Рішення
від 12.10.2009 по справі 1/108
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

1/108

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          

12.10.09                                                                                           Справа№ 1/108

                                                                                                          

За позовом: Прокурора Залізничного району м.Львова, в інтересах держави в особі Управління державної служби охорони при ГУМВС України у Львівській області, м.Львів

до відповідача: Приватного підприємства „Фітоком”, м.Львів

про стягнення заборгованості  в сумі 1719,00 грн.

                                                                                                                                   Суддя  Гулик Г.С.                                                                 

                                                                                                                        при секретарі  Брик І.С.

Представники:

Від прокуратури: Пиць Н.В. –помічник прокурора; Брухаль Л.Б. - помічник прокурора;  

Від позивача: не з'явився

Від відповідача: не з'явився          

    

        Суть спору: Прокурор Залізничного району м.Львова, в інтересах держави в особі Управління державної служби охорони при ГУМВС України у Львівській області звернувся із позовом  до Приватного підприємства „Фітоком” про стягнення заборгованості  в сумі 1719,00 грн.                   

       Ухвалою суду від 14.09.2009р. порушено провадження у справі, справу призначено до розгляду на 23.09.2009р. В судовому засіданні 23.09.2009р. позивач позовні вимоги підтримав, просив їх задоволити. Представник прокуратури позовні вимоги підтримав з тих же підстав, що і позивач. В судове засідання 23.09.2009р. відповідач явки повноважного представника не забезпечив, вимог ухвали суду не виконав. Ухвалою суду від 23.09.2009р. розгляд справи було відкладено до 12.10.2009р.  у зв'язку з неявкою відповідача в судове засідання та неподанням ним відзиву на позов, та з метою додаткового повідомлення відповідача за його фактичною адресою-місцезнаходженням: Львівська область, м.Червоноград, вул.В.Стуса, 25.   

       В судовому засіданні 12.10.2009р. представники прокуратури позовні вимоги підтримали, з підстав, викладених у позовній заяві, просять стягнути з відповідача заборгованість у сумі 1719,00 грн.  В судове засідання представник позивача не з'явився, про причини неявки суду не повідомив.                 

        В судове засідання 12.10.2009р. відповідач повторно не з'явився, відзиву на позов не направив, хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце слухання справи, а тому враховуючи також письмове клопотання представників прокуратури про розгляд справи без  участі відповідача, суд вважає за можливе розглянути справу без участі відповідача, в порядку ст.75 ГПК України.

       Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників прокуратури, повно, всебічно і об'єктивно з'ясувавши усі обставини справи в їх сукупності, дослідивши наявні в матеріалах справи докази судом встановлено таке.

       Прокуратурою Залізничного району м.Львова було проведено перевірку позивача Управління державної служби охорони при ГУМВС України у Львівській області (Охорони) щодо стану дотримання умов договору від 14.12.2007р. №3176  на централізовану охорону майна на  об'єкті підрозділом Державної служби охорони при МВС України) та від 14.12.2007р. №3177 (на надання послуг  спостереження  сигналізації термінового виклику наряду охорони), по охороні Приватного підприємства „Фітоком”, магазин „Ельдорадо” (Львівська область, м.Червоноград, вул.Сокальська, 14), що охоронялася Червоноградським ВДСО УДСО при ГУМВСУ у Львівській області.

        Відповідно до п.2.1 договору від 14.12.2007р. №3176  на централізовану охорону майна на  об'єкті підрозділом Державної служби охорони при МВС України) –Замовник доручає, а охорона зобов'язується здійснювати охорону майна Замовника  на об'єкті та обслуговування сигналізації на цьому об'єкті.

        У п.3.2  договору встановлено, що вартість охоронних послуг по договору за кожний окремий місяць  розраховується сторонами на підставі дислокації та розрахунку, відповідно до  кількості годин надання цих послуг в кожному  окремому місяці та їх вартості. Оплата за послуги Охорони здійснюється Замовником на умовах попередньої оплати шляхом перерахування грошових коштів на банківських рахунок Охорони. Перший платіж  по договору  у сумі вартості послуг охорони за перший місяць охорони об'єкту здійснюється Замовником  впродовж 2-ох банківських  днів після підписання сторонами договору. Усі наступні платежі по договору здійснюються  Замовником  не пізніше 15-ого числа кожного місяця за цей місяць. Датою оплати вважається дата зарахування  коштів Замовника  на банківський рахунок охорони. Сторонами було підписано протокол узгодження  договірної ціни  за здійснення заходів охорони.

        Також позивачем був складений та підписаний  розраховуємий  рядок  по охороні (додаток „1 до договору від 14.12.2007р. №3176).

        Згідно з п.2.1 договору від 14.12.2007р. №3177 (на надання послуг  спостереження  сигналізації термінового виклику наряду охорони) –Замовник доручає, а охорона зобов'язується здійснювати спостереження та обслуговування сигналізації на об'єкті Замовника, забезпечити негайне прибуття НО на об'єкт у разі  спрацювання  сигналізації та здійснення  НО відповідних дій, спрямованих на встановлення  причин спрацювання сигналізації, а в разі  необхідності  - припинення  правопорушення  або злочину на об'єкті.

        У п.3.2  договору встановлено, що оплата за цим договором здійснюється Замовником щомісячно до 10-ого числа місяця, в якому надаються послуги, шляхом перерахування Замовником грошових коштів у сумі  місячної вартості послуг, визначеної у розрахунку, на рахунок охорони. Сторонами було підписано протокол узгодження договірної ціни  за здійснення заходів охорони.

        Також позивачем були складені та підписані: розраховуємий рядок по охороні (додаток „1 до договору від 14.12.2007р. №3177) та акти прийому-здачі виконаних робіт/послуг по договору від 14.12.2007р. №3177: ЧР-0000355 за січень 2009р. на суму 124,90 грн. (з ПДВ);  №ЧР-0001215 за лютий 2009р. на суму 120,90 грн. (з ПДВ); №ЧР-0002066 за березень 2009р. на суму 125,90 грн. (з ПДВ); №ЧР-0002921 за квітень 2009р. на суму 125,40 грн. (з ПДВ); №ЧР-0003740 за травень 2009р. на суму 115,90 грн. (з ПДВ).  

       Як вбачається із розрахунку ціни позову, доданого до позовної заяви, сума заборгованості відповідача перед позивачем по наданих послугах становить 1719,00 грн.

       30.06.2009р. на адресу відповідача позивачем було направлено претензію вих.№1020/Пв про негайне погашення заборгованості у сумі 1719,00 грн.

        Позивачем виконано свої договірні зобов'язання на суму 2619,00 грн., що підтверджено актами прийому здачі виконаних робіт/послуг, однак відповідачем так і не було проведено повної оплати за надані послуги за період з січня по травень 2009р., заборгованість відповідача становить 1719,00 грн.

        Доказів погашення заборгованості, станом на момент прийняття рішення, відповідачем в суд не подано.     

       При прийнятті рішення суд виходив з того, що відповідно до ст.526 Цивільного кодексу України та ст.193 Господарського кодексу України зобов'язання повинні виконуватися належним чином згідно умов договору та актів цивільного законодавства, а при відсутності таких вказівок –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.  

       Статтею 901 ЦК України –за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується  за  завданням  другої сторони (замовника) надати послугу, яка  споживається  в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується  оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.  

       Згідно із ст.903 ЦК України  - якщо договором  передбачено надання послуг за плату, замовник  зобов'язаний оплатити  надану  йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

       Відповідно до п.2.1 договору від 14.12.2007р. №3176  на централізовану охорону майна на  об'єкті підрозділом Державної служби охорони при МВС України) –Замовник доручає, а охорона зобов'язується здійснювати охорону майна Замовника  на об'єкті та обслуговування сигналізації на цьому об'єкті. У п.3.2  договору встановлено, що вартість охоронних послуг по договору за кожний окремий місяць  розраховується сторонами на підставі дислокації та розрахунку, відповідно до  кількості годин надання цих послуг в кожному  окремому місяці та їх вартості. Оплата за послуги Охорони здійснюється Замовником на умовах попередньої оплати шляхом перерахування грошових коштів на банківських рахунок Охорони. Перший платіж  по договору  у сумі вартості послуг охорони за перший місяць охорони об'єкту здійснюється Замовником  впродовж 2-ох банківських  днів після підписання сторонами договору. Усі наступні платежі по договору здійснюються  Замовником  не пізніше 15-ого числа кожного місяця за цей місяць. Датою оплати вважається дата зарахування  коштів Замовника  на банківський рахунок охорони.  

        Згідно з п.2.1 договору від 14.12.2007р. №3177 (на надання послуг  спостереження  сигналізації термінового виклику наряду охорони) –Замовник доручає, а охорона зобов'язується здійснювати спостереження та обслуговування сигналізації на об'єкті Замовника, забезпечити негайне прибуття НО на об'єкт у разі  спрацювання  сигналізації та здійснення  НО відповідних дій, спрямованих на встановлення  причин спрацювання сигналізації, а в разі  необхідності  - припинення  правопорушення  або злочину на об'єкті. У п.3.2  договору встановлено, що оплата за цим договором здійснюється Замовником щомісячно до 10-ого числа місяця, в якому надаються послуги, шляхом перерахування Замовником грошових коштів у сумі  місячної вартості послуг, визначеної у розрахунку, на рахунок охорони.

        Згідно із ст.530 ЦК України –якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає  виконанню  у цей строк (термін).

        Частиною 7 ст.193 ГК України встановлено, що не допускається одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором  не було виконано  належним чином.

       Відповідно до вимог ст.610 ЦК України –порушенням зобов'язання є його невиконання  або  виконання  з порушенням умов, визначених  змістом зобов'язання. Статтею 611 ЦК України передбачені наслідки  порушення  зобов'язання.

       Згідно із ст.625 ЦК України –боржник не звільняється від відповідальності за неможливість  виконання ним  грошового зобов'язання.   

       Відповідно до вимог ст.629 ЦК України –договір є обов'язковим для  виконання сторонами.

       В судовому засідання 12.10.2009р. було проголошено вступну та резолютивну частини рішення, повний текст рішення виготовлений та підписаний 13.10.2009р.

        Виходячи із змісту наведених норм, суд прийшов до висновку про задоволення позовних вимог повністю.  

        Оскільки спір виник з вини відповідача судові витрати стягуються з відповідача в дохід державного бюджету.  

        На підставі викладеного та керуючись ст.ст.526, 530, 610, 611, 625, 629, 901, 903 Цивільного кодексу України, ст.193 Господарського кодексу України та ст.ст.3, 12, 15, 44, 47-1, 49, 75, 82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України,  суд, -

                                                       

                                                                      ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити повністю.

2. Стягнути з Приватного підприємства „Фітоком” (79000, м.Львів, пр-т.Чорновола, 59; фактична адреса: 80100, Львівська область, м.Червоноград, вул.В.Стуса, 25, ідентифікаційний код ЄДРПОУ 31729614) на користь Управління державної служби охорони при ГУМВС України у Львівській області (79019, м. Львів, вул.Липинського, 44, ідентифікаційний код ЄДРПОУ 08596956) 1719 грн. 00 коп. боргу.

3. Стягнути з Приватного підприємства „Фітоком” (79000, м.Львів, пр-т.Чорновола, 59; фактична адреса: 80100, Львівська область, м.Червоноград, вул.В.Стуса, 25, ідентифікаційний код ЄДРПОУ 31729614) в дохід державного бюджету - 102 грн. 00 коп. державного мита та 236 грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне  забезпечення судового процесу.

4.  Накази видати відповідно до ст.116 ГПК України.

            Рішення суду може бути оскаржено протягом десяти днів до Львівського апеляційного господарського суду.

            Рішення набирає законної сили  в порядку і в строки передбачені ст.85 ГПК України.  

    

Суддя                                                                                                     

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення12.10.2009
Оприлюднено20.10.2009
Номер документу5034731
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1/108

Ухвала від 08.04.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Ухвала від 18.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Ухвала від 26.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник В.І.

Ухвала від 25.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник В.І.

Ухвала від 25.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник В.І.

Рішення від 06.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник В.І.

Ухвала від 22.03.2011

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Желiк Борис Євграфович

Ухвала від 06.03.2011

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Желiк Борис Євграфович

Ухвала від 24.02.2011

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Желiк Борис Євграфович

Ухвала від 23.02.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Довга О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні