Постанова
від 31.08.2009 по справі 28/295/08
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 серпня 2009 р. № 28/295/08

Вищий господарський суд України у складі колег ії суддів:

головуючого Демидової А.М.,

суддів : Воліка І.М.,

Капацин Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційн у скаргу Клепчева І.В

(позивача у справі)

на постанову Запорізького апеляційног о господарського суду від 14.04.20 09 р.

(залишено без змін рішення г осподарського суду Запорізь кої області від 16.02.2009)

у справі № 28/295/08

за позовом ОСОБА_1

до ТОВ "Расвет"

третя особа без самостійни х вимог

на стороні відповідача

ОСОБА_2.

про стягнення частки статутно го капіталу та вартості майн а товариства у зв'язку із вихо дом зі складу учасників

за участю представників:

від позивача - ОСОБА_3., ОСОБА_4., ОСОБА_1.

від відповідача - Ковальов Д.В., Йолкин Н.Я.

від третьої особи - ОСОБА_2.

В С Т А Н О В И В:

У липні 2009 рокуОСОБА_1 звернувся до господарського суду Запорізької області з п озовом до ТОВ "Расвет" про стяг нення 3520,00 грн. долі у статутном у капіталі та 688 960,00 грн. вартост і майна ТОВ "Расвет", які належ ать йому у зв'язку із виходом з і складу учасників зазначено го товариства.

Позовні вимоги мотивовані тим, що рішенням загальних зб орів ТОВ "Расвет" від 08.09.2007 р. ОС ОБА_1 було виведено зі склад у учасників товариства та у п одальшому відмовлено у сплат і належних йому сум, пропорці йних до його частки у статутн ому фонді.

Рішенням господарського с уду Запорізької області від 16.02.2009 р. (суддя Яцун О.В.), залишени м без змін постановою Запорі зького апеляційного господа рського суду від 14.04.2009 р. (судд і: В.М. Хуторний, Т.П. Зубкова ,

В.А. Кричмаржевський), в поз ові відмовлено.

Рішення та постанова моти вовані тим, що ОСОБА_1. відс тупив свою частку у статутно му фонді ТОВ "Расвет" іншому уч аснику ОСОБА_2. і отримав н атомість 300 000,00 грн., що спричини ло "перехід частки у статутно му капіталі товариства з обм еженою відповідальністю до і ншої особи" і не тягне за собою правових наслідків "виходу у часника з товариства з обмеж еною відповідальністю".

Не погоджуючись з прийнято ю постановою, ОСОБА_1. звер нувся до Вищого господарсько го суду України з касаційною скаргою, в якій просить рішен ня та постанову скасувати, сп раву передати на новий розгл яд до господарського суду За порізької області, мотивуючи скаргу порушенням і неправи льним застосуванням судами н орм матеріального та процесу ального права.

Заслухавши пояснення пред ставників сторін та третьої особи, розглянувши матеріали справи, оцінивши доводи каса ційної скарги, перевіривши п равильність застосування су дами норм матеріального та п роцесуального права, колегія суддів Вищого господарськог о суду України прийшла до вис новку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, виход ячи із наступного.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судам и, ОСОБА_1. був учасником ТО В "Расвет" із часткою статутно го капіталу 16%.

Згідно постанови Пленуму В ерховного Суду України від 24.1 0.2008 р. № 13 особа, яка придбала час тку у статутному капіталі ТО В здійснює права і виконує об ов' язки учасника товариств а з моменту набуття права вла сності на частку у статутном у капіталі. Відповідно, особа , яка здійснила відчуження св оєї частки, втрачає права, що б ули обумовлені належністю їй цієї частки.

Із зазначеного вище слідує , що правові наслідки для това риства з обмеженою відповіда льністю у разі переходу част ки до іншої особи та у разі вих оду учасника із товариства, н е є однаковими, як і визначенн я "перехід частки" та “вихід уч асника" не мають однакового п равового змісту.

Таким чином, оскільки за зая вою засновника ТОВ "Расвет" ОСОБА_1 його було виведено і з складу засновників у зв' я зку з відчуженням частки, буд ь-яких наслідків, передбачен их ст. 148 ЦК України (ст. 54 Закону України "Про господарські то вариства") його вихід зі склад у засновників не тягне для то вариства.

Розглядаючи даний спір та п риймаючи рішення у справі, су д встановив, що в матеріалах с прави наявна копія нотаріаль но посвідченої заяви позивач а (а.с.41) від 10.09.2007 р. про вихід зі ск ладу ТОВ "Расвет" та відсутніс ть до товариства претензій, у тому числі майнових і фінанс ових.

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України пого джується з висновками судів попередніх інстанцій щодо за стосування до спірних віднос ин

ст. 147 Цивільного кодексу Ук раїни та ст. 53 Закону України "П ро господарські товариства", оскільки в даному випадку ма в місце перехід частки у стат утному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю до іншої особи, що не може тяг нути за собою правові наслід ки як при здійсненні виходу у часника з товариства з обмеж еною відповідальністю.

З огляду на вищезазначене , висновки місцевого та апеля ційного господарських судів про відсутність підстав для задоволення позову є законн ими та обґрунтованими.

Відповідно до ч. 1 ст. 33 та ч.2 ст . 34 ГПК України кожна сторона п овинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і запер ечень. Обставини справи, які в ідповідно до законодавства п овинні бути підтверджені пев ними засобами доказування, н е можуть підтверджуватись ін шими засобами доказування.

Відповідно до п. 1 ст. 1119 ГПК Ук раїни касаційна інстанція за результатами розгляду касац ійної скарги має право залиш ити рішення господарського с уду без змін, а скаргу без задо волення.

Касаційна скарга залишаєт ься без задоволення, коли суд визнає, що рішення господарс ького суду прийнято з дотрим анням вимог матеріального та процесуального права.

Перевіривши у відповіднос ті до ч. 2 ст. 1115 ГПК України юриди чну оцінку обставин справи т а повноту їх встановлення у р ішенні місцевого господарсь кого суду, колегія суддів дій шла висновків про те, що суд в порядку ст. ст. 43, 47, 33, 34, 43 ГПК Украї ни всебічно, повно і об' єкти вно розглянув в судовому про цесі всі обставини справи в ї х сукупності; дослідив подан і сторонами в обґрунтування своїх вимог і заперечень док ази; належним чином проаналі зував відносини сторін.

Згідно з положеннями ч. 2 ст. 1 115 ГПК України та частин 1, 2 стат ті 1117 ГПК України, касаційна ін станція на підставі вже вста новлених фактичних обставин справи перевіряє судові ріш ення виключно на предмет пра вильності юридичної оцінки о бставин справи та повноти їх встановлення в рішенні госп одарських судів. Касаційна і нстанція не має права встано влювати або вважати доведени ми обставини, що не були встан овлені в рішенні або постано ві господарського суду чи ві дхилені ним, вирішувати пита ння про достовірність того ч и іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, зби рати нові докази або додатко во перевіряти докази.

Посилання оскаржувача на і нші обставини, зокрема, на йог о відсутність на загальних з борах 08.09.2007 року не приймаються колегією суддів до уваги з ог ляду на положення ст. 1117 ГПК Укр аїни та з підстав їх суперечн ості матеріалам справи.

Твердження оскаржувача пр о порушення і неправильне за стосування господарським су дом норм матеріального та пр оцесуального права при прийн ятті рішення не знайшли свог о підтвердження, в зв' язку з чим підстав для зміни чи скас ування законного та обґрунто ваного судового акту колегія суддів не вбачає.

Керуючись ст. ст. 1115, 1117, 1119, 11111 ГП К України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу ОСО БА_1 залишити без задоволен ня.

Постанову Запорізького ап еляційного господарського с уду від 14.04.2009 р. у справі № 28/295/08 зал ишити без змін.

Головуючий суддя А.М. Демидова

Судді І.М. Волік

Н.В. Капацин

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення31.08.2009
Оприлюднено30.11.2009
Номер документу5703072
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —28/295/08

Постанова від 31.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Демидова A.M.

Ухвала від 12.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Демидова A.M.

Рішення від 17.02.2009

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Яцун О.В.

Постанова від 14.04.2009

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Хуторной В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні