Рішення
від 06.10.2015 по справі 915/1354/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 жовтня 2015 року Справа № 915/1354/15

м. Миколаїв.

Господарський суд Миколаївської області,

головуючий суддя Коваль Ю.М.,

при секретарі Бартошук В.О.,

з участю представника позивача Заливчого Я.В., дов. від 19.01.2015 р. № 149-К-0,

відповідач у судове засідання не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом публічного акціонерного товариства Комерційний банк "ПРИВАТБАНК",

49094, вул. Набережна Перемоги, 50, м. Дніпропетровськ,

адреса для листування: 49027, а/с 1800, м. Дніпропетровськ,

до товариства з обмеженою відповідальністю "ФІРМА СЕРВІСТРАНСМАШ",

54030, вул. Лагерне Поле, буд. 5, м. Миколаїв,

про стягнення відсотків та комісії за користування кредитними коштами, пені за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань за кредитним договором, а всього грошових коштів у сумі 68015 грн. 41 коп., -

В С Т А Н О В И В:

Публічне акціонерне товариство Комерційний банк "ПРИВАТБАНК" (далі - Банк) звернулося із позовною заявою від 09.07.2015 р., зареєстрованою в Господарському суді Миколаївської області 27.07.2015 р. за № 14058/15, до товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) "ФІРМА СЕРВІСТРАНСМАШ" про стягнення з останнього грошових коштів у загальній сумі 68015 грн. 41 коп., із яких: 30438 грн. 59 коп. - заборгованість зі сплати відсотків за користування кредитом; 7131 грн. 60 коп. - заборгованість зі сплати комісії за користування кредитом; 30445 грн. 22 коп. - пеня за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань за договором, з посиланням на неналежне виконання відповідачем зобов'язань, передбачених "Умовами та правилами надання банківських послуг" (далі - Умови), Тарифами Банку, що розміщені в мережі Інтернет на сайті http:/privatbank.ua, котрі разом із заявою відповідача від 12.03.2011 р. про приєднання до умов та правил надання банківських послуг та відкриття рахунку складають договір банківського обслуговування від 12.03.2011 р., а саме, зобов'язань щодо своєчасного і в повному обсязі повернення кредитних коштів, сплати відсотків за користування ними та комісійної винагороди, у зв'язку з чим на підставі Умов на суми заборгованості нараховано пеню, а також про стягнення грошових коштів на відшкодування витрат з оплати позовної заяви судовим збором.

ТОВ "ФІРМА СЕРВІСТРАНСМАШ", повідомлене належним чином про час та місце розгляду справи, правом подання відзиву на позов та участі його представника в судовому засіданні не скористалося, тому суд вважає за можливе розглядати справу за наявними в ній матеріалами у відповідності до ст.75 ГПК України.

Вислухавши думку представника позивача, який позовні вимоги підтримав повністю з підстав, викладених у позовній заяві, дослідивши матеріали справи, суд приходить до такого.

Чинним законодавством України передбачено, що господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів (ст.207 ЦК України, ч. 1 ст. 181 ГК України).

Укладання між Банком і ТОВ "ФІРМА СЕРВІСТРАНСМАШ" договору у спрощений спосіб підтверджується заявою про відкриття поточного рахунку та картки зі зразками підписів і відбитка печатки, підписаною директором товариства 12.03.2011 р. Згідно цієї заяви ТОВ "ФІРМА СЕРВІСТРАНСМАШ" приєднується та погоджується з Умовами, Тарифами Приватбанку, розміщеними на офіційному сайті Приватбанку http:/privatbank.ua, котрі разом із заявою та карткою зі зразком підписів та відтиску печатки складають договір банківського обслуговування.

Умовами, які діяли в редакції станом на момент підписання договору, і які є невід'ємною частиною укладеного між сторонами договору від 12.03.2011 р., передбачено таке.

Банк при наявності вільних грошових ресурсів зобов'язується здійснювати обслуговування кредитного ліміту відповідача на вказаному рахунку, про розміри якого позивач повідомляє клієнта на свій вибір або у письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку Банку та відповідача. Порядок встановлення, зміни ліміту, погашення заборгованості та розмір відсоткової ставки за користування кредитним лімітом регламентується Умовами, Тарифами банка, розміщеними в мережі Інтернет на сайті http://privatbank.ua.

Кредитний ліміт на поточний рахунок надається на поповнення обігових коштів і здійснення поточних платежів відповідача в межах кредитного ліміту. Позивач здійснює обслуговування ліміту відповідача, що полягає у проведенні його платежів понад залишок коштів на поточному рахунку відповідача, шляхом дебетування поточного рахунку. При цьому утворюється дебетове сальдо (пп. 3.18.1.1 Умов).

Ліміт може бути змінений відповідачем в односторонньому порядку, передбаченому Умовами, у разі зниження надходжень грошових коштів на поточний рахунок або настання інших факторів, передбачених внутрішніми нормативними документами позивача. Підписавши угоду, відповідач висловлює свою згоду на те, що зміна ліміту проводиться позивачем в односторонньому порядку шляхом повідомлення відповідача на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку сторін (системи клієнт-банк, інтернет-клієнт-банк, sms - повідомлення або інших) (пп. 3.18.1.6 Умов).

Проведення платежів відповідача в порядку обслуговування кредитного ліміту, здійснюється позивачем протягом одного року з моменту, зокрема, підписання угоди про приєднання відповідача до Умов. При порушенні відповідачем будь-якого із зобов'язань, передбачених Умовами, позивач, на власний розсуд, має право змінити умови кредитування, встановити інший строк повернення кредиту. При належному виконанні відповідачем зобов'язань, передбачених Умовами, здійснення платежів відповідача в порядку обслуговування ліміту може бути продовжено позивачем на той же строк (пп. 3.18.1.8 Умов).

Періодом безперервного користування кредитом є період часу, протягом якого безперервно існувало дебетове сальдо на поточному рахунку. Період безперервного користування кредитним лімітом становить не більше 35 днів. Початком періоду безперервного користування кредитом вважається перший день, починаючи з якого безперервно існувало дебетове сальдо на поточному рахунку відповідача при закритті банківського дня. Зменшення або збільшення заборгованості за кредитом у цей період не впливають на зміну дати початку періоду безперервного користування кредитом. Датою закінчення періоду безперервного користування кредитом вважається день, по закінченню якого на поточному рахунку зафіксоване нульове дебетове сальдо (пп. 3.18.1.11 Умов).

При укладанні договорів і угод, або вчиненні інших дій, що свідчать про приєднання відповідача до Умов, сторони допускають використання підписів відповідача у вигляді електронно-цифрового підпису та/або підтвердження через пароль, спрямований позивачем через верифікований номер телефону, який належить уповноваженій особі відповідача з правом "першого" підпису. Підписання договорів і угод таким чином прирівнюється до укладання договорів та угод у письмовій формі (пп. 3.18.1.16 Умов).

ТОВ "ФІРМА СЕРВІСТРАНСМАШ" зобов'язалося сплатити відсотки за весь час фактичного користування кредитом, проводити погашення кредиту, отриманого в межах встановленого ліміту, не пізніше строку закінчення періоду безперервного користування кредитом та повністю повернути кредит в строки, передбачені Умовами (п.п. 3.18.2.2.2, 3.18.2.2.3 та 3.18.2.2.5 Умов). Банк має право при порушенні відповідачем будь-якого із зобов'язань, передбаченого Умовами, змінити умови кредитування - вимагати від відповідача дострокового повернення кредиту, сплати відсотків за його користування, виконання інших зобов'язань за кредитом в повному обсязі (пп. 3.18.2.3.4 Умов).

За користування кредитом у період з дати виникнення дебетового сальдо на поточному рахунку відповідача при закритті банківського дня останній сплачує проценти, виходячи з процентної ставки, розмір якої залежить від строку користування кредитом (диференційована процентна ставка). За період користування кредитом з моменту виникнення дебетового сальдо до дати обнуління дебетового сальдо в одну з дат з наступного 20-го до 25-го числа місяця (надалі - "період, в який дебетове сальдо підлягає обнулінню"), розрахунок процентів здійснюється за процентною ставкою в розмірі 0 % річних від суми залишку непогашеної заборгованості. При не обнулінні дебетового сальдо в одну з дат періоду, в якому дебетове сальдо підлягає обнулінню, протягом 90 днів з останньої дати періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню, відповідач сплачує позивачу за користування кредитом проценти в розмірі 24 % річних, починаючи з останньої дати періоду, в яку дебетове сальдо підлягало обнулінню. У випадку непогашення кредиту протягом 90 днів з дати закінчення періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню, починаючи з 91-го дня після дати закінчення періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню, кредит вважається простроченим, а грошові зобов'язання відповідача щодо погашення заборгованості вважаються порушеними. При порушенні відповідачем будь-якого з грошових зобов'язань, він сплачує позивачу відсотки за користування кредитом у розмірі 48 % річних від суми залишку непогашеної заборгованості. У разі порушення відповідачем будь-якого з грошових зобов'язань та при реалізації права позивача на встановлення іншого строку повернення кредиту, передбаченого Умовами, відповідач сплачує позивачу пеню у розмірі 0,1315 % від суми залишку непогашеної заборгованості за кожен день прострочення. Сплата пені здійснюється з дня, наступного за датою порушення зобов'язань. Під "непогашенням кредиту" мається на увазі не виникнення на поточному рахунку нульового дебетового сальдо при закритті банківського дня (пп. 3.18.4 Умов).

ТОВ "ФІРМА СЕРВІСТРАНСМАШ" сплачує позивачу винагороду за використання ліміту відповідно до п.п. 3.18.1.6, 3.18.2.3.2 Умов 1-го числа кожного місяця в розмірі 0,9 % від суми максимального сальдо кредиту, що існував на кінець банківського дня за попередній місяць, у порядку, передбаченому Умовами (пп. 3.18.4.4 Умов).

Розрахунок відсотків за користування кредитом проводиться щодня, починаючи з дати утворення на поточному рахунку дебетового сальдо при закритті банківського дня, за кількість днів користування кредитними коштами, виходячи з 360 днів у році. Розрахунок відсотків проводиться до повного погашення заборгованості по кредиту, на суму залишку заборгованості по кредиту. Нарахування відсотків здійснюється в дату сплати. При несплаті винагороди, процентів у відповідні їм дати сплати, вони вважаються простроченими (п.п. 3.18.4.9, 3.18.4.10 Умов).

За своєю юридичною природою укладений сторонами договір є змішаним договором здійснення банківських операцій, який містить елементи договору банківського рахунку та кредитного договору.

У відповідності до чинного законодавства України банками здійснюється фінансове посередництво у формі банківських операцій, зокрема розрахункових, кредитних (ст.339 ГК України).

Розрахункові операції банків спрямовані на забезпечення взаємних розрахунків між учасниками господарських відносин, а також інших розрахунків у фінансовій сфері (ч.1 ст.341 ГК України), а кредитні операції полягають у розміщені банками від свого імені, на власних умовах та на власний ризик залучених коштів юридичних осіб (позичальників) та громадян (ст.345 ГК України).

Для здійснення розрахунків суб'єкти господарювання зберігають грошові кошти в установах банків на відповідних рахунках (ч.2 ст.341 ГК України). Громадяни-підприємці мають право відкривати рахунки для зберігання грошових коштів і здійснення всіх видів банківських операцій у будь-яких банках України за своїм вибором (ч.4 ст. 342 ГК України). За договором банківського рахунка банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком (ч.1 ст.1066 ЦК України). Клієнт зобов'язаний сплатити плату за виконання банком операцій за рахунком клієнта, якщо це встановлено договором (ч.4 ст.1068 ЦК України). Якщо відповідно до договору банківського рахунка банк здійснює платежі з рахунка клієнта, незважаючи на відсутність на ньому грошових коштів (кредитування рахунка), банк вважається таким, що надав клієнтові кредит на відповідну суму від дня здійснення цього платежу. Права та обов'язки сторін, пов'язані з кредитуванням рахунка, визначаються положеннями про позику та кредит (параграфи 1 і 2 глави 71 ЦК України), якщо інше не встановлено договором або законом (ст.1069 ЦК України).

За кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 глави 71 ЦК України, якщо інше не встановлено параграфом 2 глави 71 ЦК України і не випливає із суті кредитного договору (ст. 1054 ЦК України).

Рішенням Господарського суду Миколаївської області від 29.01.2013 р. в іншій справі № 5016/3049/2012(1/122) визнано, що ТОВ "ФІРМА СЕРВІСТРАНСМАШ" неналежно виконувало свої грошові зобов'язання за укладеним між сторонами кредитним договором від 12.03.2011 р. (невиконання грошових зобов'язань по котрому є предметом спору в даній справі), і вирішено про стягнення з ТОВ "ФІРМА СЕРВІСТРАНСМАШ" на користь Банку заборгованості, котра утворилася станом на 30.10.2012 р., в загальній сумі 47132 грн. 68 коп., із якої: 37733 грн. 79 коп. - заборгованість з повернення кредитних коштів, 7170 грн. 06 коп. - відсотки за користування кредитними коштами; 859 грн. 20 коп. - комісійна винагорода за використання ліміту; 1369 грн. 63 коп. - пеня за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором.

Указане рішення суду набрало законної сили та є преюдиційним для вирішення спору в даній справі.

Оскільки на даний час визнана судовим рішенням заборгованість з повернення кредитних коштів ТОВ "ФІРМА СЕРВІСТРАНСМАШ" не погашена, про що свідчить виписка з особового рахунку товариства за період 30.01.2012 р. по 22.09.2015 р., а кредитний договір, по котрому ця заборгованість утворилася, є чинним, то Банком обґрунтовано нараховані відсотки в сумі 30438 грн. 59 коп. за користування кредитними коштами в сумі 37733 грн. 79 коп. за період після 30.10.2012 р., а саме, з 31.10.2012 р. по 27.06.2014 р., виходячи із передбаченої Умовами, які діяли на момент укладення кредитного договору, відсоткової ставки в розмірі 48 % річних, та комісійну винагороду за використання ліміту протягом 01.11.2012 р.-01.05.2014 р. в загальній сумі 7131 грн. 60 коп.

З розрахунком сум такої заборгованості суд погоджується.

У зв'язку з невиконанням відповідачем умов договору Банк звернувся до товариства з претензією від 06.10.2014 р. № 10221NKN0S016 про погашення заборгованості, направлення якої підтверджується копією фіскального чеку відповідного поштового відділення від 14.10.2014 р. та списком згрупованих поштових відправлень.

Претензія ТОВ "ФІРМА СЕРВІСТРАНСМАШ" залишена без реагування та виконання.

У відповідності до ч.1 ст.193 ГК України суб'єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору.

Положеннями ст.ст. 525, 526, 629 ЦК України передбачено, що зобов'язання має виконуватися відповідно до умов договору та вимог ЦК України. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається. Договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Таким чином, суд вважає, що позовні вимоги про стягнення заборгованості зі сплати відсотків за користування кредитними коштами в сумі 30438 грн. 60 коп. та зі сплати комісійної винагороди в сумі 7131 грн. 60 коп. належить задовольнити повністю.

Суд визнає, що за прострочення сплати процентів за користування кредитними коштами та комісійної винагороди позивачем обґрунтовано нараховано пеню на підставі умов укладеного сторонами кредитного договору та чинного законодавства України.

Так, ч. 2 ст. 193 ГК України встановлено, що кожна сторона повинна вжити всіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором (ч. 2 ст. 193 ГК України).

Господарськими санкціями визнаються штрафні санкції у вигляді грошової суми, зокрема штраф, пеня (ч.1 ст.230 ГК України).

У відповідності до пп. 3.18.5.1 Умов при порушенні відповідачем будь-якого із зобов'язань: сплати відсотків за користування кредитом, строків повернення кредиту, комісії чи винагороди відповідач сплачує позивачу за кожний випадок порушення пеню у розмірі подвійної облікової ставки Нацбанку України, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожний день прострочення.

Із наведеного підпункту Умов випливає, що договором не передбачено іншого порядку нарахування пені, ніж визначеного ч.6 ст.232 ГК України, якою передбачено, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконаним.

З урахуванням викладеного, суд погоджується з поданими Банком розрахунками сум пені за порушення ТОВ "ФІРМА СЕРВІСТРАНСМАШ" зобов'язань за договором зі сплати відсотків за користування кредитними коштами та комісійної винагороди, нарахованими у відповідні періоди з 31.10.2012 р. по 10.06.2015 р. в загальній сумі 14611 грн. 45 коп.

Щодо розрахунків пені за порушення строків повернення кредитних коштів у сумі 15783 грн. 13 коп., то суд приходить до наступного.

Посилання позивача на те, що пп.3.18.5.4 Умов передбачено інший, ніж ч.6 ст.232 ГК України порядок нарахування пені, а саме, що нарахування неустойки за кожний випадок порушення зобов'язань здійснюється протягом 3 років з дня, коли відповідне зобов'язання повинно було бути виконано клієнтом, суд відхиляє, оскільки в указаному підпункті Умов, які діяли в редакції на момент укладення договору, не зазначено про його поширення на пп. 3.18.5.1 цих Умов, котрим саме й передбачено нарахування пені за порушення строків повернення кредитних коштів, сплати відсотків за користування ними та винагороди за використання ліміту.

З урахуванням викладеного, суд вважає, що нарахування Банком пені за несвоєчасне повернення кредитних коштів за період після закінчення встановленого законом шестимісячного строку, котрий сплив ще до прийняття вказаного вище рішення Господарського суду Миколаївської області від 29.01.2013 р. в іншій справі № 5016/3049/2012(1/122), є безпідставним.

Отже, у задоволенні вимог Банку про стягнення пені, нарахованої за прострочення повернення кредитних коштів належить відмовити.

Статтею 49 ГПК України передбачено покладання судових витрат, зокрема, витрат на оплату позовної заяви судовим збором, при задоволенні позову на відповідача.

Визначаючи розмір відшкодування позивачу витрат з оплати позовної заяви судовим збором, суд виходить з такого.

Банком платіжними дорученнями від 19.03.2015 р. № BOK39B0HK3 та від 15.06.2015 р. № BOK35B0KP6 сплачено судовий збір у сумах 2143 грн. 39 коп. та 159 грн. 57 коп. відповідно, а всього в загальній сумі 2302 грн. 96 коп.

Ціна позову, з яким Банк звернувся до суду в даній справі, складає суму 68015 грн. 41 коп., а тому позов належало оплатити судовим збором у розмірі, встановленому пп.2 п.2 ч.2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" у редакції, котра діяла на час звернення з позовом, а саме, в сумі 1827 грн.

Судом визнані доведеними позовні вимоги в загальній сумі 52181 грн. 64 коп., котрі також підлягали оплаті судовим збором на день звернення з позовом у сумі 1827 грн., тому цю суму належить стягнути з відповідача.

У судовому засіданні 06.10.2015 р., згідно із ст. 85 ГПК України, оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Керуючись ст.ст. 43, 49, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1.Позов публічного акціонерного товариства Комерційного банку "ПРИВАТБАНК" задовольнити частково.

2.Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "ФІРМА СЕРВІСТРАНСМАШ", 54030, вул. Лагерне Поле, буд. 5, м. Миколаїв, ідентифікаційний код 13855648, на користь публічного акціонерного товариства Комерційний банк "ПРИВАТБАНК", 49094, вул. Набережна Перемоги, 50, м. Дніпропетровськ, ідентифікаційний код 14360570, грошові кошти в загальній сумі 52181 (п'ятдесят дві тисячі сто вісімдесят одна) грн. 64 коп., із яких: 30438 (тридцять тисяч чотириста тридцять вісім) грн. 59 коп. - заборгованість зі сплати відсотків за користування кредитними коштами; 7131 (сім тисяч сто тридцять одна) грн. 60 коп. - заборгованість зі сплати комісійної винагороди за користування кредитом; 14611 (чотирнадцять тисяч шістсот одинадцять) грн. 45 коп. - пеня за прострочення сплати відсотків та комісійної винагороди за користування кредитними коштами; а також грошові кошти на відшкодування судових витрат у справі з оплати позовної заяви судовим збором у сумі 1827 (одна тисяча вісімсот двадцять сім) грн.

3. У задоволенні решти позовних вимог належить відмовити.

Рішення може бути оскаржено до Одеського апеляційного господарського суду через Господарський суд Миколаївської області протягом 10 днів з дня підписання повного тексту рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повний текст рішення складено 07.10.2015 р.

Суддя Ю.М. Коваль.

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення06.10.2015
Оприлюднено13.10.2015
Номер документу52082065
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/1354/15

Ухвала від 07.10.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

Рішення від 06.10.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

Ухвала від 23.09.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

Ухвала від 08.09.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

Ухвала від 28.07.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні