Постанова
від 16.10.2015 по справі 823/5109/15
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 жовтня 2015 року справа № 823/5109/15

м. Черкаси

18 год. 18 хв.

Черкаський окружний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді - Мишенка В.В.,

суддів: Гараня С.М., Рідзеля О.А.,

при секретарі - Гордієнку Ю.П.,

за участю сторін:

представника позивача - Крупки П.О.,

представника позивача - ОСОБА_2,

представника відповідача - Бордунос Л.І.;

представника ЧМОП "Блок Петра Порошенка "Солідарність" - Синельникова Є.В.,

представника ЧМО Партії Вільних Демократів - Поліщук Ю.В.,

представника кандидата на посаду міського голови м. Черкаси ОСОБА_8 - ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом уповноваженої особи ЧМО ПП "Українське об'єднання патріотів - Укроп" до Соснівської районної у м. Черкаси територіальної виборчої комісії, треті особи - ЧОМП "ВО "Батьківщина", ЧМОП "Блок Петра Порошенка "Солідарність", ЧМО ПП Всеукраїнське об'єднання "Черкащани", ЧМО ПП Всеукраїнське об'єднання "Свобода", ЧМО Аграрної партії України, ПП "Громадський рух "Народний контроль", ПП "Наш край", ПП "Об'єднання "Самопоміч", ЧМО ПП "Опозиційний блок", ЧМО ПП "Патріот", ЧМО ПП "Соціалісти", ЧМО Партії "Відродження", ЧМО Партії Вільних Демократів, кандидат на посаду міського голови м. Черкаси ОСОБА_8 про визнання дій та рішення протиправними, скасувати рішення та зобов'язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окружного адміністративного суду з позовною заявою звернулась уповноважена особа ЧМО ПП "Українське об'єднання патріотів - Укроп" (далі - позивач) до Соснівської районної у м. Черкаси територіальної виборчої комісії (далі - відповідач), треті особи - ЧОМП "ВО "Батьківщина", ЧМОП "Блок Петра Порошенка "Солідарність", ЧМО ПП Всеукраїнське об'єднання "Черкащани", ЧМО ПП Всеукраїнське об'єднання "Свобода", ЧМО Аграрної партії України, ПП "Громадський рух "Народний контроль", ПП "Наш край", ПП "Об'єднання "Самопоміч", ЧМО ПП "Опозиційний блок", ЧМО ПП "Патріот", ЧМО ПП "Соціалісти", ЧМО Партії "Відродження", ЧМО Партії Вільних Демократів, кандидат на посаду міського голови м. Черкаси ОСОБА_8 в якій просить:

1) визнати протиправними дії відповідача щодо утворення дільничних виборчих комісій не в порядку, передбаченому ЗУ "Про місцеві вибори" та порядком проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з виборів депутатів Верховної Ради Автономної республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, міських голів та старост сіл, селищ, затвердженого постановою ЦВК від 14.09.2015 № 291;

2) визнати протиправною та скасувати постанову Соснівської районної в м. Черкаси територіальної виборчої комісії № 4 від 10 жовтня 2015 року "Про утворення дільничних виборчих комісій на чергових виборах Черкаської міської ради та міського голови 25 жовтня 2015 року";

3) зобов'язати Соснівську районну в м. Черкаси територіальну виборчу комісію утворити дільничні виборчі комісії на чергових виборах Черкаської міської ради та міського голови 25 жовтня 2015 року з дотриманням порядку їх утворення, що передбачений ЗУ "Про місцеві вибори" та порядком проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з виборів депутатів Верховної Ради Автономної республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, міських голів та старост сіл, селищ, затвердженого постановою ЦВК від 14.09.2015 № 291, а також з врахуванням принципу рівного виборчого права суб'єктів виборчого процесу та рівності їх прав і можливостей при участі у виборчому процесі.

В обґрунтування своїх позовних вимог представники позивача посилаються на порушення відповідачем порядку проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з виборів депутатів ВР АР Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних міських голів та старост сіл, селищ, в наслідок чого останнім було прийнято протиправне рішення щодо утворення дільничних виборчих комісій № 4 від 10.10.2015.

Представник відповідача щодо задоволення позовних вимог заперечував у повному обсязі на тій підставі, що всі необхідно дії передбачені ЗУ «Про місцеві вибори» та Порядку № 291 від 14.09.2015 останнім було вчинено.

Присутні представники третіх осіб щодо задоволення адміністративного позову не заперечували, окрім представника ЧМОП "Блок Петра Порошенка "Солідарність".

Заслухавши пояснення, доводи осіб, що брали участь у справі, дослідивши письмові докази, суд дійшов висновку, що позов не підлягає задоволенню з огляду на таке.

Основні засади, організацію і порядок проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост визначає Закон України від 14 липня 2015 року № 595-VIII "Про місцеві вибори" (далі - Закон).

Дільнична виборча комісія утворюється відповідною районною, міською (міста обласного, республіканського в Автономній Республіці Крим значення без районного поділу), районною у місті територіальною виборчою комісією не пізніш як за 15 днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії (ч. 1 ст. 23 Закону).

Згідно ч. 8 ст. 23 Закону рішення про утворення дільничної виборчої комісії оприлюднюється територіальною виборчою комісією, що утворила дільничну виборчу комісію, з відомостями про її склад у місцевих засобах масової інформації або в інший спосіб, визначений цією територіальною виборчою комісією, не пізніше наступного дня з дня утворення дільничної виборчої комісії. Рішення про зміни у складі дільничної виборчої комісії оприлюднюється у порядку та у строки, встановлені цією частиною, однак не пізніше останнього дня перед днем голосування.

Крім того, у відповідності до п. 19 Порядку проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост сіл, селищ, затвердженого постановою ЦВК від 14 вересня 2015 року N 291 (далі - Порядок) після закінчення процедури жеребкування територіальна виборча комісія щодо кожної дільничної виборчої комісії складає список осіб, які включаються до її складу. До таких списків включаються особи, що підлягають обов'язковому включенню до складу дільничних виборчих комісій (за умови наявності відповідних подань від місцевих організацій політичних партій, про утворення депутатських фракцій яких оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання, та їх відповідності встановленим Законом вимогам) та особи, визначені шляхом жеребкування. Особи, внесені до таких списків, підлягають включенню до складу дільничних виборчих комісій під час їх утворення.

Одночасно з утворенням кожної дільничної виборчої комісії територіальна виборча комісія призначає від різних суб'єктів подання кандидатур до її складу, зазначених у пункті 3 цього Порядку, керівний склад такої дільничної виборчої комісії - голову, заступника голови, секретаря дільничної виборчої комісії.

Таким чином 10.10.2015 постановою № 4 Соснівської районної в м. Черкаси територіальної виборчої комісії «Про утворення дільничних виборчих комісій на чергових виборах Черкаської міської ради та міського голови 25.10.2015» постановлено, утворити дільничні виборчі комісії з чергових виборів Черкаської міської ради та міського голови 25.10.2015 у складі згідно Додатку №1 та опублікувати його.

Крім того, судом було досліджено протокол Соснівської районної у м. Черкаси виборчої комісії № 7 розпочатий 09.10.2015 та закінчений 10.10.2015, яким в порядку денному закріплено трете питання - утворення складу ДВК. Так, судом встановлено, що під час засідання оголошувалися технічні перерви, проте на переконання суду дані перерви не є порушенням Закону, і з даного факту неможливо твердити що дане засідання не являлося безперервним. Також, судом з даного протоколу з'ясовано, що комісія при утворенні ДВК не порушила 15 дений термін встановлений ч. 1 ст. 23 Закону, оскільки засідання розпочалося за 15 днів.

Отже, дослідивши наявні матеріали справ, суд не вбачає порушень Закону Соснівською районною у м. Черкаси територіальною виборчою комісією, оскільки додатком №1 визначено керівний склад ДВК. Також, вказаними нормами не передбачено утворення кожної дільничної виборчої комісії із призначенням її керівного складу окремим рішенням, тому відсутні порушення з боку відповідача в частині утворення дільничних виборчих комісій з одночасним призначенням їх керівного складу одним рішенням, яке оформлене постановою від 10.10.2015 № 4.

Посилання позивача на ту обставину, що в оскаржуваній постанові відповідачем не вирішено питання про призначення керівного складу утворених дільничних виборчих комісій не береться судом до уваги, оскільки оскаржуваною постановою від 10.10.2015 № 4, утворено дільничні виборчі комісії з чергових виборів Черкаської міської ради та міського голови 25 жовтня 2015 у складі згідно Додатка 1, в якому зазначений склади дільничних виборчих комісій Соснівського району в м. Черкаси.

Крім того, відповідно до положень п. 13 Порядку № 291, для проведення жеребкування окремо для кожної дільничної виборчої комісії складається у вигляді таблиці список кандидатур, які відповідають вимогам Закону та можуть бути включені до її складу шляхом жеребкування. До такого списку в алфавітному порядку включаються кандидатури із зазначенням порядкового номера кожної з них, їх прізвищ, власних імен (усіх власних імен), по батькові (за наявності), суб'єкта їх подання (для місцевої організації партії - її повна назва, для кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости - прізвище, власне ім'я (усі власні імена), по батькові (за наявності). У разі коли дві або більше кандидатури мають однакові прізвища, власні імена (усі власні імена), по батькові (за наявності), такі кандидатури включаються до списку в порядку зростання дати їх народження. Список також містить графу для фіксації результатів жеребкування шляхом проставлення проти кандидатур, які включаються до складу комісії за результатами жеребкування, відмітки про включення цієї особи до складу комісії.

Визначені за результатами жеребкування кандидатури підлягають включенню до складу відповідних дільничних виборчих комісій під час їх утворення (п. 18 Порядку № 291).

Як встановлено судом та не заперечується сторонами, результати жеребкування кандидатів, які включені до керівного складу дільничних виборчих комісій Соснівського району в м. Черкаси - позивачем не оскаржуються.

Необґрунтованим є твердження позивача, що до вказаних правовідносин в частині процедури розподілу керівних посад в дільничних виборчих комісіях необхідно застосовувати Закон України «Про вибори народних депутатів України», як аналогію закону відповідно до ст. 9 Кодексу адміністративного судочинства України, оскільки відповідно до положень ч. 1 ст. 11 Закону України «Про місцеві вибори», виборчий процес місцевих виборів (далі - виборчий процес) - це здійснення суб'єктами виборчого процесу відповідних місцевих виборів, визначеними у статті 12 цього Закону, виборчих процедур, передбачених цим Законом.

Тому, суд не бере посилання позивача щодо застосування аналогії Закону про пропорційне (відсоткове) визначення керівних посад по відношенню до кількості кандидатур від різних суб'єктів подання, оскільки Законом України «Про місцеві вибори» № 595, який є спеціальний у процесі організації і порядку проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост чітко встановлену процедуру проведення жеребкування та формування ДВК.

Оскільки позивачем не сплачено судового збору і останній не є окремою юридичною особою, суд дійшов висновку, що у відповідності до ст. 94 КАС України та ЗУ «Про судовий збір» з останнього необхідно стягнути його з Черкаської обласної регіональної парторганізації політичної партії "Українське об'єднання патріотів - Укроп» в частині відмовлених позовних вимог (3 вимоги) на користь Черкаського окружного адміністративного суду.

Керуючись ст.ст.2-12, 87-98, 159-167, 172, 177 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні адміністративного позову - відмовити повністю.

Стягнути з Черкаської обласної регіональної парторганізації політичної партії "Українське об'єднання патріотів - Укроп» (ідентифікаційний код 39945181 ) на користь Черкаського окружного адміністративного суду (код за ЄДРПОУ 38031150, банк отримувача - ГУДКСУ у Черкаській області, Код банку отримувача (МФО) - 854018, Рахунок отримувача - 31212206784002, Код класифікації доходів бюджету - 22030001) судовий збір в сумі 3654 грн. (три тисячі шістсот п'ятдесят чотири) грн.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, що може бути подана у Київський апеляційний адміністративний суд через Черкаський окружний адміністративний суд у дводенний строк з часу її проголошення.

Копії постанови направити особам, що брали участь у справі, та Центральній виборчій комісії.

Головуючий суддя В.В. Мишенко

Судді С.М. Гарань

О.А. Рідзель

Дата ухвалення рішення16.10.2015
Оприлюднено21.10.2015
Номер документу52397087
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/5109/15

Ухвала від 20.10.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Шурко О.І.

Ухвала від 19.10.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Шурко О.І.

Ухвала від 19.10.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Шурко О.І.

Постанова від 16.10.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

Ухвала від 15.10.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні