Ухвала
від 21.09.2015 по справі 640/15762/15-к
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 640/15762/15-к

н/п 1-кс/640/6709/15

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" вересня 2015 р. м. Харків

Київський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

за участю слідчого - ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань в приміщенні Київського районного суду м. Харкова клопотання слідчого СУ ГУМВС України в Харківській області майора міліції ОСОБА_3 про арешт майна по кримінальному провадженню №12015220000000574 від 16.07.2015, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 205 КК України, -

встановив :

Старший слідчий СУ ГУМВС України в Харківській області ОСОБА_3 18.09.2015 звернувся до Київського районного суду м. Харкова з клопотанням, погодженим із прокурором відділу прокуратури Харківської області молодшим радником юстиції ОСОБА_4 , в якому просить накласти арешт на готівкові грошові кошти в сумі 174265 гривень, що було виявлено та вилучено 17.09.2015 під час проведення обшуку в приміщенні ТОВ "Декопол" (код ЄДРПОУ 38158436), ТОВ "Стройпол-Харків" (код ЄДРПОУ 38631570) та ТОВ "Сіріус-Комплект" (код ЄДРПОУ 33605499), що розташовані за адресою: м. Харків, пров. Джерело, 5.

Слідчий на обґрунтування клопотання зазначає, що група осіб, діючи умисно, з метою прикриття своєї незаконної діяльності по складанню фіктивних документів, що містять у собі недостовірні дані, що дозволяють підприємствам-контрагентам зменшити суму обов`язкових податкових платежів, використовуючи підставних та матеріально залежних осіб, створили ряд юридичних осіб, серед яких ТОВ "Кепіталс Груп" та ТОВ "Серпантин-Плюс", а саме: ТОВ "Деліо Гранд" (код ЄДРПОУ 38923151), ТОВ "Промбуд Актив" (код ЄДРПОУ 39460457), ТОВ "Оптіма Капітал" (код ЄДРПОУ 39391829), ТОВ "Ліон-Абсолют" (код ЄДРПОУ 39629729), ТОВ "Алярд" (код ЄДРПОУ 38923119), ТОВ "Метал України" (код ЄДРПОУ 36688049), ТОВ "Укрпромбуд-15" (код ЄДРПОУ 39754826) та ТОВ «Атртехнології» (код 39826324). В подальшому дані особи, усвідомлюючи протиправний характер скоєних ними дій, з метою створення видимості здійснення ними легальної господарської діяльності підробляли та оформляли фіктивну господарську документацію про здійснення господарських операцій від імені вище вказаних підприємств (за своєю суттю є нікчемними) з низкою контрагентів, а фактично вели діяльність, пов`язану із конвертацією безготівкових коштів в готівкові та навпаки, в результаті чого підприємствами-контрагентами було здійснено внесення до фінансової документації підприємства завідомо неправдивих відомостей про товар, який фактично придбаний не був та роботи, які фактично не виконувалися.

Під час досудового розслідування встановлено, що засновником та директором ТОВ «Кепіталс груп» (код ЄДРПОУ 39621694) є ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українка, громадянка України, мешкає: АДРЕСА_1 , освіта середня, тимчасово не працює, не одружена, малолітніх дітей на утриманні не має, раніше засуджена. Допитана під час досудового розслідування в якості свідка ОСОБА_5 дала наступні свідчення, що приблизно в травні місяці 2015 року її знайомий на ім`я ОСОБА_6 запропонував їй заробити грошових коштів шляхом оформлення на своє ім`я фіктивного підприємства. При цьому реального відношення до господарської діяльності самого підприємства вона мати не буде,їй треба лише підписувати документацію, що будуть до неї привозити раз на місяць та при цьому вона буде отримувати за це по 500 гривень щомісяця. В зв`язку із тяжким матеріальним становищем вона погодилася на це. Після цього ОСОБА_6 познайомив її з чоловіком на ім`я ОСОБА_7 , що пояснив їй, що їй потрібно буде поїхати до м. Києва та підписати там деякі документи на відкриття підприємства. Після прибуття до Києва вона підписала документи на відкриття ТОВ «Кепіталс груп» та за допомогою невідомої їй дівчини, що зустріла її в ОСОБА_8 вона відкрила розрахунковий рахунок у відділенні банку «Софіївський». Після цього вона повернулася до м. Харків. Також вона пояснила, що жодних документів фінансової, бухгалтерської звітності вона не складала, не підписувала та до контролюючих органів не надавала, договорів з іншими підприємствами не укладала, печаток, штампів та бланків документації ТОВ «Кепіталс груп» вона не має та ніколи не мала, контрагентів підприємства ТОВ «Кепітался груп» вона назвати не може, бо їх не знає, місце знаходження офісного чи інших приміщень ТОВ «Кепіталс груп», а також його співробітників вона ніколи не бачила. Також вона повідомила, що під час здійснення процедури реєстрації ТОВ «Кепіталс груп» вона усвідомлювала, що здійснює створення фіктивного суб`єкта господарської діяльності.

Під час досудового розслідування встановлено, що засновником та директором ТОВ «Серпантин плюс» (код ЄДРПОУ 39633359) є ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , українець, громадянин України, мешкає: АДРЕСА_2 , освіта середня, працює комплектувальником в логістичному центрі «Делівері», одружений, має на утриманні малолітню дітину, раніше засуджений. Допитаний під час досудового розслідування в якості свідка ОСОБА_9 дав наступні свідчення, що приблизно на початку 2015 року його знайомий на ім`я ОСОБА_10 запропонував йому заробити грошових коштів шляхом оформлення на своє ім`я фіктивного підприємства. При цьому реального відношення до господарської діяльності самого підприємства він мати не буде, йому треба лише підписувати документацію, що будуть до нього привозити раз на місяць та при цьому він буде отримувати за це по 500 гривень щомісяця. Після цього ОСОБА_10 познайомив його з чоловіком на ім`я ОСОБА_7 , що пояснив йому, що йому потрібно буде поїхати до м. Києва та підписати там деякі документи на відкриття підприємства. Після прибуття до ОСОБА_8 він підписав документи на відкриття ТОВ «Кепіталс груп» та за допомогою невідомої йому дівчини на ім`я ОСОБА_11 , що зустріла його в Києві він відкрив розрахунковий рахунок у відділенні банку «Софіївський». Після цього він повернулася до м. Харків. Також він пояснив, що жодних документів фінансової, бухгалтерської звітності він не складав, не підписував та до контролюючих органів не надавав, договорів з іншими підприємствами не укладав, печаток, штампів та бланків документації ТОВ «Серпантин плюс» він не має та ніколи не мав, контрагентів підприємства ТОВ «Серпантин плюс» він назвати не може, бо їх не знає, місце знаходження офісного чи інших приміщень ТОВ «Серпантин плюс», а також його співробітників він ніколи не бачив. Також він повідомив, що під час здійснення процедури реєстрації ТОВ «Серпантин плюс» він будучи обманутим за матеріальну винагороду оформив на своє ім`я фіктивне підприємство «Серпантин плюс» з метою зайняття незаконною діяльністю.

При детальному аналізі, використовуючи інформаційно-аналітичні бази на рівні Міндоходів встановлено, що основними товарно-матеріальними цінностями, які ТОВ "Кепіталс груп" та ТОВ «Серпантин плюс» придбає у контрагентів-постачальників є: компонент моторних палив ароматичний марка Б, пиво "Баварія Преміум Пілзнер", пиво "Жигулі барне Бархатне", світери для чоловіків , брюки джинсові, ночні рубашки, двері металопластикові, планки для вікон, півтуші свинні морожені, пиво Бочкове, чайні суміші, фарба червона тепла концентрована, тканина полотняного переплетіння з 70% синтетичних комплексних ниток змішаних з бавовною, ножиці по металу прямі, тощо.

Основними товарно-матеріальними цінностями, які ТОВ "Серпантин плюс" та ТОВ «Кепіталс груп» постачає у бік контрагентів-покупців є: послуги з забезпечення технічної можливості доступу до контенту, виготовлення анімаційного ролику "Депозити Майя", мідний канал, цегла вогнетривка, рама гусениці, інжинірингові послуги, зубчата пара, барабан привода головного конвейера натяжний, редуктор привода гусеничного ланцюга для дробарки, вимірювальний інструмент (калібри різьбові), транспортно-експедиційні послуги, рейко шпальна решітка Р65 на з/б шпалах епюра 1600 знос 2 мм, проволока сварочна легірована діаметр 2 мм, стенд «Гнучка Черепиця», паливо-роздавальна колонка "Evrostar'' на 2 пістолетa LPG, щит управління, тощо.

Виходячи з вищезазначеного, можливо зробити висновок, що ТОВ "Кепіталс груп", ТОВ «Серпантин плюс» фактично є «податковими ямами», оскільки на них встановлено «обрив» ланцюга постачання, а також те, що фінансово-бухгалтерська документація вказаних підприємств носить ознаки фіктивності.

Також вищезазначені суб`єкти господарської діяльності входять до груп-підприємств одного конвертаційного центру, оскільки мають одних й тих самих контрагентів-постачальників та контрагентів покупців.

Під час досудового розслідування було встановлено, що ТОВ «Серпантин плюс» (код ЄДРПОУ 39633359) мало господарські взаємовідносини з ТОВ "Декопол" (код ЄДРПОУ 38158436), ТОВ "Стройпол-Харків" (код ЄДРПОУ 38631570) та ТОВ "Сіріус-Комплект" (код ЄДРПОУ 33605499). ТОВ "Декопол" зареєстровано за податковою адресою: м. Харків, вул. Греківська, 106. Знаходиться на податковому обліку в Основ`янській ОДПI м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області. Керівником та засновником підприємства є гр. ОСОБА_12 ІНФОРМАЦІЯ_3 . Головним бухгалтером підприємства є гр. ОСОБА_13 ІНФОРМАЦІЯ_4 . Обсяг взаємовідносин ТОВ "Декопол" з ТОВ "Серпантин-Плюс" складає 100 000, 02 грн., у т.ч. ПДВ - 16 666,67 грн. ТОВ "Стройпол-Харків" зареєстровано за податковою адресою: АДРЕСА_3 . Знаходиться на податковому обліку в Основ`янській ОДПI м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області. Керівником та засновником підприємства є гр. ОСОБА_14 ІНФОРМАЦІЯ_5 . Головним бухгалтером підприємства є гр. ОСОБА_15 ІНФОРМАЦІЯ_6 . Обсяг взаємовідносин ТОВ "Стройпол-Харків" з ТОВ "Серпантин-Плюс" складає 100 000, 02 грн., у т.ч. ПДВ - 16 666,67 грн. ТОВ "Сіріус-Комплект" зареєстровано за податковою адресою: м. Харків, Мереф`янське шоссе, 9 -А. Знаходиться на податковому обліку в Основ`янській ОДПI м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області. Керівником підприємства є гр. ОСОБА_16 ІНФОРМАЦІЯ_5 . Засновником підприємства є гр. ОСОБА_17 ІНФОРМАЦІЯ_7 . Головним бухгалтером підприємства є гр. ОСОБА_18 ІНФОРМАЦІЯ_8 . Обсяг взаємовідносин ТОВ "Сіріус-Комплект" з ТОВ "Серпантин-Плюс" складає 299 999, 94 грн., у т.ч. ПДВ - 49 999, 99 грн.

Під час досудового розслідування було встановлено, що ТОВ "Декопол" (код ЄДРПОУ 38158436), ТОВ "Стройпол-Харків" (код ЄДРПОУ 38631570) та ТОВ "Сіріус-Комплект" (код ЄДРПОУ 33605499) знаходяться на податковому обліку в Основ`янській ОДПI м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області та фактично розташовані за адресою: м. Харків, пров. Джерело, 5 в приміщенні, що належить на праві власності Компанії «Британія Ентерпрайзіз Лімітед» відповідно інформаційної довідки № 42906676 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно.

17.09.2015 року за місцем розташування ТОВ "Декопол" (код ЄДРПОУ 38158436), ТОВ "Стройпол-Харків" (код ЄДРПОУ 38631570) та ТОВ "Сіріус-Комплект" (код ЄДРПОУ 33605499) було проведено обшук. Під час обшуку було виявлено та вилучено готівкові грошові кошти на загальну суму 174265 гривень, що знаходилися на робочих місцях співробітників вказаних суб`єктів господарювання.

Належність вказаного майна підтверджується протоколом обшуку від 17.09.2015 року за місцем розташування ТОВ "Декопол" (код ЄДРПОУ 38158436), ТОВ "Стройпол-Харків" (код ЄДРПОУ 38631570) та ТОВ "Сіріус-Комплект" (код ЄДРПОУ 33605499): м. Харків, пров. Джерело, 5.

На даний час у органа досудового розслідування є достатні підстави вважати, що виявлені та вилучені готівкові грошові кошти здобуто з порушенням вимог чинного законодавства України, а саме отримано внаслідок взаємодії з підприємствами з ознаками фіктивності.

Орган досудового розслідування, що з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення даного кримінального правопорушення, а також з метою недопущення знищення даного майна, переховування, втрати, що може нашкодити розслідуванню даного кримінального провадження, орган досудового розслідування вважає за необхідне накласти арешт на вказане майно.

При розгляді клопотання в судовому засіданні слідчий підтримав клопотання.

На виконання вимог ч. 1 ст. 172 КПК України, слідчим суддею здійснено виклик осіб - власників тимчасово вилученого майна, на яке слідчий просить в зазначеному клопотанні накласти арешт.

Представники власників майна ТОВ "Декопол", ТОВ "Стройпол-Харків" та ТОВ "Сіріус-Комплект" в судове засідання не з`явилися, повідомлялися належним чином про день, час, місце розгляду клопотання (а.с. 17, 18, 19, 20, 21), причини неявки не повідомили.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 172 КПК України, неприбуття власника майна в судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання про арешт майна.

Слідчий суддя, вислухавши думку учасників процесу, дослідивши надані докази, встановив, що СУ ГУМВС України в Харківській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12015220000000574 від 16.07.2015, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 205 КК України (а.с. 8-9).

Ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Харкова від 03.09.2015 надано дозвіл на проведення обшуку у приміщенні ТОВ "Декопол" (код ЄДРПОУ 38158436), Стройпол-Харків" (код ЄДРПОУ 38631570) та ТОВ "Сіріус-Комплект" (код ЄДРПОУ 33605499) за адресою: м. Харків пров. Джерело 5, належному Компанії «Британія Ентерпрайзіз Лімітед», з метою відшукання первинних бухгалтерських та податкових документів, що відображають господарські взаємовідносини між, з метою відшукання первинних бухгалтерських та податкових документів на паперових та електронних носіях, чорнових записів, що відображають фінансово - господарські взаємовідносини між ТОВ "Декопол" (код ЄДРПОУ 38158436), ТОВ "Стройпол-Харків" (код ЄДРПОУ 38631570) та ТОВ "Сіріус-Комплект" (код ЄДРПОУ 33605499) та ТОВ «Серпантин плюс» (код ЄДРПОУ 39633359) за період з 10.02.2015 по 03.09.2015 (а.с. 10).

На підставі вказаної ухвали Київського районного суду м. Харкова від 03.09.2015, за вказаною адресою: АДРЕСА_4 , проведено обшук, в ході якого, згідно протоколу обшуку від 17.09.2015 вилучено, зокрема, готівкові грошові кошти в сумі 174265 гр. (а.с. 12-16).

Відповідно до ч. 2 ст. 173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) достатність доказів, що вказують на вчинення особою кримінального правопорушення; 3) розмір можливої конфіскації майна, можливий розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, та цивільного позову; 4) наслідки арешту майна для інших осіб; 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

За змістом чинного законодавства, зокрема, ч. 2 ст. 170 КПК України, слідчий суддя або суд під час судового провадження накладає арешт на майно, якщо є достатні підстави вважати, що вони відповідають критеріям, зазначеним у частині другій статті 167 КПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 167 КПК України, тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: 1) підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; 2) призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення; 3) є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом; 4) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Відповідно до вимог ст.ст. 214, 223 КПК України, після внесення повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, слідчий або прокурор розпочинають досудове розслідування, виконують слідчі (розшукувані) дії спрямовані на отримання (збирання) доказів. Повідомлення про підозру, відповідно до 276 КПК України, здійснюється тільки за наявності достатніх доказів для підозри особи у вчинені кримінального правопорушення.

Тому відсутність повідомлення про підозру у кримінальному правопорушенні не позбавляє права звернутися з клопотанням про арешт майна для забезпечення доказової бази в кримінальному правопорушенні, відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК України.

Слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав до задоволення клопотання, оскільки слідчий довів наявність вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, вказані в клопотанні предмети відповідають критеріям ч. 2 ст. 167 КПК України, мають значення для досудового розслідування, а також можуть доказами у кримінальному провадженні.

Слідчий суддя вважає розумним та співрозмірним обмеження права власності завданням кримінального провадження.

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею від учасників процесуальної дії не надійшло, за ініціативою суду не здійснюється, що відповідає положенням ст. 107 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 170-173, 309, 372 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СУ ГУМВС України в Харківській області майора міліції ОСОБА_3 про арешт майна по кримінальному провадженню №12015220000000574 від 16.07.2015, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 205 КК України задовольнити.

Накласти арешт на грошові кошти в сумі 174265 гривень, які вилучені 17.09.2015 під час проведення обшуку в приміщенні ТОВ "Декопол" (код ЄДРПОУ 38158436), ТОВ "Стройпол-Харків" (код ЄДРПОУ 38631570) та ТОВ "Сіріус-Комплект" (код ЄДРПОУ 33605499), що розташовані за адресою: м. Харків, пров. Джерело, 5, до скасування арешту майна у втсновленому нормами КПК України порядку.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду Харківської області протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Ухвала виготовлена в нарадчій кімнаті, є оригіналом.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.09.2015
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу51924589
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —640/15762/15-к

Ухвала від 25.09.2015

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 25.09.2015

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 25.09.2015

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 25.09.2015

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 22.10.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Шевченко В.В.

Ухвала від 21.09.2015

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 01.10.2015

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 28.09.2015

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 28.09.2015

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 29.09.2015

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні