Постанова
від 02.07.2015 по справі 814/3220/14
МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Миколаїв

02.07.2015 р. Справа № 814/3220/14

Миколаївський окружний адміністративний суд, у складі головуючого судді Малих О.В. розглянув у письмовому провадженні адміністративну справу

адміністративним позовом Баштанської районної спілки споживчих товариств (вул. Ювілейна, 77, м. Баштанка, Баштанський район, Миколаївська область, 56101)

до відповідача ОСОБА_1 Пенсійного фонду України в Баштанському районі Миколаївської області (вул. Ювілейна, 84, м. Баштанка, Миколаївська область, 56101)

третя особа: Реєстраційну службу Батанського районного управління юстиції у Миколаївській області (вул. Полтавська, 8/1, м. Баштанка, Баштанський район, Миколаївська область, 56101).

про визнання протиправним розрахунку заборгованості,

в с т а н о в и в:

Позивач, Баштанська районна спілка споживчих товариств, звернувся до суду з адміністративним позовом про визнання протиправним розрахунку заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком на пільгових умовах ОСОБА_2, направлений ОСОБА_1 пенсійного фонду України в Баштанському районі Миколаївської області (далі - відповідач) за вихідним номером 8450/08 від 29.08.2014 року.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що він вважає, що вказаний розрахунок виконано з порушенням вимог діючих нормативних документів, оскільки він не є правонаступником підприємства, на якому ОСОБА_2 здобув спеціальний стаж оскільки віг має стаж роботи машиністом холодильних установок:

- з 01.11.1981 року до 30.06.1988 року - Баштанська РССТ;

- з 01.07.1988 року до 03.12.1997 року - Продовольча база (самостійна юридична особа в системі споживчої кооперації ). Продовольча база була ліквідована у грудні 1997 року без правонаступника;

- з 01.01.1998 року до 13.09.1998 року - Баштанська РССТ.

З врахуванням вищевикладеного Баштанською РССТ визнаються вимоги про

відшкодування витрат на виплату пільгової пенсії ОСОБА_2 з розрахунку за 3 роки 1 місяць = 37 місяців = 25% від загального пільгового стажу 12.5 років (148 місяців). Відповідач ОСОБА_1 Пенсійного фонду України в Баштанському районі Миколаївської області в запереченнях на позовну заяву(а.с. 52 - 54) зазначив, що розрахунок заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком на пільгових умовах ОСОБА_2 відповідає вимогам законодавства, Баштанська районна спілка товариств є правонаступником продовольчої торгової бази до якої перейшли всі права і обов'язки ліквідованого підприємства.

Третя особа письмових заперечень не надала.

Представники позивача та відповідача надали клопотання про розгляд справи в порядку письмового провадження (а.с. 110, 111). Суд вважає, що справа може бути розглянута по суті на підставі наявних у справі доказів, відповідно до ст. 128 КАС України.

Дослідивши всі матеріали справи, оцінивши наявні докази в їх сукупності, суд встановив наступне.

Відповідно до Постанови загальних зборів пайщиків Баштанського районну від 19.12.1997 року з 01.01.1998 року реорганізовано Баштанське, Інгульське, Добренське, Песковське, Привольнянське, К-Миколаївське СПО, р-п «Баштанське» (сільські споживчі товариства) в районне споживче товариство.

Статут Баштанського районного споживчого товариства зареєстрований Баштанською райадміністрацією 30.12.1997 року.

В свою чергу Баштанське районне споживче товариство є правонаступником Баштанської ОПБ де працював гр. ОСОБА_2 та якому була призначена відповідна пільгова пенсія.

Зазначене підтверджується доказами наданими відповідачем та Реєстраційною службою Башатнського районного управління юстиції.

Так, судом було досліджено наступні докази:

- витяг з ЄДРЮОФП «Баштанська районна спілка споживчих товариств»Башщтанська РССТ (код 01760291) (а.с. 93 - 95);

- копія постанови загальних зборів пайщиків Баштанського району від 19.12.1997 року;

- копія статуту Баштанське районне споживче товариство;

- копія свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності юридичної особи (код 01760291);

- копія Постанови правління Баштанського РССТ №3 від 22.01.2003 року;

- копія витягу з змін і доповнень до статуту Баштанської РССТ від 12.06.2003 року;

- копія передаточного балансу;

- лист-повідомлення позивача управлінню ПФУ в Баштанському районі , що в зв'яку з реорганізацією Баштанської оптово-торгової бази шляхом приєднання бо Баштанського РСТ правоприемником всіх боргів бази являється Баштанське РССТ (а.с. 69);

- довідка про підтвердження наявного трудового стажу гр. ОСОБА_2 від 13.09.2013 року №141 видана за підписом Голови правління Баштанської РССТ ОСОБА_3 (а.с. 59);

- копія трудової книжки ОСОБА_2 (а.с. 57 - 58).

У зв'язку із цим, суд зазначає, що згідно положень статті 34 Закону УРСР «Про підприємства в Україні» від N887-XII від 27.03.1991 року (чинний на час створення та реорганізації Баштанської РССТ) ліквідація і реорганізація (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) підприємства провадяться з дотриманням вимог антимонопольного законодавства за рішенням власника, а у випадках, передбачених цим Законом, - за рішенням власника та за участю трудового колективу або органу, уповноваженого створювати такі підприємства. При реорганізації і ліквідації підприємства звільнюваним працівникам гарантується додержання їх прав та інтересів відповідно до трудового законодавства України.

У разі злиття підприємства з іншим підприємством усі майнові права та обов'язки кожного з них переходять до підприємства, яке виникло в результаті злиття.

При приєднанні одного підприємства до іншого до останнього переходять усі майнові права та обов'язки приєднаного підприємства.

У разі поділу підприємства до нових підприємств, які виникли в результаті цього поділу, переходять за роздільним актом (балансом) у відповідних частинах майнові права і обов'язки реорганізованого підприємства.

При виділенні з підприємства одного або кількох нових підприємств до кожного з них переходять за роздільним актом (балансом) у відповідних частинах майнові права і обов'язки реорганізованого підприємства.

При перетворенні одного підприємства в інше до підприємства, яке щойно виникло, переходять усі майнові права і обов'язки колишнього підприємства.

Відповідно до Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до ПФУ №21-1 від 19.12.2003 року відшкодуванню підлягають витрати ПФУ на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій.

Колишньому працівнику відповідача, а саме, ОСОБА_2 який працював у позивача на роботах із шкідливими та важкими умовами праці, була призначена пенсія за віком на пільгових умовах відповідно до п. «б» - «з» ст.13 Закону «Про пенсійне забезпечення», який передбачає, що право на пенсію за віком на пільгових умовах, незалежно від місця останньої роботи, мають працівники, зайняті повний робочий день на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним КМУ, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, із них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах, жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, із них не менше 10 років на зазначених роботах.

Так, довідки на підтвердження спеціального стажу видаються виключно підприємствами на яких пенсіонери здобули такий стаж (п. 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній).

У разі відсутності правонаступника підприємств, в яких пенсіонер здобув пільговий стаж, пільгові довідки видаються виключно комісіями з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах (п. 1, 3 Порядку підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років.

Отже, наявність пільгової довідки відповідача беззаперечно доводить його правонаступництво за підприємством на якому ОСОБА_2 здобув спеціальний стаж.

Згідно ч.2 Прикінцевих положень Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій. Суми фактичних витрат на виплату пільгових пенсій покриваються підприємствами пропорційно стажу роботи на даному підприємстві.

Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління Пенсійного Фонду України передбачає (п.6.1), що підприємства - платники страхових внесків зобов'язані покривати фактичні витрати на виплату і доставку пенсій за віком на пільгових умовах за списком №2 у розмірі 100%.

Відповідно до пп.6.8 п.6 вищезазначеної інструкції підприємства щомісяця до 25 числа вносять до Пенсійного фонду визначену у повідомленні про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених на пільгових умовах, місячну суму зазначених витрат.

Позивач мав заборгованість по витратам на виплату та доставку пільгових пенсій з вересня 2014 року в сумі 698,19 грн., відшкодування за вересень складає 698,19 грн. + 6973,71 грн. = 7671,90 грн. що підтверджується наданим позивачем розрахунком фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій (а.с. 15).

Відповідно до положень ст.ст.69, 71, 76, 86 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні. Ніякі докази не мають для суду наперед встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги не обґрунтовані, та задоволенню не підлягають.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 71, 128, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, -

П О С Т А Н О В И В:

В задоволенні позову відмовити.

Постанова набирає законної сили після закінчення 10-денного строку з дня проголошення/отримання постанови, якщо протягом цього часу не буде подано апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили постанови за наслідками апеляційного провадження.

Порядок та строки апеляційного оскарження визначені ст. 186 КАС України.

Апеляційна скарга подається до Одеського апеляційного адміністративного суду через Миколаївський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Одеського апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Апеляційна скарга, подана після закінчення встановлених строків залишається без розгляду, якщо суд апеляційної інстанції за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для поновлення строку.

Суддя Малих О.В.

СудМиколаївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.07.2015
Оприлюднено14.09.2015
Номер документу49884401
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —814/3220/14

Ухвала від 18.05.2015

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Малих О.В.

Ухвала від 18.05.2015

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Малих О.В.

Ухвала від 21.10.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Лук'янчук О.В.

Ухвала від 14.09.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Лук'янчук О.В.

Ухвала від 14.09.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Лук'янчук О.В.

Постанова від 02.07.2015

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Малих О.В.

Ухвала від 25.03.2015

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Малих О.В.

Ухвала від 19.02.2015

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Малих О.В.

Ухвала від 04.02.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Лук'янчук О.В.

Ухвала від 14.01.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Лук'янчук О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні