Рішення
від 13.01.2009 по справі 40/264
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 40/264 13.01.09

За позовом Регіональ ного відділення Фонду держав ного майна України по м. Києву

до Товариств а з обмеженою відповідальніс тю „Старе місто”

про стягнення 3 972,48 грн.,

Суддя: Пукшин Л.Г.

Представники:

Позивач: Ільюшина І.В. за довіреністю №82 від 13.10.2008.

Відповідач: не з' явивс я;

В судовому засіданні 13.01 .09, за згодою представника Поз ивача в порядку ст. 85 ГПК Украї ни було оголошено вступну та резолютивну частини рішення .

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач - Регіон альне відділення Фонду держа вного майна України по м. Києв у звернувся до суду з позовом до товариства з обмеженою ві дповідальністю „Старе місто ” (далі Відповідач) про стягне ння на користь Державного бю джету суму основної заборгов аності у розмірі 3 201,13 грн., пені - 478, 07 грн., та збитки від інфляц ії 293,28 грн.

Заявлений позов Позивач об ґрунтовує тим, що Відповідач , порушуючи вимоги Договору о ренди, не сплатив до Державно го бюджету орендну плату за в ідповідний період, що стало п ідставою для звернення до су ду з позовною заявою.

В обґрунтування позовних в имог посилається на положенн я ст.ст. 625, 629 ЦК України, ст.ст. 225, 343 ГК України, ст.ст. 10,18 Закону Укр аїни „Про оренду державного та комунального майна”.

Ухвалою Господарського су ду м. Києва від 20.11.08 порушено про вадження у справі №40/264, розгляд справи призначено у судовом у засіданні на 09.12.08.

09.12.2008 у зв' язку з неявкою пре дставника Відповідача у судо ве засідання суд прийняв ухв алу про відкладення слухання у справі до 13.01.2009.

У судовому засіданні 13.01.09 Поз ивач подав суду заяву про уто чнення позовних вимог та про сить суд стягнути з Відповід ача на корить Державного бюд жету України 3 201,13 грн. основної заборгованості, 608,36 грн. - пен і та 481,75 грн. - збитків від інфл яції.

Відповідач не надав запере чення проти заявлених позовн их вимог. В судові засідання 09 .12.08, 13.01.09 не забезпечив явку повн оважного представника. Довід ка з Єдиного державного реєс тру підприємств та організац ій України (ЄДРПОУ), надана Поз ивачем для залучення до мате ріалів справи, свідчить, що за пис про Відповідача значитьс я в Єдиному державному реєст рі юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців, місцез находження - 03040, м. Київ, просп ект 40-річчя Жовтня, буд. 88.

Відповідач належним чином повідомлений про призначенн я справи до розгляду, про час і місце його проведення, оскіл ьки, ухвала про порушення про вадження у справі направляла сь на адресу Відповідача, що в казана в позовній заяві та до відці Єдиного державного реє стру підприємств та організа цій України.

Особи, які беруть участь у с праві, вважаються повідомлен ими про час і місце її розгляд у судом, якщо ухвалу про поруш ення провадження у справі на діслано за поштовою адресою, зазначеною в позовній заяві (роз' яснення Президії Вищо го Арбітражного суду України від 18.09.97 № 02 - 5/289 із змінами “Про де які питання практики застосу вання Господарського процес уального кодексу України”).

Враховуючи те, що процесуал ьні строки, встановлені ст. 69 Г ПК України, обмежені суд, керу ючись ст. 75 ГПК України прийшо в до висновку, що справа може б ути розглянута за наявними в ній матеріалами.

Судом заслухані пояснення представників, досліджені н адані суду докази та матеріа ли. В результаті дослідження наданих суду доказів та мате ріалів та пояснень представн ика Позивача, суд

ВСТАНОВИВ:

Згідно з укладеним між По зивачем і Відповідачем догов ором оренди нерухомого майна №2230 від 30.09.2005 (далі - Договір) Пози вач передав Відповідачу в ст рокове платне користування д ержавне нерухоме майно (далі - Майно), площею 80 кв.м., розміщен е за адресою: м. Київ, вул. Черво ноармійська, 55, яке знаходитьс я на балансі Державного підп риємства „Національний спор тивний комплекс „Олімпійськ ий”.

Позивач згідно з п.7.1 Договор у зобов' язався передати Від повідачу в оренду Майно згід но з Договором по акту прийма ння-передачі Майна, який підп исується одночасно з Договор ом. А Відповідач - прийняти в строкове платне користуванн я Майно та своєчасно і у повно му обсязі сплачувати орендну плату (п.5.2 Договору).

Позивач належним чином вик онав взяті на себе зобов' яз ання за Договором та 30.09.2005 разом з Відповідачем уклав Акт при ймання-передавання, відповід но до якого Позивач як орендо давець передав, а Відповідач як орендар прийняв у строков е платне користування нерухо ме майно, що є предметом Догов ору оренди.

Орендна плата визначаєтьс я на підставі Методики розра хунку орендної плати, затвер дженої Кабінетом Міністрів У країни і становить без ПДВ за базовий місяць розрахунку - с ерпень 2005: 567,90 грн. (п. 3.1 Договору) т а за кожний наступний місяць визначається шляхом коригув ання орендної плати за попер едній місяць на індекс інфля ції за наступний місяць.

Перерахування орендної пл ати здійснюється орендарем ( Відповідачем) самостійно до 10 числа місяця, наступного за звітнім з урахуванням щоміся чного індексу інфляції таким чином: 70% орендної плати перер аховується орендарем (Позива чем) до Державного бюджету, 30% о рендної плати перераховуєть ся орендарем (Позивачем) на ро зрахунковий рахунок балансо утримувача (п.3.3 Договору). До 12 ч исла кожного місяця Відповід ач згідно з п.5.6 Договору зобов ' язувався надавати Позивач у копії платіжних доручень з відміткою банку про перерах ування орендної плати до Дер жавного бюджету України.

Відповідно до 10.1 Договору, До говір укладений строком на 11 м ісяців, що діє з 30 вересня 2005 рок у по 30 серпня 2006 року. В той же ча с Сторони домовились (п.10.5), що у разі відсутні заяви однієї і з сторін про припинення або з міну цього Договору після за кінчення строку його чинност і протягом одного місяця Дог овір вважається продовженим на той самий термін і на тих с амих умовах, які були передба чені цим Договором, з урахува нням змін у законодавстві на дату продовження цього Дого вору.

16.02.2007 між Сторонами підписано Додатковий договір №1 до Дого вору, відповідно до п.2 якого п ункт 3.1 Договору викладено в і ншій редакції, а орендна плат а за перший базовий місяць ро зрахунку (січень 2007 р.) склала у сумі 524,58 грн.

За твердженням Позивача, Ві дповідач систематично не вик онував зобов' язання за Дого вором. Зазначене спричинило виникнення заборгованості у Відповідача по сплаті оренд них платежів за Договором.

15.04.2008 Позивач звернувся до Ві дповідача з листом №30-05/2956 з вимо гою сплатити заборгованість по орендних платежах, проте ц я вимога залишилась без нале жного реагування зі сторони Відповідача.

20.10.2008 балансоутримувач оренд ованого майна - Державне під приємство „Національний спо ртивний комплекс „Олімпійсь кий” повідомив Регіональне в ідділення ФДМ України по м. Ки єву про те, що орендар фактич но звільнив орендовану ним т ериторію з 01.06.2008 року.

Із врахуванням того, що пере рахування орендної плати вчи няється згідно з умовами Дог овору (п.3.3) до 10 числа місяця нас тупного за звітнім, а правові дносини оренди між сторонами фактично припинились 01.06.2008, суд прийшов до висновку, що спір п о справі виник з причини пору шення Відповідачем договірн их зобов' язань, що передбач ені пунктом 5.2 Договору, та нео бхідності стягнення у зв' яз ку з цим штрафних санкцій, що п ередбачені Цивільним кодекс ом України.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, та врахо вуючи, що кожна сторона повин на довести ті обставини, на як і вона посилається як на підс таву своїх вимог і заперечен ь, суд вважає, що позовні вимог и Позивача підлягають задово ленню з наступних підстав.

Зобов'язання має виконуват ися належним чином відповідн о до умов договору та вимог ць ого Кодексу, інших актів циві льного законодавства, а за ві дсутності таких умов та вимо г - відповідно до звичаїв діло вого обороту або інших вимог , що звичайно ставляться (ч.1 ст .526 ЦК України).

На підставі доказів, що забе зпечені Позивачем, суд прийш ов до висновку, що Відповідач порушив договірні зобов' яз ання щодо здійснення орендни х платежів. Зокрема, як вбачає ться з матеріалів справи, на м омент подання до суду позову та розгляду у судовому засід анні Відповідач зобов' язан ня по сплаті орендних платеж ів за користування Майном зг ідно з умовами Договору не ви конав, суму заборгованості н е сплатив.

Орендна плата, яка перерахо вана несвоєчасно або не у пов ному обсязі, підлягає індекс ації і стягується до бюджету у визначеному п.3.3 Договору сп іввідношенні, відповідно до чинного законодавства з урах уванням пені в розмірі подві йної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від су ми заборгованості з урахуван ня індексації, за кожен день п рострочення, включаючи день оплати.

А у відповідності до п.2 ст.625 Ц К України, боржник, який прост рочив зобов' язання, на вимо гу кредитора зобов' язаний с платити суму боргу з урахува нням встановленого індексу і нфляції за весь час простроч ення, а також 3 проценти річних від простроченої суми, якщо і нший розмір процентів не вст ановлений договором або зако ном.

Згідно з розрахунків, що ная вні у матеріалах справи сума основної заборгованості скл ала 3 201,13 грн., пеня - 608,36 грн., а зби тки від інфляції - 481,75 грн.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог і заперечень.

Враховуючи те, що наявні у с праві матеріали свідчать про обґрунтованість вимог Позив ача, а також те, що Відповідач в установленому порядку обст авин, повідомлених Позивачем , не спростував, розміру позов них вимог не оспорив, то за так их обставин, позов визнаєтьс я обґрунтованим та таким, що п ідлягає задоволенню за розра хунком Позивача.

Згідно ст. 49 ГПК України судо ві витрати, пов' язані з розг лядом справи, зокрема витрат и на оплату інформаційно-тех нічного забезпечення судово го процесу та державного мит а, підлягають стягненню з Від повідача.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 526, 625 ЦК Україн и, ст.ст. 33, 43, 44, 49, 75, 82-85 ГПК України, Го сподарський суд міста Києва -

ВИРІШИВ:

1. Позов Регіонального від ділення Фонду державного май на України по м. Києва задово льнити повністю.

2. Стягнути з товариства з о бмеженою відповідальністю „Старе місто” (Україна, 03040, м. Ки їв, проспект 40-річчя Жовтня, 88, і дентифікаційний код 31513473) з буд ь-якого рахунку, виявленого д ержавним виконавцем в процес і виконання рішення на корис ть Державного бюджету Україн и (одержувач: ВДК у Шевченківс ькому районі м. Києва, код 26077968, б анк одержувача - ГУДК в м. Киє ві, р/р 31111094700011, МФО 820019, КЕКД 22080300, назв а - плата за оренду іншого де ржавного майна) суму основно ї заборгованості - 3 201,13 грн.(тр и тисячі двісті одна грн. трин адцять коп.), пеню у розмірі - 608,36 грн. (шістсот вісім грн. трид цять шість коп.), збитки від ін фляції - 481,75 (чотириста вісімд есят одна грн. сімдесят п' ят ь коп.).

3. Стягнути з товариства з о бмеженою відповідальністю „Старе місто” (Україна, 03040, м. Ки їв, проспект 40-річчя Жовтня, 88, і дентифікаційний код 31513473) з буд ь-якого рахунку, виявленого д ержавним виконавцем в процес і виконання рішення на корис ть Державного бюджету Україн и державне мито у сумі - 102,00 гр н. (сто дві грн. 00 коп.), витрати за інформаційно-технічне забез печення судового процесу у с умі - 118 грн. (сто вісімнадцять грн. нуль коп.)

4. Накази видати відповідно до ст.116 ГПК України.

Суддя Пукшин Л.Г.

Дата підписання ріш ення 16.01.2009

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення13.01.2009
Оприлюднено23.11.2010
Номер документу5241270
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —40/264

Постанова від 24.07.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Дучал Н.М.

Ухвала від 18.07.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Івакіна В.О.

Ухвала від 12.08.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Івакіна В.О.

Ухвала від 10.07.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Дучал Н.М.

Ухвала від 13.06.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Агапов О.Л.

Ухвала від 18.05.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.А. Бойко

Ухвала від 26.04.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.А. Бойко

Ухвала від 12.04.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.А. Бойко

Ухвала від 14.03.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Черленяк М.І.

Ухвала від 26.04.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні