Постанова
від 06.07.2015 по справі 814/1253/15
МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Миколаїв

06.07.2015 р. № 814/1253/15

Миколаївський окружний адміністративний суд, у складі головуючого судді Марича Є.В. розглянув у письмовому провадженні адміністративну справу

за позовомПриватного підприємства Виробниче-комерційне підприємство "Каро", вул. Кооперативна, 21,Врадіївка,Врадіївський район, Миколаївська область,56301

доВідділу Держкомзему у Врадіївському районі Миколаївської обл., вул. Маяковського, 91,Врадіївка,Врадіївський район, Миколаївська область,56301

треті особиОСОБА_1, вул. Енгельса, 6,Врадіївка,Врадіївський район, Миколаївська область,56300 ОСОБА_2 Мефодіївна Миколаївська область, Врадіївський район, с. Новомиколаївське,, ОСОБА_3 Мефодіївна Миколаївська область, Врадіївський район, с. Новомиколаївське, ОСОБА_4, Миколаївська область, Врадіївський район, с. Новомиколаївське проскасування державної реєстрації договорів оренди земельних ділянок, ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство «Виробничо-комерційне підприємство «Каро» (далі-позивач, ПП ВКП «Каро», підприємство) звернулось до суду з позовом до Реєстраційної служби Врадіївського районного управління юстиції Миколаївської області (далі-відповідач 1, Реєстраційна служба) Відділу Держземагенства у Врадіївському районі Миколаївської області (далі-відповідач 2) про скасування державної реєстрації договорів оренди земельних ділянок ,, укладених між ФГ «Оазіс» з громадянами ОСОБА_2, земельна ділянка площею 3,98 га (кадастровий номер 4822381300:01:000:0473), земельна ділянка площею 3,92 га (кадастровий номер 4822381300:01:000:0483), земельна ділянка площею 3,95 га (кадастровий номер 4822381300:02:000:0188);ОСОБА_4, земельна ділянка площею 2,22 га (кадастровий номер 4822381300:01:000:0343)', земельна ділянка площею 1,17 га (кадастровий номер 4822381300:02:000:0041), земельна ділянка площею 2,23 га (кадастровий номер 4822381300:02:000:0130);ОСОБА_3, земельна ділянка площею 2,55 га (кадастровий номер 4822381300:01:000:0313), земельна ділянка площею 3,72 га (кадастровий номер 4822381300:02:000:0045);ОСОБА_1 , земельна ділянка площею 2,84 га (кадастровий номер 4822381300:01:000:0412), земельна ділянка площею 0,86 га (кадастровий номер 4822381300:01:000:0624), земельна ділянка площею 73 га (кадастровий номер 4822381300:01:000:0303); проведену 31.08.2012р.», за участю третіх осіб ОСОБА_2, ОСОБА_4, ОСОБА_3 та ОСОБА_1.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що відповідач 1 в порушення вимог діючого законодавства України здійснив реєстрацію договорів, а тому така реєстрація підлягає скасуванню.

Відповідачі заперечували проти позовних вимог, оскільки на їх думку позовні вимоги є необґрунтованими та безпідставними.

Справу розглянуто в порядку письмового провадження.

Дослідивши всі матеріали справи, оцінивши наявні докази в їх сукупності, суд встановив наступне.

Приватне підприємство «Виробничо-комерційне підприємство «Каро» звернулося до відділу Держкомзему у Врадіївському районі Миколаївської області із заявою про реєстрацію договорів оренди землі, згідно реєстру договорів, укладених ним із фізичними особами ОСОБА_2, ОСОБА_4, ОСОБА_3 та ОСОБА_1.

Статтею 1 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» передбачено, що цей Закон регулює відносини, пов'язані з державною реєстрацією прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», обов'язковій державній реєстрації підлягають речові права та обтяження на нерухоме майно, розміщене на території України, що належить фізичним та юридичним особам, державі в особі органів, уповноважених управляти державним майном, іноземцям та особам без громадянства, іноземним юридичним особам, міжнародним організаціям, іноземним державам, а також територіальним громадам в особі органів місцевого самоврядування, а саме: право володіння; право користування (сервітут); право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис); право забудови земельної ділянки (суперфіцій); право господарського відання; право оперативного управління; право постійного користування та право оренди земельної ділянки; право користування (найму, оренди) будівлею або іншими капітальними спорудами, їх окремими частинами; іпотека; довірче управління майном.

Згідно із частиною 5 статті 15 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», державна реєстрація прав (надання відмови в ній) проводиться в строк, що не перевищує чотирнадцяти робочих днів (крім випадків, встановлених у частині сьомій цієї статті) з моменту надходження до органу державної реєстрації прав заяви про таку реєстрацію та передбачених цим Законом та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до нього, документів, необхідних для її проведення.

В результаті перевірки поданих до реєстрації позивачем та ФГ «Оазис» документів відповідачем було виявлено в обмінних файлах позивача та ФГ «Оазис» наявність укладених договорів на одні і ті самі земельні ділянки. відповідач відмовив у державній реєстрації як позивачу так і ФГ «Оазис» направивши їм листа та запропонував забезпечити явку власників земельних ділянок.

Але, 31.08.2012р. відповідач зареєстрував договори оренди цих земельних ділянок укладених власниками з ФГ «Оазис».

Отже при проведені реєстрації, відповідач вчинив наступні дії:

- направив поштою керівникам позивача та ФГ «Оазис» листа в якому запропонував забезпечити явку громадян - власників земельних ділянок для проведення державної реєстрації;

- на підставі поданих громадянами заяв, про те що їхнє волевиявлення спрямоване на укладення договорів з ФГ «Оазис» а не з позивачем, через рік після отримання цих заяв провів державну реєстрацію договорів з ФГ «Оазис».

Однак, суд дійшов висновку, що такі дії не відповідають положенням діючого на момент проведення реєстрації законодавства з огляджу на таке.

На момент подачі заяви позивачем до територіального органу Держкомзему (та реєстрації договорів оренди з ФГ «Оазис») порядок реєстрації договорів оренди земельних ділянок із земель приватної власності регламентувався «Тимчасовим порядком ведення державного реєстру земель» затвердженого Наказом N 174 від 02.07.2003 (З подальшими змінами) зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25 липня 2003 р. за N 641/7962. (далі по тексту - «Тимчасовий порядок»).

Пунктом 1.2 Тимчасового порядку визначено, що реєстратори державного реєстру земель це структурні підрозділи Центру державного земельного кадастру, які мають доступ та вносять відомості до бази даних АС ДЗК, ведуть Поземельну книгу, здійснюють видачу та реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди (суборенди) землі, а також ведуть книгу реєстрації.

Пункти 2.4,2.5,2.б,2.7,2.8,9.4.1 Тимчасового порядку встановлюють, що:

(2.4) територіальний орган земельних ресурсів у 10-денний термін з дня отримання оформленого бланка договору оренди землі перевіряє наявність на титульному аркуші технічної документації відмітки про приймання обмінного файлу, зміст реєстраційної картки, відповідність відомостей, що містить реєстраційна картка та оформлений бланк договору оренди землі, до технічної документації (реєстраційної справи) та передає бланки договору оренди землі з реєстраційними картками оператору (реєстратору) за актом приймання-передавання. Надані документи повертаються виконавцю робіт на доопрацювання у разі: відсутності відмітки про приймання обмінного файла; наявності розбіжностей між відомостями, що містять реєстраційна картка, оформлений бланк договору оренди землі та технічна документація (реєстраційна справа) .

(2.5) Територіальний орган земельних ресурсів за актом приймання-передавання передає реєстраційну картку оператору (реєстратору) разом з усіма примірниками державного акта на право власності на земельну ділянку, державного акта на право постійного користування земельною ділянкою, договору оренди землі для їх видачі та державної реєстрації.

(2.6) Оператор (реєстратор) приймає від територіального органу земельних ресурсів договір оренди землі та реєстраційну картку. У разі виявлення розбіжностей договорі оренди землі та реєстраційній картці вони за актом приймання-передавання повертаються до територіального органу земельних ресурсів для доопрацювання.

(2.7.) У разі оформлення договору оренди (суборенди) землі територіальний орган земельних ресурсів надає за актом приймання- передавання оператору (реєстратору) реєстраційну справу для створення реєстраційної картки.

Оператор (реєстратор) у 10-денний термін заповнює реєстраційну картку.

(2.8) Оператор (реєстратор) здійснює видачу та реєстрацію договорів оренди (суборенди) землі. Видача договору оренди (суборенди) землі супроводжується внесенням запису про державну реєстрацію до відповідних розділів книги реєстрації. При цьому оператор (реєстратор) відображає дані державної реєстрації на всіх примірниках договорів оренди (суборенди) землі. До реєстраційної картки оператором (реєстратором) вносяться відомості про державну реєстрацію згідно з пунктом 3.4 цього Порядку.

Після внесення відомостей про державну реєстрацію до реєстраційної картки вона засвідчується підписом керівника з зазначенням прізвища та ініціалів і печаткою оператора (реєстратора).

Другий примірник договору оренди (суборенди) землі оператор (реєстратор) передає до територіальних органів земельних ресурсів за актом приймання-передавання.

(9.4.1) Для отримання договору оренди землі та здійснення його державної реєстрації представник орендаря земельної ділянки - юридичної особи пред'являє оператору (реєстратору) за місцем розташування земельної ділянки документ, що посвідчує особу, та надає документ, що підтверджує повноваження діяти від імені юридичної особи - орендаря земельної ділянки, а також копію свідоцтва про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи або копію довідки про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України та копію документа про сплату послуг за внесення записів до державного реєстру земель.

Для отримання договору оренди також додаються копії довідки про присвоєння ідентифікаційного номера органами Державної податкової адміністрації України, копії свідоцтва про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи або копії довідки про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, відповідно, для фізичних або юридичних осіб - орендодавців земельної ділянки.

Таким чином, вказаним Тимчасовим порядком встановлена чітка процедура реєстрації договорів оренди, перелік документів що надаються для реєстрації та дії суб'єкта владних повноважень при проведені державної реєстрації.

Однак відповідачем не був виконаний цей Порядок, разом з тим були вчинені дії які знаходяться за межами повноважень відповідача, а саме - виклик власників земельних ділянок чим фактично вирішив спір про право на оренду земельних ділянок, який виник між позивачем, власниками земельних ділянок та ФГ «Оазис», не усунувши одночасну наявність в обмінних файлах укладених договорів одних і тих земельних ділянок з позивачем та ФГ «Оазис» провів реєстрацію договорів укладених з ФГ «Оазис».

Таким чином, відповідач вийшов за межі своїх повноважень наданих порядком, та не вчинив дій передбачених цим Порядком у випадку наявності в обмінних файлах на одні і ті ж земельні ділянки двох орендарів, що є безумовною підставою для скасування проведеної ним реєстрації.

Також, під час розгляду справи, позивачем, відповідачами та третіми особами не було надано до суду документів підтверджуючих смерть третьої особи ОСОБА_1 (свідоцтво про смерть), а відтак відсутнє питання про закриття провадження у справі щодо даної особи.

Згідно з ч.2 ст.71 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Відповідачі не довели суду правомірність своїх дій щодо реєстрації, у зв'язку з цим, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст. 2, 7, 17, 94, 158, 161, 162, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Скасувати державну реєстрацію договорів оренди земельних ділянок, укладених між ФГ «Оазис» з громадянами ОСОБА_2, земельна ділянка площею 3,98 га (кадастровий номер 4822381300:01:000:0473), земельна ділянка площею 3,92 га (кадастровий номер 4822381300:01:000:0483), земельна ділянка площею 3,95 га (кадастровий номер 4822381300:02:000:0188); ОСОБА_4, земельна ділянка площею 2,22 га (кадастровий номер 4822381300:01:000:0343)', земельна ділянка площею 1,17 га (кадастровий номер 4822381300:02:000:0041), земельна ділянка площею 2,23 га (кадастровий номер 4822381300:02:000:0130); ОСОБА_3, земельна ділянка площею 2,55 га (кадастровий номер 4822381300:01:000:0313), земельна ділянка площею 3,72 га (кадастровий номер 4822381300:02:000:0045); ОСОБА_1 , земельна ділянка площею 2,84 га (кадастровий номер 4822381300:01:000:0412), земельна ділянка площею 0,86 га (кадастровий номер 4822381300:01:000:0624), земельна ділянка площею 0,73 га (кадастровий номер 4822381300:01:000:0303); проведену 31.08.2012 р.

Постанова набирає законної сили після закінчення 10-денного строку з дня проголошення/отримання постанови, якщо протягом цього часу не буде подано апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили постанови за наслідками апеляційного провадження.

Порядок та строки апеляційного оскарження визначені ст. 186 КАС України.

Суддя Є.В. Марич

Дата ухвалення рішення06.07.2015
Оприлюднено30.09.2015
Номер документу51005339
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —814/1253/15

Постанова від 31.10.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 30.10.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 15.04.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Ухвала від 19.07.2016

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Донець О.Є.

Постанова від 23.06.2016

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Косцова І.П.

Постанова від 23.06.2016

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Косцова І.П.

Ухвала від 07.10.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Милосердний М.М.

Ухвала від 06.07.2015

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Марич Є. В.

Постанова від 06.07.2015

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Марич Є. В.

Ухвала від 11.06.2015

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Марич Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні