Постанова
від 09.07.2009 по справі 35/451-08
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 липня 2009 р. № 35/451-08

Вищий господарський с уд України у складі колегії с уддів:

головуючого, судді

суддів Кота О.В.

Владимиренко С.В.

Шевчук С.Р.

розглянувши касаційну ска ргу Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Термо-Шилд"

на рішення господарськог о суду Харківської області в ід 19 грудня 2008 року та постанов у Харківського апеляційного господарського суду від 18 бер езня 2009 року

у справі № 35/451-08

за позовом Відкритого акціонерного т овариства "Ольга"

до 1)Інспекції державного арх ітектурно-будівельного конт ролю у Харківській області

2) Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Термо-Шилд"

про стягнення 224408,58 грн.

за участю представників :

позивача: Марченко О.П.

відповідача-1: не з'явилися

відповідача-2: не з'явилися

встановив:

Рішенням господарськог о суду Харківської області в ід 19 грудня 2008 року (суддя Швед Е .Ю.) у задоволенні позовних вим ог до ДАБК у Харківській обла сті відмовлено у повному обс язі. Позовні вимоги до ТОВ "Тер мо-шилд" задоволено у повному обсязі. Розірвано договір ге нерального підряду № 09/11 від 11 с ічня 2008 року, укладеного між ВА Т "Ольга" та ТОВ "Термо-шилд". Стя гнуто з Товариства з обмежен ою відповідальністю "Термо-ш илд" на користь ВАТ "Ольга" сум у штрафу у розмірі 27631,38 грн.; сум у збитків у вигляді витрат на усунення недоліків виконани х робіт у розмірі 196777,20 грн.; судо ві витрати у розмірі 2362,01 грн., з яких витрати на сплату держа вного мита - 2244,01 грн. та витрат и на інформаційно-технічне з абезпечення судового процес у - 118 грн.

Постановою Харківського а пеляційного господарського суду від 18 березня 2009 року (Кар бань І.С., Гончар Т.В., Шутенко І. А.) рішення господарського су ду залишено без змін.

Не погоджуючись з прийняти ми судовими рішеннями, Товар иство з обмеженою відповідал ьністю "Термо-Шилд" звернулос я до Вищого господарського с уду з касаційною скаргою, в як ій просить скасувати рішення господарського суду Харківс ької області від 19 грудня 2008 ро ку та постанову Харківського апеляційного господарськог о суду від 18 березня 2009 року та н аправити справу на новий роз гляд за підсудністю до госпо дарського суду м. Києва.

Касаційна скарга мотивова на тим, що господарськими суд ами невірно застосовані норм и матеріального та процесуал ьного права та неповно з'ясов ані обставини, що мають значе ння для справи.

Сторони, згідно з приписами ст. 1114 ГПК України, були належн им чином повідомлені про ден ь, час і місце розгляду касаці йної скарги, однак відповіда чі не скористалися передбаче ним законом правом на участь у розгляді справи касаційно ю інстанцією.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, обговорив ши доводи касаційної скарги, перевіривши наявні матеріал и справи, проаналізувавши за стосування судами норм матер іального та процесуального п рава, колегія суддів дійшла в исновку, що касаційна скарга підлягає частковому задовол енню, виходячи з наступного.

Судами попередніх інстан цій встановлено, що 11 січня 2008 р оку між ВАТ "Ольга" та TOB "Термо- Шилд" було укладено договір г енерального підряду № 09/11, згід но умов якого, TOB "Термо- Шилд" з обов'язався за дорученням ВА Т "Ольга" власними або залучен ими силами і засобами забезп ечити відповідно до проектно ї документації, Календарного плану (графіку) будівництва, у мов договору та додаткових у год до нього, виконання будів ельних робіт, пов'язаних з буд івництвом торговельного цен тру з гостевою стоянкою, що ро зташований по вул. Леніна, 2а у м. Куп'янськ, Харківської обл асті (об'єкт будівництва), а ВА Т "Ольга" зобов'язався прийнят и виконанні роботи та оплати ти їх відповідно до умов дого вору генерального підряду.

Згідно з п. 2.1, п. 2.2 договору ге нерального підряду № 09/11 від 11 с ічня 2008 року термін виконання робіт визначається згідно з Календарним планом будівниц тва. Початок та закінчення ко жного етапу робіт уточнюєтьс я у додаткових угодах до дого вору генерального підряду № 09/11 від 11 січня 2008 року.

Задовольняючи позовні вим оги про розірвання договору генерального підряду та стяг нення 224408,58 грн. суди виходили з того, що фактично роботи здій снювалися з порушенням строк ів виконання, що були встанов лені договором генерального підряду № 09/11 від 11 січня 2008 року та додатковими угодами до нь ого.

Однак з такими висновками п огодитися не можна, виходячи з наступного.

Суди повинні були повно і вс ебічно розглянути та встанов ити наявність обставин, з яки ми закон пов'язує визнання уг од недійсними та встановити належне виконання позивачем взятих на себе зобов'язань за договором генерального підр яду.

Задовольняючи частково позов Товариства з обмежено ю відповідальністю "Термо-Ши лд", суди попередніх інстанці й не встановили, чи були залуч ені підрядники до виконання робіт.

Крім того, додаткового з'ясу вання судом потребує питання фактичної наявності недолік ів виконаних робіт та розмір у витрат на їх усунення. Згідн о зі ст. 41 ГПК України для роз'яс нення питань, що виникають пр и вирішенні господарського с пору і потребують спеціальни х знань, господарський суд пр изначає судову експертизу.

Суди мали витребувати дод аткові необхідні для розгляд у спору докази, всебічно, повн о і об'єктивно розглянути в су довому процесі всі обставини справи в їх сукупності, та при йняти відповідне рішення.

Передбачені процесуальним законом межі перегляду спра ви в касаційній інстанції не дають їй права встановлюват и або вважати доведеними обс тавини, що не були встановлен і в рішенні суду чи відхилені ним, вирішувати питання про д остовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних до казів над іншими, збирати нов і докази або додатково перев іряти докази.

Відповідно до роз' яснень Пленуму Верховного суду Укр аїни, викладених у пункті 1 Пос танови від 29.12.1976 № 11 "Про судове р ішення", рішення є законним то ді, коли суд, виконавши всі вим оги процесуального законода вства і всебічно перевіривши всі обставини справи, виріши в справу у відповідності з но рмами матеріального права, щ о підлягають застосуванню до даних правовідносин.

Згідно ст. 43 ГПК України госп одарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім перекона нням, що ґрунтується на всебі чному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справ в їх суку пності, керуючись законами. В порушення вказаної норми су ди прийняли рішення на підст аві передчасних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 11110 ГПК Ук раїни підставою для скасуван ня рішення місцевого господа рського суду та постанови ап еляційного господарського с уду є порушення або неправил ьне застосування норм матері ального чи процесуального пр ава, а в силу п. 3 ст. 1119 ГПК Україн и Вищий господарський суд Ук раїни за результатами розгля ду касаційної скарги має пра во скасувати рішення першої інстанції та постанову апеля ційної інстанції і передати справу на новий розгляд до су ду першої інстанції.

При новому розгляді справи суду необхідно врахувати ви кладене, всебічно і повно пер евірити доводи, на яких ґрунт уються вимоги та заперечення сторін, і в залежності від уст ановлених обставин вирішити спір у відповідності з норма ми матеріального права, що пі длягають застосуванню до дан их правовідносин.

У зв'язку з вищевикладени м, колегія суддів вважає, що пр иймаючи рішення та постанову , суди надали неповну та невір ну юридичну оцінку обставина м справи, неправильно застос ували норми матеріального та процесуального права, у зв'яз ку з чим рішення та постанова підлягають скасуванню, а спр ава направленню на новий роз гляд до господарського суду Харківської області.

Керуючись ст. ст. 1115, 1117, 1119 - 11112 Г ПК України, Вищий господарсь кий суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Това риства з обмеженою відповіда льністю "Термо-Шилд" задоволь нити частково.

Рішення господарського с уду Харківської області від 19 грудня 2008 року та постанову Х арківського апеляційного го сподарського суду від 18 берез ня 2009 року у справі № 35/451-08 скасув ати, а справу передати на нови й розгляд до господарського суду Харківської області.

Головуючий суддя О. Кот

судді: С. Владимиренко

С. Шевчук

Дата ухвалення рішення09.07.2009
Оприлюднено30.11.2009
Номер документу5279574
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —35/451-08

Постанова від 09.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Кот O.B.

Ухвала від 09.06.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Кот O.B.

Постанова від 19.03.2009

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шутенко І.А.

Рішення від 19.12.2008

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швед Е.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні