОБА_3 (довіреність №08-1083 від 30.07.2010 року);

від третьої особи: не з'явився;

від Прокуратури: не з'явився.

Статті 20, 22, 91, 107 Господарського процесуального кодексу України роз'яснені.

Відводи з підстав, передбачених статтею 20 ГПК України, відсутні.

Протокол судового засідання складено відповідно до статті 81 1 ГПК України.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Заступник прокурора Рівненської області звернувся до господарського суду Рівненської області в інтересах держави в особі Головного управління статистики у Рівненській області з позовом до ОСОБА_1 міської ради про визнання права власності Держави Україна в особі Головного управління статистики у Рівненській області на об'єкт нерухомого майна - адміністративне приміщення (літ.А-2), загальною площею 324,5 кв.м., балансовою вартістю 43355 грн., яке розміщене по вул.Соборній, 190А у м.Рівне. Позовні вимоги мотивовані тим, що позивач лише володіє і користується зазначеними будівлями, проте через відсутність правовстановлюючих документів, позивач позбавлений можливості оформити згідно чинного законодавства право власності на об'єкт нерухомого майна, що позбавляє його права в повному об'ємі проводити господарську діяльність.

В судовому засіданні представник позивача повністю підтримав вимоги викладені у позовній заяві та просить суд задоволити вимоги.

Відповідач у судовому засіданні та у відзиві на позовну заяву позовні вимоги визнав в повному обсязі, зазначивши, що враховуючи, ті обставини, що відповідно до довідки №15-04.283 від 13.10.2010 року, виданої Головним управлінням статистики у Рівненській області спірне приміщення за адресою м.Рівне, вул.Соборна, 190-а перебуває на балансі позивача, ОСОБА_1 міська рада не заперечує проти визнання права власності за позивачем на спірне приміщення у разі покладення судових витрат на Головне управління статистики у Рівненській області.

Представник органу прокуратури у судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином про, що свідчить підпис представника Прокуратури в протоколі судового засідання від 16.11.2010 року.

Заслухавши у відкритому судовому засіданні пояснення представників сторін, вивчивши подані сторонами письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, місцевий господарський суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню.

При винесенні рішення суд

ВСТАНОВИВ

31.05.1973 року Виконкомом ОСОБА_1 міської ради статистичному управлінню Рівненської області виділено частину приміщення, розташованого по вул.Соборній, 190А у м.Рівне площею 190 кв.м..Інша частина приміщень у будівлі за вищевказаною адресою на той час перебувала в користуванні ВАТ «Державний ощадний банк України» та ОСОБА_1 міської ради.

Після цього, протягом 1980-1990 років ВАТ «Державний ощадний банк України»та ОСОБА_1 міська рада звільнили займані ними приміщення, у зв'язку з чим статистичним управлінням почала використовуватись вся будівля, загальна площа якої становить 324,5 кв.м..

Наказом Державного комітету УРСР по статистиці від 28.09.1987 на базі статистичного управління Рівненської області створено ОСОБА_1 обласне управління статистики.

В подальшому, наказом Державного комітету статистики України №81 від 06.02.2004 року ОСОБА_1 обласне управління статистики реорганізовано в Головне управління статистики у Рівненській області.

Відповідно до наявної в матеріалах справи Довідки №15-04/283 від 13.10.2010 року адміністративне приміщення, яке розміщене по вул.Соборній, 190А у м.Рівне, загальною площею 324,5 кв.м. перебуває на балансі Головного управління статистики.

На момент розгляду справи правовстановлюючі документи на спірну адміністративну будівлю, загальною площею 324,5 кв.м., що постійно перебувала в користуванні державних органів статистики для здійснення покладених на них завдань, відсутні.

В матеріалах справи наявний технічний паспорт на адміністративну будівлю у м.Рівне по вул.Соборній, 190А, загальною площею 324,5 кв.м..

17.02.2009 року Головному управлінню статистики у Рівненській області видано Державний акт серії ЯЯ №262192 на право постійного користування земельною ділянкою у м.Рівне, вул.Соборна, 190 А.

Відповідно до п.1 Положення «Про державний комітет статистики України»затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №924 від 11.07.2007 року Державний комітет статистики України (Держкомстат) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Віце-прем'єр-міністра України.

Відповідно до п.8 вказаного Положення держкомстат здійснює свої повноваження як безпосередньо, так і через територіальні та функціональні органи державної статистики.

Відповідно до п.1 Положення про Головне управління статистики у Рівненській області, затвердженого наказом Держкомстату України №91 від 26.02.2010 року (далі -Положення) головне управління статистики у Рівненській області є територіальним органом державної статистики, що у межах наданих повноважень здійснює реалізацію державної політики в галузі статистики. Головне управління статистики утворюється Державним комітетом статистики України, підпорядковане йому і є складовою частиною єдиної системи органів державної статистики.

На момент розгляду справи позивач лише володіє і користується зазначеними будівлями, проте через відсутність правовстановлюючих документів, позивач позбавлений можливості оформити згідно чинного законодавства право власності на об'єкт нерухомого майна, що позбавляє його права в повному об'ємі проводити господарську діяльність.

Відсутність правовстановлюючих документів не позбавило позивача права господарського відання державним майном.

У відповідності до ст.144 ГК України майнові права та майнові обов'язки суб'єкта господарювання можуть виникати внаслідок створення та придбання майна з підстав, не заборонених законом.

Згідно ст. 41 Конституції України та ст. 321 Цивільного кодексу України, право власності є непорушним і ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні, але як свідчать матеріали справи відповідач в супереч названим нормам закону створив реальні умови, які обмежують права позивача у здійсненні ним своїх прав на майно.

Згідно зі ст.16 Цивільного кодексу України, ч.2 ст.20 Господарського кодексу України, кожен суб'єкт господарювання має право на захист своїх прав та законних інтересів шляхом визнання права.

Відповідно до ч.3 ст.136 Господарського кодексу України щодо захисту права господарського відання застосовується положення закону, встановлені для захисту права власності.

Відповідно до ст.392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право.

Згідно з частиною 2 статті 328 Цивільного кодексу України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно з ст.326 ЦК України у державній власності є майно, у тому числі грошові кошти, яке належить державі Україна. Від імені та в інтересах держави право власності здійснюють відповідно органи державної влади. Управління майном, що є у державній власності, здійснюється державними органами, а у випадках, передбачених законом, може здійснюватись іншими суб'єктами.

Частиною 2 статті 73 Господарського кодексу України передбачено, що орган державної влади, до сфери управління якого входить підприємство, є представником власника і виконує його функції у межах, визначених Кодексом та іншими законодавчими актами.

З огляду на вищевказане, суд вважає за можливе задовольнити вимогу позивача та визнати право власності Держави Україна в особі Державного комітету статистики України на об'єкт нерухомого майна - адміністративне приміщення (літ.А-2), загальною площею 324,5 кв.м., балансовою вартістю 43355 грн., яке розміщене по вул.Соборній, 190А у м.Рівне, що перебуває на балансі Головного управління статистики у Рівненській області.

Керуючись ст.49, ст.ст. 82-85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити.

2. Визнати право власності Держави Україна в особі Державного комітету статистики України на об'єкт нерухомого майна - адміністративне приміщення (літ.А-2), загальною площею 324,5 кв.м., яке розміщене по вул.Соборній, 190А у м.Рівне та перебуває на балансі Головного управління статистики у Рівненській області.

Суддя Мамченко Ю.А.

Повний текст рішення суддею підписаний В« 03В» грудня 2010 року

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення29.11.2010
Оприлюднено26.08.2015
Номер документу48760198
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/166

Ухвала від 21.05.2007

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Рішення від 24.04.2007

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 20.06.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Марко Р.І.

Ухвала від 27.04.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Краєвська М.В.

Ухвала від 29.11.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Ухвала від 16.11.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Ухвала від 09.12.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Булка В. І.

Ухвала від 26.11.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Булка В. І.

Ухвала від 24.06.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

Ухвала від 15.07.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні