Ухвала
від 31.10.2013 по справі 905/4296/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

У Х В А Л А

31.10.2013р. Справа № 905/4296/13

Господарський суд Донецької області у складі головуючого судді Сковородіної О.М., судді Харакоза К.С., судді Говоруна О.В.

у справі за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «КОМПАНІЯ ДОНБУД», м. Донецьк

до відповідачів 1: Товариства з обмеженою відповідальністю «ТОРГОВА ГРУПА «ПРАЙД», м. Київ

2: Товариства з обмеженою відповідальністю «Єнакієвське АТП», м.Єнакієве

про визнання недійсним рішень загальних зборів учасників товариства

31.10.2013р. господарським судом Донецької області була отримана заява від директора Товариства з обмеженою відповідальністю «ТОРГОВА ГРУПА «ПРАЙД» ОСОБА_1 про відвід колегії суддів господарського суду Донецької області у складі: головуючого судді Сковородіна О.М., судді Харакоза К.С., судді Говоруна О.В., від розгляду справи №905/4296/13.

Відвід мотивований тим, що головуючим суддею Сковородіною О.М. та членами судової колегії ігноруються клопотання відповідача про витребування доказів, про припинення провадження у справі, та інші клопотання сторін. Також, відповідач вказував на те, що розгляд справи №905/4296/13 здійснюється фактично одноособово головуючим суддею Сковородіною О.М., з ознаками дій, які думку заявника, свідчать про «перебирання на себе повноважень позивача».

Статтею 20 ГПК України передбачено, що суддя не може брати участі в розгляді справи і підлягає відводу (самовідводу), якщо він є родичем осіб, які беруть участь у судовому процесі, якщо було порушено порядок визначення судді для розгляду справи, встановлений частиною третьою статті 2 1 цього Кодексу, або якщо буде встановлено інші обставини, що викликають сумнів у його неупередженості.

Питання про відвід судді вирішується в нарадчій кімнаті судом у тому складі, який розглядає справу, про що виноситься ухвала.

Оцінюючи мотиви відводу, суд виходить з наступного.

Позов, який розглядається в межах справи №905/4296/13 стосується спірних корпоративних відносин, що виникли між Товариством з обмеженою відповідальністю «КОМПАНІЯ ДОНБУД» та Товариством з обмеженою відповідальністю «ТОРГОВА ГРУПА «ПРАЙД», Товариством з обмеженою відповідальністю «Єнакієвське АТП».

Дійсно, під час розгляду справи, як позивачем, так, і відповідачами заявлені клопотання про витребування доказів та інші.

При цьому, порядок витребування доказів врегульовано ст. 38 ГПК України.

За змістом ч. 1-3 ст. 38 ГПК України сторона або прокурор у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування господарським судом доказів. У клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, що перешкоджають його наданню; підстави, з яких випливає, що цей доказ має підприємство чи організація; обставини, які може підтвердити цей доказ. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує необхідні докази.

Одночасно, відповідно до ст. 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

При цьому, оцінка доказів - це розумова діяльність суб'єктів доказування з визначення належності, допустимості доказів, їх достовірності, достатності і взаємного зв'язку, яка здійснюється на підставі законів логіки в умовах, установлених правовими нормами

Змістовне навантаження принципу оцінки відповідно до внутрішніх переконань судді полягає в тому, що суддя самостійно вирішує питання щодо достовірності доказів, достатності їх для винесення рішення, істинності відомостей, які містяться в доказах. Внутрішнє переконання судді - це його власне ставлення до певного об'єкта, тобто конкретне почуття або сукупність почуттів судді, які виникають у процесі розгляду і вирішення справи з приводу певних об'єктів, що мають значення для справи.

Отже, питання щодо витребування доказів, про припинення провадження у справі, а також, інші клопотання сторін, можуть бути розглянуті судом з урахуванням обставин справи у будь-який час при розгляді спору по суті, в тому числі й при ухваленні судового акту, що передбачено ст..84 ГПК України.

Також. твердження скаржника про те, що розгляд справи №905/4296/13 здійснюється фактично одноособово головуючим суддею Сковородіною О.М., є надуманими, оскільки, всі процесуальні питання вирішуються судом колегіально, процесуальні документи підписуються усіма суддями.

Ведення процесу головуючим не є порушенням норм господарського процесуального законодавства, а напроти, відповідає приписам ст.74 ГПК України.

З'ясування господарським судом під час проведення судового засідання обставин справи, а також доказів, поданих сторонами в обґрунтування заявлених вимог та наданих заперечень є безпосередньо судочинством та відповідає процесуальному законодавству.

Відповідно до розділів ХІІ, ХІІ-1, ХІІ-2 ГПК України правомірність прийнятих суддями господарського суду судових рішень, вірне застосування норм матеріального чи процесуального права, оцінювання доказів, є предметом дослідження у відповідному апеляційному господарському суді або Вищому господарському суді України та Верховному суді України.

При цьому, у разі непогодження з прийнятими суддею процесуальними документами, по справі №905/4296/13, згідно із ст.ст.91, 106, 109, 111-13 Господарського процесуального кодексу України, ст.14 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» сторонам надане право на апеляційне та касаційне оскарження ухвали чи рішення місцевого суду в порядку, визначеному вказаними нормами.

Викладене свідчить про те, що з боку колегії суддів господарського суду Донецької області у складі головуючого судді Сковородіної О.М., судді Говоруна О.В., судді Харакоза К.С., не існує будь-яких дій, які б свідчили про порушення норм процесуального права при здійсненні правосуддя, або «особистого» ставлення до сторін у справі, та, як слід, відсутні обставини, що свідчили б про упередженого ставлення колегії суддів при розгляді справи № 905/4296/13.

Виходячи з вищевикладеного, керуючись ст.ст. 20, 86, 87 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Відмовити в задоволенні заяви директора Товариства з обмеженою відповідальністю «ТОРГОВА ГРУПА «ПРАЙД» ОСОБА_1 про відвід колегії суддів господарського суду Донецької області у складі: головуючого судді Сковородіна О.М., судді Харакоза К.С., судді Говоруна О.В., від розгляду справи №905/4296/13.

Ухвала постановлена в нарадчій кімнаті.

Головуючий суддя О.М. Сковородіна

Суддя К.С. Харакоз

Суддя О.В. Говорун

Дата ухвалення рішення31.10.2013
Оприлюднено02.09.2015
Номер документу49112242
СудочинствоГосподарське
Сутьупередженого ставлення колегії суддів при розгляді справи № 905/4296/13. Виходячи з вищевикладеного, керуючись ст.ст. 20, 86, 87 ГПК України, суд

Судовий реєстр по справі —905/4296/13

Ухвала від 26.09.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.М. Сковородіна

Ухвала від 12.09.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.М. Сковородіна

Ухвала від 16.10.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.М. Сковородіна

Ухвала від 31.10.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.М. Сковородіна

Ухвала від 29.08.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.М. Сковородіна

Ухвала від 03.10.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.М. Сковородіна

Ухвала від 18.07.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.М. Сковородіна

Ухвала від 02.07.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.М. Сковородіна

Ухвала від 31.10.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.М. Сковородіна

Постанова від 08.10.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Самусенко C.C.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні