Ухвала
від 09.10.2012 по справі б29/117-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

09.10.12р. Справа № Б29/117-09

Господарський суд Дніпропетровської області у складі: головуючого судді Полєва Д.М., суддів Бондарєва Е.М., Чередо А.Є.

при секретарі судового засідання Карпенко К.М.

за участю представників сторін:

від кредиторів: представник ПАТ "Ізоляція" ОСОБА_1 за довіреністю від 22.11.10р.

- представник СПД - фізичної особи ОСОБА_2 - ОСОБА_3 за довіреністю від 10.07.2012р.

- ОСОБА_2 (свідоцтво №267 від 28.05.02р.)

- представник Дніпропетровського обласного вузлу спеціального зв`язку ОСОБА_4 за дорученням № 03/541 від 18.09.2012р.

за участю: - арбітражний керуючий ОСОБА_5

- представник Головного управління юстиції у Дніпропетровській області ОСОБА_6 за довіреністю №11-19/1/11003 від 27.09.2012р.

- представник трудового колективу ДП "ПЗКМ" ОСОБА_7

розглянувши справу

за заявою Відкритого акціонерного товариства "Ізоляція", м. Донецьк

до боржника Державного підприємства "Придніпровський завод кольорових металів", м. Дніпродзержинськ, пр. Аношкіна, 179

про визнання банкрутом

СУТЬ СПРАВИ:

Розглядаються:

- клопотання кредитора фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 від 18.09.2012р та 09.10.2012р. про витребування у керуючого санацією копій матеріалів проведеної ним інвентаризації матеріальних цінностей, розрахунків та інших статей балансу боржника. Також заявник просить витребувати у керуючого санацією копії документів, що підтверджують прийняття ним документації, печаток, штампів, майна боржника та інформацію щодо відчуження матеріальних цінностей боржника під час процедури санації.

- скарга фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 на дії арбітражного керуючого.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Суть справи викладено в ухвалі суду від 10.04.2009р.

18.06.2012р. кредитором боржника фізичною особою - підприємцем ОСОБА_8 подано клопотання про витребування у керуючого санацією копій матеріалів проведеної ним інвентаризації матеріальних цінностей, розрахунків та інших статей балансу боржника, копії документів, що підтверджують прийняття ним документації, печаток, штампів, майна боржника та інформацію щодо відчуження матеріальних цінностей боржника під час процедури санації.

Своє клопотання заявник мотивує тим, що під час виконання ним обов'язків керівника боржника він у складі комісії разом з керуючим санацією провів інвентаризацію майна боржника та передав керуючому санацією документацію, матеріальні цінності, печатки, штампи боржника. Проте копії матеріалів інвентаризації та акту приймання-передачі документації та матеріальних цінностей боржника на неодноразові вимоги колишньому директору від керуючого санацією не отримано.

01.10.2012р. кредитором боржника фізичною особою - підприємцем ОСОБА_8 подано скаргу на бездіяльність керуючого санацією, яку обґрунтовано тим, що останнім не передано скаржнику (як колишньому керівнику боржника) документів щодо інвентаризації майна боржника, акту приймання-передачі документації та матеріальних цінностей останнього, яку проведено ним сумісно з колишнім керівником боржника, що викликає припущення щодо неоформлення належним чином матеріалів інвентаризації та неприйняття в господарське віддання всіх активів боржника, що в свою чергу може завдати матеріальної шкоди сторонам у справі.

09.10.2012р. кредитором боржника фізичною особою - підприємцем ОСОБА_8 подано клопотання про витребування у керуючого санацією документів, а саме копій матеріалів проведеної ним інвентаризації матеріальних цінностей, розрахунків та інших статей балансу боржника, копії документів, що підтверджують прийняття ним документації, печаток, штампів, майна боржника та інформації щодо відчуження матеріальних цінностей боржника під час процедури санації та долучити зазначені документи до матеріалів справи.

В судовому засіданні представник заявника зазначив, що витребувані документи необхідні фізичній особі - підприємцю ОСОБА_8 як колишньому керівнику боржника з метою запобігання у майбутньому претензій за належне збереження майна боржника та його передачі керуючому санацією не у повному обсягу або із порушеннями чинного законодавства. При цьому заявник зазначає, що на його думку, відмова керуючого санацією у наданні витребуваних документів свідчить про можливе зникнення або розтрату майна боржника.

Керуючий санацією у своєму відзиві проти клопотання фізичної особи - підприємця ОСОБА_8 заперечує, мотивуючи це тим, що чинним законодавством України не передбачено обов'язку керуючого санацією щодо передачі актів інвентаризації членам робочої групи, якою проводилась інвентаризації при передачі документації, матеріальних цінностей тощо та проведенні з цього приводу інвентаризації, а також не передбачено його обов"язку передавати зазначені документи колишньому керівнику боржника. Одночасно керуючим санацією зазначено, що вимог від заявника про надання йому матеріалів інвентаризації та актів приймання-передачі документації та матеріальних цінностей боржника до нього не надходило. З огляду на викладене, керуючий санацією просить скаргу на його бездіяльність відхилити, у задоволенні клопотань щодо зобов"язання передати витребувані документи колишньому керівнику боржника відмовити.

До зазначеного відзиву керуючим санацією додано акти від 16.11.2011р., 18.01.2012р. приймання - передачі документації, штампів та печаток боржника.

В судовому засіданні керуючий санації зазначив, що будь-яких дій щодо відчуження майна боржника в процедурі санації не проводилось.

Голова комітету кредиторів у судовому засіданні, також, заперечує проти задоволення клопотань та скарги кредитора, мотивуючи це тим, що інтереси всіх кредиторів представляє лише комітет кредиторів, який не вважає за доцільне витребування таких документів. Крім того голова комітету кредиторів посилається на відсутність правових підстав для витребування судом документів за клопотанням саме кредитора - фізичної особи підприємця ОСОБА_8, оскільки останній не є зареєстрованим у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, а тому не має прав кредитора у справі.

Відповідно до ст. 5 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Згідно із ст. 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Згідно з п. 6 ст. 17 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" керуючий санацією зобов'язаний: прийняти в господарське відання майно боржника та організувати проведення його інвентаризації.

Враховуючи те, що доводи скаржника стосовно бездіяльності керуючого санацією, а саме непередання ним колишньому керівнику боржника матеріалів інвентаризації майна боржника та актів приймання-передачі документів, матеріальних цінностей тощо та можливе зникнення в наслідок його діяльності майна боржника, ґрунтуються виключно на доводах та припущеннях, які не підтверджено відповідними доказами, суд вважає за необхідне у задоволенні скарги відмовити.

Доводи голови комітету кредиторів щодо відсутності у заявника статусу суб"єкта підприємницької діяльності, а відповідно й кредитора у справі спростовуються чинною ухвалою суду за наслідками попереднього судового засідання, під час якого фізичну особу - підприємця ОСОБА_8 визнано кредитором по справі.

Стосовно клопотань про зобов"язання передати колишньому керівнику актів приймання передачі матеріальних цінностей, документації боржника тощо та матеріалів інвентаризації майна боржника слід зазначити, що господарський суд позбавлений правових підстав щодо їх задоволення, тому ці клопотання підлягають відхиленню.

Одночасно, частково задовольняючи клопотання фізичної особи - підприємця ОСОБА_8 та з метою здійснення належного контролю за ходом процедури санації та діяльністю керуючого санацією, під час виконання ним своїх обов'язків, враховуючи те, що матеріали справи містять докази приймання - передачі документації, штампів та печаток боржника, суд вважає за необхідне зобов"язати керуючого санацією надати до матеріалів справи копії матеріалів проведення інвентаризації матеріальних цінностей, розрахунків та інших статей балансу боржника та призначеного ліквідатора арбітражного керуючого ОСОБА_5 надати суду для долучення до матеріалів справи отримані від керуючого санацією ОСОБА_9 всі наявні акти приймання-передачі майна та його інвентаризації.

Керуючись ст. ст. 86, 87 ГПК України, ст. ст. 17 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні скарги фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 на бездіяльність керуючого санацією відмовити.

Клопотання фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 від 18.09.2012р., 09.10.2012р. про витребування документів задовольнити частково.

Зобов'язати керуючого санацією надати для залучення до матеріалів справи копії матеріалів проведення інвентаризації матеріальних цінностей, розрахунків та інших статей балансу боржника в строк до 15.10.2012р.

Зобов’язати ліквідатора надати суду для залучення до матеріалів справи отримані від керуючого санацією ОСОБА_9 всі наявні акти приймання-передачі майна та його інвентаризації.

Головуючи колегії-суддя Суддя Суддя ОСОБА_10 ОСОБА_11 ОСОБА_12

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення09.10.2012
Оприлюднено02.10.2015
Номер документу51405688
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —б29/117-09

Ухвала від 11.10.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 10.10.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 27.09.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 25.07.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 09.06.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 07.06.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 26.05.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 22.12.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 09.10.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 24.05.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні