Ухвала
від 31.10.2013 по справі 9/906/65/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65

УХВАЛА

Від "31" жовтня 2013 р. Справа № 9/906/65/13-г

Господарський суд Житомирської області у складі судді Омельяна О.С. при секретарі Гаврилюку О.О., розглянувши матеріали справи

за заявою Управління Пенсійного фонду України в Житомирському районі Житомирської області (м. Житомир, ідентифікаційний код 20405029)

до боржника ОСОБА_1 "Меблі" (с. Левків, Житомирський район, ідентифікаційний код 13578746)

про визнання банкрутом,

за участі представників:

ініціюючого кредитора: УПФУ в Житомирському районі - ОСОБА_2 - начальник відділу обліку надходження платежів, дов. вих. №218/06 від 10.01.2013 р.;

боржника: ліквідатор ОСОБА_3, свідоцтво про право на здійснення діяльності а/к №839 від 19.04.2013 р.,

встановив:

у провадженні господарського суду Житомирської області перебуває справа про банкрутство Кооперативу "Меблі" (далі - боржник), порушена ухвалою суду від 18.01.2013 р. в порядку ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції до 19.01.2013 р.

Ухвалою господарського суду від 17.09.2013 р., зокрема, продовжено строк ліквідаційної процедури банкрута та повноважень ліквідатора боржника ОСОБА_3 до 31.10.2013 р., призначено засідання суду для з'ясування стану здійснення ліквідаційної процедури банкрута, зобов'язано ліквідатора банкрута ОСОБА_3 надати документи згідно резолютивної частини ухвали.

До господарського суду через загальний відділ 31.10.2013 р. від ліквідатора боржника ОСОБА_3 надійшов проміжний звіт про проведену роботу від 31.10.2013 р. вих. №29/297 та клопотання від 31.10.2013 р. № 29/298 про продовження строку ліквідаційної процедури банкрута та повноважень ліквідатора боржника на один місяць до 31.11.2013 р.

У судовому засіданні ліквідатором боржника ОСОБА_3 повідомлено про хід ліквідаційної процедури банкрута, підтримано клопотання про продовження строку ліквідаційної процедури банкрута та повноважень ліквідатора боржника на один місяць до 31.11.2013 р.

Також, ліквідатором боржника ОСОБА_3 в судовому засіданні пояснено, що отримано акт звірки коштів, які обліковуються на рахунку банкрута, що був відкритий в Житомирському ТВБВ Житомирської дирекції банку "Україна", платіжні доручення на прийняття коштів до сплати на загальну суму 7011,90 грн. Згідно даних документів банком "Україна" не забезпечено сплату 7011,90 грн. Зважаючи на викладене, ліквідатор вважає, що Кооператив "Меблі" є кредитором АК АПБ "Україна", згідно платіжних доручень на прийняття коштів до сплати на загальну суму 7011,90 грн.

Крім того, ліквідатором боржника ОСОБА_3 заявлено клопотання про затвердження реєстру вимог кредиторів боржника.

Представником ініціюючого кредитора підтримано клопотання ліквідатора боржника про продовження строку ліквідаційної процедури банкрута та повноважень ліквідатора боржника на один місяць до 31.11.2013 р., а також про затвердження реєстру вимог кредиторів боржника.

Заслухавши уповноваженого представника ініціюючого кредитора, ліквідатора банкрута ОСОБА_3, дослідивши матеріали справи, господарський суд Житомирської області встановив наступне.

Оголошення про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури опубліковано в газеті "Голос України" №82-83 (5582-5583) від 27.04.2013 р. (а.с. 132).

Крім того, відповідно до ч. 5 ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції до 19.01.2013 р. (далі - Закон) ліквідатором було письмово повідомлено про визнання господарським судом відсутнього боржника банкрутом усіх відомих йому кредиторів відсутнього боржника.

Після опублікування зазначеного оголошення кредитори з вимогами до боржника до господарського суду та ліквідатора боржника ОСОБА_3 не зверталися.

Ліквідатором ОСОБА_3 подано до господарського суду реєстр вимог кредиторів боржника з включеними до нього вимогами управління Пенсійного фонду України в м. Житомирі на загальну суму 2435,17 грн., з яких 2434,58 грн. основний борг (друга черга), 0,59 грн. пеня (шоста черга).

Разом з тим, справу №9/906/65/13-г про банкрутство Кооперативу "Меблі", порушено ухвалою суду від 18.01.2013 р. за заявою управління Пенсійного фонду України в Житомирському районі Житомирської області.

Крім того, управління Пенсійного фонду України в м. Житомирі з вимогами до боржника у справі про банкрутство Кооперативу "Меблі" не зверталося.

Таким чином, ліквідатором ОСОБА_3 у реєстрі вимог кредиторів боржника невірно зазначено найменування ініціюючого кредитора.

Згідно з абз. 7 ст. 1 Закону до складу грошових зобов'язань боржника не зараховуються недоїмка (пеня, штраф), визнана на дату подання заяви до господарського суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 15 Закону у реєстрі вимог кредиторів повинні міститися відомості про кожного кредитора, розмір його вимог за грошовими зобов'язаннями чи зобов'язаннями щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), черговість задоволення кожної вимоги, окремо розмір неустойки (штрафу, пені).

Черговість задоволення вимог кредиторів визначена у ст. 31 Закону, у зв'язку з чим неустойка (пеня, штраф) відображається у реєстрі окремим рядком та підлягає задоволенню у шосту чергу.

Суми неустойки (штрафу, пені) включаються в реєстр вимог кредиторів окремим рядком і не можуть бути підставою для визначення кількості голосів, які належать кожному кредитору при прийнятті рішення на зборах кредиторів та на засіданні комітету кредиторів.

У ст. 16 Закону передбачається на час дії процедур банкрутства утворення представницького органу кредиторів - комітету кредиторів, який обирається зборами кредиторів, у складі не більше семи осіб.

Відповідно до ч. 6 ст. 16 Закону, вибори комітету кредиторів проводяться за списком відкритим голосуванням більшістю голосів присутніх на зборах кредиторів, визначених пропорційно сумі вимог кредиторів, включених до реєстру вимог кредиторів, кратній тисячі гривень.

Згідно з ч. 11 ст. 30 Закону, утворення комітету кредиторів зобов'язує ліквідатора, не рідше одного разу на місяць, звітувати перед комітетом про свою діяльність, надавати інформацію про фінансове становище і майно боржника при проведенні ліквідаційної процедури, використання коштів боржника, а також іншу інформацію на вимогу комітету кредиторів.

Відповідно до ч. 13 ст. 30 Закону, у разі невиконання або неналежного виконання ліквідатором своїх обов'язків господарський суд за клопотанням комітету кредиторів може припинити повноваження ліквідатора і, за пропозицією комітету кредиторів, призначає нового ліквідатора.

Порядок та черговість задоволення вимог кредиторів, визначений в статті 31 Закону, застосовується також у разі здійснення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника за правилами статті 52 Закону.

Відповідно до ч. 5 ст. 31 Закону, вимоги, заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, не розглядаються і вважаються погашеними.

Обґрунтованість включення до реєстру вимог кредиторів підтверджується доданими до заяв кредиторів документами та іншими матеріалами справи.

Ураховуючи викладене, господарський суд вважає за можливе затвердити реєстр вимог кредиторів ОСОБА_1 "Меблі" з включеними до нього вимогами УПФ України в Житомирському районі на загальну суму 2435,17 грн., з яких 2434,58 грн. основний борг (друга черга), 0,59 грн. пеня (шоста черга), та призначити наступне засідання суду.

Згідно з п. 4.11 Постанови Пленуму Вищого господарського суду "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" від 21.02.2013р. №7, розподіл сум судового збору (так само як й інших судових витрат) у непозовному провадженні, зокрема, як-от у справах про банкрутство, здійснюється, оскільки інше не передбачено законом, за загальними правилами ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

Ураховуючи викладене, у зв'язку із звільненням УПФ України в Житомирському районі від сплати судового збору за подачу заяви до господарського суду про порушення справи про банкрутство боржника, підлягає сплаті боржником 5735,00 грн. в дохід Державного бюджету України, які слід включити до першої черги реєстру вимог кредиторів боржника.

Судом розглянуто клопотання ліквідатора боржника ОСОБА_3 від 31.10.2013 р. № 29/298 про продовження строку ліквідаційної процедури та повноважень ліквідатора на один місяць до 31.11.2013 р.

Ліквідатором обґрунтовано необхідність продовження ліквідаційної процедури підготовкою ліквідаційного балансу банкрута.

За змістом ч. 2 ст. 22 Закону в редакції до 19.01.2013 р., загальний строк ліквідаційної процедури боржника не може перевищувати 18 місяців. Господарський суд може продовжити цей строк на шість місяців, якщо інше не передбачено цим Законом.

У ст. 86 Постанови ВСУ № 15 від 18.12.2009 р. "Про судову практику в справах про банкрутство" (далі - Постанова № 15) зазначено, що ліквідатор зобов'язаний вчинити ліквідаційні заходи і передати на затвердження господарському суду звіт та ліквідаційний баланс у встановлений строк, проте, невиконання ліквідатором цих дій у граничні строки, визначені Законом, не є підставою для припинення провадження у справі.

Наслідків перевищення строку ліквідаційної процедури, як зазначено у Постанові Пленуму Верховного Суд України № 15, Закон не містить.

У ч. 3 ст. 24 Закону в редакції до 19.01.2013 р. зазначено, що ліквідатор виконує свої повноваження до завершення ліквідаційної процедури в порядку, встановленому цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.

Таким чином, оскільки всі необхідні заходи, що є обов'язковими для здійснення в ліквідаційній процедурі банкрута ліквідатором боржника в межах строку ліквідаційної процедури в повному обсязі не виконано у відповідності до ст. 32 зазначеного Закону, з урахуванням того, що у листопаді місяці 2013 року тридцять календарних днів, господарський суд дійшов висновку про необхідність частково задоволення клопотання і продовження строку ліквідаційної процедури Кооперативу "Меблі" та повноважень ліквідатора банкрута ОСОБА_3 до 30.11.2013 р.

Керуючись ст. 86 ГПК України, ст.ст. 1, 22-32, 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції до 19.01.2013 р., господарський суд Житомирської області, -

ухвалив:

1. Інформацію ліквідатора взяти до відома.

2. Продовжити строк ліквідаційної процедури Кооперативу "Меблі" та повноважень ліквідатора боржника ОСОБА_3 до 30.11.2013 р.

3. Затвердити реєстр вимог кредиторів ОСОБА_1 "Меблі" (ідентифікаційний код 13578746) на загальну суму 8170,17 грн. з включеними до нього вимогами ініціюючого кредитора:

- управління Пенсійного фонду України в Житомирському районі Житомирської області на суму 2434,58 грн. основний борг (друга черга) та 0,59 грн. пеня (шоста черга).

4. У зв'язку зі звільненням УПФ України в Житомирському районі від сплати судового збору за подачу заяви про порушення справи про банкрутство боржника до господарського суду, судовий збір в сумі 5735,00 грн. підлягає сплаті боржником в доход Державного Бюджету України (перша черга).

5. Перші загальні збори кредиторів провести за місцем знаходження боржника. Обов'язки по організації проведення зборів кредиторів покласти на ліквідатора боржника ОСОБА_3

6. Призначити засідання суду для з'ясування стану здійснення ліквідаційної процедури банкрута на 26.11.2013 р. об 11:00 в приміщенні господарського суду Житомирської області, каб. №110.

7. Ліквідатору банкрута ОСОБА_3 надати у судове засідання:

- протокол зборів кредиторів та протокол засідання комітету кредиторів;

- за результатами проведеної роботи, згідно зі ст. 32 зазначеного Закону, подати ліквідаційний баланс, звіт про проведену роботу та інші матеріали, що свідчать про виконання ліквідатором покладених на нього обов'язків (докази, що свідчать про відсутність ліквідаційної маси; реєстр вимог кредиторів з зазначенням сум, які є неможливими до погашення; пояснювальну записку ліквідатора до ліквідаційного балансу).

8. В засідання суду викликати представника ініціюючого кредитора та ліквідатора банкрута ОСОБА_3

9. Копію ухвали надіслати на адреси ініціюючого кредитора та ліквідатора банкрута ОСОБА_3

Ухвала господарського суду набирає законної сили в установленому законом порядку.

Суддя Омельян О.С.

Розрахунок розсилки:

1 - УПФУ в Житомирському районі (нарочно під розпис або рек.);

2 - а/к ОСОБА_3 (нарочно під розпис або рек.).

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення31.10.2013
Оприлюднено25.09.2015
Номер документу50649257
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/906/65/13-г

Ухвала від 17.09.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Омельян О.С.

Ухвала від 19.03.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Омельян О.С.

Ухвала від 31.10.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Омельян О.С.

Ухвала від 24.12.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Омельян О.С.

Ухвала від 12.12.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Омельян О.С.

Ухвала від 06.08.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Омельян О.С.

Постанова від 09.04.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Омельян О.С.

Ухвала від 18.01.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Омельян О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні