Рішення
від 11.07.2012 по справі 32/5005/5257/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

10.07.12р. Справа № 32/5005/5257/2012

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Сімейка", м. Кривий Ріг

до Товариства з обмеженою відповідальністю " Новий Рітейл", м. Кривий Ріг

про визнання договору оренди недійсним

та

За зустрічним позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Новий Рітейл", м. Кривий Ріг

До: Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Сімейка", м. Кривий Ріг

Про: визна

Суддя Васильєв О.Ю.

Представники:

від ТОВ "Торговий Дім "Сімейка": ОСОБА_1 (дов. від 02.07.12р.);

від ТОВ "Новий Рітейл": ОСОБА_2 (дов. від 27.06.12р.)

СУТЬ СПОРУ :

ТОВ «Торговий Дім «Сімейка»( позивач ) звернулася з позовом до ТОВ «Новий Рітейл» ( відповідач ) про визнання недійсним договору оренди майна № 01/06-2012 від 01.06.12 р., укладеного між сторонами . Позовні вимоги обґрунтовані посиланням на ту обставину , що відповідач під час укладання цього договору навмисно ввів позивача в оману стосовно обставини, що мають істотне значення , а саме -зазначив у договорі оренди , що в користування передаються капітальні нежитлові будівлі , тоді як ці будівлі не є нерухомим майном . Враховуючи вищезазначені обставини , позивач ,посилаючись на приписи ст.230 ЦК України , вважає , що спірний договір слід визнати недійсним .

ТОВ «Новий Рітейл»( відповідач ) проти задоволення позовних вимог про визнання спірного договору недійсним заперечував та звернувся із зустрічним позовом до ТОВ «Торговий Дім «Сімейка»про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна , що передані в користування ТОВ «Торговий Дім «Сімейка»на підставі спірного договору оренди . Позовні вимоги обґрунтовані посиланням на дані про ці об'єкти , зазначені у технічних паспортах ( виготовлених КП «Криворізьке БТІ») та висновок експертного дослідження № 7-12 від 04.05.12 р. , із змісту яких вбачається , що торгівельні павільйони належать до об'єктів нерухомого майна .Тому відповідно до приписів ст.392 ЦК України він змушений звернутися до ТОВ «Торговий Дім «Сімейка»( який не визнає його права власності) з цим позовом .

ТОВ «Торговий Дім «Сімейка», ознайомившись із доданими до зустрічного позову документами , проти задоволення зустрічних позовних вимог не заперечував , про що зазначив у відзиві .

По справі оголошувалась перерва з 03.07.12 р. до 10.07.12 р.

Заслухавши пояснення представників сторін , дослідивши матеріали справи , господарський суд ,-

ВСТАНОВИВ :

01.06.12 р. між ТОВ «Новий Рітейл»( орендодавець ) та ТОВ «Торговий Дім «Сімейка» ( орендар ) укладено договір оренди майна № 01/06-2012 , відповідно до умов якого орендодавець передає орендареві за плату на певний строк у користування капітальні нежитлові будівлі торгівельних павільйонів продовольчих та непродовольчих товарів та обладнання ,яке встановлене в них , для здійснення господарської діяльності .Передача майна в оренду оформлюється відповідним актом приймання-передачі , що є невід'ємною частиною договору . Строк дії договору починає обчислюватися з моменту підписання акту приймання-передачі обома сторонами та діє до 31.03.2014 р. Орендна плата за користування майном складає 19 000,00 грн. на місяць ( а.с.7-9)

Додатком № 1 до цього договору є «Загальний перелік майна та обладнання , що передається в оренду ТОВ «Торговий Дім «Сімейка», із змісту якого вбачається , що в користування передаються чотири капітальні будівлі торгівельних павільйонів продовольчих та непродовольчих товарів , розташовані в м. Кривому Розі , та торгівельне обладнання , встановлене в цих павільйонах ( а.с.10 )

01.06.12 р. сторони підписали акт приймання-передачі майна за договором № 01/06-2012 від 01.06.2012 р., за яким орендодавець передав , а орендар прийняв у користування наступне майно : капітальну будівлю торгівельного павільйону продовольчих та непродовольчих товарів за адресою : м. Кривий Ріг, пл. Визволення , біля магазину «Ромашка», загальною площею 60,1 кв.м. та торгівельне обладнання ,встановлене в павільйоні ; капітальну будівлю торгівельного павільйону продовольчих та непродовольчих товарів за адресою : м. Кривий Ріг, Довгинцівський район , вул. Башкирська , біля кіоску , загальною площею 30,6 кв.м. та торгівельне обладнання , встановлене в павільйоні ; капітальну будівлю торгівельного павільйону продовольчих та непродовольчих товарів за адресою : м. Кривий Ріг, Дзержинський район , пл. Горького , біля «Макдональдса», загальною площею 60,7 кв.м. та торгівельне обладнання ,встановлене в павільйоні ; капітальну будівлю торгівельного павільйону продовольчих та непродовольчих товарів за адресою : м. Кривий Ріг, Саксаганський район , пр. 200-річчя ОСОБА_3 , зупинка «Ювілейна», загальною площею 60,2 кв.м. та торгівельне обладнання ,встановлене в павільйоні ( а.с.11 )

Прийнявши вищезазначене майно в користування без будь-яких зауважень в акті приймання-передачі , ТОВ «Торговий Дім «Сімейка»05.06.12 р. направило на адресу ТОВ «Новий Рітейл»лист за вих. № 30 , в якому стверджувало , що надані орендодавцем право встановлювальні документи на орендовані приміщення торгівельних павільйонів свідчать про те , що в користування передане тимчасові будівлі , а не об'єкти нерухомого майна. Тому орендар просив надіслати на його адресу копії документів , що підтверджують правуо власності орендодавця сааме на нерухоме майно - тобто не визнавав право власності ТОВ «Новий Рітейл»на спірні об'єкти ( а.с.12 )

У п. 3.2 «Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна»( затвердженої наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 24 травня 2001 року, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 10 липня 2001 року за № 582/5773 ) визначено ознаки будівель тимчасового характеру (навіси, палатки, кіоски, накриття, літні душі, теплиці, покриті поліетиленовою плівкою, тощо) - це будівлі збірно-розбірні, без фундаменту, з недовговічного матеріалу, сезонного використання (без утеплення основних огороджувальних конструкцій).

Із змісту наданих ТОВ «Новий Рітейл»документів вбачається наступне : у технічному паспорті на торговельний павільйон, що розташований за адресою: м. Кривий Ріг, Центрально-Міський район, пл. Визволення ( який був складений 12.03.12 р. КП Дніпропетровської обласної ради «Криворізьке бюро технічної інвентаризації»зазначено, що об'єкт нерухомого майна (торговельний павільйон) має фундамент та цоколь - бетонний, стіни - металевий каркас, обшито металевим профільним листом, міжповерхові перекриття - металеве, підвісна стеля; підлога - керамічна плитка, вікна та двері метало пластикові, опалення - електричне, обладнаний електропостачанням, водовідведення та каналізація ( а.с.82-88 ) У технічному паспорті на торговельний павільйон, що розташований за адресою: м. Кривий Ріг, Довгинцівський район, вул. Башкирська ( який був складений 16.03.12 р. КП Дніпропетровської обласної ради «Криворізьке бюро технічної інвентаризації») зазначено, що об'єкт нерухомого майна (торговельний павільйон) має фундамент та цоколь - бетонний, стіни - металевий каркас з обшивкою металевим профілем, міжповерхові перекриття -підшивка металом , дах - металевий, підлога - лінолеум по бетону, вікна та двері метало пластикові, обладнаний електропостачанням, водопроводом ( а.с.96-102 ); у технічному паспорті на торговельний павільйон, що розташований за адресою: м. Кривий Ріг, Дзержинський район, пл. Горького ( який був складений 12.03.12 р. КП Дніпропетровської обласної ради «Криворізьке бюро технічної інвентаризації») зазначено, що об'єкт нерухомого майна (торговельний павільйон) має фундамент та цоколь - бетонний, стіни - металевий каркас, обшито металевим профілем; міжповерхові перекриття - металеве, підвісна стеля ; підлога - керамічна плитка по бетонній основі; вікна та двері метало пластикові; опалення - електричне, обладнаний електропостачанням, водою та каналізацією ( а.с.89-95 ). У технічному паспорті на торговельний павільйон, що розташований за адресою: м. Кривий Ріг, Саксаганський район, пр. 200-річчя ОСОБА_3 (зупинка «Ювілейна»), який був складений 15.03.12 р. КП Дніпропетровської обласної ради «Криворізьке бюро технічної інвентаризації»зазначено, що об'єкт нерухомого майна (торговельний павільйон) має фундамент та цоколь -бетонний ; стіни - металевий профіль з утепленням ; міжповерхові перекриття -підшивка ; підлога - кахельна плитка ; вікна та двері -метало пластикові, обладнаний електропостачанням, водою та каналізацією ( а.с.103-109 )

30.01.12 р. між Криворізькою міськрадою ( розпорядник ) та ТОВ «Новий Рітейл» ( сервітуарій ) на підставі відповідних рішень міськради укладено договір особистого строкового сервітуту , відповідно до умов якого розпорядник надав , а сервітуарій прийняв в строкове платне користування земельну ділянку житлової та громадської забудови під розміщення об'єкту для здійснення підприємницької діяльності , яка знаходиться на пл. Горького біля Макдональдса в Дзержинському районі м. Кривого Рогу ( а.с.59-66 ) .

30.01.12 р. між Криворізькою міськрадою ( розпорядник ) та ТОВ «Новий Рітейл» ( сервітуарій ) на підставі відповідних рішень міськради укладено договір особистого строкового сервітуту , відповідно до умов якого розпорядник надав , а сервітуарій прийняв в строкове платне користування земельну ділянку житлової та громадської забудови під розміщення об'єкту для здійснення підприємницької діяльності , яка знаходиться на пр-ті 200-річчя ОСОБА_3 , зуп. Ювілейна в Саксаганському районі м. Кривого Рогу ( а.с.67-73 ) .

30.01.12 р. між Криворізькою міськрадою ( розпорядник ) та ТОВ «Новий Рітейл» ( сервітуарій ) на підставі відповідних рішень міськради укладено договір особистого строкового сервітуту , відповідно до умов якого розпорядник надав , а сервітуарій прийняв в строкове платне користування земельну ділянку житлової та громадської забудови під розміщення об'єкту для здійснення підприємницької діяльності , яка знаходиться на вул. Башкирська біля кіоску -ТУ №4 в Довгинцівському районі м. Кривого Рогу ( а.с.74-81 )

Згідно із висновком експертного дослідження №7-12 від 04.05.12 р. судового експерта ОСОБА_4 щодо визначення технічного стану та безпечної експлуатації нежитлових будівель, розташованих в м. Кривому Розі : нежитлові будівлі торгівельних павільйонів продовольчих та непродовольчих товарів за своїми об'ємно-планувальними та конструктивними рішеннями в цілому відповідають державним будівельним нормам та правилам в області будівництва ,які діють на території України , що пред'являються до підприємств торгівлі , є капітальними будівлями та придатні для експлуатації . Наявність фундаментів, загальна площа приміщень (60,1 м 2 , 30,6 м 2 , 60,2 м 2 , 60,7 м 2 ), оформлення належним чином земельних ділянок під будівлями, конструктивні та просторові особливості нежитлових приміщень, які знаходяться на площі Визволення в Центрально-Міському районі м. Кривого Рогу ; на вул. Башкирська в Довгинцівському районі м. Кривого Рогу ; на вул. 200-річчя ОСОБА_3 в Саксаганському районі м. Кривого Рогу ; на площі Горького в Дзержинському районі м. Кривого Рогу передбачають використання цих будівель в якості постійного об'єкту нерухомості ( а.с.35-58 ).

Відповідно до вимог ст.181 ЦК України до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення. Рухомими речами є речі, які можна вільно переміщувати у просторі.

Надані ТОВ «Новий Рітейл»у своїй сукупності докази спростовують твердження ТОВ «Торговий Дім «Сімейка» про віднесення переданих в оренду за спірним договором оренди будівель до тимчасових , що є підставою для відмови в задоволенні позовних вимог про визнання договору оренди майна № 01/06-2012 від 01.06.12 р. недійсним з підстав , передбачених ст.230 ЦК України ( відповідно до якої якщо одна із сторін правочину навмисно ввела другу сторону в оману щодо обставин, які мають істотне значення (частина перша статті 229 цього Кодексу), такий правочин визнається судом недійсним. Обман має місце, якщо сторона заперечує наявність обставин, які можуть перешкодити вчиненню правочину, або якщо вона замовчує їх існування )

Одночасно з тих же підстав суд вважає обґрунтованими та такими , що підлягають задоволенню зустрічні позовні вимоги ТОВ «Новий Рітейл», оскільки статтею 392 ЦК України встановлено , що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою .

На підставі вищевикладеного , керуючись вимогами ст.ст.33,49,60,82-85 ГПК України , господарський суд , -

ВИРІШИВ :

1. Відмовити у задоволенні позовних вимог про визнання недійсним договору оренди майна № 01/06-2012 від 01.06.12 р., судові витрати за цим позовом покласти на ТОВ «Торговий Дім «Сімейка».

2. Задовольнити зустрічний позов та визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Новий Рітейл»( 50024, м. Кривий Ріг, вул. Українська ,буд.80, прим.58 ; код ЄДРПОУ 37665185 ) право власності об'єкти нерухомого майна, а саме: торговельний павільйон продовольчих та непродовольчих товарів ,позначений в плані під літерою А-1, площею забудови 64,6 кв.м., розташований за адресою : м. Кривий Ріг, Дзержинський район, площа Горького; торговельний павільйон продовольчих та непродовольчих товарів, позначений в плані під літерою А-1, площею забудови 61,3 кв.м., розташований за адресою : м. Кривий Ріг ,Центрально-Міський район, площа Визволення; торговельний павільйон продовольчих та непродовольчих товарів , позначений в плані під літерою А-1, площею забудови 34,7 кв.м., розташований за адресою : м. Кривий Ріг, Довгинцівський район, вул. Башкирська; торговельний павільйон продовольчих та непродовольчих товарів, позначений в плані

під літерою А-1, площею забудови 63,2 кв.м., розташований за адресою : м. Кривий Ріг,

Саксаганський район, пр. 200-річчя ОСОБА_3, зупинка «Ювілейна».

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий Дім «Сімейка» ( 5000,м. Кривий Ріг, вул. Карла Лібнехта ,буд.7 ; код ЄДРПОУ 37861901 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Новий Рітейл»( 50024, м. Кривий Ріг, вул. Українська ,буд.80, прим.58 ; код ЄДРПОУ 37665185 ) : 3841,19 грн. -судового збору . Видати відповідний наказ після набрання рішенням чинності .

Суддя ОСОБА_5

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення11.07.2012
Оприлюднено15.09.2015
Номер документу49959985
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —32/5005/5257/2012

Рішення від 11.07.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Постанова від 16.04.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Сизько Ірина Анатоліївна

Ухвала від 26.03.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Сизько Ірина Анатоліївна

Ухвала від 20.02.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Сизько Ірина Анатоліївна

Ухвала від 28.01.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Верхогляд Тетяна Анатоліївна

Ухвала від 24.01.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Прокопенко Алла Єгорівна

Ухвала від 14.12.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Прокопенко Алла Єгорівна

Ухвала від 05.07.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 19.06.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні