Постанова
від 07.10.2015 по справі 568/355/15-а
ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


10002, м-н Путятинський, 3/65, телефон/факс: (0412) 481-604, 481-637 e-mail: inbox@apladm.zt.court.gov.ua

Головуючий у 1-й інстанції: Драновська С.З.

Суддя-доповідач:Зарудяна Л.О.

ПОСТАНОВА

іменем України

"07" жовтня 2015 р. Справа № 568/355/15-а

Житомирський апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого судді Зарудяної Л.О.

суддів: Іваненко Т.В.

Шевчук С.М.,

розглянувши в письмовому провадженні апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Радивилівському районі Рівненської області на постанову Радивилівського районного суду Рівненської області від "14" липня 2015 р. у справі за позовом ОСОБА_3 до Управління Пенсійного фонду України в Радивилівському районі Рівненської області про визнання дій протиправними та зобов'язання здійснити перерахунок та виплату пенсії

ВСТАНОВИВ:

Постановою Радивилівського районного суду Рівненської області від 14.07.2015 року позов ОСОБА_3 до Управління Пенсійного фонду України в Радивилівському районі Рівненської області задоволено.

Визнано протиправними дії Управління Пенсійного фонду України в Радивилівському районі Рівненської області щодо перевизначення базового місяця індексації пенсійної виплати при здійсненні перерахунку пенсії ОСОБА_3 відповідно до постанови Радивилівського районного суду Рівненської області від 01.09.2014 року №568/977/14-а та постанови Житомирського апеляційного адміністративного суду від 16.10.2014 року №569\977/14-а.

Зобов'язано Управління Пенсійного фонду України в Радивилівському районі Рівненської області здійснити перерахунок та виплату ОСОБА_3 пенсії державного службовця, починаючи з 01.07.2014 року на виконання постанови Радивилівського районного суду Рівненської області від 01.09.2014 року №568/977/14-а та постанови Житомирського апеляційного адміністративного суду від 16.10.2014 року №569\977/14-а без перевизначення базового місяця індексації пенсійної виплати.

Зобов'язано Управління Пенсійного фонду України в Радивилівському районі Рівненської області здійснити виплату заборгованості ОСОБА_3, починаючи із 01.07.2014 року, що виникла внаслідок перевизначення базового місяця індексації пенсійної виплати на виконання постанови Радивилівського районного суду Рівненської області від 01.09.2014 року №568/977/14-а та постанови Житомирського апеляційного адміністративного суду від 16.10.2014 року №569\977/14-а.

Вважаючи, що рішення суду першої інстанції прийнято, зокрема з порушенням норм матеріального права, відповідач у справі (УПФ) звернувся до Житомирського апеляційного адміністративного суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати постанову суду першої інстанції та прийняти нову постанову, якою відмовити в задоволенні позовної заяви.

Відповідно до ст.197 КАС України cуд апеляційної інстанції розглянув справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Розглянувши справу, перевіривши законність та обгрунтованість судового рішення, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_3 перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Радивилівському районі Рівненської області з 2006 року та отримує пенсію відповідно до Закону України «Про державну службу».

Постановою Радивилівського районного суду Рівненської області від 01 вересня 2014 року зобов'язано Управління Пенсійного фонду України в Радивилівському районі Рівненської області здійснити перерахунок та виплату ОСОБА_3 пенсії з 01.07.2014 року згідно довідки Дубенської ОДПІ від 11.07.2014 року №6693/17-17-05-23.

Постановою Житомирського апеляційного адміністративного суду від 16 жовтня 2014 року постанову Радивилівського районного суду Рівненської області в частині відмови в задоволенні окремих позовних вимог скасовано, ухвалено в цій частині нову постанову, якою задоволено позов в повному обсязі та зобов'язано Управління Пенсійного фонду України в Радивилівському районі Рівненської області провести перерахунок та виплату пенсії ОСОБА_3 у розмірі 86% заробітної плати, відповідно до Закону України "Про державну службу" починаючи з 01.07.2014 р. з урахуванням винагороди за вислугу років, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та матеріальної допомоги на оздоровлення відповідно до довідки Дубенської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Рівненській області від 11 липня 2014 року № 6693/17-17-05-23.

Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції дійшов висновку, що здійснення пенсійним органом нарахування сум підвищення пенсії ОСОБА_3 на виконання постанови суду не може слугувати підставою для здійснення нового нарахування індексу споживчих цін для проведення індексації у зв'язку із зростанням доходів громадян без перегляду їх мінімального розміру, так як фактично збільшення доходів позивача в контексті приписів законодавства про порядок підвищення пенсійного забезпечення та індексацію доходів громадян не відбулося, перерахунок пенсії позивача, який був проведений відповідачем на підставі постанови Радивилівського районного суду Рівненської області від 01 вересня 2014 року та постанови Житомирського апеляційного адміністративного суду від 16 жовтня 2014 року по суті є відновленням порушеного права ОСОБА_3 на отримання належної їй виплати в розмірі, встановленому законом. Вказаний перерахунок не може бути підставою для здійснення нової індексації із застосуванням нового рівня споживчих цін та відповідно для встановлення нового базового місяця, оскільки непроведення такого перерахунку є порушенням чинного законодавства пенсійним органом та не є новим видом забезпечення, що тягне за собою збільшення доходів особи без перегляду їх мінімального розміру.

Колегія суддів не погоджується з висновком суду першої інстанції.

Так, правові, економічні та організаційні основи підтримання купівельної спроможності населення України в умовах зростання цін з метою дотримання встановлених Конституцією України гарантій щодо забезпечення достатнього життєвого рівня населення України визначено Законом України "Про індексацію грошових доходів населення".

Відповідно до ст.4 Закону України "Про індексацію грошових доходів населення" індексація грошових доходів населення проводиться в разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який установлюється в розмірі 101 відсотка. Обчислення індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення провадиться наростаючим підсумком, починаючи з місяця введення в дію цього Закону.

Для проведення подальшої індексації грошових доходів населення обчислення індексу споживчих цін починається за місяцем, у якому індекс споживчих цін перевищив поріг індексації, зазначений у частині першій цієї статті. Підвищення грошових доходів населення у зв'язку з індексацією здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому опубліковано індекс споживчих цін.

У разі якщо грошові доходи населення підвищено з урахуванням прогнозного рівня інфляції випереджаючим шляхом, при визначенні обсягу підвищення грошових доходів у зв'язку із індексацією враховується рівень такого підвищення у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

В свою чергу, правила обчислення індексу споживчих цін для для проведення індексації та сум індексації грошових доходів населення, визначені Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 №1078.

Згідно з п.5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року №1078, у разі підвищення розмірів мінімальної заробітної плати, пенсії, виплат, що здійснюються відповідно до законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, стипендій, а також у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. У базовому місяці значення індексу споживчих цін приймається за 1 або 100 відсотків. Індексація грошових доходів, отриманих громадянами за цей місяць, не провадиться. З наступного місяця здійснюється обчислення наростаючим підсумком індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації. У разі коли підвищення розмірів мінімальних соціальних гарантій не супроводжується зростанням грошових доходів громадян, передбачених п.2 цього Порядку, грошові доходи індексуються на загальних підставах відповідно до пунктів 1-1 і 4 цього Порядку.

Отже, виходячи з аналізу зазначених норм, обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації доходів громадян проводиться наростаючим підсумком починаючи з 1 числа наступного місяця за місяцем, у якому індекс споживчих цін перевищив поріг індексації, визначений Порядком.

У разі підвищення сум доходів громадян без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося таке підвищення, вважається базовим та в наступному місяці відбувається обчислення та нарахування нового індексу споживчих цін для провадження індексації грошових виплат. У разі якщо підвищення мінімальних розмірів виплат не спричинило зростання доходів громадян, нарахування індексації проводиться на загальних підставах.

Таким чином, законодавець визначає декілька підстав для проведення визначення розміру споживчих цін для здійснення індексації із встановленням відповідного базового місяця: коли індекс споживчих цін перевищив поріг індексації, визначений Порядком (загальна підстава ) та коли має місце підвищення сум доходів громадян без перегляду їх мінімальних розмірів.

Судом встановлено, що на виконання рішень Радивилівського районного суду Рівненської області від 01.09.2014 року та Житомирського апеляційного адміністративного суду від 16.10.2015 року, відповідачем проведено перерахунок пенсії позивача та листом № 4-я/09.06 від 17 березня 2015 року повідомлено позивача про перевизначення базового місяця для проведення індексації з жовтня 2009 року на липень 2014 року.

Про виконання рішень суду свідчить також і постанова про закінчення виконавчого провадження відділу державної виконавчої служби Радивилівського районного управління юстиції від 18.11.2014 року.

Враховуючи, що у зв'язку з виконанням рішень суду, мало місце підвищення з 01.07.2014 року розміру пенсії позивача, то відповідач правомірно встановив базовий місяць для проведення індексації - липень 2014 року.

З огляду на викладене, колегія суддів вважає, що висновки суду першої інстанції не відповідають фактичним обставинам справи, оскільки в діях Управління Пенсійного фонду України в Радивилівському районі Рівненської області не вбачається порушень чинного законодавства при проведенні індексації пенсійних виплат ОСОБА_3, а тому постанова суду першої інстанції підлягає скасуванню з прийняттям нової про відмову в задоволенні позову.

Керуючись ст.ст. 195, 197, 198, 202, 205, 207 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Радивилівському районі Рівненської області задовольнити, постанову Радивилівського районного суду Рівненської області від "14" липня 2015 р. скасувати.

Прийняти нове рішення.

В задоволенні позову відмовити.

Постанова набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі, та може бути оскаржена протягом двадцяти днів шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя Л.О. Зарудяна

судді: Т.В. Іваненко

С.М. Шевчук

Роздруковано та надіслано:р.л.п.

1- в справу:

2 - позивачу: ОСОБА_3 АДРЕСА_1

3- відповідачу: Управління Пенсійного фонду України в Радивилівському районі Рівненської області вул. Почаївська, 28,м. Радивилів,Рівненська область,35500

- ,

СудЖитомирський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.10.2015
Оприлюднено20.10.2015
Номер документу52322685
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —568/355/15-а

Постанова від 27.06.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Анцупова Т.О.

Ухвала від 25.06.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Анцупова Т.О.

Ухвала від 14.12.2016

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Горбатюк С.А.

Ухвала від 08.12.2016

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Горбатюк С.А.

Ухвала від 17.11.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Горбатюк С.А.

Ухвала від 02.11.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Горбатюк С.А.

Постанова від 07.10.2015

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Зарудяна Л.О.

Ухвала від 26.03.2015

Адміністративне

Радивилівський районний суд Рівненської області

Драновська С. З.

Ухвала від 14.08.2015

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Зарудяна Л.О.

Ухвала від 14.08.2015

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Зарудяна Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні