Ухвала
від 20.08.2015 по справі 646/8508/14-к
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Справа №646/8508/14-к Головуючий 1 інстанції: ОСОБА_1

Провадження №11кп/790/1552/15 Доповідач: ОСОБА_2

Категорія: ч.4 ст.190, ч.3 ст.28,

ч.2 ст.200 КК України

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 серпня 2015 р. м. Харків

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Харківської області у складі:

Головуючого - судді ОСОБА_2 ,

суддів - ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарі - ОСОБА_5

за участю прокурора - ОСОБА_6 ,

обвинуваченого - ОСОБА_7 ,

захисника - ОСОБА_8 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні м. Харкова кримінальне провадження за апеляційними скаргами обвинуваченого ОСОБА_7 та його захисника адвоката ОСОБА_8 на вирок Червонозаводського районного суду м. Харкова від 16 червня 2015 року,-

В С Т А Н О В И Л А:

Вказаним вироком

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Нарва Естонія, громадянин Російської Федерації, із середньою спеціальною освітою, не одружений, офіційно не працюючий, раніше не судимий, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , засуджений за ч.4 ст.190 КК України до 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна; за ч.3 ст.28, ч.2 ст.200 КК України до покарання у виді штрафу в розмірі 85000 гривень.

Відповідно до ч.3 ст.72 КК України призначені покарання виконуються самостійно.

Зараховано в строк відбування покарання ОСОБА_7 строк перебування під вартою з 8 лютого 2014 р.

На підставі ст.6 Закону України «Про амністію у 2014 році» від 8 квітня 2014 р. ОСОБА_7 скорочено наполовину невідбута на 19 квітня 2014 р. частина покарання у виді позбавлення волі.

Міра запобіжного заходу до набрання вироком законної сили залишена без зміни у вигляді тримання під вартою.

Цим же вироком засуджена ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за ч.4 ст.190 КК України до 5 років позбавлення волі. Відповідно до ст.75 КК України ОСОБА_9 звільнено від відбування покарання з випробуванням. Судом встановлений іспитовий строк 3 роки та на неї покладені обов`язки, передбачені ст.76 КК України. Окрім цього, ОСОБА_9 засуджено за ч.3 ст.28, ч.2 ст.200 КК України до покарання у виді штрафу в розмірі 85000 гривень. Відповідно до ч.3 ст.72 КК України призначені ОСОБА_9 покарання виконуються самостійно.

Провадження за цивільним позовом закрито, у зв`язку з повним відшкодуванням обвинуваченими шкоди.

Присуджено стягнути з ОСОБА_7 та ОСОБА_9 на користь держави судові витрати по проведенню експертиз у розмірі 2114 гривень 68 копійок з кожного.

Доля речових доказів вирішена відповідно до ст.100 КПК України.

Як встановив суд, ОСОБА_10 у вересні 2013 року, перебуваючи в м. Харкові, умисно, з корисливих мотивів, з метою швидкого збагачення незаконним шляхом, усвідомлюючи перевагу вчинення злочинів організованою групою, створив і очолив стійку організовану групу, до складу якої увійшли ОСОБА_7 , з котрим ОСОБА_10 підтримував дружні стосунки протягом більше 10 років, а також ОСОБА_9 , з якою ОСОБА_10 більше одного року перебував у близьких відносинах. Зазначені особи висловили бажання систематично здійснювати шахрайські дії у складі організованої групи, організатором і лідером якої був ОСОБА_10 . Основним напрямом злочинної діяльності організованої групи стало заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), а саме заволодіння грошовими коштами, що знаходились на розрахункових рахунках клієнтів банківських установ США та Канади.

Так, у вересні 2013 року ОСОБА_10 розробив і погодив з ОСОБА_7 та ОСОБА_9 план скоєння шахрайських дій, відповідно до якого організатор організованої групи ОСОБА_10 повинен був виготовляти підроблені банківські карти клієнтів банківських установ США та Канади, котрі використовувалися для заволодіння їх грошима шахрайським шляхом. При цьому він вивчив спосіб запису на магнітну стрічку пластикових карток даних, які відповідають формату запису даних банківських карток клієнтів банківських установ США та Канади, вивчив ліміт та спосіб зняття з них грошей, придбав обладнання для запису таких даних на пластикові карти, тобто для виготовлення підроблених платіжних банківських карток, встановив на комп`ютерну техніку, що належить ОСОБА_9 , програмне забезпечення для керування вищевказаним обладнанням, встановив місця придбання даних, які відповідають формату запису даних банківських карток клієнтів банківських установ США та Канади, безпосередньо записував такі дані на пластикові карти, а також займався збутом майна, що було отримане злочинним шляхом під час протиправної діяльності злочинної групи.

Так, організатор та активний учасник організованої групи ОСОБА_10 у червні 2013 року вивчив виробників та моделі пристроїв для запису даних на магнітну стрічку пластикових карток - «Нкодерів», після чого у невстановлених осіб, використовуючи всесвітню мережу Інтернет, придбав «Нкодер» доброї якості за 5000 грн., який отримав завдяки послугам кур`єрської пошти.

У подальшому у серпні 2013 року він зателефонував своєму знайомому ОСОБА_7 , який є громадянином Російської Федерації та проживав на той момент за адресою: АДРЕСА_1 , та розповів, що він має всю інформацію та обладнання для підроблення платіжних банківських карток клієнтів банківських установ США та Канади, а також знає спосіб незаконного отримання коштів з розрахункових рахунків вказаних карток шляхом придбання товарів у магазинах м. Харкова, при проведенні за них оплати із використанням цих карток через банківські термінали, що встановлені на касах магазинів. 11 вересня 2013 року у м. Харків прибув ОСОБА_7 для участі у вчиненні вищевказаних шахрайських дій.

Підібравши та придбавши у мережі Інтернет на сайті octavian.su, де ОСОБА_10 мав особистий реєстраційний профіль "Zalipuha", текстові сигнатури платіжних банківських пластикових карток клієнтів банківських установ США та Канади, ОСОБА_10 , використовуючи придбаний ним пристрій та комп`ютерну техніку, що належить ОСОБА_9 , записував такі текстові сигнатури на банківські картки банківських установ України, і таким чином підробляв платіжні банківські пластикові картки клієнтів банківських установ США та Канади.

Після цього учасники організованої групи спільно обговорювали, в яких торгівельних точках та який товар придбати, використовуючи підроблені платіжні картки, виходячи з попиту та умов прискореного подальшого збуту такого товару, а також з умов приховування протиправної діяльності організованої групи від правоохоронних органів, а також співробітників служби безпеки «ПриватБанку».

Відповідно до злочинного плану, розробленого ОСОБА_10 , який мав відомості про тактику і методи роботи правоохоронних органів та співробітників служби безпеки «ПриватБанку», з метою забезпечення конспірації і виключення можливості витоку інформації учасники організованої групи не повинні були спілкуватися між собою при сторонніх особах мобільним телефоном чи у соціальних мережах щодо обставин підготовлюваних або вчинених злочинів, а тільки у програмному продукті «Skype», що забезпечує текстовий, голосовий зв`язок та відеозв`язок, котрий за інформацією, що була у розпорядженні ОСОБА_10 , захищено від втручання та прослуховування зі сторони. Окрім того, за вказівкою ОСОБА_10 учасники організованої групи постійно змінювали номери мобільних телефонів, а також місце проживання, переїжджаючи з однієї найманої квартири на іншу.

Також відповідно до злочинного плану ОСОБА_10 при скоєнні шахрайств розподіляв ролі між учасниками організованої групи таким чином: ОСОБА_9 , виконуючи відведену їй злочинну роль, з метою посилення конспірації діяльності організованої групи, отримала в банківських установах України платіжні банківській картки, які в подальшому передала ОСОБА_10 для запису на їх магнітну стрічку текстових сигнатур платіжних банківських пластикових карток клієнтів банківських установ США та Канади. Окрім того, ОСОБА_9 займалася пошуком та підбиранням квартир для проживання, забезпечувала швидкісний переїзд у разі загрози затримання членів організованої групи працівниками правоохоронних органів, надавала належну їй комп`ютерну техніку для використання при підробленні банківських карток, займалася збутом товарів, що отримані злочинним шляхом.

ОСОБА_7 , виконуючи відведену йому злочинну роль, отримував підроблені банківські платіжні картки від ОСОБА_10 та, вислухавши його настанови щодо ліміту одноразового платежу такою карткою, безпосередньо займався покупками товару, а саме побутової техніки, мобільних телефонів та аксесуарів до них, продуктів харчування і алкогольних напоїв у торгівельних точках. При цьому з метою виключення можливості затримання учасників організованої групи на місці скоєння злочинів, ОСОБА_7 вчиняв шахрайські дії не тільки у торгівельних точках м. Харкова, а також у м. Мерефа Харківської області, м. Богодухів Харківської області, у м. Тростянець Сумської області та м. Суми, тобто постійно змінюючи місця вчинення злочинів. При здійснені протиправних дій ОСОБА_7 повідомляв працівникам магазинів неправдиву інформацію, що він розраховується своїми банківськими картками.

Збутом майна, що було здобуте злочинним шляхом, а саме побутової техніки, мобільних телефонів та аксесуарів до них, займався особисто ОСОБА_10 , а іноді доручав цю роль ОСОБА_9 . Грошові кошти, здобуті в результаті шахрайських дій від збуту вищевказаного майна, ділив між учасниками організованої групи виключно сам ОСОБА_10 відповідно до визначених ним же часток.

Розробивши вказаний план і підібравши необхідну кількість учасників організованої групи, ОСОБА_10 ознайомив їх з планом злочинної діяльності, спрямованої на вчинення шахрайств на території Харківської та Сумської областей із використанням підроблених платіжних банківських пластикових карток з метою заволодіння грошовим коштами з розрахункових рахунків клієнтів банківських установ США та Канади, який був узгоджений і схвалений всіма членами організованої групи.

Таким чином, ОСОБА_10 створена організована група, що представляє собою стійке об`єднання трьох осіб, які спеціально зорганізувалися в стійке об`єднання для систематичного вчинення злочинів, а саме шахрайств на території Харківської та Сумської області із використанням підроблених платіжних банківських пластикових карток, з метою заволодіння грошовими коштами з розрахункових рахунків клієнтів банківських установ США та Канади, об`єднаних єдиним планом з розподілом функцій учасників організованої групи, спрямованих на досягнення цього плану, відомого всім учасникам організованої групи.

Так, ОСОБА_10 як організатор організованої групи, згідно з розробленим ним планом злочинної діяльності: здійснював керівництво діяльністю організованої групи; безпосередньо керував учасниками організованої групи при вчиненні злочинів; планував конкретні злочини і злочинну діяльність організованої групи в цілому; підшукував об`єкти для вчинення шахрайств; вивчив спосіб підробки платіжних банківських пластикових картки, придбав пристрій для запису даних на магнітну стрічку пластикових карток; безпосередньо підшукував та купував у мережі «Інтернет» дані, які відповідають формату запису даних банківських карток клієнтів банківських установ США та Канади, та записував такі дані на пластикові карти, тим самим підроблював платіжні банківські пластикові картки; вживав заходи з прикриття злочинної діяльності, забезпечував вжиття учасниками організованої групи заходів з прикриття злочинної діяльності; розподіляв функції учасників організованої групи; збував майно, здобуте злочинним шляхом; формував загальну касу організованої групи, грошові кошти з якої використовував для придбання знарядь злочинів, а також для забезпечення злочинної діяльності групи; розподіляв грошові кошти, виручені від збуту викраденого майна, між учасниками організованої групи, отримував свою частку грошових коштів від злочинної діяльності, яка була основним джерелом його доходів.

Як активний учасник організованої групи, ОСОБА_7 , висловивши бажання вчиняти злочини в її складі, будучи обізнаним про злочинну діяльність інших учасників організованої групи: обговорював і узгоджував інформацію про місця і плани вчинення злочинів з іншими членами організованої групи; брав безпосередню участь у шахрайствах згідно з відведеною йому функцією; після скоєння чергового шахрайства спільно з іншими учасниками організованої групи обговорював скоєний злочин з метою оптимізації способів вчинення подальших шахрайств; вживав заходи з прикриття злочинної діяльності; отримував свою частку грошових коштів, які надходили від злочинної діяльності організованої групи, що були основним джерелом його доходів.

Як активний учасник організованої групи, ОСОБА_9 , висловивши бажання чинити злочини в її складі, будучи обізнаною про злочинну діяльність інших учасників організованої групи: обговорювала і узгоджувала інформацію про місця і плани вчинення злочинів з іншими членами організованої групи; вживала заходи та надавала знаряддя (комп`ютерна техніка, банківська картка) для забезпечення злочинної діяльності групи; після скоєння чергового шахрайства спільно з іншими учасниками організованої групи обговорювала скоєний злочин з метою оптимізації способів вчинення подальших шахрайств; вживала заходи з прикриття злочинної діяльності; збувала майно, здобуте злочинним шляхом; отримувала свою частку грошових коштів, які надходили від злочинної діяльності організованої групи, що були основним джерелом її доходів.

Таким чином, у період з 28 грудня 2013 р. по 6 лютого 2014 р. ОСОБА_10 , ОСОБА_7 та ОСОБА_9 , діючи у складі організованої групи, вчинили 27 шахрайств та підробок платіжних карток за наступних обставин.

Так, у грудні 2013 року ОСОБА_10 як організатор організованої групи, знаходячись в м. Харкові, запропонував активним учасникам організованої групи ОСОБА_7 та ОСОБА_9 підробити платіжну картку НОМЕР_1 та з її використанням заволодіти шляхом обману та зловживання довірою грошима ПАТ КП «Приват Банк», знаходячись в магазині «Алло», що належить товариству з обмеженою відповідальністю «Алло», ЄДРПОУ 25881833, та розташований за адресою: м. Суми, вул. Воскресенська, б. 2.

ОСОБА_7 та ОСОБА_9 , усвідомлюючи злочинність цього наміру, діючи з корисливих спонукань, у складі організованої групи, погодилися із пропозицією ОСОБА_10 щодо підроблення платіжної картки та вчинення шахрайства відносно ПАТ КП «Приват Банк» у вищевказаній крамниці.

Реалізуючи свій спланований злочинний намір та діючи у складі організованої групи, ОСОБА_10 у мережі Інтернет придбав текстові сигнатури платіжної банківської пластикової картки НОМЕР_1 , та у подальшому із застосуванням електронно-обчислюваної техніки, а саме придбаним ним пристроєм «Нкодером» та комп`ютерною технікою, що належить ОСОБА_9 , записав вказані текстові сигнатури на платіжну банківську пластикову картку ПАО КБ «ПриватБанк», яку, виконуючи свою роль у діяльності організованої групи, отримала в банківській установі гр. ОСОБА_9 . Таким чином, ОСОБА_10 підробив платіжну банківську пластикову картку НОМЕР_1 , котру передав ОСОБА_7 для безпосереднього зняття з неї коштів шляхом обману та зловживання довірою.

ОСОБА_7 , виконуючи свою роль у діяльності організованої групи, отримавши підроблену вищевказану платіжну банківську картку від ОСОБА_10 та, вислухавши його настанови щодо ліміту одноразового платежу такою карткою, 28 грудня 2013 року о 15 годині 06 хвилин, знаходячись у магазині «Алло», що розташований за адресою: м. Суми, вул. Воскресенська, б. 2, через платіжний термінал ПАО КБ «ПриватБанк», який встановлений на касі вказаного магазину, оплатив підробленою платіжною банківською пластиковою карткою НОМЕР_1 товар на загальну суму 4497 грн. При цьому ОСОБА_7 повідомив працівникам магазину неправдиву інформацію, що він розраховується своєю платіжною банківською пластиковою карткою.

Після цього ОСОБА_7 з місця скоєння злочину зник, передав отриманий злочинним шляхом товар ОСОБА_10 , котрий особисто із залученням ОСОБА_9 займався його збутом. Грошові кошти, здобуті в результаті шахрайських дій від збуту вищевказаного майна, ділив між учасниками організованої групи виключно сам ОСОБА_10 відповідно до визначених ним же часток.

Вчиненим злочином ПАО КБ «ПриватБанк» заподіяно матеріальну шкоду на 4 497 грн., оскільки, згідно правил міжнародної платіжної системи ПАО КБ «ПриватБанк» зобов`язаний відшкодувати збитки завдані злочинними діями ОСОБА_10 , ОСОБА_7 та ОСОБА_9 на вищевказану суму.

Окрім того, діючи аналогічно, за попередньою змовою з наведеними співучасниками, ОСОБА_7 :

- 28 грудня 2013 року о 15 годині 17 хвилин, знаходячись у магазині «Алло», що розташований за адресою: м. Суми вул. Н. Стрілки, б. 10-А, через платіжний термінал ПАО КБ «ПриватБанк», який встановлений на касі вказаного магазину, повідомив працівникам магазину неправдиву інформацію, що він розраховується своєю платіжною банківською пластиковою карткою, оплатив підробленою платіжною банківською пластиковою карткою НОМЕР_1 товар на загальну суму 3590 грн. 03 коп.

Після цього він з місця скоєння злочину зник, передавши отриманий злочинним шляхом товар ОСОБА_10 , котрий особисто із залученням ОСОБА_9 займався його збутом;

- 28 грудня 2013 року о 16 годині 4 хвилин, знаходячись у магазині «Фоззі», що розташований за адресою: м Суми пр. Лушпи, 4/1, через платіжний термінал ПАО КБ «ПриватБанк», який встановлений на касі вказаного магазину повідомивши працівникам магазину неправдиву інформацію, що він розраховується своєю платіжною банківською пластиковою карткою, оплатив підробленою платіжною банківською пластиковою карткою НОМЕР_1 товар на загальну суму 2391 грн. 72 коп., після чого з місця скоєння злочину зник, передав отриманий злочинним шляхом товар ОСОБА_10 , котрий особисто із залученням ОСОБА_9 займався його збутом. Грошові кошти, здобуті в результаті шахрайських дій від збуту вищевказаного майна, ділив між учасниками організованої групи виключно сам ОСОБА_10 відповідно до визначених ним же часток;

- 29 грудня 2013 року о 23 годині 03 хвилини, знаходячись у магазині «Класс», що розташований за адресою: м. Харків, пр. Героїв Сталінграду, 136/8, через платіжний термінал ПАО КБ «ПриватБанк», який встановлений на касі вказаного магазину, оплатив підробленою платіжною банківською пластиковою карткою НОМЕР_1 товар на загальну суму 379 грн. 57 коп. При цьому ОСОБА_7 повідомив працівникам магазину неправдиву інформацію, що він розраховується своєю платіжною банківською пластиковою карткою.

Після цього ОСОБА_7 з місця скоєння злочину зник, передав отриманий злочинним шляхом товар ОСОБА_10 , котрий особисто із залученням ОСОБА_9 займався його збутом;

- 29 грудня 2013 року о 23 годині 31 хвилини, знаходячись на Автозаправочній станції, що розташована за адресою: м.Харків, проспект Московський, буд.16, через платіжний термінал ПАО КБ «ПриватБанк», який встановлений на касі вказаної Автозаправочної станції, оплатив підробленою платіжною банківською пластиковою карткою 4789861590883629 паливно-мастильні матеріали на загальну суму 323 грн. 70 коп. При цьому ОСОБА_7 повідомив працівникам Автозаправочної станціїнеправдиву інформацію, що він розраховується своєю платіжною банківською пластиковою карткою.

Після цього він з місця скоєння злочину зник, розпорядившись отриманими злочинним шляхом паливно-мастильними матеріалами за попередньою вказівкою ОСОБА_10 , а саме використав їх для поїздок з метою виконання неправомірних намірів організованої групи;

- 29 грудня 2013 року о 23 годині 48 хвилини, знаходячись у магазині «SPAR», що розташований за адресою: м. Харків, вул. О. Гончара, б. 2, через платіжний термінал ПАО КБ «ПриватБанк», який встановлений на касі вказаного магазину, оплатив підробленою платіжною банківською пластиковою карткою НОМЕР_1 товар на загальну суму 1691 грн. 95 коп. При цьому ОСОБА_7 повідомив працівникам магазину неправдиву інформацію, що він розраховується своєю платіжною банківською пластиковою карткою.

Після цього він з місця скоєння злочину зник, передав отриманий злочинним шляхом товар ОСОБА_10 , котрий особисто із залученням ОСОБА_9 займався його збутом. Грошові кошти, здобуті в результаті шахрайських дій від збуту вищевказаного майна, ділив між учасниками організованої групи виключно сам ОСОБА_10 відповідно до визначених ним же часток;

- 30 грудня 2013 року о 00 годин 05 хвилин, знаходячись у магазині «SPAR», що розташований за адресою: м. Харків, вул. Леніна, б. 7, через платіжний термінал ПАО КБ «ПриватБанк», який встановлений на касі вказаного магазину, оплатив підробленою платіжною банківською пластиковою карткою НОМЕР_1 товар на загальну суму 1111 грн. 26 коп. При цьому ОСОБА_7 повідомив працівникам магазину неправдиву інформацію, що він розраховується своєю платіжною банківською пластиковою карткою.

Після цього він з місця скоєння злочину зник, передав отриманий злочинним шляхом товар ОСОБА_10 , котрий особисто із залученням ОСОБА_9 займався його збутом. Грошові кошти, здобуті в результаті шахрайських дій від збуту вищевказаного майна, ділив між учасниками організованої групи виключно сам ОСОБА_10 відповідно до визначених ним же часток;

- 30 грудня 2013 року о 00 годин 32 хвилин, знаходячись у магазині «РОСТ», що розташований за адресою: м. Харків, вул. Шевченко, б. 142 «А», через платіжний термінал ПАО КБ «ПриватБанк», який встановлений на касі вказаного магазину, оплатив підробленою платіжною банківською пластиковою карткою НОМЕР_1 товар на загальну суму 1428 грн. 75 коп. При цьому ОСОБА_7 повідомив працівникам магазину неправдиву інформацію, що він розраховується своєю платіжною банківською пластиковою карткою.

Після цього він з місця скоєння злочину зник, а, отриманий злочинним шляхом товар, передав ОСОБА_10 , котрий особисто із залученням ОСОБА_9 займався його збутом;

- 30 грудня 2013 року о 14 годині 37 хвилин, знаходячись у магазині «Алло», що розташований за адресою: г. Харків, пр. Гагаріна, б. 244-А, через платіжний термінал ПАО КБ «ПриватБанк», який встановлений на касі вказаного магазину, оплатив підробленою платіжною банківською пластиковою карткою НОМЕР_1 товар на загальну суму 3599 грн. При цьому ОСОБА_7 повідомив працівникам магазину неправдиву інформацію, що він розраховується своєю платіжною банківською пластиковою карткою.

Після цього він з місця скоєння злочину зник, передав отриманий злочинним шляхом товар ОСОБА_10 , котрий особисто із залученням ОСОБА_9 займався його збутом;

- 30 грудня 2013 року о 14 годині 47 хвилин, знаходячись у магазині «Алло», що розташований за адресою: г. Харків, пр. Гагаріна, б. 181-Б, через платіжний термінал ПАО КБ «ПриватБанк», який встановлений на касі вказаного магазину, оплатив підробленою платіжною банківською пластиковою карткою № 4 товар на загальну суму 3698 грн. При цьому ОСОБА_7 повідомив працівникам магазину неправдиву інформацію, що він розраховується своєю платіжною банківською пластиковою карткою.

Після цього він з місця скоєння злочину зник, передав отриманий злочинним шляхом товар ОСОБА_10 , котрий особисто із залученням ОСОБА_9 займався його збутом. Грошові кошти, здобуті в результаті шахрайських дій від збуту вищевказаного майна, ділив між учасниками організованої групи виключно сам ОСОБА_10 відповідно до визначених ним же часток;

- 30 грудня 2013 року о 15 годині 56 хвилин, знаходячись у магазині «АТБ», що розташований за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, буд.№ 168, через платіжний термінал ПАО КБ «ПриватБанк», який встановлений на касі вказаного магазину, оплатив підробленою платіжною банківською пластиковою карткою НОМЕР_1 товар на загальну суму 331 грн. 63 коп. При цьому ОСОБА_7 повідомив працівникам магазину неправдиву інформацію, що він розраховується своєю платіжною банківською пластиковою карткою.

Після цього він з місця скоєння злочину зник, передав отриманий злочинним шляхом товар ОСОБА_10 , котрий особисто із залученням ОСОБА_9 займався його збутом;

- 30 грудня 2013 року о 16 годині 55 хвилин, знаходячись у магазині фізичної особи-підприємця ОСОБА_11 , що розташований за вищевказаною адресою, через платіжний термінал ПАО КБ «ПриватБанк», який встановлений на касі вказаного магазину, оплатив підробленою платіжною банківською пластиковою карткою НОМЕР_1 товар на загальну суму 1435 грн. При цьому ОСОБА_7 повідомив працівникам магазину неправдиву інформацію, що він розраховується своєю платіжною банківською пластиковою карткою.

Після цього він з місця скоєння злочину зник, передав отриманий злочинним шляхом товар ОСОБА_10 , котрий особисто із залученням ОСОБА_9 займався його збутом; Грошові кошти, здобуті в результаті шахрайських дій від збуту вищевказаного майна, ділив між учасниками організованої групи виключно сам ОСОБА_10 відповідно до визначених ним же часток;

- 24 січня 2014 року о 10 годині 50 хвилини, знаходячись на Автозаправочній станції, що що належить фізичній особі-підприємцю ОСОБА_12 , та розташована за адресою: АДРЕСА_2 , через платіжний термінал ПАО КБ «ПриватБанк», який встановлений на касі вказаної Автозаправочної станції, оплатив підробленою платіжною банківською пластиковою карткою 4807100060220139 паливно-мастильні матеріали на загальну суму 381 грн. 15 коп. При цьому ОСОБА_7 повідомив працівникам Автозаправочної станціїнеправдиву інформацію, що він розраховується своєю платіжною банківською пластиковою карткою.

Після цього він з місця скоєння злочину зник, розпорядившись отриманими злочинним шляхом паливно-мастильними матеріалами за попередньою вказівкою ОСОБА_10 , а саме використав їх для поїздок з метою виконання неправомірних намірів організованої групи;

- 24 січня 2014 року о 13 годині 04 хвилин, знаходячись у магазині «Алло», що розташований за адресою: Харківська область, м. Богодухів вул. Кірова, б. 46, через платіжний термінал ПАО КБ «ПриватБанк», який встановлений на касі вказаного магазину, оплатив підробленою платіжною банківською пластиковою карткою НОМЕР_2 товар на загальну суму 3743 грн. При цьому він повідомив працівникам магазину неправдиву інформацію, що він розраховується своєю платіжною банківською пластиковою карткою.

Після цього ОСОБА_7 з місця скоєння злочину зник, передав отриманий злочинним шляхом товар ОСОБА_10 , котрий особисто із залученням ОСОБА_9 займався його збутом. Грошові кошти, здобуті в результаті шахрайських дій від збуту вищевказаного майна, ділив між учасниками організованої групи виключно сам ОСОБА_10 відповідно до визначених ним же часток;

- 24 січня 2014 року о 13 годині 32 хвилин, знаходячись у магазині «АТБ», що розташований за адресою: Харківська область, м. Богодухів, пл. Кірова, б. 20/1, через платіжний термінал ПАО КБ «ПриватБанк», який встановлений на касі вказаного магазину, оплатив підробленою платіжною банківською пластиковою карткою НОМЕР_2 товар на загальну суму 2372 грн. 71 коп. При цьому він повідомив працівникам магазину неправдиву інформацію, що він розраховується своєю платіжною банківською пластиковою карткою.

Після цього ОСОБА_7 з місця скоєння злочину зник, передав отриманий злочинним шляхом товар ОСОБА_10 котрий особисто із залученням ОСОБА_9 займався його збутом. Грошові кошти, здобуті в результаті шахрайських дій від збуту вищевказаного майна, ділив між учасниками організованої групи;

- 24 січня 2014 року о 16 годині 20 хвилин, знаходячись у магазині «Алло», що розташований за адресою: м. Суми пл. Покровська, б. 10, через платіжний термінал ПАО КБ «ПриватБанк», який встановлений на касі вказаного магазину, оплатив підробленою платіжною банківською пластиковою карткою НОМЕР_3 товар на загальну суму 4142 грн. При цьому він повідомив працівникам магазину неправдиву інформацію, що він розраховується своєю платіжною банківською пластиковою карткою.

Після цього ОСОБА_7 з місця скоєння злочину зник, передав отриманий злочинним шляхом товар ОСОБА_10 , котрий особисто із залученням ОСОБА_9 займався його збутом;

- 24 січня 2014 року о 16 годині 42 хвилин, знаходячись у магазині «Алло», що розташований за адресою: м. Суми вул. Н. Стрілки, б. 10-А, через платіжний термінал ПАО КБ «ПриватБанк», який встановлений на касі вказаного магазину, оплатив підробленою платіжною банківською пластиковою карткою НОМЕР_3 товар на загальну суму 3772 грн. При цьому він повідомив працівникам магазину неправдиву інформацію, що він розраховується своєю платіжною банківською пластиковою карткою.

Після цього ОСОБА_7 з місця скоєння злочину зник, передав отриманий злочинним шляхом товар ОСОБА_10 котрий особисто із залученням ОСОБА_9 займався його збутом;

- 24 січня 2014 року о 17 годин 50 хвилин,виконуючи свою роль у діяльності організованої групи, отримавши підроблену платіжну банківську пластикову картку НОМЕР_3 від ОСОБА_10 та, вислухавши його настанови щодо ліміту одноразового платежу такою карткою, знаходячись в магазині «Алло», розташованому в м.Суми вул.Н.Стрілки №10-А, через платіжний термінал ПАО КБ «ПриватБанк», який встановлений на касі вказаного магазину, оплатив підробленою платіжною банківською пластиковою карткою НОМЕР_3 товар на загальну суму 2948 грн. При цьому він повідомив працівникам магазину неправдиву інформацію, що він розраховується своєю платіжною банківською пластиковою карткою.

Після цього ОСОБА_7 з місця скоєння злочину зник, передав отриманий злочинним шляхом товар ОСОБА_10 , котрий особисто із залученням ОСОБА_9 займався його збутом;

- 24 січня 2014 року о 18 годині 43 хвилини, знаходячись у магазині «Фоззі», що розташований за адресою: м м. Суми, вул. Харківська, б. 2, через платіжний термінал ПАО КБ «ПриватБанк», який встановлений на касі вказаного магазину, оплатив підробленою платіжною банківською пластиковою карткою НОМЕР_3 товар на загальну суму 1835 грн. 69 коп. При цьому ОСОБА_7 повідомив працівникам магазину неправдиву інформацію, що він розраховується своєю платіжною банківською пластиковою карткою.

Після цього він з місця скоєння злочину зник, передавши отриманий злочинним шляхом товар ОСОБА_10 , котрий особисто із ОСОБА_9 займалися його збутом;

- 24 січня 2014 року о 19 годині 41 хвилину, знаходячись у магазині «Plato», що розташований за адресою: м. Суми пр. Лушпи, б. 4/1, через платіжний термінал ПАО КБ «ПриватБанк», який встановлений на касі вказаного магазину, оплатив підробленою платіжною банківською пластиковою карткою НОМЕР_3 товар на загальну суму 899 грн. 20 коп. При цьому він повідомив працівникам магазину неправдиву інформацію, що він розраховується своєю платіжною банківською пластиковою карткою.

Після цього ОСОБА_7 з місця скоєння злочину зник, передавши отриманий злочинним шляхом товар ОСОБА_10 , котрий особисто із ОСОБА_9 займалися його збутом. Грошові кошти, здобуті в результаті шахрайських дій від збуту вищевказаного майна, ділив між учасниками організованої групи виключно сам ОСОБА_10 відповідно до визначених ним же часток;

- 24 січня 2014 року о 21 годині 41 хвилину, знаходячись у магазині «АТБ», що розташований за адресою: Сумська область, м. Тростянець, вул. Горького, б. 24, через платіжний термінал ПАО КБ «ПриватБанк», який встановлений на касі вказаного магазину, оплатив підробленою платіжною банківською пластиковою карткою НОМЕР_3 товар на загальну суму 1970 грн. 84 коп. При цьому він повідомив працівникам магазину неправдиву інформацію, що він розраховується своєю платіжною банківською пластиковою карткою.

Після цього ОСОБА_7 з місця скоєння злочину зник, передав отриманий злочинним шляхом товар ОСОБА_10 , котрий особисто із залученням ОСОБА_9 займався його збутом. Грошові кошти, здобуті в результаті шахрайських дій від збуту вищевказаного майна, ділив між учасниками організованої групи виключно сам ОСОБА_10 відповідно до визначених ним же часток;

- 31 січня 2014 року о 13 годині 22 хвилини, знаходячись у магазині «Алло», що розташований за адресою: Харківська область, Харківський район , м. Мерефа вул. Савченко, б. 1-Б, через платіжний термінал ПАО КБ «ПриватБанк», який встановлений на касі вказаного магазину, оплатив підробленою платіжною банківською пластиковою карткою НОМЕР_4 товар на загальну суму 3784 грн. При цьому він повідомив працівникам магазину неправдиву інформацію, що він розраховується своєю платіжною банківською пластиковою карткою.

Після цього ОСОБА_7 з місця скоєння злочину зник, передав отриманий злочинним шляхом товар ОСОБА_10 , котрий особисто із залученням ОСОБА_9 займався його збутом;

- 06 лютого 2014 року о 09 годині 34 хвилини, знаходячись на Автозаправочній станції «ОВІС», що розташована за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 201 «Б», через платіжний термінал ПАО КБ «ПриватБанк», який встановлений на касі вказаної Автозаправочної станції, оплатив підробленою платіжною банківською пластиковою карткою НОМЕР_5 паливно-мастильні матеріали на загальну суму 444 грн.

При цьому він повідомив працівникам Автозаправочної станції неправдиву інформацію, що він розраховується своєю платіжною банківською пластиковою карткою.

Після цього ОСОБА_7 з місця скоєння злочину зник, розпорядившись отриманими злочинним шляхом паливно-мастильними матеріалами за попередньою вказівкою ОСОБА_10 , а саме використав їх для поїздок з метою виконання неправомірних намірів організованої групи;

- 06 лютого 2014 року о 15 годині 42 хвилини, знаходячись у магазині «Фокстрот», що розташований за адресою: м. Суми вул. Харківська, б. 9, через платіжний термінал ПАО КБ «ПриватБанк», який встановлений на касі вказаного магазину, оплатив підробленою платіжною банківською пластиковою карткою НОМЕР_5 товар на загальну суму 4495 грн. 76 коп. При цьому він повідомив працівникам магазину неправдиву інформацію, що він розраховується своєю платіжною банківською пластиковою карткою.

Після цього ОСОБА_7 з місця скоєння злочину зник, передав отриманий злочинним шляхом товар ОСОБА_10 , котрий особисто із залученням ОСОБА_9 займався його збутом;

- 06 лютого 2014 року о 16 годині 36 хвилини, знаходячись у магазині «КомфіТрейд», що розташований за адресою: м. Суми вул. Харківська, б. 2, через платіжний термінал ПАО КБ «ПриватБанк», який встановлений на касі вказаного магазину, оплатив підробленою платіжною банківською пластиковою карткою НОМЕР_5 товар на загальну суму 4142 грн. 51 коп. При цьому він повідомив працівникам магазину неправдиву інформацію, що він розраховується своєю платіжною банківською пластиковою карткою.

Після цього ОСОБА_7 з місця скоєння злочину зник, передав отриманий злочинним шляхом товар ОСОБА_10 , котрий особисто із залученням ОСОБА_9 займався його збутом;

- 06 лютого 2014 року о 17 годині 11 хвилин, знаходячись у фірмовому магазині «Life», що розташований за адресою: м. Суми вул. Терезова, б. 1, через платіжний термінал ПАО КБ «ПриватБанк», який встановлений на касі вказаного магазину, оплатив підробленою платіжною банківською пластиковою карткою НОМЕР_6 товар на загальну суму 3901 грн. 00 коп. При цьому він повідомив працівникам магазину неправдиву інформацію, що він розраховується своєю платіжною банківською пластиковою карткою.

Після цього ОСОБА_7 з місця скоєння злочину зник, передав отриманий злочинним шляхом товар ОСОБА_10 котрий особисто із залученням ОСОБА_9 займався його збутом. Грошові кошти, здобуті в результаті шахрайських дій від збуту вищевказаного майна, ділив між учасниками організованої групи виключно сам ОСОБА_10 відповідно до визначених ним же часток;

- 6 лютого 2014 року о 17 годині 30 хвилин, знаходячись у магазині «Алло», що розташований за адресою: м. Суми вул. Соборна, б. 42, через платіжний термінал ПАО КБ «ПриватБанк», який встановлений на касі вказаного магазину, оплатив підробленою платіжною банківською пластиковою карткою НОМЕР_7 товар на загальну суму 4306 грн. При цьому ОСОБА_7 повідомив працівникам магазину неправдиву інформацію, що він розраховується своєю платіжною банківською пластиковою карткою.

Після цього ОСОБА_7 з місця скоєння злочину зник, передав отриманий злочинним шляхом товар ОСОБА_10 , котрий особисто із залученням ОСОБА_9 займався його збутом.

В апеляційних скаргах:

- захисник обвинуваченого адвокат ОСОБА_8 вказує, що суд не врахував активне сприяння ОСОБА_7 розкриттю злочинів, його щире каяття і менш активну роль у скоєних злочинах, сплату частини матеріального збитку спричиненого ПАО «Приват Банк» за померлого ОСОБА_10 і 31875 гривень штрафу, призначеного за ч.2 ст.200 КК України, а також 2114 гривень 68 копійок судових витрат.

Судом належним чином не враховано, ОСОБА_7 раніше не судимий, позитивно характеризується та має постійне місце проживання в України, що підтверджено договором оренди квартири від 26 березня 2015 року. Окрім того, ОСОБА_7 є іноземцем з країни з меншою мірою відповідальності за аналогічні злочини. Також судом не враховано стан здоров`я його підзахисного, оскільки йому в СІЗО поставили діагноз лівостороння пахова грижа, а ОСОБА_7 періодично відчуває незначний біль тягнучого характеру в паховій області, потребує симптоматичного медикаментозного лікування та хірургічного втручання. Окрім цього, ОСОБА_7 є єдиною дитиною у батьків українців, які досягли похилого віку і потребують підтримки.

На думку апелянта, суд не дав оцінку клопотанню про застосування до ОСОБА_7 ст.6 Закону України «Про амністію у 2014 році» в частині скорочення на половину призначеного судом штрафу, що не мотивовано у вироку суду.

Просить вирок суду змінити, звільнити ОСОБА_7 від покарання з випробуванням за ч.4 ст.190 КК України, застосувати ст. ст.69 і 75 КК України, таким чином, щоб, з урахуванням ст.6 Закону України «Про амністію у 2014 році», він був звільнений з-під варти із зали суду. За ч.2 ст.200 КК України, з урахуванням майнового стану ОСОБА_7 , остаточно призначити мінімально можливий штраф, з урахуванням ст.69 КК України та ст.6 Закону України «Про амністію у 2014 році» в розмірі 1875 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, які ним уже сплачені. У випадку призначення штрафу більшого ніж 1875 неоподаткованих мінімумів доходів громадян призначити ОСОБА_7 за ч.2 ст.200 КК України штраф з розстрочкою виплати рівними частинами на один рік помісячно;

- обвинувачений зазначає, що суд необґрунтовано не застосував до нього ст.6 Закону України «Про амністію у 2014 році» в частині скорочення суми призначеного за ч.2 ст.200 КК України штрафу, суд не розстрочив виплату призначеного йому штрафу, не врахував, що він у повному обсязі відшкодував матеріальну шкоду та проігнорував його прохання про застосування до нього вимог ст.75 КК України.

Просить вирок суду змінити, застосувати до нього ст.69, ст.75 КК України, ст.6 Закону України «Про амністію у 2014 році», скоротивши наполовину призначений судом розмір штрафу, та розстрочити виплату суми штрафу.

Заслухавши доповідь судді, вислухавши пояснення обвинуваченого та його захисника, які підтримали доводи апеляційних скарг, думку прокурора, який вважав вирок суду законним та обґрунтованим, обговоривши доводи апеляційних скарг та перевіривши матеріали кримінального провадження, колегія суддів прийшла до наступного.

Так, висновок суду про винність ОСОБА_7 обвинуваченого у вчиненні вищезазначених злочинів, відповідає фактичним обставинам справи, обґрунтовується доказами, дослідженими у судовому засіданні, аналіз яких даний у вироку суду.

Кваліфікація дій обвинуваченого за ч.4 ст.190 та ч.3 ст.28, ч.2 ст.200 КК України в апеляційних скаргах не заперечується, тому на підставі ст.404 КПК України, апеляційним судом не перевіряється.

Доводи апелянтів про призначення районним судом занадто суворого покарання ОСОБА_7 , колегія суддів вважає необґрунтованими.

При призначенні обвинуваченому покарання, відповідно до вимог ст.65 КК України, суд першої інстанції врахував ступінь тяжкості і суспільну небезпеку вчинених злочинів, конкретні обставини злочинів, дані про особу обвинуваченого, який раніше не судимий, ніде не працює, згідно тексту вироку для скоєння вищезазначених злочинів спеціально приїхав на територію України.

Відповідно до ст.12 КК України один із скоєних обвинуваченим злочинів є особливо тяжким злочином, за який санкцією ч.4 ст.190 КК України безальтернативно передбачено призначення покарання у вигляді позбавлення волі, ОСОБА_7 скоєно 27 епізодів шахрайства, що спричинило значну матеріальну шкоду.

Разом з тим, судом правильно встановлено і враховано повне визнання ОСОБА_7 своєї провини і щире каяття в скоєних злочинах, відшкодування ПАО «Приват Банк» спричиненої злочином матеріальної шкоди, сплату частини наявних судових витрат, його позитивну характеристику і стан здоров`я, що зумовило призначення мінімального покарання у межах санкції ч.4 ст.190 КК України , за якою його визнано винним.

З урахуванням викладеного, призначене ОСОБА_7 покарання, колегія суддів вважає справедливим, відповідним скоєному і даним про особу винного, тому не вбачає підстав для призначення більш м`якого покарання.

Призначення покарання з випробуванням, передбачає наявність можливості контролю за належною поведінкою обвинуваченого, що з урахуванням вищезазначених обставин, містить обґрунтований ризик його належного виконання і забезпечення мети покарання.

Зважаючи на вид призначеного ОСОБА_7 покарання колегія суддів не вбачає будь-якої, зокрема і процесуальної можливості, для розстрочки виплати штрафу.

Статтею 6 Закону України «Про амністію у 2014 році» від 8 квітня 2014 року, передбачено можливість скоротити невідбуту частину покарання засудженим, що відбувають покарання у виді позбавлення волі на певний строк, та інші покарання не пов`язані з позбавленням волі, які не підлягають звільненню від відбування покарання на підставі статей 1-5 цього Закону.

В апеляційних скаргах обвинуваченого і його захисника міститься прохання про застосування щодо ОСОБА_7 зазначеного закону, зокрема, скорочення наполовину призначеного йому покарання у виді штрафу в сумі 85000 грн.

Перевіривши матеріали судового провадження і дослідивши зазначені клопотання, колегія суддів вважає необхідним його задовольнити, оскільки ст.8 Закону України «Про амністію у 2014 році» та ст.4 Закону України «Про застосування амністії в Україні» від 1 жовтня 1996 року не містять заборони на застосування амністії до осіб, засуджених за ч.4 ст.190 та ч.2 ст.200 КК України, що не враховано судом першої інстанції при скороченні ОСОБА_7 покарання у вигляді позбавлення волі.

Керуючись ст.ст. 404, 405, п.2 ч.1 ст.407, 419 КПК України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційні скарги обвинуваченого ОСОБА_7 і його захисника задовольнити частково.

Вирок Червонозаводського районного суду м.Харкова від 16 червня 2015 року щодо ОСОБА_7 змінити.

На підставі ст.6 Закону України «Про амністію у 2014 році» від 8 квітня 2014 року скоротити наполовину до 42500 грн. суму штрафу, призначеного ОСОБА_7 за ч.3 ст.28, ч.2 ст.200 КК України.

В іншій частині вирок суду залишити без зміни, а апеляційні скарги обвинуваченого та його захисника без задоволення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом трьох місяців з дня її проголошення, а обвинуваченим, який перебуває під вартою в той же строк з дня вручення копії ухвали.

Головуючий

Судді

Дата ухвалення рішення20.08.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу48935099
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —646/8508/14-к

Ухвала від 16.01.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Люшня А. І.

Ухвала від 20.08.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Григоров П. О.

Ухвала від 11.08.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Григоров П. О.

Ухвала від 31.07.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Григоров П. О.

Ухвала від 29.07.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Григоров П. О.

Вирок від 16.06.2015

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Міндарьова М. Ю.

Ухвала від 12.05.2015

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Міндарьова М. Ю.

Ухвала від 20.03.2015

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Міндарьова М. Ю.

Ухвала від 25.02.2015

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Міндарьова М. Ю.

Ухвала від 10.02.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Люшня А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні