Вирок
від 05.10.2015 по справі 760/8331/14-к
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Кримінальне провадження № 1-кп/760/52/15

№760/8331/14-к

В И Р О К

ІМЕНЕМУКРАЇНИ

05 жовтня 2015 року Солом`янський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурорів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

захисника обвинуваченого адвоката ОСОБА_7 ,

обвинуваченого ОСОБА_8 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві кримінальне провадження, внесене 22.01.2014 року до ЄРДР за № 22014101110000010, відносно

ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Новолуганське Артемівського району Донецької області, українця, громадянина України, з вищою освітою, одруженого, такого, який має на утриманні трьох неповнолітніх дітей, працює на посаді головного спеціаліста державного інспектора ветеринарної медицини відділу державної інспекції Управління державного контролю Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 368, ч. 2 ст. 369-2 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Обвинувачений ОСОБА_8 , будучи службовою особою, яка замає відповідальне становище, своїми умисними діями одержав неправомірну вигоду для себе за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду та в інтересах третіх осіб, дій з використанням наданої йому влади і службового становища, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 368 КК України (в редакції Закону № 221-VІІ від 18.04.2013 року (із змінами, внесеними згідно із Законом № 222-VІІ від 18.04.2013 року)), при таких обставинах.

Так, наказом начальника Управління ветеринарної медицини в м. Києві №3-к від 01.02.2005 року, ОСОБА_8 призначено на посаду головного спеціаліста державного інспектора ветеринарної медицини відділу інспекторської роботи Управління ветеринарної медицини в м. Києві та присвоєно йому 11 ранг державного службовця.

01.04.2013 року ОСОБА_8 наказом начальника Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві №13-к ОСОБА_9 , без зміни рангу державного службовця, із займаної посади переведено на посаду головного спеціаліста державного інспектора ветеринарної медицини відділу державної інспекції Управління державного контролю Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України.

25.02.2010 року ОСОБА_8 наказом начальника Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві № 11-О ОСОБА_9 , як головний спеціаліст державний інспектор ветеринарної медицини, був закріплений за Солом`янським районом м. Києва.

Відповідно до пп. 2.5, 2.8-2.11, 3.3-3.10 Посадової інструкції головного спеціаліста державного інспектора ветеринарної медицини відділу державної інспекції Управління державного контролю Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, затвердженої начальником Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві ОСОБА_9 , входило крім іншого наступне: здійснення реалізації прийнятих законодавчих і нормативних актів, державних програм з питань, що стосуються компетенції відділу; організація роботи з документами у відповідності з чинним законодавством; участь в заходах державної ветеринарної медицини м. Києва щодо виконання керівниками підприємств, власниками тварин та сировини тваринного походження ветеринарних вимог у разі вирощування, заготівлі, забою, переробки, виробництва, зберігання, транспортування тварин, сировини та продуктів тваринного походження; участь в здійсненні державного ветеринарного контролю за виконанням місцевими органами виконавчої влади, підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності та громадянами законів та інших нормативно-правових актів з питань ветеринарної медицини; здійснення перевірок щодо діяльності установ і організацій державної ветеринарної медицини, підпорядкованих Головному управлінню; обмеження, тимчасова заборона чи припинення діяльності підприємств, установ, організацій у разі порушення ними ветеринарно-санітарних норм, правил, що можуть спричинити загрозу життю та здоров`ю людей або інші тяжкі наслідки; накладення адміністративних стягнень відповідно з чинним законодавством; безперешкодне відвідування підконтрольних об`єктів на відповідній території, отримання інформації необхідної для встановлення епізоотичного стану, виявлення причин захворювань тварин, оцінка ветеринарно-санітарної якості продуктів та сировини тваринного походження.

Отже, ОСОБА_8 , виходячи з обсягу наявних прав і обов`язків, відповідно до примітки 1 ст. 364 КК України, примітки 2 ст. 368 КК України та ст. 25 Закону України «Про державну службу» обіймаючи посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, є службовою особою, яка займає відповідальне становище.

Проте, 29.01.2014 року ОСОБА_8 , будучи службовою особою, яка займає відповідальне становище, одержав неправомірну вигоду у розмірі 6000 (шести тисяч) гривень за підписання з позитивним висновком актів ветеринарно-санітарного обстеження холодильної камери по зберіганню м`яса свинини, яловичини, напівфабрикатів з м`яса свинини, яловичини, розташованої за адресою: м. Київ, Солом`янський район, вул. Білецького, 34, яка орендується ТОВ «Колорсейл» (код ЄДРПОУ 37116620, м. Київ, вул. Привокзальна, 14-а) та ТОВ «Албат Інвест» (код ЄДРПОУ 37201113, м. Київ, вул. Пирогова, 2/37) у ПП «Рось».

Так, 20.01.2014 року до ОСОБА_8 як до службової особи, головного спеціаліста державного інспектора ветеринарної медицини відділу державної інспекції управління державного контролю Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві відповідального за Солом`янський район м. Києва, у службовий кабінет №401 Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві за адресою: м. Київ, вул. Волинська, 12, з метою підписання з позитивним висновком актів ветеринарно-санітарного обстеження холодильної камери по зберіганню м`яса свинини, яловичини, напівфабрикатів з м`яса свинини, яловичини, розташованої за адресою: м. Київ, вул. Білецького, 34, яка орендується ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест» у ПП «Рось», звернувся представник інтересів за довіреністю ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест» ОСОБА_10 .

Під час розмови із ОСОБА_10 , у ОСОБА_8 , який чітко знав та розумів, що у межах своїх функціональних обов`язків, а також наданої йому влади та службового становища, що передбачено п. 3.3 Посадової інструкції головного спеціаліста державного інспектора ветеринарної медицини відділу державної інспекції Управління державного контролю Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві, він має право на обстеження складів для зберігання продуктів тваринного походження, з метою власного незаконного збагачення, виник злочинний умисел, спрямований на одержання для себе неправомірної вигоди у розмірі 6000 (шести тисяч) гривень за вчинення в інтересах ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест» дій з видачі вищевказаних актів.

Того ж дня, ОСОБА_8 , з метою створення передумов для реалізації свого злочинного умислу, знаходячись у власному службовому кабінеті №401, розташованому в адміністративній будівлі Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві за адресою: м. Київ, вул. Волинська, 12, усвідомлюючи, що до його компетенції входить участь в обстеженні холодильної камери та підписання відповідних актів ветеринарно-санітарного обстеження, оскільки він як головний спеціаліст державний інспектор ветеринарної медицини, був закріплений за Солом`янським районом м. Києва, запропонував ОСОБА_10 надати йому неправомірну вигоду в розмірі 6000 (шести тисяч) гривень за підписання з позитивним висновком актів ветеринарно-санітарного обстеження холодильної камери для зберігання м`яса свинини, яловичини, напівфабрикатів з м`яса свинини, яловичини, яка орендується ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест» у ПП «Рось» та знаходиться у Солом`янському районі м. Києва, на що ОСОБА_10 погодився.

ОСОБА_8 на виконання спільної попередньої домовленості, діючи умисно з метою створення передумов для виконання свого злочинного умислу, сказав ОСОБА_10 подати документи необхідні для проведення вищевказаного обстеження до кабінету прийому та видачі документів №504 Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві для підготовки проведення процедури ветеринарно-санітарного обстеження холодильної камери №15 для зберігання м`яса свинини, яловичини, напівфабрикатів з м`яса свинини, яловичини, розташованої за адресою: м. Київ, вул. Білецького, 34, яка орендується ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест» у ПП «Рось».

24.01.2014 року ОСОБА_10 на виконання домовленості із ОСОБА_8 , здав до кабінету №504 Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві копію договору оренди О-83/1 від 20.01.2014 року холодильної камери №15, укладеного між ПП «Рось» і ТОВ «Колорсейл», асортиментний перелік продукції ТОВ «Колорсейл», завірену копію виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців серії ААВ №348769 стосовно ТОВ «Колорсейл», завірену копію довідки АА №626793 з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України стосовно ТОВ «Колорсейл», завірену копію договору №І07213 від 14.10.2013 року про надання послуг з дератизації (контроль гризунів, мишей), укладеного між ТОВ «ЮПЕКО-ЮКРЕЙН ПЕСТ КОНТРОЛ» і ПП «Рось», завірену копію довідки про взяття на облік платника податків ТОВ «Колорсейл», завірену копію довіреності виданої на ім`я ОСОБА_10 №5 від 20.01.2014 року щодо представництва інтересів ТОВ «Колорсейл», завірену копію статуту ТОВ «Колорсейл», копію контракту від 10.01.2014 року на ввезення в Україну з США продуктів тваринного походження на адресу ТОВ «Колорсейл», асортиментний перелік продукції ТОВ «Албат Інвест», копію довідки АА №1025111 з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України стосовно ТОВ «Албат Інвест», завірену копію виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців серії АГ №866937 стосовно ТОВ «Албат Інвест», завірену копію свідоцтва №100298873 від 21.08.2010 року про реєстрацію платника податку на додану вартість ТОВ «Албат Інвест», копію довіреності виданої на ім`я ОСОБА_10 №12 від 20.01.2014 року щодо представництва інтересів ТОВ «Албат Інвест», завірену копію статуту ТОВ «Албат Інвест», завірену копію змін до статуту ТОВ «Албат Інвест», завірену копію договору №І07213 від 14.10.2013 року про надання послуг з дератизації (контроль гризунів, мишей), укладеного між ТОВ «ЮПЕКО-ЮКРЕЙН ПЕСТ КОНТРОЛ» і ПП «Рось», копію контракту від 08.01.2014 року на ввезення в Україну з США продуктів тваринного походження на адресу ТОВ «Албат Інвест», завірену копію договору оренди №О-82/1 від 20.01.2014 року холодильної камери №15, укладеного між ПП «Рось» і ТОВ «Албат Інвест».

Крім того, ОСОБА_8 , діючи з корисливих мотивів та для виконання домовленості із ОСОБА_10 щодо пришвидшення обстеження холодильної камери для зберігання м`яса свинини, що орендується ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест» у ПП «Рось», та видачі відповідних актів, назвав ОСОБА_10 телефонний номер факсу розташованого у приймальні Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві, а саме: «245-77-98», на який останній мав відправити копію свідоцтва про державну реєстрацію платника податків ТОВ «Колорсейл» та виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців ТОВ «Албат Інвест», що і відразу ж було зроблено ОСОБА_10 .

Наступного дня, ОСОБА_8 , після отримання від ОСОБА_10 невистачаючих документів, діючи умисно з метою як найшвидшого підписання з позитивним висновком актів ветеринарно-санітарного обстеження холодильної камери №15 для зберігання м`яса свинини, яловичини, напівфабрикатів з м`яса свинини, яловичини, розташованої за адресою: м. Київ, вул. Академіка Білецького, 34, що орендується ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест» у ПП «Рось», виїхав за адресою: м. Київ, вул. Академіка Білецького, 34, де особисто, перебуваючи у приміщенні складу-морозильника філії «Холодокомбінат №4» ПП «Рось», здійснив обстеження холодильної камери №15 із порушенням встановленого порядку здійснення такого обстеження, а саме без участі співробітника Об`єднання ветеринарної медицини в м. Києві і представника суб`єкта господарювання.

28.01.2014 року ОСОБА_8 , знаходячись у кабінеті прийому та видачі документів №504 Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві за адресою: м. Київ, вул. Волинська, 12, діючи умисно, реалізуючи свій злочинний умисел спрямований на одержання неправомірної вигоди, підписав з позитивним висновком акти ветеринарно-санітарного обстеження холодильної камери №15 для зберігання м`яса свинини, яловичини, напівфабрикатів з м`яса свинини, яловичини, розташованої за адресою: м. Київ, вул. Академіка Білецького, 34, яка орендується ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест» у ПП «Рось» та залишив їх у вищевказаному кабінеті.

Надалі, після підписання із позитивним висновком вищевказаних актів, ОСОБА_8 під час телефонної розмови домовився з ОСОБА_10 про надання їх останньому 29.01.2014 року у приміщенні Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві за адресою: м. Київ, вул. Волинська, 12.

29.01.2014 року, приблизно о 12 год. 30 хв., ОСОБА_8 , діючи умисно з корисливих мотивів, використовуючи надану йому владу та службове становище, з метою доведення до кінця свого злочинного умислу спрямованого на одержання для себе неправомірної вигоди, знаходячись у другій кімнаті службового кабінету №401, розташованому у приміщенні адміністративної будівлі Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві за адресою: м. Київ, вул. Волинська, 12, згідно попередньої домовленості із ОСОБА_10 одержав від останнього неправомірну вигоду в розмірі 6000 (шести тисяч) гривень за підписання з позитивним висновком актів від 27.01.2014 року ветеринарно-санітарного обстеження холодильної камери №15 для зберігання м`яса свинини, яловичини, напівфабрикатів з м`яса свинини, яловичини, розташованої за адресою: м. Київ, вул. Академіка Білецького, 34, яка орендується ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест» у ПП «Рось».

Одразу після цього, ОСОБА_8 був затриманий у своєму службовому кабінеті №401, розташованому у приміщенні будівлі Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві за адресою: м. Київ, вул. Волинська, 12.

В ході огляду місця події, проведеного 29.01.2014 року під вікнами службового кабінету №401 ОСОБА_8 на внутрішньому дворі адміністративної будівлі Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві за адресою: м. Київ, вул. Волинська, 12 було виявлено та вилучено грошові кошти у сумі 6000 (шести тисяч) гривень, які останній отримав від ОСОБА_10 .

Крім того, ОСОБА_8 , будучи службовою особою, яка замає відповідальне становище, своїми умисними діями вчинив одержання неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 369-2 КК України, при таких обставинах.

Так, 20.01.2014 року до ОСОБА_8 як до службової особи, головного спеціаліста державного інспектора ветеринарної медицини відділу державної інспекції Управління державного контролю Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві, у приміщенні кабінету №401 Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві за адресою: м. Київ, вул. Волинська, 12, з метою отримання ПП «Бєкєт» (ЄДРПОУ 30518058, м. Київ, вул. Волгоградська, 41-А) дозволу на ввезення на митну територію України продуктів тваринного походження, звернувся директор ПП «Бєкєт» ОСОБА_10 .

Під час розмови із ОСОБА_10 , у ОСОБА_8 , який чітко знав порядок видачі суб`єкту підприємницької діяльності дозволу на ввезення на митну територію України продуктів тваринного походження та за допомогою своїх зв`язків мав можливість впливу на прийняття рішення щодо видачі такого дозволу, з метою власного незаконного збагачення, виник злочинний умисел, спрямований на одержання для себе неправомірної вигоди у розмірі 3800 (трьох тисяч вісімсот) доларів США за вплив на прийняття службовими особами Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України рішення щодо видачі ПП «Бєкєт» вищевказаного дозволу.

Того ж дня, ОСОБА_8 з метою створення передумов для реалізації свого злочинного умислу, знаходячись у власному службовому кабінеті №401, розташованого в адміністративній будівлі Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві за адресою: м. Київ, вул. Волинська, 12, усвідомлюючи можливість впливу на службових осіб Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України з метою прийняття рішення щодо видачі дозволу на ввезення в Україну продуктів тваринного походження, запропонував ОСОБА_10 надати йому грошові кошти у розмірі 3800 (трьох тисяч вісімсот) доларів США за пришвидшення та сприяння у видачі Державною ветеринарною та фітосанітарною службою України дозволу ПП «Бєкєт» на ввезення на митну територію України продуктів тваринного походження.

25.01.2014 року, в першій половині дня, ОСОБА_8 на виконання спільної попередньої домовленості, діючи умисно з корисливих мотивів, знаходячись у холі другого поверху Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві за адресою: м. Київ, вул. Волинська, 12, отримав від ОСОБА_10 документи, необхідні для одержання ПП «Бєкєт» дозволу на ввезення на митну територію України продуктів тваринного походження, а саме: погоджену заяву ПП «Бєкєт» для отримання дозволу на ввезення на митну територію України продуктів тваринного походження, завірену копію контракту на ввезення з США в Україну продуктів тваринного походження на адресу ПП «Бєкєт», гарантійний лист щодо дотримання ПП «Бєкєт» ветеринарно-санітарних норм, копію договору про надання Об`єднанням ветеринарної медицини в м. Києві ветеринарно-санітарних послуг ПП «Бєкєт», копію додаткового договору щодо пролонгації дії договору про надання Об`єднанням ветеринарної медицини в м. Києві ветеринарно-санітарних послуг ПП «Бєкєт», копію акту ветеринарно-санітарного обстеження холодильної камери для зберігання продуктів тваринного походження від 12.12.2013 року, розташованої за адресою: м. Київ, вул. Академіка Білецького, 34, що у ПП «Рось» орендується ПП «Бєкєт».

У той же день, бажаючи якнайшвидше реалізувати свій злочинний умисел, спрямований на отримання неправомірної вигоди, ОСОБА_8 передав отримані від ОСОБА_10 документи до Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України.

27.01.2014 року ОСОБА_8 , усвідомлюючи злочинний характер своїх дій, звернувся до заступника начальника Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві ОСОБА_11 та, не повідомляючи її про свої злочинні наміри, з метою пришвидшення та сприяння видачі Державною ветеринарною та фітосанітарною службою України дозволу ПП «Бєкєт» на ввезення на митну територію України продуктів тваринного походження, попросив її допомогти в одержанні в Державній ветеринарній та фітосанітарній службі України дозволу ПП «Бєкєт» на ввезення на митну територію України 100 тонн свинини замороженої з США.

Цього ж дня, ОСОБА_11 , на прохання ОСОБА_8 , звернулась до невстановлених досудовим слідством працівників відділу ветеринарно-санітарних заходів на державному кордоні управління державної інспекції Департаменту ветеринарної медицини Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, який знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Бориса Грінченка, 1, та попросила максимально швидко підготувати необхідні документи для підписання у керівництва та видачі дозволу ПП «Бєкєт» на ввезення на митну територію України продуктів тваринного походження.

27.01.2014 року ОСОБА_8 , діючи з корисливих мотивів та для виконання домовленості із ОСОБА_10 щодо пришвидшення та сприяння у видачі ПП «Бєкєт» дозволу на ввезення на митну територію України продуктів тваринного походження передав ОСОБА_10 адресу електронної пошти головного спеціаліста лікаря ветеринарної медицини відділу ветеринарно-санітарних заходів на державному кордоні управління державної інспекції Департаменту ветеринарної медицини Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України ОСОБА_12 - ІНФОРМАЦІЯ_2 , на яку ОСОБА_10 мав відправити додатково копію договору оренди приміщення для зберігання продуктів тваринного походження та дані стосовно номерів заводів-виробників продуктів у заяві ПП «Бєкєт» для отримання дозволу на ввезення на митну територію України продуктів тваринного походження, що і було відразу ж зроблено ОСОБА_10 .

У період з 27.01.2014 року по 28.01.2014 року головними спеціалістами - лікарями ветеринарної медицини Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України ОСОБА_12 та ОСОБА_13 , заступником директора Департаменту ветеринарної медицини начальником управління Державної інспекції Державної ветеринарної і фітосанітарної служби України ОСОБА_14 , які не були обізнані стосовно злочинних намірів ОСОБА_8 , розглянули документи необхідні для видачі ПП «Бєкєт» дозволу на ввезення на митну територію України продуктів тваринного походження, а саме: завірену копію контракту на ввезення з США в Україну продуктів тваринного походження на адресу ПП «Бєкєт», гарантійний лист щодо дотримання ПП «Бєкєт» ветеринарно-санітарних норм, копію договору про надання Об`єднанням ветеринарної медицини в м. Києві ветеринарно-санітарних послуг ПП «Бєкєт», копію додаткового договору щодо пролонгації дії договору про надання Об`єднанням ветеринарної медицини в м. Києві ветеринарно-санітарних послуг ПП «Бєкєт», копію акту ветеринарно-санітарного обстеження холодильної камери для зберігання продуктів тваринного походження від 12.12.2013 року, розташованої за адресою: м. Київ, вул. Академіка Білецького, 34, що орендується ПП «Бєкєт» у ПП «Рось», після чого ОСОБА_12 підготував та завізував проект дозволу ПП «Бєкєт» на ввезення продуктів, який в подальшому був також завізований ОСОБА_13 та ОСОБА_14 , після чого переданий на підпис директору Департаменту ветеринарної медицини Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України ОСОБА_15

28.01.2014 року директор Департаменту ветеринарної медицини Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України ОСОБА_15 , знаходячись у власному службовому кабінеті № 418-А Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України за адресою: м. Київ, вул. Бориса Грінченка, 1, перевіривши наявність необхідних документів, не будучи обізнаним про злочинний план ОСОБА_8 , підписав дозвіл на ввезення ПП «Бєкєт» на митну територію України продуктів тваринного походження.

28.01.2014 року в Державній ветеринарній та фітосанітарній службі України під №15-9-2-2-11/2109 зареєстровано дозвіл ПП «Бєкєт» на ввезення на митну територію України продуктів тваринного походження, а саме свинини замороженої у кількості 100 тонн.

28.01.2014 року, у другій половині дня, ОСОБА_8 , отримавши від ОСОБА_11 , інформацію щодо видачі ПП «Бєкєт» дозволу на ввезення на митну територію України продуктів тваринного походження, з метою пришвидшення одержання та передачі ОСОБА_10 дозволу ПП «Бєкєт», приїхав до приміщення Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України за адресою: м. Київ, вул. Бориса Грінченка, 1, де отримав означений дозвіл №15-9-2-2-11/2109 від 28.01.2014 року у кабінеті №409.

29.01.2014 року, приблизно о 12 год. 28 хв., ОСОБА_8 , реалізуючи свій злочинний умисел спрямований на одержання неправомірної вигоди, діючи умисно з корисливих мотивів, знаходячись у холі четвертого поверху в приміщенні адміністративної будівлі Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві за адресою: м. Київ, вул. Волинська, 12, передав ОСОБА_10 дозвіл №15-9-2-2-11/2109 від 28.01.2014 року Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, виданий ПП «Бєкєт» на ввезення на митну територію України продуктів тваринного походження.

Тоді ж, приблизно о 12 год. 30 хв., ОСОБА_8 , діючи умисно з корисливих мотивів, з метою доведення до кінця свого злочинного умислу, спрямованого на одержання для себе неправомірної вигоди, знаходячись у другій кімнаті власного службового кабінету №401, розташованого в приміщенні адміністративної будівлі Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві за адресою: м. Київ, вул. Волинська, 12, згідно попередньої домовленості із ОСОБА_10 , за вплив на прийняття рішення службовими особами Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, одержав від останнього неправомірну вигоду в розмірі 3800 (трьох тисяч вісімсот) доларів США за пришвидшення та сприяння у видачі ПП «Бєкєт» дозволу на ввезення на митну територію України продуктів тваринного походження.

Одразу після цього ОСОБА_8 був затриманий у своєму службовому кабінеті №401, розташованому у приміщенні будівлі Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві за адресою: м. Київ, вул. Волинська, 12.

В ході огляду місця події, проведеного 29.01.2014 року під вікнами службового кабінету №401 ОСОБА_8 на внутрішньому дворі адмінбудівлі Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві за адресою: м. Київ, вул. Волинська, 12 було виявлено та вилучено грошові кошти у сумі 3800 (трьох тисяч восьмиста) доларів США, які останній отримав від ОСОБА_10 та під час затримання викмнув.

Допитаний в судому засіданні обвинувачений ОСОБА_8 свою вину в одержанні, будучи службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для себе за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду та в інтересах третіх осіб, дій з використанням наданої йому влади і службового становища, а також свою вину в одержанні неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, тобто свою вину у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 368 КК України (в редакції Закону № 221-VІІ від 18.04.2013 року (із змінами, внесеними згідно із Законом № 222-VІІ від 18.04.2013 року)), ч. 2 ст. 369-2 КК України при обставинах, що викладені у фабулі даного вироку, визнав повністю. Не оспорюючи фактичні обставини кримінального провадження, під час першого допиту вказував на неправильність кваліфікації його дій, відсутність умислу на вчинення корупційних дій та зловживання впливом на вищестоящий орган. В подальшому, погоджуючись з кваліфікацією, щиро розкаявся, просив не карати та дав пояснення щодо вчинення ним злочинів, які відповідають фактичним обставинам справи.

ОСОБА_16 показав суду, що дійсно наказом начальника Управління ветеринарної медицини в м. Києві №3-к від 01.02.2005 року, він був призначений на посаду головного спеціаліста державного інспектора ветеринарної медицини відділу інспекторської роботи Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві та присвоєно йому 11 ранг державного службовця. З 01.02.2005 року по теперішній час він постійно працює на вказаній посаді.

Його робоче місце у січні 2014 року знаходилось на 4-му поверсі в кабінеті № 401 адміністративної будівлі Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві за адресою: м. Київ, вул. Волинська, 12.

В грудні 2013 року на складі-морозильників ПП «Рось. Філія Холодокомбінат № 4» за адресою: м. Київ, вул. Академіка Білецького, 34 під час проведення обстеження холодильної камери щодо зберігання там продукції тваринного походження ПП «Бєкєкт» (заморожену свинину) він познайомився з директором ПП «Бєкєкт» ОСОБА_10 .

18.12.2013 року ОСОБА_10 приїхав у Головне управління ветеринарної медицини у м. Києві (м. Київ, вул. Волинська, 12), піднявся на 4 поверх та зайшов до його робочого кабінету № 401. ОСОБА_10 зайшов для того, щоб дізнатись як готувати заяву за встановленою формою для ввезення суб`єктом підприємницької діяльності продукції тваринного походження, як необхідно погоджувати цю заяву в Головному управлінні ветеринарної медицини у м. Києві та у Південно-західній службі ветеринарного контролю на державному кордоні (вул. Мате Залки, 10в). Тоді ж, у своєму робочому кабінеті під час особистої розмови він пояснив ОСОБА_10 , які документи для цього необхідні.

Під час розмови, яка відбулася 20.01.2014 року за місцем його роботи, ОСОБА_10 сказав повідомив, що він погодив заяву на отримання дозволу на ввезення продукції тваринного походження від імені ПП «Бєкєт» та планує подавати її до Департаменту ветеринарної медицини Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України за адресою: м. Київ, вул. Бориса Грінченка, 1. Також, наскільки він пригадує, ОСОБА_10 розповів йому, що він, як представник ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест», планував подати ще дві заяви про обстеження холодильної камери по зберіганню м`яса свинини, розташованої за адресою: м. Київ, вул. Білецького, 34, що орендується ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест» у ПП «Рось», для надання дозволу ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест» на діяльність по прийманню, зберіганню, транспортуванню та реалізації продукції тваринного походження. Тоді ж, у відповідь він запропонував ОСОБА_10 , що за отримання ним позитивних висновків за результатами ветеринарно-санітарного обстеження холодильної камери по зберіганню м`яса свинини ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест» та підписання відповідних актів ветеринарно-санітарного обстеження даної холодильної камери розташованої у приміщенні складу-морозильнику філії «Холодокомбінат № 4» ПП «Рось» за адресою: м. Київ, вул. Білецького, 34, він може заплатити йому ( ОСОБА_8 ) грошові кошти в розмірі 6000 (шести тисяч) гривень, а за прискорення та сприяння у видачі ПП «Бєкєт» дозволу на ввезення на митну територію України тварин, продуктів тваринного походження, репродуктивного матеріалу, біологічних продуктів, патологічного матеріалу, ветеринарних препаратів, субстанцій, кормових добавок, преміксів та кормів, він може заплатити йому особисто грошові кошти у розмірі 3800 (трьох тисяч вісімсот) доларів США.

24.01.2014 року в першій половині дня, йому подзвонив ОСОБА_10 та домовився про зустріч у Головному управлінні ветеринарної медицини в м. Києві Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України за адресою: м. Київ, вул. Волинська, 12. У той же день, відповідно до попередньої домовленості, ОСОБА_10 приїхав в Головне управління ветеринарної медицини у м. Києві Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України за адресою: м. Київ, вул. Волинська, 12, та зайшов до його робочого кабінету № 401. Тоді ж, у його робочому кабінеті № 401 ОСОБА_10 показав йому пакет документів, необхідних для проведення обстеження та підписання актів ветеринарно-санітарного обстеження холодильної камери по зберіганню м`яса свинини, розташованих за адресою: м. Київ, вул. Білецького, 34, що орендуються ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест» у ПП «Рось», на що він сказав ОСОБА_10 , що не буде ніяких проблем з підписанням актів ветеринарно-санітарного обстеження холодильної камери по зберіганню м`яса свинини, розташованих за адресою: м. Київ, вул. Білецького, 34, що орендуються ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест» у ПП «Рось», та сказав йому здати вказані документи, до приймальні Головного управління ветеринарної медицини у м. Києві Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України за адресою: м. Київ, вул. Волинська, 12, щоб були складені та у подальшому підписані договори про надання державних ветеринарних послуг ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест».

25.01.2014 року до нього в робочий кабінет № 401 приїхав ОСОБА_10 та надав йому документи, необхідні для одержання ПП «Бєкєт» дозволу на ввезення на митну територію України тварин, продуктів тваринного походження, репродуктивного матеріалу, біологічних продуктів, патологічного матеріалу, ветеринарних препаратів, субстанцій, кормових добавок, преміксів та кормів. При цьому, він не дивився перелік та не перевіряв зміст наданих йому ОСОБА_10 документів, оскільки до його компетенції не входить видача вказаного дозволу. Після отримання ним вказаних документів від ОСОБА_10 , він у той же, день, тобто 25.01.2014 року, в другій половині дня (точний час він не пригадує), привіз означені документи до приміщення Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України за адресою: м. Київ, вул. Бориса Грінченка, 1, та поклав їх у поштову скриньку на 1-му поверсі.

Після того, як він завіз вказані документи до Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, у понеділок 27 січня 2014 року він по своєму службовому міському телефону 244-81-50 подзвонив до відділу ветеринарно-санітарних заходів на державному кордоні управління державної інспекції Департаменту ветеринарної медицини Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України та запитав чи надійшли документи, необхідні для одержання ПП «Бєкєт» дозволу на ввезення на митну територію України 100 тонн свинини замороженої з США, на що йому у відповідь повідомили, що документи надійшли, але в них не вистачає якогось документу.

Тоді, у той же день, 27 січня 2014 року (коли саме він не пригадує), він звернувся до заступника начальника Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві ОСОБА_11 та попросив її допомогти в одержанні в Державній ветеринарній та фітосанітарній службі України дозволу ПП «Бєкєт» на ввезення на митну територію України 100 тонн свинини замороженої з США, а саме дізнатись яких документів не вистачає для отримання ПП «Бєкєт» дозволу на ввезення на митну територію України 100 тонн свинини замороженої з США, на що остання погодилась допомогти в одержанні у Державній ветеринарній та фітосанітарній службі України дозволу ПП «Бєкєт» на ввезення на митну територію України 100 тонн свинини замороженої з США.

27.01.2014 року під час телефонної розмови він повідомив ОСОБА_10 , щоб останній переслав на адресу електронної поштової скриньки - ІНФОРМАЦІЯ_2 всі документи в електронному вигляді, які необхідні для видачі ПП «Бєкєт» дозволу на ввезення на митну територію України продукції тваринного походження. 28.01.2014 року ОСОБА_11 повідомила йому, що дозвіл ПП «Бєкєт» на ввезення на митну територію України 100 тонн свинини замороженої з США готовий та можна його забрати.

У другій половині дня 28.01.2014 року він приїхав до приміщення Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України за адресою: м. Київ, вул. Бориса Грінченка, 1, піднявся на 4-ий поверх в кабінет № 409 та, зайшовши до кабінету № 409, він самостійно забрав дозвіл № 15-9-2-2-11/2109 від 28.01.2014 року на ввезення ПП «Бєкєт» на митну територію України 100 тон свинини мороженої із США.

29.01.2014 року, приблизно о 12 год. 00 хв., коли він перебував в приміщенні кабінету № 504, туди зайшов ОСОБА_10 , щоб забрати акти ветеринарно-санітарного обстеження холодильної камери по зберіганню м`яса свинини, розташованих за адресою: м. Київ, вул. Білецького, 34, що орендуються ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест» у ПП «Рось». Вони пройшли на четвертий поверх адміністративної будівлі Головного управління ветеринарної медицини у м. Києві Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України (м. Київ, вул. Волинська, 12), де він підійшов до столу, розташованого у вестибюлі, та надав ОСОБА_10 дозвіл № 15-9-2-2-11/2109 від 28.01.2014 р. Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України виданий ПП «Бєкєт» на ввезення на митну територію України тварин, продуктів тваринного походження, репродуктивного матеріалу, біологічних продуктів, патологічного матеріалу, ветеринарних препаратів, субстанцій, кормових добавок, преміксів та кормів, на 1 аркуші, та повідомив останньому, що у кабінеті № 504, він зможе забрати акти ветеринарно-санітарного обстеження холодильної камери по зберіганню м`яса свинини, розташованої за адресою: м. Київ, вул. Білецького, 34, що орендується ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест» у ПП «Рось». Після цього, коли він надав ОСОБА_10 вказаний дозвіл № 15-9-2-2-11/2109 від 28.01.2014 р., останній запитав, де можна передати йому, відповідно до попередньої домовленості, грошові кошти, у відповідь на що він запропонував йому пройти до його службового кабінету № 401 на 4-му поверсі адміністративної будівлі Головного управління ветеринарної медицини у м. Києві Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України (м. Київ, вул. Волинська, 12), на що останній погодився.

Після того, як вони разом з ОСОБА_10 зайшли до вказаної кімнати, приблизно о 12 год. 30 хв. 29.01.2014 р., ОСОБА_10 , відповідно до попередньої домовленості зі ним, дістав грошові кошти у розмірі 3800 доларів США та 6000 гривень, перерахував та передав їх йому. Взявши у ОСОБА_10 вказані грошові кошти в розмірі 3800 доларів США та 6000 гривень, він поклав їх до свого одягу, зокрема до піджака в якому був вдягнутий. Після цього, з-за дверей кімнати він почув, як гучним голосом було сказано про те, щоб всі залишались на своїх місцях, Служба безпеки України. Почувши зазначені слова, він, користуючись тим, що кімната, в якій вони знаходились, зачинена, та співробітники СБУ не могли відразу відкрити до неї двері, підбіг до єдиного вікна кімнати, відразу відчинив його та викинув отримані грошові кошти у це вікно. Після того, як він викинув у вікно отримані грошові кошти, до кімнати зайшли співробітники СБУ.

При цьому, він розуміє, що отримавши від ОСОБА_10 неправомірну вигоду у розмірі 3800 (три тисячі вісімсот) доларів США за одержання дозволу для ПП «Бєкєт» у Департаменті ветеринарної медицини та 6000 (шість тисяч) гривень за обстеження складів для ТОВ «Колорсейл», ТОВ «Албат Інвест», вчинив злочини, за якими законом передбачена кримінальна відповідальність, також те, що вчиняв неправомірні дії, не дивлячись на те, що вони є незаконними. Щиро кається у вчиненому, повністю визнає усі обставини злочинів, викладені в його обвинуваченні. Також, визнає час, місце та спосіб вчинення кримінальних правопорушень, встановлені в ході досудового розслідування. Зазначив суду, що жалкує про те, що сталося.

Незважаючи на повне визнання обвинуваченим ОСОБА_8 своєї вини у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 368, ч. 2 ст. 369-2 КК України, його вина у вчиненні кримінальних правопорушень доводиться наданими в судовому засіданні стороною обвинувачення та перевіреними доказами, а саме.

Показаннями допитаного у судовому засіданні свідка ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , з яких вбачається, що він є директором ПП «Бєкєт», яке займається зовнішньоекономічною діяльністю. 01.11.2013 року ним було укладено зовнішньоекономічний контракт № 01112013/UKR з компанією «Brand Systems LLC» (США) на поставку мороженого м`яса та м`ясопродуктів у кількості 100 тон. Для збереження ввезеної продукції ним було укладено договір оренди морозильної камери з ПП «Рось».

04.12.2013 року він звернувся до Головного управління ветеринарної медицини у м. Києві із заявою про проведення обстеження приміщення морозильної камери та надання ПП «Бєкєт» дозволу на діяльність по прийманню, зберіганню, транспортуванню та реалізації продукції тваринного походження. У Головному управлінні ветмедицини у м. Києві були визначені співробітники цього управління для проведення експертизи, а саме провідний лікар ветеринарної медицини-епізоотолог Об`єднання ветеринарної медицини м. Києва ОСОБА_17 та державний інспектор ветеринарної медицини Головного управління ветеринарної медицини м. Києва ОСОБА_8 . 12.12.2013 року він разом з ОСОБА_8 приїхав на склад-морозильник за адресою: м. Київ, вул. Академіка Білецького, 34, де з ним познайомився.

Надалі він самостійно займався погодженням заяви для отримання дозволу на ввезення продукції тваринного походження у Головному управлінні ветмедицини та у Південно-західній службі ветеринарного контролю на державному кордоні. У результаті він пройшов всі необхідні процедури та погодив зазначену заяву без сплати будь-кому грошових коштів. Наприкінці 2013 року він зустрівся під час святкування новорічних свят зі своїми знайомими ОСОБА_18 та ОСОБА_19 , від яких дізнався про те, що вони також планують займатися імпортом на територію України продуктів тваринного походження, на що він розповів їм, що знає процедуру отримання всіх дозволів та пообіцяв їм допомогти.

20.01.2014 року він зателефонував ОСОБА_8 та попросив проконсультувати його, на що останній погодився і призначив в той же день зустріч у своєму робочому кабінеті № 401 Головного управління ветеринарної медицини у м. Києві за адресою: м. Київ, вул. Волинська, 12. У той же день, тобто, 20.01.2014 року він зустрівся з ОСОБА_8 у вказаному кабінеті. Під час зустрічі він повідомив ОСОБА_8 , що погодив заяву на отримання дозволу на ввезення продукції тваринного походження від імені ПП «Бєкєт» та планує подавати її до Департаменту ветеринарної медицини, а також про те, що він планує подати ще дві заяви про проведення обстеження приміщення морозильної камери та надання дозволу на діяльність по прийманню, зберіганню, транспортуванню та реалізації продукції тваринного походження для ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест» (підприємства ОСОБА_20 та ОСОБА_21 ), у відповідь на що ОСОБА_8 сказав, що йому пощастило, що він зміг самостійно погодити заяву ПП «Бєкєт». Під час тієї розмови ОСОБА_8 повідомив, що за позитивний висновок за результатами обстеження морозильних камер для ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест» та уникнення проблем він має сплатити йому грошові кошти у сумі 3800 (три тисячі вісімсот) доларів США за одержання дозволу для ПП «Бєкєт» у Департаменті ветеринарної медицини та 6000 (шість тисяч) гривень за обстеження морозильних камер для ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест».

Тоді ж ОСОБА_8 запевнив, що у випадку його згоди та сплати йому вказаних грошових коштів у розмірі 3800 (три тисячі вісімсот) доларів США за одержання дозволу для ПП «Бєкєт» у Департаменті ветеринарної медицини та 6000 (шість тисяч) гривень за обстеження складів для ТОВ «Колорсейл», ТОВ «Албат Інвест», жодних проблем пов`язаних з отриманням всіх необхідних дозволів та погоджень у нього не виникне. Більше того, йому навіть не потрібно буде їхати на склад для обстеження морозильників, він зможе самостійно проставити печатки на відповідних документах від імені ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест» без присутності їх директорів, а також йому не треба буде їхати до Департаменту ветеринарної медицини, а лише передати заяву ОСОБА_8 .

Розуміючи, що дана пропозиція ОСОБА_8 є незаконною пропозицією надання грошових коштів в розмірі 3800 доларів США та 6000 гривень, які він бажає незаконно одержати за здійснення погоджень та надання дозволів на ввезення продукції тваринного походження, він звернувся із заявою до Головного відділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Головного управління у м. Києві та Київській області з метою вжиття заходів щодо припинення протиправної діяльності відносно нього з боку державного інспектора ветеринарної медицини Головного управління ветеринарної медицини м. Києва ОСОБА_8 .

В подальшому, надавши ОСОБА_8 перераховані документи стосовно ТОВ «Албат Інвест» та ТОВ «Колорсейл», він таким чином, оскільки у нього не було іншого виходу, погодився на пропозицію ОСОБА_8 заплатити йому грошові кошти у розмірі 6000 гривень за видачу йому, як представнику ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест», актів ветеринарно-санітарного обстеження холодильних камер по зберіганню м`яса свинини, розташованих за адресою: м. Київ, вул. Білецького, 34, що орендуються ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест» у ПП «Рось», без здійснення фактичного обстеження цих холодильних камер. Тоді ж, ОСОБА_8 передивившись всі вказані документи, запевнив його, що не буде ніяких проблем з підписанням актів ветеринарно-санітарного обстеження холодильних камер по зберіганню м`яса свинини, розташованих за адресою: м. Київ, вул. Білецького, 34, що орендуються ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест» у ПП «Рось».

25.01.2014 року, в першій половині дня, він приїхав в Головне управління ветеринарної медицини у м. Києві Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України за адресою: м. Київ, вул. Волинська, 12, та зайшов до робочого кабінету ОСОБА_8 для надання ОСОБА_8 відповідних документів стосовно ПП «Бєкєт» він таким чином, оскільки у нього не було іншого виходу, погодився на пропозицію ОСОБА_8 заплатити йому грошові кошти у розмірі 3800 доларів США за прискорення та сприяння видачі ПП «Бєкєт» дозволу на ввезення на митну територію України тварин, продуктів тваринного походження, репродуктивного матеріалу, біологічних продуктів, патологічного матеріалу, ветеринарних препаратів, субстанцій, кормових добавок, преміксів та кормів.

27.01.2014 року під час телефонної розмови ОСОБА_8 повідомив йому, щоб він ( ОСОБА_10 ) переслав на адресу електронної поштової скриньки - ІНФОРМАЦІЯ_2 всі документи в електронному вигляді, які необхідні для видачі ПП «Бєкєт» дозволу на ввезення на митну територію України продукції тваринного походження.

У той же день, він в електронному вигляді переслав на адресу електронної поштової скриньки - ІНФОРМАЦІЯ_2 , яку йому по телефону продиктував ОСОБА_8 , всі документи, необхідні для видачі ПП «Бєкєт» дозволу на ввезення на митну територію України тварин, продуктів тваринного походження, репродуктивного матеріалу, біологічних продуктів, патологічного матеріалу, ветеринарних препаратів, субстанцій, кормових добавок, преміксів та кормів. Відповідно до попередньої домовленості, 29.01.2014 року за отримання вказаних дозволу та актів ветеринарно-санітарного обстеження, він повинен був заплатити ОСОБА_8 грошові кошти у розмірі 3800 доларів США та 6000 гривень.

29.01.2014 року приблизно о 12 год. 00 хв., на виконання попередньої домовленості з ОСОБА_8 , він приїхав в Головне управління ветеринарної медицини у м. Києві Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України за адресою: м. Київ, вул. Волинська, 12, та зайшов там до службового кабінету № 504, щоб підписати договори про надання державних ветеринарно-послуг ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест», це було необхідно для здійснення ветеринарно-санітарного обстеження холодильних камер та підписання відповідних актів обстеження цих камер, які орендувались вказаними товариствами у ПП «Рось».

Зустрівшись там з ОСОБА_8 , він привів його на четвертий поверх адміністративної будівлі Головного управління ветеринарної медицини у м. Києві Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України (м. Київ, вул. Волинська, 12), де підійшов до столу, розташованого у вестибюлі, та надав йому дозвіл № 15-9-2-2-11/2109 від 28.01.2014 року Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України виданий ПП «Бєкєт» на ввезення на митну територію України тварин, продуктів тваринного походження, репродуктивного матеріалу, біологічних продуктів, патологічного матеріалу, ветеринарних препаратів, субстанцій, кормових добавок, преміксів та кормів, на 1 аркуші, та повідомив, що у кабінеті № 504, він зможе забрати акти ветеринарно-санітарного обстеження холодильних камер по зберіганню м`яса свинини, розташованих за адресою: м. Київ, вул. Білецького, 34, що орендуються ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест» у ПП «Рось», для отримання ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест» дозволу на діяльність по прийманню, зберіганню, транспортуванню та реалізації продукції тваринного походження. Після чого, він запитав ОСОБА_8 , де можна передати йому, відповідно до попередньої домовленості, грошові кошти у розмірі 3800 доларів США за отриманий ним дозвіл № 15-9-2-2-11/2109 від 28.01.2014 р. ПП «Бєкєт» та грошові кошти у розмірі 6000 гривень за підписані акти ветеринарно-санітарного обстеження холодильних камер по зберіганню м`яса свинини, розташованих за адресою: м. Київ, вул. Білецького, 34, що орендуються ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест» у ПП «Рось», на що ОСОБА_8 запропонував пройти до його службового кабінету на 4-му поверсі адміністративної будівлі Головного управління ветеринарної медицини у м. Києві Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України (м. Київ, вул. Волинська, 12). Зайшовши до зазначеного службового кабінету ОСОБА_8 , приблизно о 12 год. 30 хв., 29.01.2014 року, він, відповідно до попередньої домовленості з ОСОБА_8 , дістав грошові кошти у розмірі 3800 доларів США та 6000 гривень, перерахував їх у присутності ОСОБА_8 та передав їх йому.

Тоді ж, приблизно о 12 год. 30 хв., 29.01.2014 року, ОСОБА_8 , взявши у нього своїми руками вказані грошові кошти в розмірі 3800 доларів США та 6000 гривень, поклав їх до свого одягу. Після цього, з-за дверей кімнати в якій вони знаходились, гучним голосом було сказано про те, щоб всі залишались на своїх місцях, Служба безпеки України. Почувши зазначені слова, ОСОБА_8 , користуючись тим, що кімната в якій вони знаходились, зачинена, та співробітники СБУ не могли відразу відкрити до неї двері, підбіг до єдиного вікна кімнати, відразу відчинив його та викинув отримані від грошові кошти у це вікно.

Після того, як ОСОБА_8 , викинув у вікно отримані від нього грошові кошти, до кімнати, де вони знаходились, зайшли співробітники СБУ.

Із показань, допитаного в суді, свідка ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , встановлено що, він працює на посаді головного спеціаліста лікаря ветеринарної медицини відділу ветеринарно-санітарних заходів на державному кордоні управління державної інспекції Департаменту ветеринарної медицини Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України.

Свідок ОСОБА_12 повідомив про порядок та процедуру отримання дозволу на ввезення до України із Сполучених Штатів Америки продукції тваринного походження, а саме замороженої свинини: які документи подаються суб`єктом підприємницької діяльності для отримання зазначеного дозволу, до якого відділу Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України надходять ці документи, хто відповідальний за їх прийняття, реєстрацію та опрацювання, яким чином вони реєструються у Державній ветеринарній та фітосанітарній службі України, хто відповідальний за виконання зазначених документів (саме за видачу дозволу на ввезення продукції тваринного походження), яким чином візуються (погоджуються) документи стосовно видачі дозволу.

Зазначив, що до Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України надійшов пакет документів для отримання ПП «Бєкєт» дозволу на ввезення на митну територію України 100 тон свинини мороженої із США, після чого він був виконавцем та займався процедурою його оформлення.

У період з 20 до 29 січня 2014 року, ні коли-небудь в інший час, з проханням, пропозицією або погрозою прискорити видачу ПП «Бєкєт» дозволу на ввезення на митну територію України 100 тон свинини мороженої із США, до нього не звертався. Також йому нічого не відомо про обставини та яким чином відбувалась видача дозволу № 15-9-2-2-11/2109 від 28.01.2014 року суб`єкту підприємницької діяльності, хто отримав дозвіл № 15-9-2-2-11/2109 від 28.01.2014 року та коли це відбувалося.

Також свідок ОСОБА_12 повідомив суду, що у період з 20 до 29 січня 2014 року до нього не звертався головний спеціаліст державний інспектор ветеринарної медицини відділу державної інспекції Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві ОСОБА_8 з проханням, пропозицією або погрозою прискорити видачу ПП «Бєкєт» дозволу на ввезення на митну територію України 100 тон свинини мороженої із США, не пропонував йому будь-якої матеріальної винагороди за прискорення видачі такого дозволу, крім того, він ніколи особисто не зустрічався та не спілкувався з ОСОБА_8 .

Із показань допитаної в суді свідка ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , встановлено, що вона працює на посаді заступника начальника Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві (м. Київ, вул. Волинська, 12).

Про одержання ОСОБА_8 неправомірної вигоди у розмірі 3800 доларів США та 6000 гривень їй стало відомо лише 29 січня 2014 року, коли співробітниками СБУ проводились слідчі дії у приміщенні адміністративної будівлі Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві за адресою: м. Київ, вул. Волинська, 12.

Стосовно видачі ПП «Бєкєт» дозволу на ввезення на митну територію України 100 тон свинини мороженої із США свідок ОСОБА_11 повідомила, що приблизно за декілька днів до 29 січня 2014 року (коли саме вона не пригадує), до неї звернувся головний спеціаліст державний інспектор ветеринарної медицини відділу державної інспекції Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві ОСОБА_8 та попросив її допомогти в одержанні в Державній ветеринарній та фітосанітарній службі України дозволу ПП «Бєкєт» на ввезення на митну територію України 100 тонн свинини замороженої з США. На прохання ОСОБА_8 вона погодилась через те, що знала його як порядну та чесну людину.

З метою допомоги ОСОБА_8 , вона за декілька днів до 29 січня 2014 року, подзвонила чи звернулась якимось іншим чином (у даний час не пригадує) до відділу ветеринарно-санітарних заходів на державному кордоні управління державної інспекції Департаменту ветеринарної медицини Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, вказаний відділ знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Бориса Грінченка, 1. Коли вона зверталась до вказаного відділу, то попросила одного зі співробітників цього відділу: його начальника ОСОБА_22 , або співробітника ОСОБА_12 , або ОСОБА_13 , або ОСОБА_23 та попросила їх максимально швидко, на скільки це можливо, підготувати необхідні документи для підписання у керівництва та видачі дозволу ПП «Бєкєт» на ввезення на митну територію України 100 тонн свинини замороженої з США. Один із вказаних співробітників (хто саме вона не пам`ятає), до якого звернулась за допомогою, погодився їй допомогти.

28 січня 2014 року вона дізналась про те, що ПП «Бєкєт» видано в Державній ветеринарній та фітосанітарній службі України дозвіл на ввезення на митну територію України 100 тонн свинини замороженої з США, про що вона повідомила ОСОБА_8 .

Особисто вона не отримувала в Державній ветеринарній та фітосанітарній службі України дозвіл ПП «Бєкєт» на ввезення на митну територію України 100 тонн свинини замороженої з США.

З метою уточнення, чи підписано дозвіл ПП «Бєкєт» на ввезення на митну територію України 100 тонн свинини замороженої з США, за проханням ОСОБА_8 дізнатися про результати розгляду зазначеного дозволу, вона зателефонувала своїй доньці ОСОБА_24 , яка працює у міжнародному відділі Управління державної інспекції Департаменту ветеринарної медицини Державної ветеринарної та фітосанітарної службі України, та попросила дізнатися про підписання вказаного дозволу.

Через деякий час ОСОБА_25 повідомила її, що дозвіл ПП «Бєкєт» на ввезення на митну територію України 100 тонн свинини замороженої з США підписано, про що вона повідомила ОСОБА_8 . Яким чином, коли та від кого ОСОБА_8 отримав дозвіл ПП «Бєкєт» їй не відомо.

Також показала суду, що вона не отримувала у ОСОБА_8 заяву від ПП «Бєкєт» та документи, необхідні для отримання у Департаменті ветеринарної медицини Державної ветеринарної та фітосанітарної службі України дозволу на ввезення на митну територію України 100 тонн свинини замороженої з США. Після того, як ОСОБА_8 попросив її дізнатися, чи підписаний дозвіл ПП «Бєкєт» вона дізналася (від кого та у який спосіб вона не пам`ятає), що дозвіл не підписаний, тому що не вистачає даних про заводи-виробники продукції та копії договору оренди складського приміщення, про що вона повідомила ОСОБА_8 . Яким чином та коли представники ПП «Бєкєт» надали вказану інформацію їй не відомо. Через деякий час вона, як вже було зазначено раніше, дізналася від доньки про те, що дозвіл підписано.

Також зазначила, що будь-якої грошової винагороди за прохання допомогти в одержанні в Державній ветеринарній та фітосанітарній службі України дозволу ПП «Бєкєт» на ввезення на митну територію України 100 тонн свинини замороженої з США, ОСОБА_8 їй не пропонував та не здійснював будь-якого впливу на неї.

Із показань допитаної в суді свідка ОСОБА_24 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , встановлено, що з вересня 2012 року по теперішній час, по трудовому договору вона працює на посаді головного спеціаліста відділу міжнародних відносин Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України.

Про дозвіл № 15-9-2-2-11/2109 від 28.01.2014 року Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України виданий ПП «Бєкєт» на ввезення на митну територію України тварин, продуктів тваринного походження, репродуктивного матеріалу, біологічних продуктів, патологічного матеріалу, ветеринарних препаратів, субстанцій, кормових добавок, преміксів та кормів, їй не відомо хто займався його виготовленням, хто його отримав в Державній ветеринарній та фітосанітарній службі України, яким чином він був отриманий, кому про це відомо, та жодного відношення до виготовлення та його видачі вона не має.

У січні 2014 року (коли саме вона не пам`ятає), коли вона знаходилась у своєму робочому кабінеті у Державній ветеринарній та фітосанітарній службі України за адресою: м. Київ, вул. Бориса Грінченка, 1, до неї по телефону звернулась її мати - ОСОБА_11 та попросила дізнатись на якій стадії у Державній ветеринарній та фітосанітарній службі України перебуває виготовлення дозволу ПП «Бєкєт» на ввезення на митну територію України продукції тваринного походження.

У той же день, коли до неї звернулась її мати ОСОБА_11 , вона, знаходячись у приміщенні Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, звернулась до когось із співробітників Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України та запитала, чи готовий дозвіл ПП «Бєкєт» на ввезення на митну територію України продукції тваринного походження. У відповідь, співробітник Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, напевно що відразу, відповів їй, що дозвіл ПП «Бєкєт» на ввезення на митну територію України продукції тваринного походження вже готовий або буде готовий. Після цього, у той же день, скоріше за все по телефону вона передала своїй матері ОСОБА_11 інформацію про те, що дозвіл ПП «Бєкєт» на ввезення на митну територію України продукції тваринного походження вже готовий або буде готовий.

Про отримання 29 січня 2014 року головним спеціалістом державним інспектором ветеринарної медицини відділу державної інспекції Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві ОСОБА_8 неправомірної вигоди у розмірі 3800 доларів США та 6000 гривень їй нічого не відомо.

Допитані в суді свідки ОСОБА_14 , ОСОБА_26 , ОСОБА_17 , ОСОБА_15 , ОСОБА_27 , ОСОБА_23 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_22 , ОСОБА_13 , зазначили, про перебування в трудових відносинах з ОСОБА_8 , та про обставини складання дозвільних документів для ПП «Бєкєт» на ввезення на митну територію України продукції тваринного походження та актів ветеринарно-санітарного обстеження холодильних камер по зберіганню м`яса свинини, розташованих за адресою: м. Київ, вул. Білецького, 34, що орендуються ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест» у ПП «Рось». Про обставини отримання 29 січня 2014 року головним спеціалістом державним інспектором ветеринарної медицини відділу державної інспекції Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві ОСОБА_8 неправомірної вигоди у розмірі 3800 доларів США та 6000 гривень їм нічого не відомо.

Із показань допитаних в судів свідків ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , встановлено що, вони є директорами ТОВ «Колорсейл» та ТОВ «Албат Інвест» відповідно. Зазначені свідки підтвердили обставини надання своєму знайомому ОСОБА_10 довіреностей для оформлення дозвільних документів у Державній ветеринарній та фітосанітарній службі України та уповноважених нею органах, всіх дозволів необхідних для імпорту в Україну продуктів тваринного походження.

Про обставини отримання 29 січня 2014 року головним спеціалістом державним інспектором ветеринарної медицини відділу державної інспекції Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві ОСОБА_8 неправомірної вигоди у розмірі 3800 доларів США та 6000 гривень їм нічого не відомо.

Допитані в суді свідки ОСОБА_31 , та ОСОБА_32 , вказали на порядок огляду та ветеринарно-санітарних обстежень холодильних камер для зберігання продукції тваринного походження у приміщенні філії «Холодокомбінат № 4» ПП «Рось» за адресою: м. Київ, вул. Білецького, 34, як співробітники.

Про обставини отримання 29 січня 2014 року головним спеціалістом державним інспектором ветеринарної медицини відділу державної інспекції Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві ОСОБА_8 неправомірної вигоди у розмірі 3800 доларів США та 6000 гривень їм нічого не відомо.

Крім того, вина ОСОБА_8 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 368, ч. 2 ст. 369-2 КК України, підтверджується такими, наданими в судовому засіданні стороною обвинувачення, дослідженими та перевіреними у судовому засіданні письмовими доказами, а саме:

- заявою ОСОБА_10 директора ПП «Бєкєт» (код ЄДРПОУ 30518058, юридична адреса: м. Київ, вул. Волгоградська, 4а) до начальника ГВ БКОЗ Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області про вимагання державним інспектором ветеринарної медицини Головного управління ветеринарної медицини м. Києва ОСОБА_8 хабара у сумі 3800 (трьох тисяч вісімсот) доларів США та 6000 (шести тисяч) гривень за процедуру отримання погоджень та дозволів на ввезення продукції тваринного походження (а.с. 79-81 Том 1);

- даними рапорту заступника начальника 4 відділу ГВ «К» ГУ СБ України у м. Києві та Київській області від 22 січня 2014 року про виявлене кримінальне правопорушення, згідно даних якого в рамках проведення оперативно розшукових заходів, спрямованих на виявлення корупційних діянь, які вчиняються співробітниками державних контролюючих органів на митному кордоні України, 21.01.2014 року отримано інформацію про факт вимагання грошових коштів співробітником Головного управління ветеринарної медицини у м. Києві (а.с. 77-78 Том 1);

- даними протоколів про проведення негласної слідчої дії (за результатами зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж зв`язку стосовно телефонного номеру, який знаходиться у фактичному володінні інспектора Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ) у період з 24.01.2014 року до 29.02.2014 року, якими зафіксовані телефонні розмови з фігурантами кримінального провадження (а.с. 98-118, 119-136 Том 1);

- даними протоколу за результатами контролю за вчинення злочину від 30.01.2014 року, за результатами проведеної зустрічі 24.01.2014 року, між ОСОБА_10 та інспектором Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві ОСОБА_8 , в ході якої із застосуванням технічних засобів аудіо та відеоконтролю, які знаходилися у барсетці ОСОБА_10 , було задокументовано розмову між ОСОБА_8 та ОСОБА_10 , зустріч проходила на території адміністративної будівлі Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві за адресою: м. Київ, вул. Волинська, 12 (а.с. 154-158 Том 1);

- даними протоколу за результатами контролю за вчинення злочину від 30.01.2014 року, за результатами проведеної зустрічі 25.01.2014 року, між ОСОБА_10 та інспектором Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві ОСОБА_8 , в ході якої із застосуванням технічних засобів аудіо та відеоконтролю, які знаходилися у барсетці ОСОБА_10 , було задокументовано розмову між ОСОБА_8 та ОСОБА_10 , зустріч проходила на території адміністративної будівлі Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві за адресою: м. Київ, вул. Волинська, 12 (а.с. 159-160 Том 1);

- даними протоколу огляду та вручення грошових коштів від 29.01.2014 року з фототаблицею, згідно даних якого метою дії є огляд грошових купюр, необхідних для проведення негласних слідчих (розшукових) дій для отримання фактичних даних про вимагання та отримання неправомірної вигоди державним інспектором ветеринарної медицини Головного управління ветеринарної медицини у м. Києві ОСОБА_8 , а саме грошові кошти являють собою грошові купюри номіналом по 100 (сто) доларів США у кількості 36 (тридцять шість) штук на загальну суму 3600 (три тисячі шістсот) доларів США, грошові купюри номіналом по 50 (п`ятдесят) доларів США у кількості 4 (чотирьох) штук на загальну суму 200 (двісті) доларів США, а також грошові купюри номіналом по 500 (п`ятсот) гривень у кількості 12 (дванадцяти) штук на загальну суму 6000 (шість тисяч) гривень, які співробітником ІСТЕ СБ України оброблені за допомогою хімічної речовини люмінесцентного барвника (порошок) «Люмінор-496т» з усіх сторін і при освітленні лампою з ультрафіолетовим випромінюванням світяться світло-зеленим кольором. На лицевій стороні купюр за допомогою спеціального люмінесцентного мітячого фломастеру зроблена помітка спеціалістом, шляхом нанесення напису «НЕПРАВОМІРНА ВИГОДА СБУ», яка при освітленні лампою з ультрафіолетовим випромінюванням світяться синім кольором. Вказані грошові кошти передані ОСОБА_10 для передачі як неправомірну вигоду (а.с. 139-140, 141-153 Том 1);

- даними протоколу освідування ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від 29.01.2014 року, під час якого на руках та одязі ОСОБА_8 виявлено сліди фіксування вчинення кримінальних правопорушень, а саме хімічної речовини, яка була використані в ході проведення досудового розслідування для помітки грошових коштів (а.с. 168-175 Том 1);

- даними протоколу обшуку від 29.01.2014 року з планом-схемою кабінету №401 та фототаблицею, згідно якого проведено обшук кабінету № 401, який використовується ОСОБА_8 та розташований на 4-му поверсі адміністративної будівлі Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Волинська, буд. 12 робочого місця ОСОБА_8 - інспектора Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві, де були виявлені сліди вчинення злочинів (а.с. 178-187, 188, 189-194 Том 1);

- протоколом огляду місця події з фототаблицею від 29.01.2014 року та планом-схемою, згідно даних якого оглянуто внутрішній двір адміністративної будівлі Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Волинська, буд. 12, та під час якого в п`яти різних місцях було виявлено та вилучено грошові кошти у розмірі 3800 доларів США та 6000 гривень, які ОСОБА_8 отримав як неправомірну вигоду від ОСОБА_10 та викинув у вікно службового кабінету № 401 з метою уникнення від кримінальної відповідальності. У ході огляду встановлено наявність на зазначених грошових коштах залишків речовини, яка у променях ультрафіолетового освітлення світиться зелено-жовтим кольором, та напис «НЕПРАВОМІРНА ВИГОДА СБУ», яки й у променях ультрафіолетового освітлення світиться блакитним кольором (а.с. 200-210, 211, 212-251 Том 1);

- даними протоколу огляду від 28.02.2014 року, згідно якого з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення ОСОБА_8 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України, у службовому кабінеті № 423 слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області, було проведено огляд мобільного телефону марки «НТС», моделі «37Н10166ОІМ-А», s/n НОМЕР_1 , із двома сім-картками, батареєю живлення та карткою пам`яті, який був вилучений у ОСОБА_8 під час затримання та обшуку 30.01.2014 року, та встановлено наявність в телефонній книзі телефонів фігурантів кримінального провадження та розмов з ними (а.с. 90-92 Том 1);

- даними постанови про визнання речовими доказами та передачу на відповідальне зберігання від 06.03.2014 року, згідно якої визнано речовими доказами у кримінальному провадженні № 22014101110000010 зразок хімічної речовини люмінесцентного барвника (порошка) «Люмінор-496т», зразок мітячого фломастера на аркуші паперу форматом А4, зразок марлевої серветки, виготовлений 29.01.2014 року під час освідування, шматок марлевої серветки, якою було протерто праву руку ОСОБА_8 під час освідування, шматок марлевої серветки, якою було протерто ліву руку ОСОБА_8 під час освідування, зразок марлевої серветки (чистий) виготовлений 29.01.2014 року під час обшуку кабінету № 401 адміністративної будівлі Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України за адресою: м. Київ, вул. Волинська, буд. 12, частину марлевої серветки виготовлену під час обшуку 29.01.2014 року, за допомогою якої було протерто ручку вікна та пластикову раму цього ж вікна, яке розташоване в другій кімнаті кабінету № 401, який знаходиться в адміністративній будівлі Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України за адресою: м. Київ, вул. Волинська, буд. 12, піджак ОСОБА_8 , який було вилучено 29.01.2014 року під час проведення освідування, наступні грошові кошти, одержані ОСОБА_8 як неправомірна вигода: купюри номіналом по 100 (сто) доларів США у кількості 36 (тридцяти шести) штук на загальну суму 3600 (три тисячі шістсот) доларів США з наступними номерами: КВ08337217 L; НВ 17952469І; КВ08337216L; КВ08337212L; НС79370430А; КВ08337207L; КВ08337209L; КВ08337220L; НК15284075D; КВ76929119К; КВ08337204L; НВ40941245К; КВ08337201L; КВ08337205L; НВ38949709R; КВ08337215L; КВ08337210L; HF07449886F; KL45958688A; КК19420673С; КВ08337208L; КВ08337203L; КВ08337202L; НК10600337D; НК10600338D; КВ08337219L; НС79370426А; HF07449887E; НС79370428А; КВ08337206L; КВ4352677ІВ; НВ42396060R; КВ08337218L; КВ08337213L; КВ08337214L; КВ08337211L; купюри номіналом по 50 (п`ятдесят) доларів США у кількості 4 (чотирьох) штук на загальну суму 200 (двісті) доларів США з наступними номерами: ЕЕ02710842А; GE30395378А; ІС21661685А; ІК30331075А; купюри номіналом по 500 (п`ятсот) гривень України у кількості 12 (дванадцяти) штук на загальну суму 6000 (шість тисяч) гривень України з наступними номерами: ЗЗ6515226; ЛБ1134738; ЗЗ6515220; ЗЗ6515211; ВЕ7186309; ЛБ6392897; ЛБ1134755; ЗЗ6515221; ЗЗ6515222; ЗЗ6515218; ЗЗ9515409; ЗЗ6515206, - вищезазначені речові докази передано на відповідальне зберігання до камери зберігання речових доказів слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області (а.с. 252-259 Том 1);

- даними протоколу огляду Акту ветеринарно-санітарного обстеження від 12 грудня 2013 року, згідно якого оглянуто два аркуші паперу білого кольору. Зміст тексту, який викладений на першому аркуші, відображає процедуру проведення провідним лікарем вет. медицини-епізоотологом ОВМ в м. Києві ОСОБА_17 , державним інспектором ветеринарної медицини Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві ОСОБА_8 в присутності директора ПП «Бєкєт» ОСОБА_10 обстеження низькотемпературної холодильної камери по зберіганню м`ясної продукції свинячої та м`яса свинини в асортименті заморожених, яка розташована за адресою: м. Київ, вул. Академіка Білецького, 34 (а.с. 15 Том 2);

- даними протоколу обшуку службового кабінету №409, який розташований на четвертому поверсі адміністративної будівлі Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Бориса Грінченка, 1, під час якого оглянуто робоче місце ОСОБА_12 та вилучені матеріальні носії інформації щодо дозвільних документів для ПП «Бєкєт» (а.с. 25-28 Том 2), які в подальшому були оглянуті, згідно протоколу огляду від 04.03.2014 року (а.с. 29-30 Том 2);

- даними протоколу огляду від 22.03.2014 року, згідно якого оглянуто документи, надані ОСОБА_10 , як директором ПП «Бєкєт» та представником ТОВ «Албат Інвест» та ТОВ «Колорсейл`для отримання дозвільних документів до Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві, а також характеризуючих документів на ОСОБА_8 , як головного спеціаліста державного інспектора ветеринарної медицини відділу державної інспекції (а.с. 48-56 Том 2);

- даними протоколу огляду документів від 05.03.2014 року щодо господарської діяльності ПП «Бєкєт» (а.с. 82-83 Том 2);

- протоколом слідчого експерименту від 31.01.2014 року з фототаблицею, згідно даних якого ОСОБА_8 вказує на місцевості та розповідає про обставини вчинених кримінальних правопорушень (а.с. 133-138, 139-146 Том 2);

- висновком судовохімічної експертизи №51/5 від 21.02.2014 року експерта Центру судових і спеціальних експертиз Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз СБ України з ілюстративною таблицею, згідно якого на грошових купюрах, вилучених у ОСОБА_8 29.01.2014 року та які останній викинув у вікно службового кабінету №401 адміністративної будівлі Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України за адресою: м. Київ, вул. Волинська, буд. 12, у сумі 3800 (три тисячі вісімсот) доларів США та 6000 (шість тисяч) гривень, на шматках марлевих серветок, що використовувалися для змивів з рук ОСОБА_8 , одязі останнього, - виявлені сліди спеціальної хімічної речовини люмінесцентного барвника (порошок) «Люмінор-496т» і при освітленні лампою з ультрафіолетовим випромінюванням світяться світло-зеленим кольором. На лицевій стороні купюр за допомогою спеціального люмінесцентного мітячого фломастеру зроблена помітка спеціалістом, шляхом нанесення напису «НЕПРАВОМІРНА ВИГОДА СБУ», який за своїми фізико-хімічними властивостями однакові (в межах проведених досліджень), тобто вони мають спільну родову приналежність (а.с. 108-113, 114-122 Том 2);

- висновком судово-почеркознавчої експертизи експерта Центру судових і спеціальних експертиз Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз СБ України з ілюстративною таблицею, згідно якого підписи від імені ОСОБА_8 у акті від 12.12.2013 року ветеринарно-санітарного обстеження холодильної камери № 16 для зберігання продукції ПП «Бєкєт», підпис від імені ОСОБА_8 у акті від 27.01.2014 року ветеринарно-санітарного обстеження холодильної камери для зберігання продукції ТОВ «Албат Інвест», підпис від імені ОСОБА_8 у акті від 27.01.2014 року ветеринарно-санітарного обстеження холодильної камери для зберігання продукції ТОВ «Колорсейл», підпис від імені ОСОБА_8 у посадовій інструкції головного спеціаліста державного інспектора ветеринарної медицини в м. Києві ОСОБА_8 , підпис від імені ОСОБА_8 у присязі державного службовця ОСОБА_8 , - виконані ОСОБА_8 (а.с. 129-131, 132 Том 2);

- іншими матеріалами в їх сукупності.

Аналізуючи зібрані по справі та перевірені у судовому засіданні докази у їх сукупності, суд вважає вину обвинуваченого ОСОБА_8 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 368, ч. 2 ст. 369-2 КК України доведеною у повному обсязі, підтверджується показаннями допитаних в судовому засіданні свідків, які логічні, послідовні, взаємоузгоджуються та доповнюються іншими доказами, наявними у матеріалах кримінального провадження, не викликають сумнівів у суду, з яких встановлено фактичні обставини події, згідно з якими дії обвинуваченого ОСОБА_8 були об`єднані єдиним умислом, з метою одержання неправомірної вигоди для себе за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду та в інтересах третіх осіб, дій з використанням наданої йому влади і службового становища, та з метою одержання неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави.

Такі дії обвинуваченого, які вирізняються своєю узгодженістю та цілеспрямованістю, чітким спрямуванням на умисне одержання неправомірної вигоди для себе, підтверджують наявність попереднього умислу на вчинення вищевказаних протиправних дій. Спосіб вчинення кримінальних правопорушень обвинуваченим свідчить про спрямованість умислу на одержання неправомірної вигоди для себе.

Таким чином, суд вважає із достовірністю встановлені викладені обставини провадження, а всі дії обвинуваченого ОСОБА_8 були злагоджені, після вчинення яких він одразу ж був затриманий співробітниками слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області.

З огляду на викладене, аналізуючи зібрані та перевірені докази у їх сукупності, розглядаючи справу в межах пред`явленого обвинувачення, суд кваліфікує дії ОСОБА_8 за ч. 4 ст. 368 КК України (в редакції Закону № 221-VІІ від 18.04.2013 року) як одержання службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для себе за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду та в інтересах третіх осіб, дій з використанням наданої йому влади і службового становища, а також за ч. 2 ст. 369-2 КК України (в редакції Закону № 221-VІІ від 18.04.2013 року) як одержання неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави.

При призначенні покарання обвинуваченому ОСОБА_8 суд, відповідно до вимог ст. 65 КК України, враховує ступінь тяжкості вчинених злочинів, характер суспільної небезпеки ним скоєного, особу винного, обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Так, ОСОБА_8 вчинив умисні злочини, які відносяться до категорії тяжких та середньої тяжкості, згідно ст. 12 КК України. Як особа, ОСОБА_8 , за місцем проживання та роботи характеризується позитивно, одружений, має на утриманні трьох неповнолітніх дітей ІНФОРМАЦІЯ_7 , ІНФОРМАЦІЯ_8 та ІНФОРМАЦІЯ_9 , працює, осудний, раніше не судимий, на обліку у лікаря-психіатра та нарколога не перебуває, має хворобливий стан, а саме хворобу цукровий діабет 1-го типу, середньої тяжкості, а також проходить реабілітацію з приводу компресійного перелому тіла L1 хребця.

Щире розкаяння у вчиненому, визнання вини та активне сприяння розслідуванню судом визнаються як обставини, що пом`якшують покарання обвинуваченого ОСОБА_8 .

Обставин, що обтяжували б покарання обвинуваченого ОСОБА_8 , судом не встановлено.

Враховуючи наведене та конкретні обставини вчинених злочинів, думку державного обвинувачення, дані про особу обвинуваченого, його вік, стан здоров`я, а також враховуючи те, що вчинені ним злочини віднесені до категорії тяжких та середньої тяжкості злочинів, згідно ст. 12 КК України, суд вважає за необхідне призначити обвинуваченому ОСОБА_8 покарання у виді позбавлення волі з позбавленням права займати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій в контролюючих органах, органах та установах державної влади строком на 2 (два) роки в межах санкції ч. 4 ст. 368, ч. 2 ст. 369-2 КК України з конфіскацією всього майна належного йому на праві власності та спеціальною конфіскацією, застосувавши положення ст. 70 КК України, призначивши остаточне покарання за сукупністю вказаних злочинів шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим.

Разом з тим, враховуючи відношення обвинуваченого ОСОБА_8 до вчиненого, наявність на утриманні трьох неповнолітніх дітей, виключно позитивні характеристики, його хворобливий стан, а саме те, що він має хворобу цукрового діабету 1-го типу та отримав перелом хребта, враховуючи також період вчинення злочинів, при призначенні покарання, суд дійшов до висновку про можливість його виправлення без відбування покарання, а тому на підставі ст. 75 КК України вважає за можливе звільнити ОСОБА_33 від відбування основного покарання з випробуванням, якщо він протягом визначеного судом іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені обов`язки згідно ст. 76 КК України, без конфіскації майна та без спеціальної конфіскації, оскільки згідно з вимогами ст. 77 КК України у разі звільнення від відбування покарання з випробуванням такі додаткові покарання не застосовуються.

Зваживши на всі обставини кримінального провадження в їх сукупності, суд приходить до висновку, що обраний обвинуваченому такий вид та міра покарання, за глибоким переконанням, є необхідними й достатніми для його перевиховання та виправлення, які можливі без ізоляції від суспільства, та попередження нових злочинів, відповідає не тільки тяжкості вчинених злочинів, обставинам справи, але і особі обвинуваченого, буде відповідати цілям покарання.

Матеріальної шкоди кримінальним правопорушенням у даному провадженні не спричинено.

Відповідно до ч. 1 ст. 122 та ч. 2 ст. 124 Кримінального процесуального кодексу України, процесуальні витрати, пов`язані із залученням експертів, у зв`язку з проведенням судово-хімічної та судово-почеркознавчої експертизи, слід покласти на ОСОБА_8 .

Долю речових доказів по даному провадженню слід вирішити відповідно до ст. 100 КПК України.

Керуючись ст.ст. 100, 122, 124, 370, 373, 374 КПК України, суд, -

З А С У Д И В:

ОСОБА_8 визнати винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 368, ч. 2 ст. 369-2 КК України і призначити йому покарання:

- за ч. 4 ст. 368 КК України у виді у виді 5 (п`яти) років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій в органах державної влади, строком на 2 (два) роки;

- за ч. 2 ст. 369-2 КК України у виді 2 (двох) років позбавлення волі.

На підставі ст. 70 КК України, за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, ОСОБА_8 визначити остаточне покарання у виді 5 (п`яти) років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій в органах державної влади, строком на 2 (два) роки.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_8 від відбування основного покарання з випробуванням, якщо він протягом 2 (двох) років іспитового строку не вчинить нового злочину.

Відповідно до ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_8 обов`язки: не виїжджати за межі України на постійне місце проживання без дозволу органів кримінально-виконавчої інспекції; повідомляти органи кримінально-виконавчої інспекції про зміну місця проживання та роботи, періодично з`являтися для реєстрації в органи кримінально-виконавчої інспекції.

Запобіжний захід, обраний ОСОБА_8 у вигляді застави, до набрання вироком законної сили, залишити без змін.

Стягнути із ОСОБА_8 на користь держави процесуальні витрати, пов`язані із залученням експертів, у зв`язку з проведенням судово-хімічної та судово-почеркознавчої експертизи, в сумі 3049 (три тисячі сорок дев`ять) гривень 12 (дванадцять) копійок.

Речові докази:

- мобільний телефон марки «НТС», моделі «37Н10166ОІМ-А», s/n НОМЕР_1 , із двома сім-картками, батареєю живлення та карткою пам`яті, який був вилучений у ОСОБА_8 під час затримання та обшуку 30.01.2014 року, піджак ОСОБА_8 , який було вилучено 29.01.2014 року під час проведення освідування, які зберігаються у камері схову речових доказів слідчого відділу ГУ СБУ у м. Києві та Києві та Київській області, - повернути в користування ОСОБА_8 , як власника;

- зразок хімічної речовини люмінесцентного барвника (порошка) «Люмінор-496т», зразок мітячого фломастера на аркуші паперу форматом А4, зразок марлевої серветки, виготовлений 29.01.2014 року під час освідування, шматок марлевої серветки, якою було протерто праву руку ОСОБА_8 під час освідування, шматок марлевої серветки, якою було протерто ліву руку ОСОБА_8 під час освідування, зразок марлевої серветки (чистий) виготовлений 29.01.2014 року під час обшуку кабінету № 401 адміністративної будівлі Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України за адресою: м. Київ, вул. Волинська, буд. 12, частину марлевої серветки виготовлену під час обшуку 29.01.2014 року, за допомогою якої було протерто ручку вікна та пластикову раму цього ж вікна, яке розташоване в другій кімнаті кабінету № 401, який знаходиться в адміністративній будівлі Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України за адресою: м. Київ, вул. Волинська, буд. 12, які зберігаються у камері схову речових доказів слідчого відділу ГУ СБУ у м. Києві та Києві та Київській області, - знищити;

- особову справу на ОСОБА_8 повернути до Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України;

- грошові кошти, що були предметом неправомірної вигоди повернути володільцю;

- інші речові докази та документи зберігати в матеріалах кримінального провадження.

Вирок набирає законної сили через тридцять днів з моменту його проголошення, якщо не буде оскаржений.

Вирок може бути оскаржений до Апеляційного суду м. Києва через Солом`янський районний суд м. Києва протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Суддя:

СудСолом'янський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення05.10.2015
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу51936666
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —760/8331/14-к

Ухвала від 23.10.2017

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Омельченко М. М.

Ухвала від 26.07.2016

Кримінальне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Пузиревський Євген Борисович

Ухвала від 21.06.2016

Кримінальне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Пузиревський Євген Борисович

Ухвала від 28.04.2016

Кримінальне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Пузиревський Євген Борисович

Постанова від 24.02.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бурлака О. В.

Постанова від 04.02.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бурлака О. В.

Ухвала від 09.12.2015

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Ященко Микола Анатолійович

Ухвала від 23.11.2015

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Ященко Микола Анатолійович

Ухвала від 16.11.2015

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Ященко Микола Анатолійович

Вирок від 05.10.2015

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бурлака О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні