Ухвала
від 10.12.2014 по справі п/811/3829/14
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- УХВАЛА

про відмову щодо заміни відповідача, залучення третьої особи

та відкладення розгляду справи

10 грудня 2014 року Справа №П/811/3829/14

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Момонт Г.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кіровограді клопотання відповідача про заміну неналежного відповідача на належного відповідача в адміністративній справі:

за позовом : ОСОБА_1, 27502, м. Світловодськ Кіровоградської області, вул. Котовського, 9

до відповідача-1 : Світловодської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області, 27501, м. Світловодськ Кіровоградської області, вул. Леніна, 14

відповідача-2 : ОСОБА_2 служби Світловодського міськрайонного управління юстиції Міністерства юстиції України, 27501, м. Світловодськ Кіровоградської області, вул. Леніна, 14

про визнання незаконними дій та скасування державної реєстрації,

за участю :

секретаря судового засідання - Дмитрієвої А.В.,

представників :

позивача - не з'явився,

відповідач-1 - не з'явився,

відповідача-2 - не з'явився,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся з позовом до Світловодської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області та ОСОБА_2 служби Світловодського міськрайонного управління юстиції Міністерства юстиції України про:

- визнання незаконними дій Світловодської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області щодо складання вимоги №Ф-29/3 від 19.03.2014 р. у зв'язку із відсутністю у останньої відповідного обсягу повноважень;

- скасування державної реєстрації Світловодської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області (код ЄДРПОУ 38713773) як такої, що проведена на підставі нечинних установчих документів з порушенням вимог Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».

У запереченнях на позовну заяву відпоавдачем-2 заявлено клопотання про заміну відповідача ОСОБА_2 служби Світловодського міськрайонного управління юстиції Міністерства юстиції України на належного відповідача - ОСОБА_3 державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, легалізації об'єднань громадян реєстраційної служби Світловодського міськрайонного управління юстиції Кіровоградської області (а.с.16-17, 35). Клопотання мотивоване тим, що відповідно до ч.5 ст.11 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» державному реєстратору забороняється видавати копії документів, які знаходяться у відповідній реєстраційній справі. Натомість, відповідач-2 вказує, що у разі заміни відповідача на належного державний реєстратор може надати у судове засідання реєстраційну справу Світловодської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області.

Відповідно до ч.1, 3 ст.52 КАС України суд першої інстанції, встановивши, що з адміністративним позовом звернулася не та особа, якій належить право вимоги, або не до тієї особи, яка повинна відповідати за адміністративним позовом, може за згодою позивача допустити заміну первинного позивача або відповідача належним позивачем або відповідачем, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача.

Згідно з ч.3 ст.50 КАС України відповідачем в адміністративній справі є суб'єкт владних повноважень, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Відповідно до п.7 ч.1 ст.3 КАС України суб'єкт владних повноважень - орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа, інший суб'єкт при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

У відповідності до ч.1 ст.5 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» від 15.05.2003 р. №755-IV державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців проводиться державним реєстратором за місцезнаходженням юридичної особи або за місцем проживання фізичної особи-підприємця.

Згідно з абз.4 ч.1 ст.1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» державний реєстратор - посадова особа центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, яка відповідно до цього Закону від імені держави здійснює державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Суд враховує, що ОСОБА_3 державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, легалізації об'єднань громадян реєстраційної служби Світловодського міськрайонного управління юстиції Кіровоградської області є структурним підрозділом відповідача-2, а відтак ОСОБА_2 служба Світловодського міськрайонного управління юстиції Міністерства юстиції України є належним відповідачем у даній справі. Таким чином, клопотання відповідача-2 задоволенню не підлягає.

Водночас, згідно з ч.2 ст.53 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача у будь-який час до закінчення судового розгляду, якщо рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов'язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням осіб, які беруть участь у справі. Якщо адміністративний суд при прийнятті позовної заяви, підготовці справи до судового розгляду або під час судового розгляду справи встановить, що судове рішення може вплинути на права і обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору.

Зважаючи на те, що позовними вимогами у даній справі є, зокрема, скасування державної реєстрації Світловодської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області, то рішення у справі може стосуватися обов'язків ОСОБА_3 державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, легалізації об'єднань громадян реєстраційної служби Світловодського міськрайонного управління юстиції Кіровоградської області, а тому він підлягає залученню до участі в справі в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Відповідно до ч.1 ст.150 КАС України суд відкладає розгляд справи у випадках, встановлених цим Кодексом, а також у разі неможливості розгляду справи у зв'язку з необхідністю заміни судді (в результаті задоволення заяви про відвід чи з інших причин) або залучення до участі у справі інших осіб.

З огляду на викладене, у зв'язку із невиконанням відповідачем-2 вимог ухвали суду та зважаючи на необхідність залучення до участі в справі третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, суд вважає за доцільне розгляд справи відкласти.

Керуючись ст.ст.52, 53, 150, 160, 165 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. У задоволенні клопотання відповідача-2 про заміну неналежного відповідача - ОСОБА_2 служби Світловодського міськрайонного управління юстиції Міністерства юстиції України на належного відповідача - ОСОБА_3 державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, легалізації об'єднань громадян реєстраційної служби Світловодського міськрайонного управління юстиції Кіровоградської області - відмовити.

2. Залучити до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_3 державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, легалізації об'єднань громадян реєстраційної служби Світловодського міськрайонного управління юстиції Кіровоградської області.

3. Відкласти розгляд справи на 12 січня 2014 року о 10:00 год., яке провести в приміщенні Кіровоградського окружного адміністративного суду за адресою: м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 40, 6 поверх, в залі судового засідання №7.

4. Зобов'язати третю особу надати в судове засідання для огляду матеріали реєстраційної справи Світловодської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області.

5. Копію ухвали направити сторонам.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення10.12.2014
Оприлюднено27.08.2015
Номер документу48882130
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —п/811/3829/14

Ухвала від 10.12.2014

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

Ухвала від 07.05.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Дурасова Ю.В.

Ухвала від 07.05.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Дурасова Ю.В.

Ухвала від 19.03.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Дурасова Ю.В.

Постанова від 12.01.2015

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

Ухвала від 06.11.2014

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні