Ухвала
від 09.08.2011 по справі 4/26-б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65

УХВАЛА

від "09" серпня 2011 р. Справа № 4/26-Б.

За заявою Відкритого акціонерного товариства "Олевський завод тракторних нормалей" (м. Олевськ)

про визнання банкрутом

Суддя Лозинська І.В.

В засіданні прийняли участь:

від кредиторів: ОСОБА_1 - представник ЗАТ "Холдингова компанія "Укртехнопром", дов. №24 від 01.04.2011 р., ОСОБА_2 - представник ЗАТ "Укрмото", дов. від 27.04.2011 р., ОСОБА_3 - юрисконсульт ВАТ "Красилівський машинобудівний завод", дов. № 719 від 03.11.2010 р., ОСОБА_4 - начальник відділу проблемних активів філії "Відділення ПАТ Промінвестбанк в м. Житомир", дов. від 18.06.2010 р.

від боржника: ОСОБА_5 - розпорядник майна

- взяв участь: ОСОБА_6 - представник ТОВ "Олевський метизний завод", м. Олевськ, дов. від 05.08.2011 р.

Господарським судом Житомирської області розглядається справа про визнання банкрутом ВАТ "Олевський завод тракторних нормалей" (м. Олевськ)

Ухвалою від 06.07.2011 р. господарський суд продовжив процедуру розпорядження майном боржника до 10.08.2011 р.; призначив засідання суду для розгляду клопотання комітету кредиторів про введення процедури санації, призначення керуючим санацією арбітражного керуючого ОСОБА_5; зобов'язав розпорядника майна ОСОБА_5 надати докази реалізації майна боржника, на який було надано дозвіл судом, докази погашення боргу по заробітній платі перед працівниками боржника; провести інвентаризацію матеріальних цінностей боржника та надати відповідний акт щодо їх прийняття до свого відання ( а. с. 58, 59 у т. 6 ).

Ухвалою від 01.08.2011 р. господарський суд призначив до розгляду заяву розпорядника майна ОСОБА_5 про затвердження внесених до реєстру вимог кредиторів відомостей про заміну кредиторів; заяву ТОВ "Олевський метизний завод", м. Олевськ про внесення до реєстру вимог кредиторів даних про заміну кредиторів четвертої черги у відповідних сумах: ЗАТ "Холдингова компанія "Укртехнопром", м. Київ - 5592298,47 грн.; ЗАТ "Укрмото", м. Київ - 5282897,10 грн.; ВАТ "Красилівський машинобудівний завод", м. Красилів Хмельницької області - 304175,22 грн.; ТОВ "Інвестиційна компанія "Атланта", м. Луцьк Волинської області - 697242,55 грн.; ТОВ "ОСОБА_6 сервіс", смт. Торчин Луцького району Волинської області - 19 0779,76 грн., на одного кредитора - ТОВ "Олевський метизний завод", м. Олевськ із загальною сумою вимог в розмірі 12067393,11 грн.; зобов'язав кредиторів боржника у випадку заперечень стосовно внесення змін до реєстру вимог кредиторів подати їх у письмовому вигляді не пізніше дати судового засідання з посиланням на законодавство.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши представників кредиторів, ТОВ "Олевський метизний завод", м. Олевськ та розпорядника майна ОСОБА_5, господарський суд,-

ВСТАНОВИВ

В господарський суд розпорядником майна ОСОБА_5 представлено протокол засідання комітету кредиторів боржника № 3 від 06.07.2011, із якого вбачається, що комітет кредиторів прийняв рішення про звернення до суду з клопотанням про відкриття процедури санації, призначення керуючим санацією арбітражного керуючого ОСОБА_5 , та визнання ТОВ "Олевський метизний завод", м. Олевськ інвестором боржника ( а. с. 42 у т. 6 ).

У судовому засіданні розпорядник майна ОСОБА_5 надав звіт про виконану роботу, протокол засідання комітету кредиторів № 5 від 09.08.2011 р. по його розгляду, докази реалізації майна боржника, на яке було надано дозвіл господарським судом, докази погашення боргу по заробітній платі перед працівниками боржника, акт приймання - передачі матеріальних та інших цінностей боржника від 05.08.2011 р. від головного інженера боржника ОСОБА_7 з інвентарними описами типової форми №М-21 на 46-ти аркушах, а також заявив про необхідність запровадження процедури санації щодо боржника та підтримав клопотання комітету кредиторів щодо визнання інвестором ТОВ "Олевський метизний завод", м. Олевськ .

Представники кредиторів, які прийняли участь у судовому засіданні, підтримали пропозицію комітету кредиторів щодо необхідності запровадження процедури санації боржника, призначення керуючим санацією арбітражного керуючого ОСОБА_5 та визнання інвестором ТОВ "Олевський метизний завод", м. Олевськ .

Присутній в судовому засіданні представник ТОВ "Олевський метизний завод", м. Олевськ надав письмову заяву щодо прийняття участі товариством у санації боржника.

Статтею 17 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ( далі - Закон 2343 ) визначено, зокрема, що господарський суд за клопотанням комітету кредиторів у строк, що не перевищує строку дії процедури розпорядження майном має право винести ухвалу про проведення процедури санації боржника та призначення керуючого санацією; санація вводиться на строк не більше дванадцяти місяців; за клопотанням комітету кредиторів чи керуючого санацією або інвесторів цей строк може бути продовжено ще до шести місяців або скорочено; комітет кредиторів приймає рішення про погодження кандидатури керуючого санацією та вибір інвестора; одночасно з винесенням ухвали про санацію господарський суд своєю ухвалою призначає керуючого санацією за наявності у нього ліцензії.

Розпорядник майна ОСОБА_5 в засіданні суду 06.07.2011 р. надав заяву про надання згоди на призначення його керуючим санацією боржника ( а. с. 43 у т. 6); в засіданні суду 09.08.2011 р. оглянуто оригінал ліцензії Серії АВ № 158483 на право провадження ОСОБА_5 діяльності арбітражних керуючих від 14.12.2006 р., копію якої долучено до матеріалів справи.

Враховуючи викладене, господарський суд вважає за необхідне запровадити процедуру санації боржника на дванадцять місяців до 09.08.2012 р., призначити керуючим санацією арбітражного керуючого ОСОБА_5. зобов'язати його в строк до 12.12.2011 р. надати докази отримання нової ліцензії на право провадження діяльності арбітражних керуючих та взяти до уваги, що рішенням комітету кредиторів визнано інвестором боржника ТОВ "Олевський метизний завод", м. Олевськ.

29.07.2011 р. до господарського суду надійшла заява від розпорядника майна ОСОБА_5 стосовно затвердження внесених до реєстру вимог кредиторів відомостей про заміну кредиторів у справі; реєстр із внесеними змінами та заява від ТОВ "Олевський метизний завод", м. Олевськ про внесення до реєстру вимог кредиторів відомостей про заміну кредиторів четвертої черги у відповідних сумах, а саме: ЗАТ "Холдингова компанія "Укртехнопром", м. Київ - 5592298,47 грн.; ЗАТ "Укрмото", м. Київ - 5282897,10 грн.; ВАТ "Красилівський машинобудівний завод", м. Красилів Хмельницької області - 304175,22 грн.; ТОВ "Інвестиційна компанія "Атланта", м. Луцьк Волинської області - 697242,55 грн.; ТОВ "ОСОБА_6 сервіс", смт. Торчин Луцького району Волинської області на суму 19 0779,76 грн., на одного кредитора - ТОВ "Олевський метизний завод", м. Олевськ із загальною сумою вимог в розмірі 12067393,11 грн. з доданими договорами уступки вимоги та актами прийому - передачі документів (60 - 85 у т. 6 ).

У зв'язку з цим господарський суд вважає за необхідне зазначити таке:

- відповідно до абзацу 21 ст. 1 Закону № 2343 сторонами у справі про банкрутство є кредитори (представник комітету кредиторів), боржник (банкрут);

- відповідно до абз. 6 ст. 1 Закону № 2343 кредитором є юридична або фізична особа, яка має у встановленому порядку підтверджені документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника, щодо виплати заборгованості із заробітної плати працівникам боржника, а також органи державної податкової служби та інші державні органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння податків і зборів (обов'язкових платежів);

- відповідно до абзацу 7 вищевказаної статті грошове зобов'язання - зобов'язання боржника заплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених цивільним законодавством України;

- статтями 509 та 510 Цивільного кодексу України зобов'язання визначаються як правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші, тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов"язку; сторонами у зобов"язанні є боржник і кредитор;

- згідно зі статтею 512 Цивільного кодексу України кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

- у п. 51 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 18.12.2009 № 15 "Про судову практику в справах про банкрутство" вказано, що ст. 512 ЦК України встановлено підстави заміни кредитора у зобов'язанні, в тому числі й грошовому. Законом 2343 не передбачено заборони на перехід прав кредиторів за грошовими зхобов'язаннями до іншої особи у провадженні у справі про банкрутство. Тому арбітражні керуючі мають вносити до реєстру відомості про заміну кредиторів за грошовими зобов'язаннями у разі переходу їх права вимоги, відповідно до правил ЦК, а господарські суду - зобов'язувати арбітражних керуючих вносити відповідні зміни до реєстру в разі оскарження необгрунтованої відмови арбітражних керуючих у внесенні відомостей про заміну кредитора. Особа, до якої перейшли права кредитора під час провадження у справі про банкрутство отримує статус учасника провадження відповідно до абзацу 22 ст. 1 Закону 2343. Заміна кредитора у зобов'язанні не впливає на пава та обов'язки боржника і не потребує його згоди, якщо така згода не передбачена договором або законом.

Ухвалою від 10.03.2011 р. господарський суд затвердив реєстр вимог кредиторів боржника з віднесенням боргових сум до відповідних черг задоволення вимог.

З наданих до господарського суду документів вбачаються обставини відступлення кредиторами четвертої черги належних їм грошових вимог до боржника на загальну суму 12067393,11 грн. ТОВ "Олевський метизний завод", м. Олевськ (а. с. 69 - 85 у т. 6).

Відповідно до статті 514 Цивільного кодексу України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов'язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом. Отже, заміна кредитора у зобов'язанні не припиняє самого зобов'язання, а тільки приводить до вибуття однієї з його сторін, на місце якої приходить інша особа (кредитор).

Відповідно до статті 15 Закону суд зобов'язаний зазначати черговість задоволення вимог кожного кредитора при внесенні їх до реєстру вимог кредиторів.

Тому слід внести зміни до реєстру вимог кредиторів боржника та внаслідок відступлення прав вимоги виключити з реєстру кредиторів з грошовими вимогами на відповідні суми: ЗАТ "Холдингова компанія "Укртехнопром", м. Київ - 5592298,47 грн.; ЗАТ "Укрмото", м. Київ - 5282897,10 грн.; ВАТ "Красилівський машинобудівний завод", м. Красилів Хмельницької області - 304175,22 грн.; ТОВ "Інвестиційна компанія "Атланта", м. Луцьк Волинської області - 697242,55 грн.; ТОВ "ОСОБА_6 сервіс", смт. Торчин Луцького району Волинської області на суму 19 0779,76 грн. та включити до реєстру вимог кредиторів грошові вимоги ТОВ "Олевський метизний завод", м. Олевськ в розмірі 12067393,11 грн. у четверту чергу задоволення вимог кредиторів.

Відповідної правової позиції дотримується і Вищий господарський суд України у постанові від 07.07.2010 р. у справі № 1/5/132-Б.

Керуючись ст. 86 ГПК України, ст. ст. 1, 15, 17 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1. Ввести процедуру санації Відкритого акціонерного товариства "Олевський завод тракторних нормалей", м. Олевськ на дванадцять місяців до 09.08.2012 року.

2. Призначити керуючим санацією Відкритого акціонерного товариства "Олевський завод тракторних нормалей", м. Олевськ ( ідентифікаційний код 00235795 ОСОБА_5 ( ідентифікаційний номер НОМЕР_1), який має ліцензію Серії АВ № 158483 на право провадження діяльності арбітражних керуючих, видану 14.12.2006 р. та проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1.

3. Взяти до уваги, що рішенням комітету кредиторів ТОВ "Олевський завод тракторних нормалей", м. Олевськ ( протокол № 3 від 06.07.2011 р. ) визнано інвестором боржника ТОВ "Олевський метизний завод", м. Олевськ ( код ЄДРПОУ 37274037 ).

4. Зобов'язати арбітражного керуючого ОСОБА_5 забезпечити виконання повноважень керуючого санацією, визначених ст. 17 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", зокрема:

- протягом трьох місяців з дня винесення ухвали про санацію боржника розробити та подати на схвалення комітету кредиторів план санації боржника;

- скликати комітет кредиторів в чотирьохмісячний термін з дня винесення господарським судом ухвали про санацію для розгляду плану санації в порядку, передбаченому ч. 4 ст. 18 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом";

- подати господарському суду на затвердження схвалений комітетом кредиторів план санації та протокол засідання комітету кредиторів не пізніше п'яти днів з дня проведення засідання комітету кредиторів;

- в строк до 12.12.2011 р. надати докази отримання нової ліцензії на право провадження діяльності арбітражних керуючих;

- надати для долучення до матеріалів справи належним чином засвідчені копії векселів, виданих ТОВ "Олевський метизний завод", м. Олевськ кредиторам четвертої черги на виконання договорів уступки вимоги ( цесії).

5. Внести зміни до реєстру грошових вимог кредиторів ВАТ "Олевський завод тракторних нормалей", м. Олевськ.

6. Виключити з реєстру вимог кредиторів ВАТ "Олевський завод тракторних нормалей", м. Олевськ внаслідок відступлення права вимоги кредиторів четвертої черги:

- ТОВ "ОСОБА_6 сервіс", смт. Торчин Луцького району Волинської області на суму 190779,76 грн.;

- ТОВ "Інвестиційна компанія "Атланта", м. Луцьк Волинської області на суму 697242,55 грн.;

- ВАТ "Красилівський машинобудівний завод", м. Красилів Хмельницької області на суму 304175,22 грн.;

- ЗАТ "Холдингова компанія "Укртехнопром", м. Київ на суму 5592298,47 грн.;

- ЗАТ "Укрмото", м. Київ на суму 5282897,10 грн.

7. Включити до реєстру вимог кредиторів грошові вимоги ТОВ "Олевський метизний завод", м. Олевськ в розмірі 12067393,11 грн. у четверту чергу задоволення вимог кредиторів.

8. Копію цієї ухвали надіслати кредиторам, боржнику та керуючому санацією ОСОБА_5

Суддя Лозинська І.В.

Віддрукувати:

1 - в справу

2 - боржнику ( 11000, Житомирська область, м. Олевськ, вул. Московська,26а )

3 - а/к ОСОБА_5 ( 03134, АДРЕСА_1 )

4 - Житомирська філія ПАТ "Акціонерний комерційний промислово - інвестиційний банк" ( 10014, м. Житомир, бульвар Новий, 5 )

5 - Нов..- ОСОБА_7. філія ПАТ "Акціонерний комерційний промислово - інвестиційний банк" 11701, Житом. обл, м. Нов-Волин., вул. Шевченко, 17

6 - УПФУ в Олевському районі ( 11001, м. Олевськ, вул. Свято-Миколаївська,31 )

7 - Відділення ВД ФССНВВПЗ у Олевському районі ( 11001, м. Олевськ, бульвар Воїнів Афганців, 4 )

8 - ДПІ у Олевському районі ( 11001, Житом. обл., м. Олевськ, вул. Свято - Миколаївська,2 )

9 - ДК України з державного матеріального резерву (01601, м. Київ, вул. Пушкінська, 28)

10 -ТОВ "ОСОБА_6 сервіс" ( 45612, Волинська область, Луцький район, смт. Торчин, вул. І. Франка, 4 )

11 -ТОВ "Інвестиційна компанія "Атланта" ( 43005, м. Луцьк, пр. Грушевського, 30 )

12- ВД ЖОВ ФССз ТВП (10014, м. Житомир, вул. Перемоги,7)

13 - ЗАТ "ХК "Укртехнопром" (04073, м. Київ, провул. Куренівський,19/5)

14 - ВАТ "Красилівський машинобудівний завод" (31000, Хмельницька область, м. Красилів, вул. Центральна,16)

15 - ЗАТ "Укрмото" (04050, м. Київ, вул. Мельникова,12)

16 - ТОВ "Олевський метизний завод", 11002, м. Олевськ, вул. Московська, 26А

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення09.08.2011
Оприлюднено02.10.2015
Номер документу51407685
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/26-б

Ухвала від 25.05.2016

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Омельян О.С.

Ухвала від 25.05.2016

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Омельян О.С.

Ухвала від 16.12.2015

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Омельян О.С.

Ухвала від 20.10.2015

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Омельян О.С.

Ухвала від 09.08.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Ухвала від 19.05.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Ухвала від 08.09.2015

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Омельян О.С.

Ухвала від 12.08.2015

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Омельян О.С.

Ухвала від 10.02.2015

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Омельян О.С.

Ухвала від 15.06.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бригінець Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні