Ухвала
від 18.08.2015 по справі 760/13691/15-к
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 760/13691/15-к

1-кс/760/4179/15

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 серпня 2015 року слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС 4-го ВКР СУФР МГУ ДФС ЦО з ОВП капітана податкової міліції ОСОБА_3 , погоджене із заступником начальника відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів на підставі досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32015100110000169 від 03.07.2015 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст. 212 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

До суду надійшло клопотання про тимчасовий доступ до документів, які містять банківську таємницю, та можливість їх вилучення стосовно клієнта ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що знаходяться в банківській ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (МФО НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 ) по рахункам № НОМЕР_3 та № НОМЕР_4 .

З матеріалів клопотання вбачається, що в провадженні слідчого управління фінансових розслідувань Міжрегіонального головного управління ДФС Центрального офісу з обслуговування великих платників перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 03.07.2015 за №32015100110000169, щодо вчинення службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено порушення податкового законодавства службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) під час проведення фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_5 ), ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (Панама), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код НОМЕР_14 ) в частині залучення останніх для зберігання паливно-мастильних матеріалів при відсутності перерахувань коштів на їх розрахункові рахунки за вказані послуги, а також відсутності підтвердження про зберігання від власників ємностей за адресами нібито місць зберігання.

Вказані порушення підтверджуються актом документальної позапланової виїзної перевірки ІНФОРМАЦІЯ_14 від 15.06.2015 №8/28-0-39-0/34553505/14 «Про результати документальної позапланової виїзної перевірки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) з питання взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код НОМЕР_15 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код НОМЕР_16 ) та усунення сум розбіжностей у березні 2015 року» висновком якого встановлено заниження службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » податку на додану вартість за березень 2015 року у сумі 4802201,0 грн. За результатами перевірки винесено податкове повідомлення-рішення №0000163900 від 25.06.2015.

Встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » згідно договору транспортного експедирування №30808801/61/70103-001 від 01.08.2013 транспортує паливо на підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » залізничними цистернами до станції залізниці «Петрівка». У подальшому, зі станції « ІНФОРМАЦІЯ_18 » паливо згідно накладних про відвантаження нафтопродуктів залізничним транспортом спрямовується до нафтових комплексів (нафтобаз), на яких зберігаються нафтопродукти, та у подальшому реалізуються на автозаправних комплексах групи « ІНФОРМАЦІЯ_17 ».

Крім того, були здійснені виїзд на вищевказані нафтобази, на яких встановлено наземні цистерни для зберігання нафтопродуктів сумарним об`ємом по п`ять тисяч тон та безперервний рух вантажних бензовозів з логотипом зеленого кольору «WOG».

Проведеним співставленням податкового кредиту та податкових зобов`язань ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) згідно відомостей податкової-баз «Податковий блок» за період 2015 року встановлено, що кінцевим (вигодонабувачем) отримувачем нафтопродуктів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » по ланцюгу від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_16 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » та по ланцюгу від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » є підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_25 » (код НОМЕР_17 ).

Крім того, встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) відкрито рахунки № НОМЕР_3 та № НОМЕР_4 у Філії " ІНФОРМАЦІЯ_26 " ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (МФО НОМЕР_18 ), відповідно до відомостей ЦБД юридичних осіб ДПС України.

Слідчій мотивував клопотання тим, що документи, які потрібно вилучити мають значення для встановлення осіб, які причетні до вчинення злочину, для проведення експертного дослідження, а також їх використання під час проведення інвентаризації, ревізій, податкових та інших перевірок.

Слідчий просив постановити ухвалу про надання тимчасового доступу до зазначених документів без виклику представників особи, у володінні якої вони знаходяться, оскільки існує реальна загроза зміни або знищення документів.

Суд відповідно до частини другої ст. 163 КПК України визнав за можливе провести розгляд даного клопотання без виклику представників ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " за наведених слідчим підстав.

Згідно з ч.1 ст.107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних заходів не здійснювалась.

Згідно зі ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даним матеріалам, вбачаю, що кримінальне провадження відкрито відносно службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), а за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, а саме за фактом заниження TOB « ІНФОРМАЦІЯ_1 » податку на додану вартість і лише за період з 01.03.2015 року по 31.03.2015 року.

Відповідно до ст. 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо юридичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками з письмового дозволу власника такої інформації або за рішенням суду.

Згідно з ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Тому слід зазначити, що клопотання в частині вилучення документів, крім вилучення юридичної справи СПД- юридичної особи є достатньо вмотивованим. Слідчий всупереч вимогам ст. 160 ч. 2 п. 7 КПК України фактично не обґрунтував у клопотанні необхідність вилучення документів юридичної справи, тому слідчий суддя прийшов до висновку про надання доступу до юридичної справи з отриманням належно завірених копій документів.

У клопотанні слідчий просить надати доступ до документів, які можуть знаходитись у володінні ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (МФО НОМЕР_2 ) за період з моменту відкриття зазначеного рахунку в банківській установі по теперішній час.

Разом з тим, в цій частині клопотання також підлягає частковому задоволенню за період з 01.03.2015 року по 31.03.2015 року, тобто в межах періоду вчинення кримінального правопорушення.

Таким чином, виходячи з фабули кримінального провадження, та з метою досягнення дієвості цього провадження, вважаю, що клопотання підлягає частковому задоволенню в частині надання тимчасового доступу до документів, які містять банківську таємницю вПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_2 ".

За викладеним, керуючись ст. ст. 159, 160, 162-164 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому з особливо важливих справ 4-го відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Міжрегіонального головного управління ДФС Центрального офісу з обслуговування великих платників капітану податкової міліції ОСОБА_3 на тимчасовий доступ до документів, які містять банківську таємницю, та можливість їх вилучення стосовно клієнта ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що знаходяться в банківській установі ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (МФО НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 ) по рахункам № НОМЕР_3 та № НОМЕР_4 , а саме:

- юридичної справи (статуту, установчого договору, свідоцтва про державну реєстрацію (перереєстрації) СПД - юридичної особи; паспортів уповноважених осіб; договору найму, наказу іншого документа про призначення на посаду директора; довіреність на ім`я особи, яка має право відкриття і розпорядження рахунками, здійснення дій від імені директора) в належно засвідчених копіях;

-картки із зразками підписів і відбитком печатки;

-заяви на відкриття (закриття) рахунку, договору на розрахунково-касове обслуговування клієнта, із додатками;

-заяв на видачу чекових книжок, грошових (касових) чеків про отримання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) або іншими особами готівкових грошових коштів через касу банку, а також відповідних довіреностей на отримання готівкових коштів по рахунку підприємства за період з 01.03.2015 року по 31.03.2015 року;

-інформації, яка міститься у витратних ордерах і корінцях грошових (касових) чеків про отримання службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) або іншими особами готівкових грошових коштів через касу банку, а також інформації, яка міститься у відповідних довіреностях на отримання готівкових коштів по рахунку;

-договорів, на підставі яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) використовувалася система віддаленого доступу типу «Клієнт-банк» (заяви клієнта про встановлення системи, договору на обслуговування системи, акту про введення системи в експлуатацію; документів, які засвідчують встановлення системи, генерацію і повторну генерацію електронного ключа і електронних підписів клієнта, включаючи документи, які підтверджують факт видачі даних електронних ключів);

-платіжних доручень на перерахування грошових коштів по зазначеному рахунку за період з 01.03.2015 року по 31.03.2015 року;

-договорів про відкриття підприємством рахунку в цінних паперах з додатками та додатковими угодами, а також заяв на відкриття рахунку у цінних паперах, анкет рахунку у цінних паперах та анкет розпорядників рахунку та анкет керуючих рахунками Депонента в цінних паперах, карток із зразками підписів розпорядників рахунку та відбитком печатки, довідки з банку про відкриття поточного рахунку, довіреностей розпорядникам рахунку у цінних паперах, копії паспортів та документів про присвоєння органами державної податкової служби номеру платника податків, розпорядників рахунку у цінних паперах;

- відомостей про рух грошових коштів, відображених на паперовому та електронному носіях, з розшифровкою контрагентів (назва, код ЄДРПОУ), призначенням платежу, датою платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, а також з вказівкою вхідного і вихідного залишків коштів на рахунку на початок і кінець кожного дня по рахункам № НОМЕР_3 та № НОМЕР_4 за період з 01.03.2015 року по 31.03.2015 року.

В задоволенні клопотання в іншій частині відмовити.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення. У разі відмови виконувати ухвалу слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.08.2015
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу49511405
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —760/13691/15-к

Ухвала від 27.11.2015

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Курова О. І.

Ухвала від 18.08.2015

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Курова О. І.

Ухвала від 07.08.2015

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Курова О. І.

Ухвала від 24.07.2015

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Курова О. І.

Ухвала від 06.08.2015

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Курова О. І.

Ухвала від 24.07.2015

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Курова О. І.

Ухвала від 21.08.2015

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Курова О. І.

Ухвала від 21.08.2015

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Курова О. І.

Ухвала від 18.08.2015

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Курова О. І.

Ухвала від 18.08.2015

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Курова О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні