Постанова
від 16.11.2010 по справі 2а-4860/10/1670
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 листопада 2010 року <ЧАС >м.ПолтаваСправа № 2а-4860/10/1670

Суддя Полтавського окружного адміністративного суду Супрун Є.Б., розглянувши в порядку письмового провадження справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Лубенському районі Полтавської областідо Приватно-пайового об'єднання "Промінь"про відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, -

В С Т А Н О В И В:

08 жовтня 2010 року Управління Пенсійного фонду України в Лубенському районі Полтавської області (далі – УПФ в Лубенському районі, позивач)звернулося до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Приватно - пайового об'єднання "Промінь" (далі – ППО "Промінь", відповідач)про відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій загальною сумою 5 174,43 грн.

Мотивуючи свої вимоги позивач посилається на те, що ППО "Промінь" не погашено заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених за списком №2 на суму 5 174,43 грн., яка утворилася за період з липня 2010 року по вересень 2010 року.

Позивач явку уповноваженого представника у судове засідання не забезпечив, надіслав до суду клопотання про розгляд справи за відсутності свого представника.

Відповідач явку уповноваженого представника у судове засідання не забезпечив, про причини неявки суду не повідомив, про час, дату та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Беручи до уваги те, що перешкоди для розгляду справи у судовому засіданні, встановлені ст. 128 КАС України відсутні, а в судове засідання прибули не всі особи, які беруть участь у справі, суд згідно ч.6 ст. 128 КАС України вирішив розглядати справу у письмовому провадженні, без проведення судового засідання на підставі наявних матеріалів справи.

Суд встановив, що відповідно до статей 14 та 15 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" ППО "Промінь" зареєстроване Лубенською районною державною адміністрацією Полтавської області 17.04.1997 р. (ідентифікаційний код 03773665), є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та перебуває на обліку в УПФ у Лубенському районі.

Згідно пункту "б" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991 р. №1788-ХІІ працівники, зайняті повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими умовами праці – за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць мають право на пенсію за віком на пільгових умовах: чоловіки – після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах; жінки – після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них менше 10 років на зазначених роботах.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення".

У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону.

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

З наведеної норми закону слідує, що відносно осіб, які набули право на отримання пенсій за віком на пільгових умовах, що передбачені статтею 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991 р. №1788-ХІІ, зберігається той порядок покриття витрат на виплату і доставку пенсій, який діяв до набрання чинності Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 р. №1058-ІV, тобто до 1 січня 2004 року.

Такий порядок визначений абзацом 4 пункту 1 статті 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 р. №400/97-ВР, згідно з яким для суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднань, бюджетних, громадських та інших установ та організацій, об'єднань громадян та інших юридичних осіб, а також фізичних осіб-суб'єктів підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників; філій, відділень та інших відокремлених підрозділів платників податку, що не мають статусу юридичної особи, розташованих на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"–"з"статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991 р. №1788-ХІІ до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 цього Закону. А відповідно до абзацу 3 пункту 1 статті 4 зазначеного Закону встановлюються ставки збору на обов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 100% від об'єкта оподаткування, визначеного абзацом 4 пункту 1 статті 2 цього Закону, – фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

Порядок відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій встановлений Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1 (далі –Інструкція).

Відповідно до пункту 6.2 Інструкції витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи. При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Пунктом 6.4 цієї Інструкції встановлено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Сума витрат на виплату та доставку пенсій підтверджується Розрахунком заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій (за списком №2) ПСП ім. Ватутіна перед УПФ в Лубенському районі за спірний період. Правових підстав для сумнівів у правильності обчислення витрат на виплату та доставку пенсій суд не має.

Пунктом 6.8 Інструкції визначено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Доказів погашення відповідачем спірної суми грошових коштів матеріали справи не містять.

За таких обставин заявлені по справі вимоги про стягнення заборгованості правомірні та підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Лубенському районі Полтавської областідо Приватно-пайового об'єднання "Промінь"про відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій – задовольнити.

Стягнути з Приватно-пайового об'єднання "Промінь" (с. Духове, Лубенський район, Полтавська обл., ідентифікаційний код 03773665) на користь Управління Пенсійного фонду України в Лубенському районі Полтавської області заборгованість з фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій у розмірі 5 174 (п'ять тисяч сто сімдесят чотири) грн. 43 коп.

          

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення постанови з одночасним поданням її копії до суду апеляційної інстанції. У разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

          Суддя                                                                                Є.Б. Супрун

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.11.2010
Оприлюднено05.10.2015
Номер документу51547434
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4860/10/1670

Постанова від 16.11.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Є.Б. Супрун

Ухвала від 29.10.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Супрун Є.Б.

Ухвала від 29.10.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Супрун Є.Б.

Ухвала від 11.10.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Супрун Є.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні