Ухвала
від 09.09.2015 по справі 913/657/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 61022, м. Харків, проспект Леніна, б.5, inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про порушення провадження у справі

09 вересня 2015 року Справа № 913/657/15

Провадження №18н/913/657/15

За позовом заступника прокурора Луганської області в інтересах держави в особі Державної інспекції сільського господарства в Луганській області , м. Сєвєродонецьк Луганської області

до відповідача-1 - Старобільської районної державної адміністрації , м. Старобільськ Луганської області

відповідача-2 - селянського (фермерського) господарства «Аляска» , с. Титарівка Старобільського району Луганської області

про визнання недійсними розпоряджень голови Старобільської райдержадміністрації та договору оренди землі .

Суддя Корнієнко В.В.

Секретар судового засідання Антонова І.В.

У засіданні брали участь:

від заявника - Горгуль Н.В., старший прокурор відділу прокуратури Харківської області, службове посвідчення № 016182 від 12.04.2013;

від позивача - представник не прибув;

від першого відповідача - представник не прибув;

від другого відповідача - представник не прибув.

Суть спору: заступник прокурора Луганської області звернувся до господарського суду Луганської області в інтересах держави в особі Державної інспекції сільського господарства в Луганській області з позовом до відповідачів з вимогами:

- визнати недійсним розпорядження голови Старобільської районної державної адміністрації № 728 від 24.12.2010 «Про надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо надання в оренду земельної ділянки СФГ «Аляска»»;

- визнати недійсним розпорядження голови Старобільської районної державної адміністрації № 150 від 17.03.2011 «Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо складання документів, які посвідчують право оренди земельної ділянки СФГ «Аляска»»;

- визнати недійсним договір оренди земельної ділянки від 19.10.2011, укладений між Старобільською районною державною адміністрацією та селянським (фермерським) господарством «Аляска», зареєстрований у відділі Держкомзему у Старобільському районі 19.10.2011 № 442510004000648;

- зобов'язати селянське (фермерське) господарство «Аляска» повернути Головному управлінню Держгеокадастру у Луганській області земельну ділянку площею 5,9685 га, вартістю 131905,04 грн що використовується на підставі договору оренди землі від 19.11.2011, укладеного між Старобільською районною державною адміністрацією та селянським (фермерським) господарством «Аляска» та зареєстрованого у відділі Держкомзему у Старобільському районі 19.10.2011 за № 442510004000648.

Заслухавши пояснення представника заявника, дослідивши позовні матеріали та подані документи, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду від 26.08.2015 призначено розгляд в судовому засіданні питання щодо підтвердження підстав заступника прокурора Луганської області в інтересах держави в особі Державної інспекції сільського господарства в Луганській області з вказаними вимогами.

У судовому засіданні 09.09.2015 представником заявника надані до матеріалів справи докази вручення позивачеві повідомлення про намір звернутися до суду з позовною заявою № 05/2-419вих-15 від 20.08.2015.

Представники позивача та відповідачів в судове засідання не прибули, пояснень чи заперечень з питання щодо підтвердження підстав представництва заступника прокурора Луганської області в інтересах держави в особі Державної інспекції сільського господарства в Луганській області з вказаними вимогами не надали, про дату і місце судового засідання повідомлені належним чином, з огляду на що, заява розглядається за їх відсутності на підставі наданих заявником матеріалів.

Вирішуючи питання щодо наявності підстав для представництва заступника прокурора Луганської області в інтересах держави в особі Державної інспекції сільського господарства в Луганській області з вказаними вимогами, господарський суд виходить з наступного.

Відповідно до ч.1 ст.29 Господарського процесуального кодексу України прокурор бере участь у розгляді справ за його позовами, а також може вступити за своєю ініціативою у справу, порушену за позовом інших осіб, на будь-якій стадії її розгляду для представництва інтересів громадянина або держави. З метою вступу у справу прокурор може подати апеляційну, касаційну скаргу, заяву про перегляд рішення Верховним Судом України, про перегляд рішення за нововиявленими обставинами або повідомити суд і взяти участь у розгляді справи, порушеної за позовом інших осіб. При цьому прокурор для представництва інтересів громадянина або держави в господарському суді (незалежно від форми, в якій здійснюється представництво) повинен обґрунтувати наявність підстав для здійснення такого представництва, передбачених частинами другою або третьою статті 25 Закону України "Про прокуратуру". Для представництва інтересів громадянина в господарському суді прокурор також повинен надати документи, що підтверджують недосягнення повноліття, недієздатність або обмежену дієздатність відповідного громадянина, та письмову згоду законного представника або органу, якому законом надано право захищати права, свободи та інтереси відповідної особи, на здійснення представництва. Невиконання прокурором вимог щодо надання господарському суду обґрунтування наявності підстав для здійснення представництва інтересів громадянина або держави в господарському суді має наслідком повернення поданої ним позовної заяви (заяви, скарги) у порядку, встановленому статтею 63 цього Кодексу.

За змістом ч.3 ст.23 Закону України "Про прокуратуру" прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб'єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також уразі відсутності такого органу.

Частиною 4 ст.23 Закону України "Про прокуратуру" передбачено, що наявність підстав для представництва має бути обґрунтована прокурором у суді. Прокурор здійснює представництво інтересів громадянина або держави в суді виключно після підтвердження судом підстав для представництва. Прокурор зобов'язаний попередньо, до звернення до суду, повідомити про це громадянина та його законного представника або відповідного суб'єкта владних повноважень. У разі підтвердження судом наявності підстав для представництва прокурор користується процесуальними повноваженнями відповідної сторони процесу. Наявність підстав для представництва може бути оскаржена громадянином чи її законним представником або суб'єктом владних повноважень.

За таких обставин господарський суд погоджується з твердженням заявника, що позивачем не вжито заходів, спрямованих на усунення допущених, як вважає заявник, порушень інтересів держави у вигляді порушенням при наданні відповідачем-1 відповідачу-2 в оренду 3,00 га земель державної власності, встановлених ст.ст. 116, 124, 134 Земельного кодексу України, приписів ст.20 Закону України "Про землеустрій" та наявність у даному випадку підстав для представництва прокурором інтересів держави у відповідності до абз.1 ч.3 ст.23 Закону України "Про прокуратуру".

Вирішуючи питання щодо прийняття позовної заяви до розгляду, господарський суд, приходить до висновку про достатність поданих матеріалів та необхідність порушення провадження у справі.

Керуючись ст.23 Закону України "Про прокуратуру", ст.ст. 29, 61, 64, 65, 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

У Х В А Л И В:

1. Підтвердити підстави представництва заступником прокурора Луганської області в інтересах держави в особі Державної інспекції сільського господарства в Луганській області з заявленими позовними вимогами.

2. Порушити провадження у справі та прийняти позовну заяву до розгляду.

3. Розгляд справи призначити на 22.09.2015 о 12 год. 00 хв.

4. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: м. Харків, проспект Леніна, 5, кабінет № 220 .

5. Прокурору: письмово обґрунтувати необхідність залучення до участі у справі у якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Головне управління Держгеокадастру у Луганській області; вказати на якій стороні слід залучити третю особу (на стороні позивача чи відповідача-1 або відповідача-2); подати письмові пояснення на відзиви відповідачів, документальне підтвердження пояснень.

6. Позивачу: подати письмові пояснення на позовну заяву, докази його надсилання заявнику, відповідачам, документальне підтвердження викладених у відзиві доводів; подати письмові пояснення на відзиви відповідачів, документальне підтвердження пояснень.

7. Відповідачу-1: подати відзив на позовну заяву, докази його надсилання заявнику, позивачу, відповідачу-2, документальне підтвердження викладених у відзиві доводів; документи у підтвердження правого статусу (оригінали - до огляду у судовому засіданні, належним чином посвідчені копії - до справи); при наявності заперечень по справі документальне підтвердження.

8. Відповідачу-2: подати відзив на позовну заяву, докази його надсилання заявнику, позивачу, відповідачу-1, документальне підтвердження викладених у відзиві доводів; документи у підтвердження правого статусу (оригінали - до огляду у судовому засіданні, належним чином посвідчені копії - до справи); при наявності заперечень по справі документальне підтвердження.

Участь повноважних представників сторін в засідання суду обов'язкова.

Суд доводить до відома учасників судового процесу, що вони мають право отримувати процесуальні документи в електронному вигляді відповідно до наказу Державної судової адміністрації України від 31.05.2013 № 72 "Про реалізацію проекту щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу".

Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:

1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua.

2. Подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної Заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в Заявці.

Суддя В.В. Корнієнко

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення09.09.2015
Оприлюднено17.09.2015
Номер документу50222022
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —913/657/15

Постанова від 18.10.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Рогач Л.I.

Ухвала від 06.10.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Рогач Л.I.

Постанова від 04.07.2016

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Сгара Е.В

Ухвала від 03.02.2016

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 05.01.2016

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 24.11.2015

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 10.11.2015

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 28.10.2015

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 22.09.2015

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 09.09.2015

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні