Рішення
від 17.02.2009 по справі 28/295/08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.02.09 С права № 28/295/08

Суддя Яцун О.В.

За позовом: ОСОБА_1 , Запорізька область, Приазов ський район, с.Миколайвка

до відповідачів Товар иства з обмеженою відповід альністю “Рассвет”, Запорізь ка область, Приазовський рай он, с.Миколайвка

про 1. стягнення з в ідповідача долі в статутному капіталі ТОВ “Рассвет”, яка н алежить позивачу в зв' язку з виходом зі складу учасникі в у розмірі 3520грн.

2. стягнення вартості май на ТОВ “Рассвет”, яка належит ь позивачу в зв' язку з виход ом зі складу учасників у розм ірі 688960грн.

Суддя Яцун О.В.

Секретар судового засіда ння Зеленкевич В.А.

Представники:

від позивача: не з' явив ся

від відповідача: Коваль ов Д.В. на підставі довірено сті б/н від 10.08.2008р.

23.07.2008р. позивач звернувся до суду з позовом про стягнен ня з відповідача долі в стату тному капіталі ТОВ “Рассвет” , яка належить позивачу в зв' язку з виходом зі складу учас ників у розмірі 3520грн. та про ст ягнення вартості майна ТОВ “ Рассвет”, яка належить позив ачу в зв' язку з виходом зі ск ладу учасників у розмірі 688960гр н.

Ухвалою господарського су ду Запорізької області від 25.0 7.2008р. порушено провадження у сп раві №28/295/08, судове засідання пр изначено на 19.08.2008р., у сторін вит ребувані всі необхідні докум енти та докази для розгляду с прави.

В зв' язку з службовою необ хідністю розгляд справи було перенесено на 04.09.2008р.

З метою оформлення доручен ня на представника позивача в судовому засіданні оголошу валась перерва до 09.09.2008р.

За клопотанням представни ків сторін з метою надання до даткових доказів строк виріш ення спору було продовжено, р озгляд справи відкладено на 01.10.2008р.

Ухвалою суду від 01.10.2008р. прова дження у справі №28/295/08 було зупи нено до отримання результаті в судово-бухгалтерської експ ертизи.

26.12.2008р. на адресу господарськ ого суду Запорізької області надійшов висновок експерта №2200/2201-08 від 17.12.2008р. та справа №28/295/08.

В зв' язку з усунення обста вин, що зумовили зупинення пр овадження у справі. Ухвалою в ід 29.12.2008р. провадження у справі було поновлено, судове засід ання призначено на 16.02.2009р.

Представник позивача в суд ове засідання 16.02.2009р. не з' явив ся, про причини неявки суд не п овідомив, заяв про відкладан ня розгляду справи або про ро згляд справи без участі пред ставника позивача до суду не надходило.

Представник відповідача п роти заявлених позовних вимо г заперечує. В обґрунтування заперечень посилається на т е, що позивач фактично при вих оді зі складу засновників вж е отримав вартість долі у ста тутному капіталі та вартість майна товариства, оскільки п родав свою долю засновнику ОСОБА_4 Відсутність претен зій до товариства ОСОБА_1 підтвердив нотаріально посв ідченою заявою, розпискою та заявою про вихід з товариств а. Таким чином, як зазначає від повідач, на сьогоднішній ден ь жодних матеріальних зобов' язань ТОВ “Рассвет” перед О СОБА_1 не має і мати не може. Б ільш того, ОСОБА_1 вийшов з і складу засновників товарис тва у зв' язку з продажем дол і у статутному капіталі та ма йні товариства іншому заснов нику. На підставі зазначеног о просить в задоволені позов них вимог відмовити.

Згідно ст. 75 ГПК України спр аву розглянуто за наявними м атеріалами, які суд визнав до статніми для вирішення спору по суті та для прийняття ріше ння.

У відповідності до ст.85 ГПК У країни в судовому засіданні представнику відповідача за його згодою було оголошено в ступну та резолютивну частин и рішення.

Заслухавши представника в ідповідача, вивчивши матеріа ли справи, суд встановив,

Приписами ст. 116 ЦК України в становлено право учасника ТО В у будь-який час вийти з товар иства незалежно від згоди ін ших учасників товариства та самого товариства. Вихід із с кладу учасників не пов' язує ться ні з рішенням зборів уча сників, ні з внесенням змін до установчих документів товар иства. Моментом виходу учасн ика з товариства є дата подач і ним заяви про вихід відпові дній посадовій особі товарис тва або вручення заяви цим ос обам органами зв' язку.

08 вересня 2007 року засновник ТОВ “Рассвет” ОСОБА_1 зве рнувся до голови товариства “Рассвет” про вихід з товари ства у зв' язку з продажем св оєї долі 16% іншому засновнику товариства.

Згідно протоколу №4 від 08.09.2007р . зборів засновників ТОВ “Рас свет”, в зв' язку з переходом права власності ОСОБА_1 н а частку до іншої особи - зас новника товариства, зборами засновників прийнято рішенн я про виведення ОСОБА_1 зі складу учасників товариства та перерозподіл частки у ста тутному капіталі товариства .

Відповідно до зазначеного рішення зборів засновників державним реєстратором Приа зовської райдержадміністра ції зареєстровані зміни до с татуту ТОВ “Рассвет” 10.09.2007р.

Позивачем заявлені вимоги до товариства “Рассвет” у ві дповідності до ст.54 Закону Укр аїни “Про господарські товар иства”.

Нормами зазначеної статі в становлено, що при виході уча сника з товариства з обмежен ою відповідальністю йому вип лачується вартість частини м айна товариства, пропорційна його частці у статутному (скл аденому) капіталі . Виплата пр овадиться після затвердженн я звіту за рік, в якому він вий шов з товариства, і в строк до 12 місяців з дня виходу. На вимо гу учасника та за згодою това риства вклад може бути повер нуто повністю або частково в натуральній формі. Учаснику , який вибув, виплачується нал ежна йому частка прибутку, од ержаного товариством в даном у році до моменту його виходу . Майно, передане учасником то вариства тільки в користуван ня, повертається в натуральн ій формі без винагороди.

Проаналізувавши надані до суду матеріали, суд прийшов в исновку, заявлені позовні ви моги задоволенню не підлягаю ть виходячи з наступного:

В даному випадку спірні пра вовідносини повинні регулюв атися нормами ст.147 ЦК України (аналогічні норми встановле ні ст.53 Закону України “Про го сподарські товариства”), від повідно до яких учасник това риства з обмеженою відповіда льністю має право продати чи іншим чином відступити свою частку (її частину) у статутно му капіталі одному або кільк ом учасникам цього товариств а.

Разом з тим, позивач в обґр унтування заявлених позовни х вимог посилається на припи си ст.148 ЦК України (ст.54 право уч асника ТОВ у будь-який час вий ти з товариства незалежно ві д згоди інших учасників това риства та самого товариства) . Вихід із складу учасників не пов' язується ні з рішенням зборів учасників, ні з внесен ням змін до установчих докум ентів товариства. Моментом в иходу учасника з товариства є дата подачі ним заяви про ви хід відповідній посадовій ос обі товариства або вручення заяви цим особам органами зв ' язку.

Згідно постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2008 р. № 13 особа, яка придбала ча стку у статутному капіталі Т ОВ здійснює права і виконує о бов' язки учасника товарист ва з моменту набуття права вл асності на частку у статутно му капіталі. Відповідно, особ а, яка здійснила відчуження с воєї частки, втрачає права, що були обумовлені належністю їй цієї частки.

Із зазначеного вище сліду, щ о правові наслідки для товар иства з обмеженою відповідал ьністю у разі переходу частк и до іншої особи та у разі вихо ду учасника із товариства, не є однаковими, як і визначення “перехід частки” та “вихід у часника” не мають однакового правового змісту.

Таким чином, оскільки за зая вою засновника товариства “Р ассвет” ОСОБА_1 його було виведено із складу засновник ів у зв' язку з відчуженням ч астки, будь-яких наслідків, пе редбачених ст. 148 ЦК України (ст . 54 Закону України “Про господ арські товариства”) його вих ід зі складу засновників не т ягне для товариства.

Крім того, як свідчать надан і до суду матеріали при виход і із складу засновників това риства “Рассвет” позивач отр имав від засновника ОСОБА_4 грошові кошти у розмірі 300.000 грн.00коп. (16% долі у товаристві).

Також у заяві від 10.09.2007р., яка з асвідчена приватним нотаріу сом Мелітопольського районн ого нотаріального округу Зап орізької області, позивач за значив, що припиняє свою учас ть у складі засновників това риства “Рассвет” та ствердив , що ніяких претензій, у тому ч ислі майнових і фінансових д о Товариства та інших йог о учасників він не має і мати н е буде.

До того ж, як свідчить висно вок експерта №2200/2201-08 від 17.12.2008р. ва ртість майна ТОВ “Рассвет”, щ о належить ОСОБА_1 на моме нт виходу 08.09.07р. з товариства, пр опорційно його частки у стат утному фонді складає 301500грн.

Таким чином, продаж частки у статутному фонді здійснено майже за ті самі грошові кошт и, що могли бути виплачені поз ивачу у разі його виходу із ча сників товариства.

В той же час, суд вважає за не обхідне зазначити, що відпов ідач не здійснював вихід зі с кладу засновників товариств а “Рассвет”, а лише продавав частку у статутному капіталі іншому учаснику товариства.

Таким чином, як було зазна чене вище до правовідносин с торін не застосовуються норм и законодавства на які посил ається позивач.

Приписами ст.33 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни встановлено, що кожна с торона повинна довести ті об ставини, на які вона посилаєт ься як на підставу своїх вимо г і заперечень.

Враховуючи вищенаведене, с уд приходить до висновку, що п озивач не довів та документа льно не підтвердив правових підстав для задоволення позо вних вимог.

Доводи позивача спростову ються вищевикладеними обста винами.

Таким чином, в задоволені по зовних вимог слід відмовити.

Судові витрати та витрати н а проведення експертизи у сп раві покладаються на позивач а відповідно до вимог ст. 49 Гос подарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст.ст. 49, 75, 82-85 Г осподарського процесуально го кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

У задоволенні позову ві дмовити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 (АДР ЕСА_1) на користь Товарист ва з обмеженою відповідаль ністю “Рассвет” (72416, Запорізьк а область, Приазовський райо н, с.Миколаївка, вул. Гагаріна, 37, код ЄДРПОУ 03749891) 1642(одна тисяча шістсот сорок дві)грн.20коп. ви трат на проведення експертиз и.

Видати наказ.

Суддя О.В. Яцун

Рішення підписано: 19 лютого 2009р.

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення17.02.2009
Оприлюднено14.04.2010
Номер документу5175033
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —28/295/08

Постанова від 31.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Демидова A.M.

Ухвала від 12.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Демидова A.M.

Рішення від 17.02.2009

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Яцун О.В.

Постанова від 14.04.2009

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Хуторной В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні