Ухвала
від 18.08.2015 по справі 760/12029/15-к
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

№1-кс-760/4106/15

№ 760/12029/15- УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.08.2015 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Міжрегіонального головного управління Державної фіскальної служби Центрального офісу з обслуговування великих платників, майора податкової міліції ОСОБА_3 , погоджене із старшим прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 пронакладення арешту на рухоме майно, у кримінальному провадженні № 32014100110000174 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 13.05.2014 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209, ч.2 ст.205, ч. 1 ст. 205 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

До Солом`янського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого з ОВС відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Міжрегіонального головного управління Державної фіскальної служби Центрального офісу з обслуговування великих платників, майора податкової міліції ОСОБА_3 про накладення арешту на транспортні засоби Volkswagen Transporter державний номер НОМЕР_1 , VIN код НОМЕР_2 , 2012 року випуску, білого кольору, Volkswagen Transporter державний номер НОМЕР_3 , VIN код НОМЕР_4 , 2012 року випуску, білого кольору, «Volkswagen Transporter державний номер НОМЕР_3 , VIN код НОМЕР_4 , 2012 року випуску, білого кольору, Volkswagen Transporter державний номер НОМЕР_5 , VIN код НОМЕР_6 (транзитний номер НОМЕР_7 ) 2011 року випуску, білого кольору, власником яких є ТОВ «Протект Компані ЛТД».

Дане клопотання обґрунтоване тим, що відділом кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань МГУ ДФС проводиться досудове розслідування у вищезазначеному кримінальному провадженні за фактом створення фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності та легалізації грошових коштів отриманих злочинним шляхом.

Досудовим розслідуванням встановлено, що з метою легалізації грошових коштів отриманих злочинним шляхом в березні квітні 2015 року ОСОБА_5 , як представник підприємства ТОВ «Діадарія» (ЄДРПОУ 35488311) за попередньою змовою з іншим членом групи, а саме ОСОБА_6 , який виступав представником підприємства ТОВ «Протект Компані ЛТД» (код ЄДРПОУ 39326697) прийняли участь у біржових торгах, за результатом яких підприємство ТОВ «Протект Компані ЛТД» (код ЄДРПОУ 39326697) було визнано переможцем.

Встановлено, що згідно проведених торгів ТОВ «Протект Компані ЛТД» (код ЄДРПОУ 39326697), було здійснено придбання автомобільного транспорту, а саме: Volkswagen Transporter державний номер НОМЕР_1 , VIN код НОМЕР_2 , 2012 року випуску, білого кольору, Volkswagen Transporter державний номер НОМЕР_3 , VIN код НОМЕР_4 , 2012 року випуску, білого кольору, «Volkswagen Transporter державний номер НОМЕР_3 , VIN код НОМЕР_4 , 2012 року випуску, білого кольору, Volkswagen Transporter державний номер НОМЕР_5 , VIN код НОМЕР_6 (транзитний номер НОМЕР_7 ) 2011 року випуску, білого кольору. Відповідно до листа Центру безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем МВС України від 29.07.2015 № 45/3901 встановлено, що за ТОВ «Протект Компані ЛТД» (код ЄДРПОУ 39326697) на праві власності зареєстровані вищезазначені транспортні засоби.

Таким чином, автомобільний транспорт, а саме Volkswagen Transporter державний номер НОМЕР_1 , VIN код НОМЕР_2 , 2012 року випуску, білого кольору, Volkswagen Transporter державний номер НОМЕР_3 , VIN код НОМЕР_4 , 2012 року випуску, білого кольору, «Volkswagen Transporter державний номер НОМЕР_3 , VIN код НОМЕР_4 , 2012 року випуску, білого кольору, Volkswagen Transporter державний номер НОМЕР_5 , VIN код НОМЕР_6 (транзитний номер НОМЕР_7 ) 2011 року випуску, білого кольору, здобуті внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

З метою всебічного, повного та неупередженого досудового розслідування, встановлення всіх обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, а також з метою припинення злочинної діяльності, попередження збитків, що заподіюються державі, діями щодо здійснення фіктивного підприємництва та легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, просив накласти арешт на транспортні засоби.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив задовольнити з підстав, наведених в клопотанні, а також того, що необрання арешту може призвести до передачі транспортних засобів у власність іншим фізичним, чи юридичним особам, продажу, перереєстрацію вказаного майна.

Слідчий суддя на підставі ч. 2 ст. 172 КПК України вважає за можливе розглянути дане клопотання без повідомлення власника майна, оскільки, це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Згідно з положеннями ст. 171 КПК України з клопотанням про арешт майна до слідчого судді, суду має право звернутись прокурор, слідчий за погодженням з прокурором, а з метою забезпечення цивільного позову - також цивільний позивач.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове позбавлення підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, можливості відчужувати певне його майно за ухвалою слідчого судді або суду до скасування арешту майна у встановленому цим Кодексом порядку. Відповідно до вимог цього Кодексу арешт майна може також передбачати заборону для особи, на майно якої накладено арешт, іншої особи, у володінні якої перебуває майно, розпоряджатися будь-яким чином таким майном та використовувати його.

Згідно з ч. 3 ст. 170 КПК України арешт може бути накладено на нерухоме і рухоме майно, майнові права інтелектуальної власності, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковому вигляді, цінні папери, корпоративні права, які перебувають у власності підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, i перебувають у нього або в інших фізичних, або юридичних осіб з метою забезпечення можливої конфіскації майна або цивільного позову.

Згідно з ч. 2 ст. 173 КПК України при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) достатність доказів, що вказують на вчинення особою кримінального правопорушення; 3) розмір можливої конфіскації майна, можливий розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, та цивільного позову; 4) наслідки арешту майна для інших осіб; 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

Так, під час розгляду клопотання слідчого встановлено, що відділом кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Міжрегіонального головного управління Державної фіскальної служби ЦО з обслуговування великих платників розслідується кримінальне провадження № 32014100110000174 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 13.05.2014 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209, ч.2 ст.205, ч. 1 ст. 205 КК України.

Відповідно до ч. 2ст. 170 КПК Українислідчий суддя або суд під час судового провадження накладає арешт на майно у вигляді речей, якщо є достатні підстави вважати, що вони відповідають критеріям, зазначеним у частині другійстатті 167 цього Кодексу.

Відповідно до ч.2 ст.167 КПК України тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей, тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та / або/зберегли на собі його сліди, призначалися для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/ або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення, є предметом кримінального правопорушення, в тому числі пов`язані з їх незаконним обігом, одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення, та / або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Тому, з огляду на положення ч. 2 ст.167та ч. 2 ст.170 КПК України, майно, яке відповідає критеріям, визначеним кримінальним процесуальним законом, повинно арештовуватися незалежно від того, хто являється його власником, у кого і де воно знаходиться, незалежно від того чи належить воно підозрюваному чи іншій зацікавленій особі, оскільки в протилежному випадку не будуть досягнуті цілі застосування цього заходу - запобігання можливості протиправного впливу (зникнення чи відчуження) на певне майно, що, як наслідок, перешкодить встановленню істини у кримінальному провадженні.

Арешт майна з підстав передбачених ч. 2ст. 170 КПК Українипо суті являє собою форму забезпечення доказів і є самостійною правовою підставою для арешту майна поряд з забезпеченням цивільного позову та конфіскацією майна та, на відміну від двох останніх правових підстав, не вимагає оголошення підозри у кримінальному провадженні і не пов`язує особу підозрюваного з можливістю арешту такого майна.

Оскільки у даному кримінальному провадженні є всі підстави вважати, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209, ч.2 ст.205, ч. 1 ст. 205 КК України, що автотранспортні засоби, власником яких є ТОВ «Протект Компані ЛТД», придбані внаслідок вчинення кримінального правопорушення, потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого та може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий звернувся із клопотанням про арешт майна, таке клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 131, 132, 170, 172, 173, 372 КПК України,-

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого з ОВС відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Міжрегіонального головного управління Державної фіксальної служби Центрального офісу з обслуговування великих платників, майора податкової міліції ОСОБА_3 про арешт майна на рухоме майно - задовольнити.

Накласти арешт на рухоме майно ТОВ «Проект Компані ЛТД» (код ЄДРПОУ 39326697), а саме: Volkswagen Transporter державний номер НОМЕР_1 , VIN код НОМЕР_2 , 2012 року випуску, білого кольору, Volkswagen Transporter державний номер НОМЕР_3 , VIN код НОМЕР_4 , 2012 року випуску, білого кольору, «Volkswagen Transporter державний номер НОМЕР_3 , VIN код НОМЕР_4 , 2012 року випуску, білого кольору, Volkswagen Transporter державний номер НОМЕР_5 , VIN код НОМЕР_6 (транзитний номер НОМЕР_7 ) 2011 року випуску, білого кольору, до постановлення у кримінальному провадженні №32014100110000174 від 13.05.2015 року остаточного рішення.

Ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до Апеляційного суду м. Києва. Якщо ухвалу слідчого судді було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання копії судового рішення.

Слідчий судя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.08.2015
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу49509821
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —760/12029/15-к

Ухвала від 11.03.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Курова О. І.

Ухвала від 05.01.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Курова О. І.

Ухвала від 02.12.2015

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Курова О. І.

Ухвала від 03.02.2016

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Бець Олександр Вадимович

Ухвала від 09.11.2015

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Селюков О. Г.

Ухвала від 09.11.2015

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Селюков О. Г.

Ухвала від 02.11.2015

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Масенко Денис Євгенович

Ухвала від 02.11.2015

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Масенко Денис Євгенович

Ухвала від 02.11.2015

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Масенко Денис Євгенович

Ухвала від 02.11.2015

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Масенко Денис Євгенович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні