Постанова
від 08.04.2011 по справі 4-836/11
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08.04.2011 Справа №4-836/11

Суддя Тернопільського міськрайонного суду Очеретяний Є.В., отримавши скаргу ОСОБА_1 на постанову слідчого ОВС СВ ПМ ДПА в Тернопільській області від 24.03.2011 року про порушення кримінальної справи стосовно службових осіб ПП «Таір-Дем»за фактом умисного ухилення від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства,установи, організації, незалежно від форми власності, яка зобов»язана їх сплачувати, за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.212 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Директор ПП «Таір-Дем»ОСОБА_1 звернувся до суду зі скаргою на постанову слідчого ОВС СВ ПМ ДПА в Тернопільській області ОСОБА_2 від 24.03.2011 року про порушення кримінальної справи стосовно службових осіб ПП «Таір-Дем»за фактом умисного ухилення від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства,установи, організації, незалежно від форми власності, яка зобов»язана їх сплачувати, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в сумі 1 882 645 грн., що є особливо великими розмірами, за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

У своїй скарзі просить скасувати постанову як незаконну, посилаючись на те, що вона винесена без достатніх приводів та підстав для порушення справи.

Відповідно до ч.3 ст.236-7 КПК України скарга на постанову слідчого про порушення кримінальної справи за фактом вчинення злочину може бути подана до суду особою, інтересів якої стосується порушена кримінальна справа, її захисником чи законним представником з достатнім обґрунтуванням порушення прав та законних інтересів.

Зі скарги слідує, що приводом до порушення кримінальної справи є повідомлення про вчинення службовими особами ПП «Таір-Дем»податкового правопорушення, що викладене в акті перевірки № 844/23-05/34419561 від 14.03.2011 року , а підставами-матеріали дослідчої перевірки, проведеної органом дізнання ГВПМ Тернопільської ОДПІ, відповідно до яких встановлені дані,які вказують на наявність в діях службових осіб ПП «Таір-Дем»ознак злочину, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

У відповідності до ч. 2 ст. 94 КПК України кримінальна справа може бути порушена тільки в тих випадках, коли є достатні дані, які вказують на наявність ознак злочину.

Мотивуючи свої заперечення скаржник посилається на те, що кримінальна справа порушена без достатніх на це приводів та підстав, оскільки дослідча перевірка проведена неповно, без належного та всебічного вивчення всіх фактичних обставин справи, а відтак порушення кримінальної справи є передчасним та незаконним. На момент винесення оскаржуваної постанови недійсність(фіктивність) договорів, укладених ПП «Таір-Дем»із ТОВ «Фінпромгруп», ТОВ «Дон-снек», ТОВ «Компанія Київспецпромторг», ТОВ ВКП «Трейд-центр», ТОВ ПФ «Добробуд»та ТОВ «СК-Дон», на які посилається слідчий, як на неіснуючі фінансово-господарські операції, незаконно враховані у бухгалтерському обліку та податкові звітності товариства, в судовому порядку у відповідності до ст. 234 ЦК України не встановлена. Акт планової виїзної перевірки ПП «Таір-Дем»від 14.03.2011 року не може бути приводом до порушення кримінальної справи, оскільки складений із порушенням норм чинного законодавства, зокрема Порядку оформлення результатів документальних перевірок щодо дотримання податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, платниками податків-фізичними особами, затвердженого наказом ДПА України № 1003 від 24.12.2010 року.

Крім цього, ухилення від сплати податків і зборів, про яке йдеться в постанові мало місце в різні звітні періоди, а тому відповідно до роз»яснень Пленуму Верховного Суду України № 15 від 08.10.2004 року «Про деякі питання застосування законодавства про відповідальність за ухилення від сплати податків, зборів, інших обов»язкових платежів»суму несплачених обов»язкових платежів(податків) необхідно встановлювати окремо щодо кожного періоду, однак з матеріалів перевірки вбачається, що органом дізнання не зібрано достатніх даних щодо того скільки разів повинні були нараховуватись та сплачуватись податки за ікримінований період, чи є вказані суми достатніми для порушення кримінальної справи у відповідності до диспозиції інкримінованого злочину.

Невзяття до уваги даних обставин виключило можливість прийняття обґрунтованого рішення на підставі повного та всебічного дослідження обставин у відповідності із вимогами ст. 97 КПК України, а тому вважає, що оскаржувана постанова повинна бути скасована.

Отже, скарга подана з достатнім обґрунтуванням, а тому необхідно відкрити провадження за скаргою.

Згідно з ч.6 ст.236-8 КПК України для забезпечення розгляду скарги зобов'язати слідчого, в провадженні якого знаходиться кримінальна справа, надати суду матеріали на підставі яких було прийнято рішення про порушення кримінальної справи.

Керуючись статтями 236-7, 236-8 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Відкрити провадження за скаргою ОСОБА_1 на постанову слідчого ОВС СВ ПМ ДПА в Тернопільській області від 24.03.2011 року про порушення кримінальної справи стосовно службових осіб ПП «Таір-Дем»за фактом умисного ухилення від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства,установи, організації, незалежно від форми власності, яка зобов»язана їх сплачувати, за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Скаргу призначити до розгляду в залі судових засідань Тернопільського міськрайонного суду на 13 квітня 2011 року на 10 годину 0 хв., про що повідомити скаржника, прокурора Тернопільської області та слідчого в провадженні якого знаходиться кримінальна справа, явка яких в судове засідання є обов’язковою.

Для забезпечення розгляду скарги зобов'язати:

слідчого, в провадженні якого знаходиться справа, надати суду матеріали, на підставі яких було прийнято рішення про порушення кримінальної справи, які мають бути описані, прошиті та пронумеровані із зазначенням посади та прізвища особи, яка склала опис в строк до 13 квітня 2011 року до 10 години 00 хвилин.

Слідчі дії в кримінальній справі на час розгляду скарги - зупинити.

Постанова набирає законної сили з моменту її винесення і підлягає негайному виконанню.

Копію постанови надіслати скаржнику, прокурору Тернопільської області.

Головуючий суддя Є. В. Очеретяний

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення08.04.2011
Оприлюднено08.09.2015
Номер документу49519884
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-836/11

Постанова від 18.02.2011

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Писларь В. П.

Постанова від 23.06.2011

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Янголь Є. В.

Постанова від 12.09.2011

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Ярема Л. В.

Постанова від 08.04.2011

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Очеретяний Є. В.

Постанова від 18.04.2011

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Очеретяний Є. В.

Постанова від 17.10.2011

Кримінальне

Комсомольський районний суд м.Херсона

Дзиговський Ю. В.

Постанова від 03.10.2011

Кримінальне

Комсомольський районний суд м.Херсона

Дзиговський Ю. В.

Постанова від 20.04.2011

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Журба С. О.

Постанова від 24.06.2011

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Рудяк А. О.

Постанова від 14.02.2012

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Скорін А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні