Рішення
від 06.09.2010 по справі 2-116/10
ЗОЛОТОНІСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

м. Золотноша, вул. Шевченка, 76, 19700, (04737) 5-26-10

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 вересня 2010 року Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області у складі: головуючого - судді Середи Л.В.,

при секретарі - Оніщенко Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Золотоноші цивільну справу за позовом відкритого акціонерного товариства "Янтар" до ОСОБА_1 про стягнення боргу по квартплаті (платі за утримання будинку і прибудинкової території) та зобов`язання укласти договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, -

В С Т А Н О В И В:

ВАТ "Янтар" звернулось до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення боргу по квартплаті (платі за утримання будинку і прибудинвокої території) та зобов`язання укласти договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що відповідно до ст. 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" від 26.04.2004 року № 1854-ІV, споживач зобов`язаний укласти договір про надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем робіт на основі типового договору, а також оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Відповідач ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 і на звернення позивача укласти договір про надання житлово-комунальних послуг не реагує та не сплачує кошти за виконані роботи, тому станом на 01.06.2009 року утворилась заборгованість по утриманню будинку та прибудинкової території в сумі 2089,97 грн., що змусило ВАТ "Янтар" звернутись до суду з вищезазначеним позовом.

У судовому засіданні представник ВАТ «Янтар» зменшив позовні вимоги та просив зобов`язати відповідача укласти договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та стягти з відповідача заборгованість у сумі 632,0 грн., враховуючи термін позовної давності та те, що відповідач є власником 1/3 частини квартири № 7 по вул. Січовій м. Золотоноші.

Відповідач у судовому засіданні погодився з сумою боргу, проте наголошував, що договір про надання послуг з ним не укладався і не може бути укладений, так як він не погоджується з тарифами та вважає, що послуги позивачем зовсім не надаються, просив застосувати наслідки спливу строку позовної давності, а також закрити провадження по справі.

Суд, заслухавши пояснення сторін та вивчивши матеріали справи, приходить до висновку, що позов ВАТ «Янтар» підлягає до задоволення у повному обсязі з наступних підстав.

Відповідно до п.2 ст.10 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" та "Правил користування приміщеннями житлових будинків" в редакції постанови КМУ № 45 від 24.01.2006 року, власники приватизованого житла в багатоквартирних будинках є співвласниками всіх допоміжних приміщень будинку та його технічного обладнання і повинні оплачувати свою частку витрат у загальних витратах на утримання будинку та прибудинкової території пропорційно до займаної площі.

Згідно з п.7 вищезазначених "Правил…" власник та наймач (орендар) квартири зобов`язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем відповідно до типового договору, та оплачувати надані житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Рішенням виконавчого комітету Золотоніської міської ради № 622 від 22.06.2006 року виконавцем послуг по утриманню будинків та прибудинкових територій визначено ВАТ «Янтар».

Як вбачається з рішення виконавчого комітету Золотоніської міської ради від 19.08.2010 року № 506 «Про дозвіл на видачу дубліката свідоцтва про право власності на квартиру АДРЕСА_2 (ОСОБА_1В.)» власниками квартири АДРЕСА_3 є ОСОБА_1, ОСОБА_1 Русу дана Амеранівна та ОСОБА_2 в рівних долях, тобто по 1/3 частини квартири.

Згідно з рішенням Золотоніської міської ради № 7-1/V від 14.09.2006 року міська рада встановила тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій для населення 0,90 грн. за 1 кв. м.

Відповідно до рішення виконачого комітету Золотоніської міської ради від 31.10.2007 року № 911 встановлено тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій для населення 1,10 грн. за 1 кв. м.

Згідно з рішенням виконачого комітету Золотоніської міської ради від 24.04.2009 року № 237 встановлено тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій для населення 1,45 грн. за 1 кв. м.

Відповідно до листа, направленого ВАТ "Янтар" відповідачу 17.04.2009 року № 274 ОСОБА_1 попереджався про існуючу заборгованість та необхідність явки до ВАТ "Янтар" для укладення договору про надання послуг.

Згідно з ч.1 ст.19 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" відносини між учасниками у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірній основі.

Згідно із ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Оскільки відповідач ОСОБА_1 є власником 1/3 частини квартири у багатоквартирному будинку та отримує послуги по утриманню будинку і споруд та прибудинкової території, які надаються позивачем, що стверджується частковим визнанням суми позову - 632 грн., які вчасно не оплачує, в зв`язку з чим виникла у відповідача заборгованість по житлово-комунальних послугах, то вимога про стягнення заборгованості по оплаті наданих житлово-комунальних послуг в сумі 632 грн. підлягає до повного задоволення.

Суд не може погодитись з твердженнями ОСОБА_1 про неналежну якість послуг, так як сам відповідач належним чином оформлені акти-претензії про неналежну якість або невиконання послуг з утримання будинку та прибудинкової території до ВАТ «Янтар» не направляв.

Посилання відповідача ОСОБА_3 на те, що у нього відсутні договірні відносини з позивачем, а значить він не має ніяких зобов`язань перед ВАТ «Янтар», суд не може взяти до уваги, оскільки укладення договору належить до обов`язку відповідача у відповідності до ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги, в зв`язку з чим правовідносини сторін по справі на даний час регулюються на основі "Правил користування приміщеннями житлових будинків" в редакції постанови КМУ № 45 від 24.01.2006 року.

Таким чином, у судовому засіданні було встановлено, що ОСОБА_1 є власником частини квартири у багатоквартирному та отримує послуги по утриманню будинку і споруд та прибудинкової території, які надаються ВАТ «Янтар» , які не оплачує, в зв`язку з чим і виникла заборгованість, тому вимога щодо стягнення заборгованості по житлово-комунальних послугах з утримання будинку і споруд та при будинкової території із ОСОБА_1 підлягає до повного задоволення.

Так як відповідач на вимогу про укладення договору на надання житлово-комунальних послуг не бажає укладати договір, а відносини між учасниками у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірній основі, то суд приходить до висновку про задоволення вимоги позивача про зобов`язання відповідача ОСОБА_1 укласти договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій з ВАТ "Янтар".

За таких обставин суд приходить до висновку, що позов ВАТ «Янтар» підлягає до задоволення у повному обсязі.

Суд також приходить до висновку про стягнення з відповідача ОСОБА_1 судових витрат по справі відповідно до ст.88 ЦПК України.

На підставі зазначеного та керуючись ст. 20 Закону України "Про житлово-

комунальні послуги" від 26.04.2004 року

№ 1854-ІV, ст., ст. 264, 526 та ст. 10,

ст., ст. 209, 212, 213 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов відкритого акціонерного товариства "Янтар" до ОСОБА_1 про стягнення боргу по квартплаті (платі за утримання будинку і прибудинвокої території) та зобов`язання укласти договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь відкритого акціонерного товариства "Янтар" на р/р № 26008301214 в Золотоніському відділенні № НОМЕР_1 "Державного Ощадного банку України" МФО 354574, код ЄДРПОУ 03356795 кошти в сумі 632 (шістсот тридцять дві ) грн. - в порядку відшкодування заборгованості по оплаті послуг на утримання будинку та прибудинкової території.

Зобов`язати ОСОБА_1 укласти договір з ВАТ "Янтар" на надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Стягнути з ОСОБА_1 судовий збір у сумі 51,0 грн. на користь місцевого бюджету та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в суді в сумі 30,0 грн.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Черкаської області через Золотоніський міськрайонний суд протягом 10 днів з дня проголошення рішення.

Суддя: Середа Л.В.

Дата ухвалення рішення06.09.2010
Оприлюднено07.10.2015
Номер документу51763108
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій

Судовий реєстр по справі —2-116/10

Ухвала від 13.10.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

Ухвала від 13.10.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

Ухвала від 21.03.2019

Цивільне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Хомик І. І.

Рішення від 21.01.2010

Цивільне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Красько В.Й.

Ухвала від 07.10.2010

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Жигулін С. М.

Рішення від 11.05.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Ухвала від 30.03.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Ухвала від 11.05.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Ухвала від 15.04.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Рішення від 13.01.2010

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні