Рішення
від 29.06.2011 по справі 2-4950/11
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29.06.2011 Справа №2-4950/11

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі: головуючої Тихої І.М.,

при секретарі Матрифайло А.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Тернополі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до приватного підприємства В«Тернопільська фірма В«БудівельникВ» про визнання майнових прав щодо обВ»єкта нерухомості,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ПП В«ТФ В«БудівельникВ» про визнання за нею майнових прав на обВ»єкт нерухомості, посилаючись на те, що 25 липня 2005 року між нею та ПП В«ТФ В«БудівельникВ» укладено договір, згідно умов якого вона взяла на себе зобовВ»язання приймати пайову участь у будівництві однокімнатної квартири № 165, загальною площею 51,53 кв.м., розміщеної на другому поверсі багатоквартирного житлового будинку в с.Байківці Тернопільського району Тернопільської області по вул. Корольова,5. На виконання умов договору вона внесла на розрахунковий рахунок забудівника кошти в якості оплати повної вартості квартири, а відповідач взяв на себе зобовВ»язання в 2008 році завершити будівництво житлового будинку та здати його в експлуатацію. Проте, станом на день звернення з позовом до суду ПП В«ТФ В«БудівельникВ» не виконало взятих на себе згідно договору зобовВ»язань, зокрема, не здало будинок в експлуатацію, а тому позивачка не може оформити за собою право власності та просить суд визнати за нею майнові права на вказаний обВ»єкт нерухомості.

Позивачка у судове засідання не зВ»явилась, проте, надіслала суду письмову заяву про слухання справи у її відсутності, у якій просить задовольнити її вимоги з викладених у заяві мотивів.

Представник відповідача ПП В«ТФ В«БудівельникВ» до суду не зВ»явився, проте, подав письмові заперечення проти позову та пояснив, що жодним чином не порушує майнові права позивачки, а тому у задоволенні позову просить відмовити.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив наступні факти:

25 липня 2005 року між ОСОБА_1 та ПП В«ТФ В«БудівельникВ» укладено договір, згідно умов якого позивачка взяла на себе зобовВ»язання приймати пайову участь у будівництві однокімнатної квартири № 165, загальною площею 51,53 кв.м., розміщеної на другому поверсі багатоквартирного житлового будинку в с.Байківці Тернопільського району Тернопільської області по вул. Корольова,5.

На виконання умов договору ОСОБА_1 внесла на розрахунковий рахунок забудівника кошти в рахунок оплати повної вартості квартири, а останній взяв на себе зобовВ»язання в 2008 році завершити будівництво житлового будинку в с.Байківці Тернопільського району Тернопільської області по вул. Корольова,5.

Проте, станом на день слухання справи у суді ПП В«ТФ В«БудівельникВ» не виконало взятих на себе згідно договору зобовВ»язань.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобовВ»язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог що звичайно ставляться.

Як зазначено в ст.629 ЦК України договір є обовВ»язковим до виконання сторонами.

Згідно з вимогами ст.190 ЦК України та ст.3 ЗУ В«Про оцінку майнових прав та професійну оціночну діяльність в УкраїніВ» майновими правами, які можуть оцінюватись , визнаються будь-які права, повВ»язані з майном, відмінні від права власності, у тому числі й права, які є складовими частинами права власності (права володіння, розпорядження, користування), а також інші специфічні права (права на провадження діяльності, використання природних ресурсів тощо) та права вимоги).

Таким чином, оскільки позивачка виконала умови договору про пайову участь у однокімнатної квартири № 165, загальною площею 51,53 кв.м., розміщеної на другому поверсі багатоквартирного житлового будинку в с.Байківці Тернопільського району Тернопільської області по вул. Корольова,5, укладеного між нею та ПП В«ТФ В«БудівельникВ» , оплативши пайовий внесок, суд вважає, що її права порушені та підлягають захисту шляхом визнання за нею майнових прав на вказане житло.

Керуючись ст.ст. 10, 11 ч.1, 60, 210, 212, 213, 215 ЦПК України, ст.526 ЦК України, ст.190 ЦК України та ст.3 ЗУ В«Про оцінку майнових прав та професійну оціночну діяльність в УкраїніВ» , суд ,-

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 майнові права на однокімнатну квартиру № 165, загальною площею 51,53 кв.м., розміщену на другому поверсі багатоквартирного житлового будинку в с.Байківці Тернопільського району Тернопільської області по вул. Корольова,5.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Тернопільської області через Тернопільський міськрайонний суд на протязі десяти днів від його проголошення шляхом подання апеляційної скарги.

Головуючий суддяОСОБА_2

Дата ухвалення рішення29.06.2011
Оприлюднено12.10.2015
Номер документу52021911
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-4950/11

Ухвала від 21.01.2020

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Грищенко І. О.

Рішення від 23.11.2011

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калашнікова О. І.

Ухвала від 17.02.2011

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Ільченко Н. А.

Ухвала від 06.07.2011

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Іщук Л. П.

Ухвала від 04.08.2011

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ореховська К.Е. К. Е.

Ухвала від 18.10.2011

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

Ухвала від 30.11.2011

Цивільне

Суворовський районний суд м.Херсона

Гонтар Д. О.

Ухвала від 05.12.2011

Цивільне

Суворовський районний суд м.Херсона

Гонтар Д. О.

Рішення від 29.06.2011

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Тиха І. М.

Ухвала від 04.08.2011

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Щербина-Почтовик І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні