Рішення
від 25.05.2010 по справі 12/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 77-96-83

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 травня 2010 р. Справа № 12/20

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Матуляка П.Я. при секретарі судового засідання Кучмі І.І. , розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Відкритого акціонерного товариства "Зелене господарство" вул.Коновальця, 411а, м.Івано-Франківськ

до відповідача ОСОБА_1 підприємства "Форміка" вул. Шевченка, 107, с.Вовчинець, Івано-Франківська область, 76491

про стягнення 12051,86грн. заборгованості та виселення із займаних нежитлових приміщень

за участі представників сторін:

Від позивача: 1)ОСОБА_2, (довіреність №02/01-1 від 04.01.10р. - представник) , 2)ОСОБА_3 , представник , довіреність №02/01-1 від 04.01.2010.

Від відповідача: не з"явився

встановив , що що позовні вимоги мотивовані невиконанням відповідачем прийнятих на себе договірних зобов"язань по договору оренди нежитлового приміщення б/н від 02.03.09 в частині сплати орендної плати .

Представники позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримали в повному обсязі з підстав , викладених в позовній заяві .

Відповідач в судове засідання не з"явився двічі , хоча про час та місце судового розгляду належним чином повідомлений ухвалою суду від 07.04.10 за юридичною адресою , зазначеною у ЄДРПОУ (що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців ) .

За таких обставин , суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами згідно зі ст.75 ГПК України без участі представника відповідача , запобігаючи , одночасно , безпідставному затягуванню розгляду спору та сприяючи своєчасному поновленню порушеного права.

Так , на підставі договору оренди нежитлових приміщень б/н від 02.03.09 , укладеного між Відкритим акціонерним товариством "Зелене господарство"(орендодавець) та ОСОБА_1 підприємством "Форміка" (орендар) , останньому надано у тимчасове володіння та користування нежитлове приміщення адміністративного корпусу на другому поверсі в м.Івано-Франківську по вул.Є.Коновальця , 411-А . Даний факт підтверджується оглядом в судовому засіданні фотокопії вищезазначеного договору .

За змістом п.п.5.1 , 5.2 договору оренди нежитлових приміщень б/н від 02.03.09 розмір орендної плати за весь об"єкт , що орендується , складає 782грн.88коп. за місяць . включаючи ПДВ , яка сплачується місяць наперед в безготівковій формі шляхом перерахування суми орендної плати на рахунок орендодавця або в готівковій формі в касу підприємства . Здійснення оплати за оренду приміщення та комунально-побутових послуг . пов"язаних з експлуатацією даного об"єкту орендарем проводиться на умовах попередньої оплати , котра вноситься не пізніше 5 числа , за який здійснюється передоплата , в розмірі вартості оренди у минулому місяці на підставі виписаних рахунків .

В порушення прийнятих на себе договірних зобовВ»язань відповідач не виконував умови договору в частині своєчасності сплати орендної плати та комунальних послуг , внаслідок чого заборгованість ОСОБА_1 підприємства "Форміка" по орендній платі та комунальних послугах станом на 02.03.10 складає 10251грн.88коп.

Пунктами 10.1 , 10.3 договору оренди нежитлових приміщень б/н від 02.03.09 встановлено, що цей договір укладено строком на один рік. Чинність договору припиняється внаслідок закінчення терміну дії договору .

01.02.10 позивачем на адресу відповідача направлено повідомлення про припинення договору оренди нежитлового приміщення та звільнення орендованих приміщень , відповіді на яке позивачем не отримано.

Доказів погашення заборгованості та звільнення орендованих приміщень відповідачем суду не подано .

Крім того , у зв"зку з порушенням відповідачем прийнятих на себе договірних зобов"язань позивачем . у відповідності до п.9.2 договору та ст.625 Цивільного кодексу України нараховано пеню в розмірі 875грн.53коп. , 177грн.22коп. 3% річних та 747грн.23коп. інфляційних .

Суд вважає позов таким , що підлягає до задоволення , з огляду на наступне .

За змістом ст.11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставою виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договір .

Відповідно до ст. 509 Цивільного коедксу України зобов"язання виникають з підстав , передбачених ст.11 цього кодексу , зокрема , із договорів .

За змістом ст.ст.526 , 530 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином та у встановлений строк . Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Приписами ст.759 Цивільного кодексу України встановлено , що за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Згідно ч.1ст.764 Цивільного кодексу України якщо наймач продовжує користуватися майном після закінчення строку договору найму, то, за відсутності заперечень наймодавця протягом одного місяця, договір вважається поновленим на строк, який був раніше встановлений договором.

Матеріалами справи підтверджується , що 01.02.10 позивачем на адресу відповідача направлено повідомлення про припинення договору оренди нежитлового приміщення та звільнення орендованих приміщень .

За змістом ст.785 Цивільного кодексу України у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Системний аналіз вищенаведених норм закону дає підстави для висновку суду про обгрунтованість позовних вимог в частині стягнення 10251грн.88коп. заборгованості по орендній платі та комунальних послугах .

Крім того , приписами ст. 193 Господарського кодексу України встановлено , що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених Господарським кодексом, іншими законами або договором.

Відповідно до ч.2 ст. 343 Господарського кодексу України та ст. 1 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов’язань" розмір пені обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня. А п.6ст.232 Господарського кодексу України встановлено , що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором , припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Пунктом 9.2 договору оренди нежитлових приміщень б/н від 02.03.09 встановлено , що у випадку прострочення по оплаті орендних платежів орендар сплачує пеню в розмірі облікової ставки НБУ за відповідний період за кожен день прострочення .

Таким чином , позовна вимога щодо стягнення пені в розмірі 875грн.53коп. за період з 19.09.09 по 19.03.10 є обгрунтованою .

За приписами ст.625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Факт порушення виконання грошового зобов’язання відповідачем підтверджується матеріалами справи , тому суд вважає позовні вимоги щодо стягнення 177грн.22коп. 3% річних та 747грн.23коп. інфляційних обгрунтованими .

Судові витрати по справі у відповідності до ст.49 ГПК УКраїни слід покласти на відповідача .

Керуючись ст. 124 Конституції України, ст.ст. 526 , 530 , 625 , 759,764 ,785 Цивільного кодексу України, ст.ст. 193 , 232 , ч.2 ст. 343 Господарського кодексу України , ст. 1 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов’язань" , ст. 49, 75 , 82-84 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 підприємства "Форміка" ( вул. Шевченка, 107, с.Вовчинець, Івано-Франківська область , код ЄДРПОУ 32606109 ) 10251грн.88коп.(десять тисяч двісті п"ятдесят одна гривня вісімдесят вісім копійок) основного боргу , 875грн.53коп. (вісімсот сімдесят п"ять гривень п"ятдесят три копійки ) пені , 177грн.22коп. (сто сімдесят сім гривень двадцять дві копійки) 3% річних , 747грн.23коп.(сімсот сорок сім гривень двадцять три копійки ) інфляційних , 120грн.52коп.(сто двадцять гривень п"ятдесят дві копійки) державного мита та 236 грн.(двісті тридцять шість гривень) витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу на користь Відкритого акціонерного товариства "Зелене господарство" (вул.Коновальця, 411а, м.Івано-Франківськ , код ЄДРПОУ 05479378) .

Наказ видати після набрання рішенням законної сили .

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, у разі, якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, воно набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання повного рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Матуляк П.Я.

рішення підписане 28.05.10

Виготовлено в АС "Діловодство суду"


ОСОБА_4 28.07.10

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення25.05.2010
Оприлюднено28.09.2015
Номер документу50932897
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/20

Судовий наказ від 11.05.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Френдій Н.А.

Ухвала від 06.04.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Френдій Н.А.

Ухвала від 05.03.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Френдій Н.А.

Ухвала від 23.03.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Френдій Н.А.

Рішення від 25.05.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Матуляк П. Я.

Ухвала від 28.01.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Костенко Д.А.

Ухвала від 10.03.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Костенко Д.А.

Ухвала від 18.03.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Костенко Д.А.

Ухвала від 14.07.2010

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Бутирський Андрій Анатолійович

Судовий наказ від 29.03.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Крейбух О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні