Ухвала
від 08.02.2011 по справі 3/87
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"08" лютого 2011 р. Справа № 3/87

Суддя Мамченко Ю. А. розглянувши скаргу Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Рівненській області на дії Відділу ДВС Володимирецького районного управління юстиції по справі №3/87

Стягувач: Регіональне відділення Фонду Державного майна України по Рівненській області

Боржник: Закрите акціонерне товариство «Західенергобуд»

Орган виконання судового рішення: Відділ ДВС Володимирецького районного управління юстиції

у справі за позовом Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Рівненській області до Закритого акціонерного товариства «Західенергобуд», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача ОСОБА_1 підрозділ «Рівненська атомна електростанція»Державного підприємства Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом»про стягнення заборгованості по орендній платі в сумі 5873 грн. 29 коп., пені в сумі 395 грн. 69 коп. та розірвання договору оренди державного майна

В засіданні приймали участь:

від стягувача : представник не з'явився

від третьої особи : представник не з'явився

від боржника: представник не з'явився

від органу ДВС: представник не з'явився

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Рівненської області від 20.07.2010 року по справі №3/87 за позовом Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Рівненській області до Закритого акціонерного товариства «Західенергобуд», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача ОСОБА_1 підрозділ «Рівненська атомна електростанція»Державного підприємства Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом»позов задоволено, стягнено заборгованість по орендній платі в сумі 5873 грн. 29 коп., пеню в сумі 395 грн. 69 коп., розірвано договір оренди державного майна, зобов'язано позивача повернути об'єкт оренди державного майна - будівлі бази №10, розташовані за адресою: Рівненська область, Володимирецький район, с.Стара Рафалівка, вул. Приміська, 1, що перебувають на балансі ДП НАЕК «Енергоатом»і обліковуються за відокремленим підрозділом «Рівненська АЕС»балансоутримувачу шляхом підписання акту приймання-передавання.

26.08.2010 року на примусове виконання вищезгаданого рішення видано наказ, яким відповідача зобов’язано повернути об'єкт оренди державного майна - будівель бази №10, розташовані за адресою: Рівненська область, Володимирецький район, с.Стара Рафалівка, вул. Приміська, 1, що перебувають на балансі ДП НАЕК «Енергоатом»і обліковуються за відокремленим підрозділом «Рівненська АЕС», балансоутримувачу шляхом підписання акту приймання-передавання.

Постановою відділу державної виконавчої служби Володимирецького районного управління юстиції ВП №22593531 від 16.11.2010 року відмовлено у відкриття виконавчого провадження на підставі п.4 ч.1 ст.26 Закону України «Про виконавче провадження», у зв'язку з перебуванням на виконанні у відділі примусового виконання рішень ДВС Головного управління юстиції у Рівненській області виконавчих документів про виконання рішень судів про стягнення з ДП «НАЕК «Енергоатом», ВП «Рівненська АЕС».

01.12.2010 року Регіональне відділення Фонду Державного майна України по Рівненській області звернулось до господарського суду Рівненської області зі скаргою, у якій просить визнати неправомірними дії відділу державної виконавчої служби Володимирецького районного управління юстиції, викладені у постанові від 16.11.2010 року та скасувати вказану постанову.

13.12.2010 року до суду від Відділу державної виконавчої служби Володимирецького районного управління юстиції надійшов відзив на скаргу.

Вищенаведеним відзивом відділ ДВС просить суд проводити судове засідання за їх відсутності, заперечує проти скарги та повідомляє наступне: наказ господарського суду Рівненської області №3/87 від 26.08.2010 року про зобов'язання повернення об'єкта оренди-будівлі бази №10, що перебувають на балансі ДП НАЕК «Енергоатом»і обліковуються за відокремленим підрозділом «Рівненська АЕС»надійшов на виконання 20.10.2010 року, 21.10.2010 року державним виконавцем винесено постанову про відмову у відкритті виконавчого провадження, оскільки виконавчі документи щодо виконання рішень судів про стягнення з ДП «НАЕК «Енергоатом», ВП «Рівненська АЕС»перебувають на виконанні у відділі примусового виконання рішень державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Рівненській області. 22.10.2010 року наказ №3/87 разом із постановою державного виконавця направлено до підрозділу примусового виконання рішень державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Рівненській області.

У судове засідання представники сторін не з’явились, про дату час та місце розгляду скарги повідомлені належним чином.

Відповідно до ч.2 ст.121-2 Господарського процесуального кодексу України скарги на дії органів Державної виконавчої служби розглядаються господарським судом, про час і місце якого повідомляються ухвалою стягувач, боржник чи прокурор та орган виконання судових рішень. Неявка боржника, стягувача, прокурора чи представника органу Державної виконавчої служби в судове засідання не є перешкодою для розгляду скарги.

Вивчивши подані сторонами письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин спору в їх сукупності, місцевий господарський суд прийшов до висновку, що скарга на дії органу виконання судового рішення підлягає задоволенню з наступних підстав.

Постановою Відділу державної виконавчої служби Володимирецького районного управління юстиції від 16.11.2010 року відмовлено у відкритті виконавчого провадження, постанова мотивована тим, що виконавчі документи щодо виконання рішень судів про стягнення з ДП «НАЕК «Енергоатом», ВП «Рівненська АЕС»перебувають на виконанні у Відділі примусового виконання рішень ДВС Головного управління юстиції у Рівненській області.

Наказом господарського суду Рівненської області від 26.08.2011 року №3/87 зобов’язано Закрите акціонерне товариство «Західенергобуд» овернути об'єкт оренди державного майна балансоутримувачу - ОСОБА_1 підрозділу «Рівненська АЕС».

Тобто в даному випадку, ОСОБА_1 підрозділ «Рівненська АЕС»не являється боржником.

Відповідно до п.4 ч.1 ст.26 Закону України «Про виконавче провадження»державний виконавець відмовляє у відкритті виконавчого провадження у разі пред'явлення виконавчого документа до органу державної виконавчої служби не за місцем або підвідомчістю виконання рішення.

Відповідно до ч.1 ст. 49 Закону України «Про виконавче провадження»у разі якщо в органі державної виконавчої служби відкрито кілька виконавчих проваджень щодо одного й того самого боржника, вони об'єднуються у зведене виконавче провадження і на майно боржника накладається арешт у межах загальної суми стягнення, виконавчого збору і можливих витрат на виконавче провадження.

Відповідно до положень ч.1 ст.24 Закону України «Про виконавче провадження»державний виконавець зобов'язаний прийняти до виконання виконавчий документ і відкрити виконавче провадження, якщо не закінчився строк пред'явлення виконавчого документа до виконання і цей документ відповідає вимогам, передбаченим цим Законом, та пред'явлений до виконання до органу державної виконавчої служби за належним місцем виконання рішення.

Статтею 11 Закону визначено, що сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа, на користь чи в інтересах якої видано виконавчий документ. Боржником є фізична або юридична особа, яка зобов'язана за рішенням вчинити певні дії (передати майно, виконати інші обов'язки, передбачені рішенням) або утриматися від їх вчинення.

Державним виконавцем у Постанові про відмову у відкритті виконавчого провадження помилково зазначено ДП «НАЕК «Енергоатом»ВП «Рівненська АЕС»боржником, оскільки останній є особою на користь якої повинно виконуватись рішення.

За таких обставин, суд прийшов до висновку, що вимога Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Рівненській області щодо визнання неправомірними дії Відділу державної виконавчої служби Володимирецького районного управління юстиції у прийнятті Постанови ВП №22593531 від 16.11.2010 року про відмову у відкритті виконавчого провадження з примусового виконання наказу № 3/87та вимога щодо скасування Постанови ВП №22593531 від 16.11.2010 року про відмову у відкритті виконавчого провадження з примусового виконання наказу № 3/87 є обґрунтованими, та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.86, 121-2 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Скаргу Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Рівненській області задоволити.

2. Визнати неправомірними дії Відділу державної виконавчої служби Володимирецького управління юстиції у прийнятті Постанови ВП №22593531 від 16.11.2010 року про відмову у відкритті виконавчого провадження з примусового виконання наказу № 3/87.

3. Скасувати постанову ВП №22593531 від 16.11.2010 року. про відмову у відкритті виконавчого провадження з примусового виконання наказу № 3/87.

Суддя Мамченко Ю.А.

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення08.02.2011
Оприлюднено26.08.2015
Номер документу48760970
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/87

Ухвала від 18.08.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

Ухвала від 22.04.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 05.08.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

Постанова від 01.09.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Гриців В.М.

Ухвала від 25.09.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Болгар Н.В.

Ухвала від 27.08.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Болгар Н.В.

Ухвала від 27.08.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Болгар Н.В.

Ухвала від 08.02.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Ухвала від 08.02.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Ухвала від 25.01.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні