Ухвала
від 19.08.2015 по справі 922/4450/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про порушення провадження у справі про банкрутство

(підготовче засідання)

"19" серпня 2015 р.Справа № 922/4450/15

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Кононової О.В.

при секретарі судового засідання Юрченко О.А.

розглянувши заяву ДПІ Московського району м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області, м. Харків про визнання банкрутом ТОВ "Ост-Вест Паркет", м. Харків , код ЄДРПОУ 34756462 за участю :

представника ДПІ у Московському районі м. Харкова - Данканич М.Д., дов. № 21/9/20-34-10-21 від 21.07.2015 р.

ВСТАНОВИВ:

Кредитор ДПІ Московського району м. Харкова ДФС у Харківській області звернулась до господарського суду із заявою про порушення провадженні у справі про банкрутство ТОВ "Ост - Вест Паркет" в порядку ст. 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон про банкрутство) на тій підставі, що боржником протягом більш ніж трьох місяців не було задоволено безспірні вимоги кредитора на загальну суму 3124447,00 грн., що підтверджено постановою Харківського окружного адміністративного суду від 28.01.2015 р. по справі № 820/251/15, направленими до банківських установ інкасовими дорученнями, які були повернуті без виконання внаслідок відсутності грошових коштів на рахунку боржника.

Відповідно до положення про автоматизовану систему з відбору кандидатів на призначення розпорядника майна, що затверджено постановою Пленуму Вищого господарського суду України від 16.01.2013р. за результатом направлення господарським судом відомостей (конкретної справи про банкрутство, спеціалізації арбітражного керуючого) автоматизованою системою за підписом відповідальної особи було визначено арбітражного керуючого Бурлакова В.В. (№ свідоцтва 439 від 06.03.2013 р. на посаду розпорядника майна ТОВ "Ост - Вест Паркет".

Ухвалою господарського суду від 06.08.2015 р. заяву було прийнято до розгляду, призначено підготовче засідання на 19.08.2015 р. та зобов'язано арбітражного керуючого Бурлакова В.В. надати суду заяву на участь у справі в якості розпорядника майна.

12.08.2015 р. до канцелярії суду від арбітражного керуючого Сиволобова М.М. надійшла заява (вх. № 32509 від 12.08.2015р.) про згоду на участь у справі про банкрутство ТОВ "Ост - Вест Паркет" у якості розпорядника майна.

19.08.2015 р. до канцелярії суду від арбітражного керуючого Безпалого С.О. надійшла заява (вх. № 33416 від 19.08.2015р.) про згоду на участь у справі про банкрутство ТОВ "Ост - Вест Паркет" у якості розпорядника майна.

В судовому засіданні представник ініціюючого кредитора підтримав заяву про визнання боржника банкрутом, просив суд порушити справу про банкрутство ТОВ "Ост - Вест Паркет" та ввести мораторій на задоволенні вимог кредиторів.

Представник боржника в призначене судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду заяви був повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

Розглянувши та перевіривши у порядку ст. 11 Закону про банкрутство обґрунтованість вимог заявника у підготовчому засіданні суду, здійснивши оцінку поданих суду кредитором доказів та вислухавши пояснення представника кредитора, суд встановив, що кредитор звернувся до суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачається, що постановою Харківського окружного адміністративного суду від 28.01.2015 р. по справі № 820/251/15 було стягнуто з розрахункових рахунків ТОВ "Ост-Вест Паркет" у банках, обслуговуючих такого платника податків в рахунок погашення податкового боргу у розмірі 3 124 447,00 грн. Зазначена сума заборгованості виникла на підставі несплати у встановлений законом строк самостійно визначеного зобов'язання з податку на додану вартість нарахованого на підставі декларації № 9014748625 від 20.03.2013 р. на суму 1321186,00 грн., уточнюючого розрахунку від 23.04.2013 р. на суму 14975,00 грн., уточнюючого розрахунку від 23.04.2013 р. на суму 992031,00 грн., уточнюючого розрахунку від 24.05.2013 р. на суму 796255,00 грн.

З наданих до матеріалів справи документів, вбачається, що 08.05.2015 р. заявником були направлені банкам інкасові доручення , які були повернуті банком 22.05.2015 року без виконання.

Отже, до теперішнього часу вказане рішення суду не виконано, заборгованість боржника перед ДПІ Московського району м. Харкова ДФС у Харківській області становить 3 124 447,00 грн.

Статтею 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлено, що справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно становлять не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом. Безспірні вимоги кредиторів - грошові вимоги кредиторів, підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили, і постановою про відкриття виконавчого провадження, згідно з яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника. До складу цих вимог, у тому числі щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції.

Згідно з до ч. 2 ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", до заяви про порушення справи про банкрутство додаються, зокрема, рішення суду про задоволення вимог кредитора, що набрало законної сили; відповідна постанова органу державної виконавчої служби про відкриття виконавчого провадження з виконання вимог кредитора.

Частиною 7 ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлено, що до заяви кредитора додаються також, зокрема, копія виконавчого документа; до заяви кредитора - органу державної податкової служби чи інших органів, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння податків і зборів (обов'язкових платежів), страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, додаються докази вжиття заходів до отримання відповідної заборгованості у встановленому законодавством порядку.

Так, за змістом ч. 1 ст. 3 Закону України "Про виконавче провадження", у випадках, передбачених законом, рішення судів та інших органів щодо стягнення коштів виконуються органами доходів і зборів, банками та іншими фінансовими установами.

Згідно з п. 41.2 ст. 41 Податкового кодексу України, органами стягнення є виключно контролюючі органи, уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску у межах повноважень, а також державні виконавці у межах своїх повноважень.

Порядок стягнення податкового боргу платників податків регулюється ст. ст. 95- 99 Податкового кодексу України.

Відповідно до п. 95.1 ст. 95 Податкового кодексу України, контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Згідно з абз. 1 п. 95.3 ст. 95 Податкового кодексу України, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Механізм виконання судових рішень про стягнення грошових коштів у рахунок погашення податкового боргу передбачено Главою 12 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті (затверджено Постановою Правління Національного банку України № 22 від 21.01.2004 року), що передбачає оформлення інкасового доручення для примусового стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу. Відповідно до п. 12.4 зазначеної Інструкції, судове рішення, на підставі якого з платника податків стягуються кошти, до банку не подається. Натомість реквізити відповідного судового рішення зазначаються в самому інкасовому дорученні.

За змістом абзаців 2 та 3 п. 95.3 ст. 95 Податкового кодексу України, контролюючий орган звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі. Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття контролюючим органом рішення про погашення усієї суми податкового боргу.

Тобто, заявником надано суду належні докази в підтвердження безспірності вимог, а саме рішення суду про стягнення грошових коштів у рахунок погашення податкового боргу, що набрало законної сили, інкасові доручення для примусового стягнення коштів у дохід бюджету у рахунок погашення податкового боргу та докази вжиття відповідних заходів до отримання відповідної заборгованості за процедурою, визначеною Податковим кодексом України.

За приписами ч. 2 ст. 16 Закону про банкрутство, яка регламентує порядок порушення провадження у справі про банкрутство, якщо справа порушується за заявою кредитора, господарський суд у підготовчому засіданні перевіряє обґрунтованість його вимог, їх безспірність, вжиття заходів щодо примусового стягнення за цими вимогами в порядку виконавчого провадження.

В судовому засіданні судом з'ясовано, що на протязі тривалого часу стан боржника має всі ознаки неплатоспроможності, які перелічені в ст. 1, п. 3 ст. 10 Закону про банкрутство. Безспірні вимоги кредитора до боржника сукупно становлять понад триста мінімальних розмірів заробітної плати - 3 124 447,00 грн., які не були задоволені боржником протягом трьох місяців за допомогою примусового стягнення боргу. Заборгованість боржника підтверджено судовим рішеннями та відповідними направленими банкам інкасовими дорученнями, які були повернуті без виконання.

Частиною. 3 п. 1 ст. 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що під час прийняття заяви про порушення справи про банкрутство суд в ухвалі зобов'язує визначеного автоматизованою системою арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) надати заяву на участь у даній справі. У разі якщо від арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), визначеного автоматизованою системою, не надійшла заява про згоду стати розпорядником майна в цій справі, то розпорядника майна призначає суд без застосування автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України. Кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого санацією або ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів, а у разі відсутності такого клопотання - за ініціативою суду, крім випадків, передбачених цим Законом.

Визначений автоматизованою системою арбітражний керуючий Бурлаков В.В. не надав суду заяву на участь у справі про банкрутство ТОВ "Ост - Вест Паркет".

До канцелярії суду 12.08.2015 р. від арбітражного керуючого Сиволобова Максима Марковича надійшла заява (вх. № 32509 від 12.08.2015 р.) на участь у справі про банкрутство ТОВ "Ост - Вест Паркет" у якості розпорядника майна.

19.08.2015 р. до суду від арбітражного керуючого Безпалого С.О. надійшла заява на участь у справі про банкрутство ТОВ "Ост - Вест Паркет" у якості розпорядника майна.

Згідно з ч. 1 ст. 97 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" арбітражним керуючим (розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором) може бути громадянин України, який має повну вищу юридичну або економічну освіту, стаж роботи за фахом не менше трьох років або одного року на керівних посадах після отримання повної вищої освіти, пройшов навчання та стажування протягом шести місяців у порядку, встановленому державним органом з питань банкрутства, володіє державною мовою та склав кваліфікаційний іспит.

Ч. 2 ст. 114 вищевказаного Закону встановлено, що розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором не можуть бути призначені арбітражні керуючі: які є заінтересованими у цій справі; які здійснювали раніше управління цим боржником - юридичною особою, крім випадків, коли з дня усунення від управління зазначеним боржником минуло не менше трьох років; яким відмовлено в допуску до державної таємниці, якщо такий допуск є необхідним для виконання обов'язків, покладених цим Законом.

До призначення арбітражним керуючим (розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором) особа повинна подати до господарського суду заяву, в якій зазначається, що вона не належить до жодної категорії вищезазначених осіб.

Заінтересованими особами стосовно боржника є юридична особа, створена за участю боржника, юридична особа, що здійснює контроль над боржником, юридична особа, контроль над якою здійснює боржник, юридична особа, з якою боржник перебуває під контролем третьої особи, власники (учасники, акціонери) боржника, керівник боржника, особи, що входять до складу органів управління боржника, головний бухгалтер (бухгалтер) боржника, у тому числі звільнені з роботи за три роки до порушення провадження у справі про банкрутство, а також особи, які перебувають у родинних стосунках із зазначеними особами та підприємцем (фізичною особою) - боржником, а саме: подружжя та їх діти, батьки, брати, сестри, онуки, а також інші особи, щодо яких наявні обґрунтовані підстави вважати їх заінтересованими; для цілей цього Закону заінтересованими особами стосовно арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) чи кредиторів визнаються особи в такому ж переліку, як і заінтересовані особи стосовно боржника (ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом").

Отже, вирішення питання про обрання та призначення кандидатури розпорядника майна боржника повинно здійснюватися судами з врахуванням вимог статті 114 Закону та є прерогативою господарського суду.

Дослідивши зміст заяви арбітражного керуючого Безпалого С.О. та арбітражного керуючого Сиволобова М.М., судом встановлено наступне.

Арбітражний керуючий Сиволобов М.М. зареєстрований та здійснює свою професійну діяльність в м. Києві, в призначене судове засідання щодо розгляду заяви про призначення його розпорядником майна ТОВ "Ост - Вест Паркет" не з'явився.

У зв'язку з цим, суд дійшов висновку, що кандидатура арбітражного керуючого Безпалого С.О. відповідає всім вимогам, передбаченим ст. 97 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Зокрема, Безпалий С.О. не є заінтересованою особою по відношенню до боржника та кредиторів, має великий досвід роботи у справах про банкрутство, має відповідні технічні та організаційні можливості, проживає та здійснює свою професійну діяльність на території м. Харкова, тобто за місцезнаходженням боржника.

З урахуванням вищевикладених обставин, суд дійшов висновку про необхідність призначення розпорядником майна ТОВ "Ост - Вест Паркет" арбітражного керуючого Безпалого С.О.

Керуючись ст. 86 ГПК України, ст.ст. 1, 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом",

УХВАЛИВ:

1. Порушити провадження у справі про банкрутство ТОВ "Ост-Вест Паркет", м. Харків, код ЄДРПОУ 34756462.

2. Визнати вимоги ініціюючого кредитора - ДПІ Московського району м. Харкова ДФС у Харківській області у розмірі 3 124 447,00 грн.

3. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів, який передбачає зупинення виконання боржником грошових зобов'язань і зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), термін виконання яких настав до дня введення мораторію, і припинення заходів, спрямованих на забезпечення виконання цих зобов'язань та зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), застосованих до дня введення мораторію.

Протягом дії мораторію на задоволення вимог кредиторів: забороняється стягнення на підставі виконавчих та інших документів, що містять майнові вимоги, у тому числі на предмет застави, за якими стягнення здійснюється в судовому або в позасудовому порядку відповідно до законодавства, крім випадків перебування виконавчого провадження на стадії розподілу стягнутих з боржника грошових сум (у тому числі одержаних від продажу майна боржника), перебування майна на стадії продажу з моменту оприлюднення інформації про продаж, а також у разі звернення стягнення на заставлене майно та виконання рішень у немайнових спорах;

забороняється виконання вимог, на які поширюється мораторій;

не нараховується неустойка (штраф, пеня), не застосовуються інші фінансові санкції за невиконання чи неналежне виконання зобов'язань із задоволення всіх вимог, на які поширюється мораторій;

зупиняється перебіг позовної давності на період дії мораторію;

не застосовується індекс інфляції за весь час прострочення виконання грошового зобов'язання, три проценти річних від простроченої суми тощо.

4. Ввести процедуру розпорядження майном боржника та призначити розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Безпалого Сергія Олександровича (свідоцтво №341 від 26.02.13, адреса м. Харків, вул. Шевченка, 223-А).

5. Встановити розмір оплати послуг арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна ТОВ "Ост-Вест Паркет" у розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним своїх повноважень.

6. Зобов'язати боржника провести аудит та надати суду аудиторський висновок.

7. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про порушення справи про банкрутство боржника із зазначенням повного найменування боржника, його поштової адреси, банківських реквізитів, найменування та адреси господарського суду, номера справи, відомостей про розпорядника майна, граничного строку подання заяв конкурсних кредиторів з вимогами до боржника.

8. Встановити строк подання розпорядником майна до господарського суду відомостей про результати розгляду вимог кредиторів до 09.10.2015 р.

9. Встановити дату складання розпорядником майна реєстру вимог кредиторів та подання його на затвердження до господарського суду 09.10.2015 р.

10. Встановити строк проведення розпорядником майна інвентаризації майна боржника до 09.10.2015р.

11. Попереднє засідання господарського суду призначити на "12" жовтня 2015р. о 11 год. 00 хв. у приміщенні Господарського суду Харківської області, 3-й поверх, каб. 324.

12. Ухвалу про порушення провадження у справі про банкрутство надіслати боржнику, кредитору, розпоряднику майна, Московському районному суду м. Харкова, Відділу примусового виконання рішень Московського РУЮ у Харківській області, Реєстраційній службі Харківського міського управління юстиції, відділу з питань банкрутства ГУЮ у Харківській області, державному реєстратору.

13. Ухвала про порушення провадження у справі про банкрутство набирає законної сили з моменту її винесення.

Суддя Кононова О.В.

Дата ухвалення рішення19.08.2015
Оприлюднено31.08.2015
Номер документу49047332
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом ТОВ "Ост-Вест Паркет", м. Харків , код ЄДРПОУ 34756462

Судовий реєстр по справі —922/4450/15

Ухвала від 27.07.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 11.07.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 12.06.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 01.06.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Постанова від 23.03.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 08.02.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 20.01.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 07.07.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Казарцева В.В.

Ухвала від 18.01.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Казарцева В.В.

Ухвала від 09.12.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Казарцева В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні