Постанова
від 23.12.2011 по справі 2а-1870/8510/11
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 грудня 2011 р. Справа № 2a-1870/8510/11

Сумський окружний адміністративний суд в особі судді Шевченко І.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в Сумському районі до закритого акціонерного товариства "Спеціалізована пересувна механізована колона №9" про стягнення заборгованості -,

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України в Сумському районі (далі по тексту -позивач, УПФУ в Сумському районі) звернулось до суду з позовом, в якому просить стягнути з закритого акціонерного товариства "Спеціалізована пересувна механізована колона №9"(далі по тексту -відповідач, ЗАТ"СПМК №9") заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в загальному розмірі 2558грн.08коп. Свої вимоги мотивує тим, що відповідач, всупереч вимог р.6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою Правління Пенсійного фонду України №21-1 від 19.12.2003 року (далі по тексту -Інструкція №21-1) не відшкодував позивачу за листопад 2011 року, у передбачений законом строк та належному розмірі витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком №1 в розмірі 2558грн.08коп.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, надав суду заяву, в якій позовні вимоги підтримав в повному обсязі, справу просив розглядати в його відсутності (а.с.23).

Представник відповідача, належним чином повідомлений про день, час і місце розгляду справи (а.с.21) в судове засідання не з'явився, про причини неявки, всупереч вимог ч.2 ст. 40 КАС України, суд не повідомив, заперечень стосовно позовних вимог на адресу суду не надсилав.

Враховуючи неявку в судове засідання всіх осіб, які приймають участь у справі, фіксування судового засідання по справі за допомогою звукозаписувального пристрою згідно ст.ст. 12, 41 КАС України не здійснюється.

Перевіривши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає за необхідне позов задовольнити, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що відповідач -ЗАТ "СПМК №9", зареєстрований як юридична особа та включений до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (код ЄДРПОУ 14018417), відповідно до п.1 ч.1 ст. 4 Закону України В«Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" №2464 є страхувальником та зареєстрований як платник єдиного внеску УПФУ в Сумському районі, що вбачається зі змісту позовної заяви та підтверджується копією свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи (а.с.8), копією довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (а.с.7).

Згідно частини 2 Прикінцевих положень Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди: особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України В«Про пенсійне забезпеченняВ» .

Підприємства та організації, до них відноситься і відповідач, з коштів, призначених на оплату праці, повинні вносити до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Розміри відшкодування витрат Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно ч.2 Прикінцевих положень Закону В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» визначено також п.п.6.1 п.6.1 Інструкції №21-2. При цьому згідно п. 6.4 Інструкції №21-1 розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Пункт 6.8. Інструкції №21-1 зазначає, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 В«Прикінцевих положеньВ» Закону В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» , сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

З розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 прикінцевих положень Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» в частині пенсій, призначених відповідно до п.В«аВ» ст. 13 Закону України В«Про пенсійне забезпеченняВ» (а.с.5-6), надісланого поштою відповідачу (а.с.9)вбачається, що витрати позивача на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах (Список №1), що підлягали сплаті у листопаді 2011 р. склали в загальному розмірі 2258грн. 08коп.(а.с.6).

Як вбачається з матеріалів справи (а.с.4,5-6,23), підприємством відповідача були порушені строки та повнота обсягів сплати сум відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за листопад 2011 року (за Списком №1), у зв'язку з чим за ЗАТ "СПМК №9" перед УПФУ в Сумському районі утворилася заборгованість в загальному розмірі 2258грн. 08коп.

Враховуючи, що на момент розгляду справи відповідачем суми фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в загальному розмірі 2258грн.08коп., залишаються не відшкодованими, доказів погашення боргу відповідачем не надано, суд, враховуючи п. 6.9 Інструкції №21-1, приходить до висновку, що вимоги позивача щодо стягнення з ЗАТ "СПМК №9" заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах (за Списком №1 ) за листопад 2011 року є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Сумському районі до закритого акціонерного товариства "Спеціалізована пересувна механізована колона №9" про стягнення заборгованості -задовольнити.

Стягнути з закритого акціонерного товариства "Спеціалізована пересувна механізована колона №9" (42343, Сумський район, с.Сад, вул.Польова, 1, р/р НОМЕР_1 АТ ОСОБА_1 Аваль в м.Києві, МФО 380805, код ЄДРПОУ 14018417) на користь управління Пенсійного фонду України в Сумському районі (40009, м.Суми, вул.Іллінська, 97р/р 25600311180 в Сумському управлінні ВАТ "Державний ощадний банк України", МФО 337568, код ЄДРПОУ 21129376 ) заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах за листопад 2011 року за списком № 1 в загальному розмірі 2558грн.08коп. (дві тисячі п'ятсот п'ятдесят вісім гривень 08 копійок).

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня отримання копії повного тексту постанови.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя (підпис) І.Г. Шевченко

З оригіналом згідно

Суддя І.Г. Шевченко

Дата ухвалення рішення23.12.2011
Оприлюднено08.10.2015
Номер документу51860671
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1870/8510/11

Постанова від 23.12.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 05.12.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 05.12.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 15.02.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Кононенко З.О.

Постанова від 23.12.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 14.12.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні