Рішення
від 15.05.2007 по справі 2-915/07
ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №2-915/07

РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКР АЇНИ

про визнання права вл асності на спадщину

15 травня 2007 року Фастів ський міськрайонний суд в ск ладі головуючого судді: Бере зовенко Р.В., при секретарі Гон чаренко І.В., розглянувши у від критому попередньому судово му засіданні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОС ОБА_4 про визнання права вла сності на спадщину, -

встановив:

Позивач звернувся д о суду з позовною заявою поси лаючись на те, що після смерті його батька ОСОБА_5, ІНФ ОРМАЦІЯ_3 року, відкрилася с падщина на жилий АДРЕСА_1 та на право на земельну частк у (пай). Позивач та його брат ОСОБА_6, як сини спадкодавця являються спадкоємцями перш ої черги спадкування за зако ном. Мати ОСОБА_7 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року. Нотконто рою позивачу відмовлено у ви дачі свідоцтва про право на с падщину, так як він пропустив встановлений Законом строк і не подав заяву про прийнятт я спадщини. Позивач і його бат ько ОСОБА_5 постійно прожи вали разом однією сім'єю, вели спільне господарство, у них б ув спільний бюджет, вони пікл увалися один за одного, що під тверджується довідкою Малоп оловецької сільської ради № 688 від 14.04.2007 року, а також, це можут ь підтвердити і відповідачі, і свідки. Батько був літньою х ворою людиною, тому позивач д оглядав за ним, робив необхід ні медичні процедури. Батька він поховав за власні кошти. Б рат позивача ОСОБА_6 пості йно проживав окремо від бать ка і заяву про прийняття спад щини після його смерті не под авав. ІНФОРМАЦІЯ_2 року бр ат позивача ОСОБА_6 помер. Спадкоємцями першої черги с падкування після його смерті являються відповідачі: його дружина ОСОБА_2, його діти ОСОБА_8 і ОСОБА_4, але во ни цю спадщину не приймали і н а неї не претендують. Тому поз ивач просить суд визнати за н им право власності на спадщи ну.

Відповідачі, ОСОБА_2 , ОСОБА_8, ОСОБА_4, позовн у заяву визнають, спадщину не приймали, на неї не претендую ть і не заперечують проти при йняття позивачем спадщини, щ о підтверджується їхніми пис ьмовими заявами та просять р озглядати справу без їх учас ті.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що рішення у справ і можливо постановити при пр оведенні попереднього судов ого засідання.

Відповідно до ч.1, 4 ст.130 ЦП К України при визнанні позов у ухвалюється судове рішення в порядку встановленому ст. 17 4 ЦПК України. Згідно з ч. 4 ст. 174 Ц ПК України в разі визнання ві дповідачем позову суд за ная вності для того законних під став ухвалює рішення про зад оволення позову.

Вислухавши пояснення позивача, вивчивши матеріали справи, суд вважає його вимог и обгрунтованими і підлягаюч ими задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 року у віці 92 ро ків помер батько позивача О СОБА_5. Після смерті батька в ідкрилася спадщина на жилий АДРЕСА_1 та на право на зем ельну частку (пай). Спадкоємця ми першої черги спадкування за законом після смерті бать ка ОСОБА_5 являлись позива ч та його брат ОСОБА_6, як си ни спадкодавця. Мати ОСОБА_ 7 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ро ку. У видачі свідоцтва про пра во на спадщину позивачу нота ріальною конторою відмовлен о в зв'язку з тим, що у передбач ений законом строк він не

2

подав заяву про прийняття спадщини. Відповідно до ст. 1268 ЦК України, "Спадкоємець, який постійно проживав із спадко давцем на час відкриття спад щини, вважається таким, що при йняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 ць ого Кодексу, він не заявив про відмову від неї. З батьком О СОБА_5. вони постійно прожив али разом однією сім'єю, вели с пільне господарство, у них бу в спільний бюджет, вони піклу валися один за одного, та, оскі льки батько був літньою хвор ою людиною, позивач доглядав за ним, робив необхідні медич ні процедури. Після смерті ба тька він поховав його за влас ні кошти. Брат ОСОБА_6 пост ійно проживав окремо від бат ька і заяву про прийняття спа дщини після його смерті не по давав. Той факт, що вони з бать ком постійно проживали разом на час відкриття спадщини пі дтверджується довідкою Мало половецької сільської ради № 688 від 14.04.2007 року. ІНФОРМАЦІЯ_2 року брат позивача ОСОБА_6 помер. Спадкоємцями першої ч ерги спадкування після його смерті являються його дружин а ОСОБА_2 та його діти ОС ОБА_8 і ОСОБА_4 Суд вважає , що оскільки відповідно до ви мог ст. 1268 ЦК України, позивач ф актично прийняв спадщину піс ля смерті батька ОСОБА_5, а відповідачі цю спадщину не п риймали і на неї не претендую ть, то тільки за ним повинно бу ти визнане право власності н а спадщину після смерті бать ка ОСОБА_5

Керуючись ст.ст. 10, 60, 130, 174, 212, 215 ЦПК України ст.ст. 1261, 1268 ЦК Украї ни,

суд,-

ВИРІШИВ:

Позовну заяву задоволь нити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий АДРЕСА_1, як спадщину за за коном після смерті батька О СОБА_5, який помер ІНФОРМА ЦІЯ_3 року.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на право на з емельну частку (пай) у землі, я ка перебуває у колективній в ласності КСП "Нове життя" Мало половецької сільської ради Ф астівського району Київсько ї області, розміром 2,7 в умовни х кадастрових гектарах без в изначення меж цієї частки в н атурі, що належало спадкодав цю згідно сертифікату серії KB №0131046, зареєстрованого 13 грудн я 1996 року за № 735, як спадщину за з аконом після смерті батька ОСОБА_5, який помер ІНФОРМ АЦІЯ_3 року.

Рішення може бути оск аржено до апеляційного суду Київської області через суд першої інстанції шляхом пода чі в 10 денний строк, з дня його п роголошення, заяви про апеля ційне оскарження і подання п ісля цього протягом 20 днів апе ляційної скарги, з подачею її копій до апеляційної інстан ції або в порядку ч.4 ст. 295 ЦПК Ук раїни.

Дата ухвалення рішення15.05.2007
Оприлюднено09.04.2010
Номер документу5151788
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-915/07

Ухвала від 29.08.2012

Цивільне

Апеляційний суд Рівненської області

Демянчук С.В. С. В.

Ухвала від 04.04.2007

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Ярош С.В.

Рішення від 15.05.2007

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Березовенко Р.В.

Рішення від 03.12.2007

Цивільне

Скадовський районний суд Херсонської області

Овчаренко А.А.

Ухвала від 29.10.2007

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Бакуменко А.С.

Ухвала від 09.11.2007

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Мельник В.І.

Ухвала від 30.07.2007

Цивільне

Новотроїцький районний суд Херсонської області

Марківський О.В.

Рішення від 26.09.2007

Цивільне

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області

Пода О.М.

Рішення від 26.03.2007

Цивільне

Новокаховський міський суд Херсонської області

Непомняща Н.О.

Рішення від 05.10.2007

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Кріль М.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні