Рішення
від 23.06.2010 по справі 2-675-10
ОРІХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Оріхівський районний суд Запорізької області

м. Оріхів, вул. Першотравнева, 23, 70500, (06141) 4-36-23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.06.2010 року м. Оріхів

Оріхівський районний суд Запорізької області у складі судді Шудрик А.А. при секретарі Піхуля Ю.М. розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом

ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про захист майнового права, -

ВСТАНОВИВ:

12.03.2010 року позивачка звернулася до суду із позовом, в якому зазначає, що 25 серпня 2004 року помер її чоловік ОСОБА_5. Після його смерті відкрилася спадщина у вигляді житлового будинку з господарсько-побутовими будівлями та спорудами, розташованого на земельній ділянці площею 0,66 га за адресою Запорізька область, Оріхівський район, село лісна Поляна, провулок Жовтневий, будинок 14 та земельної ділянки загальною площею 0,66 га, розташованої на території Яснополянської сільської ради Оріхівського району Запорізької області, право на яку підтверджено державним актом на право приватної власності на землю ЗГІ №00013 00822.

Згідно зі СХ.Ї261 Цивільного кодексу України спадкоємцями першої черги за законом спадщини ОСОБА_5 являється дружина померлого ОСОБА_1 та діти: ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_4, які не бажають приймати спадщину батька, у зв’язку з чим в установлений законом термін не звернулися до державної нотаріальної контори з відповідними заявою про прийняття спадщини, а тому в контексті ст. 1272 Цивільного кодексу вважаються такими, шо не прийняли спадщину.

На час смерті чоловіка позивачка проживала разом з ним та вела спільне господарство, що підтверджується відповідною довідкою за №25 від 12.03.2010 року, що в контексті ст. 1268 Цивільного кодексу України підтверджує факт прийняття спадщини.

Відповідно до свідоцтва про право на спадщину за законом за реєстровим №5797, виданим 23.12.2006 року державним нотаріусом Оріхівської державної нотаріальної контори Запорізької області, спадщину після смерті ОСОБА_5 у вигляді земельної ділянки загальною площею 8,60 га, розташованої на території Яснополянської сільської ради Оріхівського району Запорізької області, прийняла ОСОБА_1 та виготовила на своє ім’я державний акт. Свідоцтво про право на спадщину за законом на житловий будинок вона не отримала, так як в нотаріальній конторі, куди вона звернулася за отриманням свідоцтва про право на спадщину їй було роз’яснено, що згідно з вимогами ст. 216 „Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами УкраїниВ» , затвердженої наказом Мінюсту №20/5 від 03.03.2004р., видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться після подання спадкоємцями правовстановлювальних документів про належність цього майна спадкодавцеві.

. Прохає визнати за нею право власності на спадщину, що залишилася після смерті ОСОБА_5 у вигляді житлового будинку з господарсько-побутовими будівлями та спорудами, розташованого на земельній ділянці площею 0,66 га за адресою Запорізька область, Оріхівський райок, село Ясна Поляна, провулок Жовтневий, будинок 14 та складається: житловий будинок літ. «А», сіни літ. «а», сіни літ. «б», сарай літ. «Д», гараж літ. «Г», сарай літ. «З», літня кухня літ. «Б», погріб літ. «Пг», сарай літ. «В», сарай літ. «Ж», гараж літ.

«Е», сарай літ: «И», огорожа №1, хвіртка №2, колодязь №3, басейн №4, вбиральня літ. «К» з правом реєстрації в органах БТІ.

В судовому засіданні Представник позивача на позові довірителя наполягає і прохає визнати право власності на спадкове майно за довірителем.

Відповідачі в судове засідання не з’явилися, до суду надали заяви про розгляд справи без їх участі, позов визнають у повному обсязі.

Розглянувши матеріали справи та дослідивши викладені в позові обставини, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно зі ст. 55 Конституції України „права і свободи людини і громадянина захищаються судомВ» , а ч. 2 ст. 124 Конституції визначено, що юрисдикція судів поширюється на всі

правовідносини, що виникають у державі.

Відповідно до положень Конституції про захист усіх прав судом суд захищає будь-яке право, котре потребує захисту.

Як вбачається із матеріалів справи, позивачка разом зі своїм чоловіком ОСОБА_5 з 1965 року проживала в житловому будинку, що знаходиться за адресою: Оріхівський район, с. Ясна поляна, провулок Жовтневий, 14. Зазначений будинок подружжям набуто за час шлюбного життя, а тому відповідно до вимог ст. 22 КпІИС України, зазначений будинок належав подружжю на праві спільної сумісної власності.

У відповідності до вимог діючого на час виникнення зазначених правовідносин, викладених в „Інструкції про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української PCPВ» , затверджених Міністерством комунального господарства Української PCP 31.01.1966р. та „Правил державної реєстрації об’єктів нерухомого майна, що знаходиться у власності юридичних та фізичних осібВ» , затверджених наказом Держкомітету по ЖКГ №56 від 13.12.1995р. облік будинків і домоволодінь, що належать окремим громадянам і колгоспним дворам до 2002-го року вівся в реєстрових (по господарських) книгах виконавчих органів відповідних рад.

Згідно довідки за №49, виданою 13.04.2009 року виконавчим комітетом Яснополянської сільської ради Оріхівського району Запорізької області, житловий будинок розташований в селі Ясна Поляна Оріхівського району по провулку Жовтневому, буд.14 згідно запису погосподарської книги з 1977 року числиться за ОСОБА_5.

Згідно свідоцтва про смерть серії І-ЖС № 292263, виданого виконкомом Яснополянської сільської ради Оріхівського району Запорізької області, актовий запис № 08, ОСОБА_5 помер 25 серпня 2004 року.

Відповідно до ч.І ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно свідоцтва про одруження серії VII -УР № 215104 ОСОБА_1 являється дружиною ОСОБА_5.

Згідно свідоцтва про народження свідоцтво про народження І-ЖС № 135769 ОСОБА_2 являється донькою ОСОБА_5.

Згідно свідоцтва про народження серії VII -УР № 0799716 та свідоцтва про шлюб І-ЖС №252148 ОСОБА_3 являється донькою ОСОБА_5.

Згідно свідоцтва про народження серії VII -УР №0785258 та свідоцтво про шлюб І-ЖС № 490382 ОСОБА_4 являється донькою ОСОБА_5

Михайловича.

Відповідачі по справі не бажають приймати спадщину батька, у зв’язку з чим в установлений законом термін не звернулися до державної нотаріальної контори з відповідними заявою про прийняття спадщини, а тому в контексті ст. 1272 Цивільного кодексу вважаються

такими, що не прийняли спадщину.

Відповідно до ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість

місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч,3 ст.1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із

спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо

протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно довідки за №25, виданої 12.03.2010 року Яснополянською сільською радою

Оріхівського району Запорізької області, позивачка на день смерті чоловіка проживала разом з

ним та вела спільне господарство, що підтверджує факт прийняття нею спадщини.

Згідно до свідоцтва про право на спадщину за законом за реєстровим №5797, виданим

23.12.2006 року державним нотаріусом Оріхівської державної нотаріальної контори Запорізької

області спадщину після смерті ОСОБА_5 у вигляді земельної ділянки

загальною площею 8,60 га, розташованої на території Яснополянської сільської ради Оріхівського

району Запорізької області прийняла позивачка та виготовила на своє ім’я державний акт.

Свідоцтво про право на спадщину за законом на житловий будинок вона не отримала, так як

видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться після

подання спадкоємцями правовстановлювальних документів про належність цього майна

спадкодавцеві, а в разі якщо до складу спадкового майна входить нерухоме майно, що підлягає

реєстрації, нотаріус вимагає, крім правовстановлювального документа, витяг з Реєстру прав

власності.

Зазначеного витягу КП „ІмпульсВ» не надає через те, що у спадкодавця відсутній

правовстановлювальний документ на житловий будинок. Яснополянська сільська рада

Оріхівського району Запорізької області, в свою чергу, не видає правовстановлюючий документ на

померлого ОСОБА_5, підтвердженням чого є лист від 25.02.2010 року за

№18.

з

Викликана до суду для надання пояснень у якості спеціаліста нотаріус Оріхівської державної нотаріальної контори ОСОБА_6 пояснила, що нею відмовлено позивачці у видачі Свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок через відсутність відповідного витягу з Державного реєстру прав власності на нерухоме майно, який введений у дію з 2002 року. Іншого законного шляху захисту права на спадковий будинок, крім судового законодавством на теперішній час не встановлено.

Згідно з роз’ясненнями Міністерства юстиції України у разі смерті власника нерухомого майна, який за життя не оформив право власності та не провів його реєстрацію, питання визначення належності цього нерухомого майна попередньому власнику та наступного його власник (спадкоємця) повинно вирішуватися у судовому порядку, а тому позивачка не має можливості оформити права власності на житловий будинок відповідно до тимчасового порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків, затвердженого постановою КМУ №1035 від 09.09.2009р., оскільки зазначений будинок є об’єктом спільної сумісної власності подружжя, один з яких помер, а зі смертю особи її право та дієздатність припиняється (ст. 25 і 346 Цивільного кодексу України).

Існуючий житловий будинок, побудований до 1992 року, на який не було оформлено право власності спадкодавцем за життя, не можна розглядати, як сукупність будматеріалів, а як цілісний об’єкт, ціна на який складається як на нерухомий об’єкт, підтвердженням чого є наявність технічного паспорту, виготовленого БТІ Оріхівської районної ради 18.06.2009р. та довідки органу місцевого самоврядування, про наявність інформації про власника житлового будинку в негосподарському обліку, якою являється довідка виконкому Яснополянської сільради за №49 від 13.04.2009 року.

Пленум Верховного Суду України своєю постановою №7 від 30,05.2008р. „Про судову практику у справах про спадкуванняВ» визначив, що у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Стаття їб Цивільного кодексу України визначає способи захисту особистих немайнових або майнових прав та інтересів особи, одним з яких є визнання права.

Керуючись ст, 55, 59, 124 Конституції України, ст.ст. 15, 212-215,218 ЦПК України, ст.ст. 11,15,16,267, 381, 1222, 1223, 1261, 1268, 1270 ЦК України, -

ВИРІШИВ;

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про захист майнового права задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадщину, що залишилася після смерті ОСОБА_5 у вигляді житлового будинку з господарсько- побутовими будівлями та спорудами, розташованого на земельній ділянці площею 0,66 га за адресою Запорізька область, Оріхівський район, село Ясна Поляна, провулок Жовтневий, будинок 14 (чотирнадцять) та. складається: житловий будинок літ. «А», сіни літ. «а», сіни літ. «б», сарай літ. «Д», гараж літ.'«Г», сарай літ. «З», літня кухня літ. «Б», погріб літ. «Пг», сарай літ. «В», сарай літ. «Ж», гараж літ. «Е», сарай літ. «И», огорожа № 1 , хвіртка №2, колодязь №3, басейн №4, вбиральня літ. «К» з правом реєстрації в органах БИ.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Запорізької області через суд першої Інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги або в порядку ч, 4 ет. 295 ЩІК України.

Суддя:

ОСОБА_7 А

СудОріхівський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення23.06.2010
Оприлюднено02.09.2015
Номер документу49158850
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-675-10

Ухвала від 04.08.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Гавриленко В. Г.

Ухвала від 04.08.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Гавриленко В. Г.

Ухвала від 25.06.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Гавриленко В. Г.

Рішення від 04.08.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Гавриленко В. Г.

Ухвала від 21.06.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Гавриленко В. Г.

Рішення від 23.06.2010

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Шудрик А. А.

Ухвала від 22.11.2010

Адміністративне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Ходоровський Богдан Васильович

Ухвала від 10.08.2010

Цивільне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Муругов Віталій Васильович

Рішення від 19.08.2010

Цивільне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Муругов Віталій Васильович

Ухвала від 07.10.2010

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Єланський Олег Геннадійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні